Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 25 март 2017 г.

От понеделник започваме ефективна акция и откриваме процедура за "гражданско уволнение" на директорката на ПГЕЕ-Пловдив!


Написах едно писмо до мои приятели, решавам да го публикувам и тук. Това, за което питам приятелите си, считайте, че и вас съм ви запитал. Приемете писмото ми сякаш е написано до вас също. Ще съм ви благодарен за мнението, стига да решите да ме зарадвате с такова; ето сега самото писмо:

... Да ви питам какво мислите за една моя идея, която се върти като муха в главата ми от известно време, от вчера всъщност. Сега като директорката, дето води безпощадна и безогледна война срещу мен, ме уволни за втори път нещо ми се вижда неефективно и неоригинално пак да заведа съдебно дяло и да се мине по същия път; дали да не опитам да реша казуса по друг, по различен, по нов, по по-ефективен и нестандартен начин? И ми се привижда по този пункт следната идея:

В понеделник сутринта защо да не си взема една преносима сгъваема масичка, един сгъваем преносим стол и един чадър от тези дето са за плаж, против слънчевото греене и да се инсталирам било пред сградата на РИО-Пловдив, било до входа на гимназията? И да напиша един плакат ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ, на друг да поискам оставката на директорката по причина на крещящо несправяне със задълженията й и поради най-вече тоталната липса на качества да бъде директор, по тази причина да почна да събирам подписи за "гражданско уволнение" на директорката, какво ми пречи да проведа една такава акция за граждански натиск, на мен лично ми е интересно какво ще стане, а най-вече ме вълнува ефекта на такава една акция върху съзнанията на учениците, пък и, защо не, на учителите? Какво ще кажете, струва ли си такава една идея?

За гладната ми стачка тепърва ще помисля, щото имам здравословни проблеми (със сърцето), но не ми пречи и да погладувам отново ако докторът ми разреши. Разбира се, ще поканя медиите, нищо чудно медиите да се поинтересуват от случката, а аз добре знам, че "Нейно величество" страшно много се плаши от медиите, от публичността, е, може нищо да не постигна, но поне ще й създам известни неудобства?! Пък най-много, както вече ви казах, ме вълнува как всичко това ще го възприемат горките ученици. Не, това не значи, че ще ги призова било към "бунт против негодната власт", било към пълен бойкот на занятията докато директорката не си тръгне от поста! Не, но самите ученици нищо чудно сами да се сетят за такава една възможна акция на солидарност и на подкрепа на гражданската изява или акция на техния (бивш) преподавател по философия, а да не забравяме все пак, че техният (бивш) преподавател се наричаше Ангел Грънчаров, вероятно все на нещо ги е научил. Моят основен урок, на който най-много съм акцентирал, е как човек става достойна личност и също така как става добър гражданин. Все нещо учениците ми, убеден съм в това, са научили - и ще съумеят да си направят нужните изводи!

Та ме интересува какво мислите за една такава идея, която ми се върти в главата от вчера? Оригинално е този път да опитаме да въздействаме на самозабравилата се представителка на толкова самодоволната образователна бюрокрация по този начин, дали можем да й помогнем да осъзнае гафа си с моето уволнение? Не, аз не очаквам тя да осъзнае истината, да разбере, че е съгрешила, че се е изложила, не вярвам, че може да се покае, да изпита известно чувство на вина, не, тия екстри аз не ги очаквам при нея, но ми е интересно как ще реагира цялата училищна общност на моята гражданска акция; ето това най-вече ме интересува, в този смисъл аз трябва да си продължа изследванията и и дори действията по реализацията на моя проект за непосредствена и практическа реална демократизация на отношенията в нашата училищна общност. Интересно ми е също така как ще реагират висшестоящите инстанции - защото в така и така създалото се положение те са още по-отговорни за гафовете на директорката, те отдавна трябваше да са я или озаптили, или пък да й бяха помогнали да свали от плещите си непосилния товар на директорстването. Сега също могат да я облекчат. Тя доста зулуми направи. Време е да си почине малко.


И още нещо има. Ще направя поредното си предаване по Пловдивската обществена телевизия било на Главната улица, пред Инспектората, било пред входа на двора на гимназията, този дето е откъм Пещерско шосе. Ще помоля Евгений Тодоров да прати ако трябва екип и да заснемем там предаването. (Ако той не прати, аз ще го заснема с личната си камера.) Ще призова и фенове на предаването да ме подкрепят в гражданската ми акция. Ще напиша хубави лозунги, искащи истинска промяна в образованието. Ще призова Национална мрежа на родителите и др. свободолюбиви хора и организации да подкрепят акцията ни. Имам намерение да си продължа уроците с учениците на тротоара на улицата, какво пречи и това да опитаме, ще видим де, има много неща, които могат да се направят - важното е да имаме желание да се борим! Важното е да надмогнем тъй подлия робски манталитет, който е така гибелен не само за нацията ни, но и за страната ни. Абе още идеи ще се появят в процеса на акцията. Как мислите, има ли смисъл да опитам да направя това, което ви казах тук?

Смисъл винаги има. Дали ще има ефект е отделна работа. Абе и ефект все някакъв ще има. Ефект няма ако човек нищо не прави и само като дървен философ казва "Абе това не може да стане, затова и нема да стане, чакай да се обърна на дивана на другата си страна - че ме заболя пустата кълка!". Е, аз пък ще действам. Не, не вярвам, че такава една акция ще принуди директорката да си хвърли оставката - или пък да си отмени собствената заповед за моето уволнение. Такъв неочакван прилив на достойнство у нея аз не чакам. Но знае ли човек, може пък тя в един момент да преживее душевен поврат. Всичко може да стане. Докато не опитаме, не знаем какво може да стане, нали така?

Всичко добро! Ще съм ви благодарен за становището ви, стига да решите да ми отговорите на това въздлъжко писмо! Ще го публикувам и в блога си, няма да ви слагам имената (засега, без ваша санкция това не мога да си го позволя!).

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

10 коментара:

Анонимен каза...

Честно казано,в двора на ПГЕЕ това няма как да се осъществи-няма да го допусне,със съдействието на охраната,а и никой няма да посмее от СТРАХ, нито от учениците,нито от учителите, да се подпише във Ваша подкрепа,защото ще бъде също така "опраскан" и ще му се търсят обяснения.По-добре на главната.

Ангел Грънчаров каза...

Нямах предвид вътре в двора, а до входната врата ЗА или КЪМ самия двор, на тротоара, откъм улицата, там директорката вече няма власт и не може нищо да забрани. Мен ми се вижда интересно точно това: да проверя с положителност дали учениците ще ги е страх, дали учителите ще ги е страх? Моята теза също е че ще ги е страх, но ми се струва, че е време страхът да бъде победен. Как ще разберем това ако не направим таи акция?!

Анонимен каза...

Успех, борецо!

Веселин Делчев

Анонимен каза...

Има смисъл! С мисъл всичко има смисъл!

Gergana Dzivkova

Анонимен каза...

На мен ми е любопитно в чий ли джоб са потънали парите за ремонта на физкултурния салон,по който две години вече не се работи и такъв просто вече не съществува,а и няма изгледи за това..

Анонимен каза...

Грънчаров, запитайте директорките каква учебна натовареност имат и какви часове водят, ще се изненадаш от разкритията си. Правят сериозни нарушения на закона по този пункт. Фактически никакви часове не водят, провери какво е това "изнесена практика" и отбележи кой води тия фиктивни часове. За да се борят с теб директорките са се освободили от всякакви часове....... и по цял ден правеха компромати и завери срещу теб....

Анонимен каза...

Разбира се, да! И нека има и електронна подписка, или петиция против политическото те уволнение от Стоянка Анастасова, като директор на ПГЕЕ Пловдив! Защото с твоето повторно, безкрайно тъпо, несправедливо, неправилно мотивирано, очевидно неоснователно и незаконосъобразно уволняване, дълбоко уважаеми г-н Грънчаров и с неговата предистория, редовно и истинно описвана от теб и с жив интерес следена от голям брои твои читатели, включително и от милостта ми, според последната, госпожа Стоянка Анастасова изцяло се провали в изпълняването на основните си и фундаментални задължения!А те са осигуряването на условия за модерно, ефективно и качествено образование и личностно възпитание на учениците!Нещо повече тя се провали и с неизпълнението, и с нарочното си и недопустимо бездействие и не изпълняване задълженията си и, според текущия Правилник за реда в училището, прехвърляйки от болната глава на здравата отговорността за липсващите условия на обучение в часовете им по философия, в класовете известни с бунта на ученици срещу свободата дадена от преподавателя им! Директорката Стоянка Анастасова показа недопустими ретроградност, слепота за новите веяния и изисквания в образователната сфера!Показа и недопустим отказ от подкрепа на твоите усилия за демократизиране на отношенията в училището и за налагане на новите методи за обучение и възпитание, които е абсолютно наложително да бъдат не на думи, а практически възприемани и налагани!Да не говорим , че г-жа Анастасова открито, нагло и недопустимо погазва решението на Върховния касационен съд, което те е върнало на работа, незаконосъобразно уволнен от тази госпожа по член 328, ал 1,т. 5 от Кодекса на труда, с повтарянето му и във втората й заповед т.е. за твоето повторно уволняване на същото основание! То не граничи с правната тъпота! То си е такава!Да не говорим и за супер наглото и за смехотворното , но и за трагично-тъжното погазване от тази госпожа на чл. 333 от КТ!Защото е очевидно за прависта, че е правно недействително някаквото митично заключение и разрешение от ТЕЛК, този член да бъдел пренебрегнат от поискалата го заинтересувана страна!Защото такова "разрешение" представлява по същество грубо и очевадно превишаване на правомощието им и нарушение на закона от страна на подписалите го нейни членове!А по същество е нарушение и на лекарската им съвест и етика, а и на човещината им!Те не са лекари, а по-скоро някакви...главорези, а в най-добрият случай са - безнадеждно корумпирани чиновници...Към които се присъединява практически обезчовечената и озверялата от обезумяването си настоящата директорка на ПГЕЕ Пловдив...Все неща налагащи въпроса: - Наистина...в мутроландия ли живеем!

2017.03.26г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Народен съд един вид. Браво, Грънчарович!

Ангел Грънчаров каза...

Към анонимната другарка-спекулантка от последния коментар:

Другарко, "народният съд" е прийом, използван многократно в разправата над мен, такива бяха и "разгромните педагигически и синдикални съвещания" на разгневения колектив, "спонтанните", ала добре организирани хунвейбински "бунтове срещу свободата" на ученици, които ме обвиняваха, по внушение на администрацията, в какви ли не "грехове" и "престъпления" и пр. изобретения на непрежалимо-свидния ви комунизъм, а сега тази процедура по гражданско уволнение е изцяло демократична процедура за натиск срещу самозабравилите се бюрократи от образователната сфера, които закрилят своеволията на директорката. Поняла теперь в чем суть дела?! Налага се да ви пиша и говоря на руски, та белким ме разберете, щот вий български очевидно съвсем не разбирате...

Unknown каза...

Госпожата да си отива, за да потръгне в правилна посока работата на училището. Не може да се разчита само на страха от директора, за да остане тя на поста си. На практика това се получава. Директорът може да разчита само на своите правилни действия и решения, а тук, за съжаление, работата й е пълен провал. Българското образование и български ученици да страдат поради страха от уволнение от страна на нейните подчинени, това ли трябва да продължава да се случва?
Работещите там се страхуват, донякъде е обяснимо. А тези, които не работят там, от какво се страхуват? Колеги учители в града, родители, ученици, общественици,
призовани сте да подпишете петицията за уволнение на самозабравил се директор, който разчита на нашия страх в случая!Подкрепете учителя Ангел Грънчаров, това е най- малкото, което ТРЯБВА да направите за българското образование. Всички говорят за промяна в образованието, ето сега трябва да подкрепим тези, които знаят как и могат да направят промяната!,Заради проклетото мълчание и равнодушие не само образованието, но и цялата ни страна загива! Не може да се спасяваме поединично,бездействайки, днешните избори са вече достатъчна беда в резултат на страх и мълчание! Ще позволяваме ли още всичко да се сгромолясва и да върви само надолу? Зависи от всеки един от нас!