Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 април 2017 г.

Мечката заигра у комшиите, може да заиграе и у нас: хора, нима не знаете, че у нас тази същата мечка на тиранията си играе отдавна?!


От случая Турция (и по-рано Брекзит) някои изводи и един най-главен: съдбовно важни за нацията въпроси не могат да се считат за окончателно решени с 1-2-3 % КОЛИЧЕСТВЕНО надмощие на едната теза: защото нацията е разцепена на две части. Защото подобни референдуми са гавра с демокрацията. Кога ще се разбере нещо, за което философите отдавна се предупреждавали: за истината не се гласува. Некомпетентни хора нямат право да решават въпроси, от които не разбират.

Пък и има още нещо, то е още по-страшно: демокрацията няма нищо общо с диктатурата, с диктата, с хегемонията на мнозинството. Колкото повече хора подкрепят нещо, толкова то е по-съмнително откъм истинност - защото многото хора не мислят, а мисли умният, разбиращият нещата индивид. ("Демокрации", при които въпросите се решават с "пълно единодушие", със "смазващо мнозинство" - примерно 70-80-90 % или тодорживковите 99.02 %! - нямат нищо общо с демокрацията!) Диктатът на мнозинството не е демокрация, то е тирания, то е болшевизъм. Логиката на "винаги правото немислещо мнозинство" непременно води до тирания - когато мислещите различно биват обявявани за "врагове", подлежащи на унищожение.

Истинска демокрация имаме когато мнението на малцинствата не само се уважава и зачита, но и играе ролята на баланс, на противотежест срещу диктаторските попълзновения и съблазни - защото именно малцинството със своята позиция пречи за пълното господство, за всевластието, за диктата на мнозинството.

Ето, у нас ченгесарските политически представители и пълномощници вече имат пълно надмощие в Парламента: значи ли това, че те са прави? Или че имат правото да правят каквото им скимне със страната и нацията - без да се отчита мнението на разумно мислещото малцинство (истинските десни партии и най-вече ДСБ, които за момента са парламентарно непредставени)?! Разбира се, че не.


Но е факт едно нещо: и нашата страна се плъзга по опасно наклонената плоскост, която ще доведе в един момент до тирания от путински и ердоганов тип. Само един-два пълни мандат на управление на Парламент със сегашното положение (парламент, който дублира ситуацията в Руската дума, т.е. всички партии са все "наши", а "чужди", а "врагове", а опасните и тъй неприятните десни ги няма!) ще доведе страната ни до пълна путинизация, т.е. до диктатура от путински-ердоганов тип.

С тия неща игра не бива. Какво пречи Боко, след като изкара примерно поне един пълен мандат на премиер да се изкуши да стане президент, който след това да поиска пълномощията, които сега си поиска Ердоган? (Путин още по-рано ликвидира всичко демократично в руската конституция.)

Мечката била заиграла у комшиите, като едното нищо ще заиграе и у нас - такива умни предположения чета тази сутрин из фейсбук. Хора, нима не знаете, че у нас тази същата мечка на тиранията си играе отдавна, още с идването на "оправяча" Симеон? Та ние имаме тирания на ченсесарската и комунистическа мафия и олигархия през целия 28 годишен преход! (С малки изключения, когато народът взе надмощие, именно по време на управленията на Филип Димитров и Иван Костов!)

ПОСТСКРИПТУМ: Моят пример с борбата ми срещу произвола на една авторитарна училищна директорка, моят пример, свързан с борбата ми за непосредствена и практическа реална демократизация на отношенията в нашата училищна общност, общността на ПГЕЕ в Пловдив, колкото и да е злополучен - в момента пак съм опраскан и уволнен от падащата си по тиранията самовластна директорка! - е толкова по-многозначителен: след опраскването и изгонването на единствения, който се осмеляваше да критикува попълзновенията на авторитарната директорка, в ПГЕЕ в Пловдив вече настъпи тъй блажената идилия на тиранията, да, с толкова неприятната демокрация в пловдивската ПГЕЕ вече е покончено, както казват руснаците, демокрацията в ПГЕЕ вече е ликвидирана! До моето ново завръщане де, живот и здраве да е само! :-)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

5 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров се побърка съвсем, сам се определя като "борец срещу тиранията"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))) Викайте линейката да го набутаме в психиатрията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Султан Ердоган! Така Решиха в Турция!

Сред най-важните от 18-те предложени поправки в конституцията е, че постът министър-председател ще отпадне, министрите ще се назначават от президента, а турският парламент няма да може да инициира вот на недоверие.

Trayana Atanasova

Анонимен каза...

Ако подобен Референдум се проведе в България, бъдете сигурни,че резултатите ще са същите.

Минчо Стоянов

Анонимен каза...

И аз си мисля същото, но не посмях да го напиша! Донякъде ни предпазва факта че сме в ЕС!

Trayana Atanasova

Анонимен каза...

Да, за момента заради председателството! Ами след това?? Б.Б. ще надмине и Бай Тошо!

Snejina Zeroual