Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 16 април 2017 г.

Различните, нетиповите, истинските учители у нас ги опраскват, нали?!




... Според МОН, “гражданско образование” има, пръснато между всички изучавани предмети, и затова на “изхода” от ученика се очаква (цитирам документ на министерството) да:

“... демонстрира знания за международните икономически организации (ЕС, Световна банка, МВФ и др.); прави заключения за съвременните тенденции в световната икономика…; обяснява влиянието на основните религии върху общественото развитие; обяснява социалните аспекти на трудовите взимоотношения (трудово законодателство и трудова заетост); демонстрира знания за избирателното право и избирателната система в България… разбира мястото на България в глобалното развитие ” и т.н.

Умението да отстояваш правата си, да живееш с останалите, да отстояваш себе си – и страната си – е сведено до обичайното: до рецитиране, на принципа на добре обучения папагал, на неразбрани от теб неща. Нещо повече – на неща, които никой не очаква от теб да си разбрал. Както от поколения никой не разбира нищо по отношение на баба Илийца, Белчо и Сивушка или въпросните три морета. Просто рецитираш, за да угодиш на… господарите си, на онези, които управляват образованието. Защото си убеден, че всичко, което се преподава, е някакъв блъф – някакво надлъгване, което няма нищо общо с реалността.

И излизаш роб – неспособен за каквото и да е самостоятелно или колективно действие. Защото за теб реалността е всичко друго, но не и онова, което го пише в книгите. Реалността ти се обяснява от медиите, улицата и от баба ти – че важното е да си намериш покровител. Господар…

Да не говорим, че при “побългаряването” на гражданското образование – т.е. при усилието до да стане безопасно, т.е. да не пречи на производството на роби – е покварена самата философия на предмета. Вижте, какво е гражданско образование според лидера на профсъюза на учителите – т.е. на онези, които би трябвало да преподават това:

“Гражданското образование осигурява приемственост и възпроизводство на социалната памет и опит на поколенията, на тяхното историческо съзнание.”

Моля? Вместо да се занимаваме с превръщането на уплашено, безпомощно дете в самостоятелен гражданин, свеждаме и гражданското образование до обичайното – България на три морета. Следват разсъждения по темата: “задълженията и зависимото положение на личността от държавата”.

Не ви лъжа. Според шефката на даскалиците, гражданско образование – това е да викаш “България на три морета!” и да си знаеш задълженията към държавата (не – на нея към теб, например)...

Кратък мой коментар: Мен пък ме опраскаха (уволниха) ме от длъжността учител по философия и гражданско образование тъкмо затова, че в работата си с учениците съм правил нужното те да развият своето гражданско съзнание, с оглед да станат добри граждани на своята страна, а не роби, не бездушни и покорни твари; е, затова съм бил, видите ли, нарушил "държавния образователен стандарт", бил съм "изцяло негоден за системата", бил съм "пълен некадърник" и прочие (тия неща ги пише в заповедта ми за уволнение), значи уволнен съм тъкмо защото съм си гледал съвестно работата! Ако бях типов даскал, който си гледа единствено кефа, щях да бъда "нормален даскал", движещ се в предписаното от бюрократите от МОН и щях да си векувам като даскал! Различните, иначе казано, истинските учители у нас ги опраскват, нали?! (Ако ми позволите да използвам една фраза, основно променена обаче...)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: