Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

петък, 7 април 2017 г.

Срещу идиотизмът, било руски, било български, даже и ракети Tomahawk не помагат: за жалост...Ето някои мои реакции във Фейсбук от днес по повод прочетени коментари там:


Gary Dimitroff: Интересно колко ракети Tomahawk са необходими за да избият всички български идиоти?


Ангел Грънчаров: Срещу идиотизмът - било руски, било български - даже и ракети Tomahawk не помагат. За жалост...

...

Явор Ганчев: Неспособността на хората да носят отговорност не е аргумент против свободата. Трябва да има максимална свобода, за да очакваме максимална отговорност. Не може да се съгласиш ближния ти да бъде свободен, само ако ти докаже, че ще бъде отговорен - така както не може да се ожениш, само ако съпругата/съпругът ти докаже, че ще ти е вярна/верен. Свободата е предпоставка за отговорността, не обратното.

Ангел Грънчаров: Несвободният просто няма как да е отговорен за каквото и да било. Свободният е свободен доколкото е изцяло отговорен за всичко, което прави. На свободата неотлъчна сянка е именно отговорността. Несвободните затова постоянно се оправдават - този е най-сигурният признак за разпознаването им.

...

... За славяните демокрацията е като огнената вода за индианците... Срещнах някъде този цитат. Предразполага към размисли...

НЕОБХОДИМО ДОПЪЛНЕНИЕ: Понеже думата "славяни" е лъжлива, тя е измислена с оглед имперска идеологическа цел на руската държава, иначе казано, такова нещо като "славяни" просто няма, а има единствено руски имперски интерес, та по тази причина ми се чини, че цитираната мисъл "... за славяните демокрацията е като огнената вода за индианците..." е правилно да се промени ето как: "... за руснаците демокрацията е като огнената вода за индианците...". (Все пак поляците също минават за "славяни", но те, за разлика от руснаците, обичат силно свободата - и демокрацията!) Но понеже руснаците като народ са твърде много привързани към въпросната "огнена вода", нищо не пречи да променим още веднъж анализираната мисъл и тя да стане ето как: "Руснаците мразят демокрацията така силно както обичат огнената вода, сиреч водката". И понеже се изразих твърде общо, казах "руснациТЕ", искам също така да се извиня на ония малцина руснаци, знам, че има и такива, които все пак обичат демокрацията - и не са привързани чак толкова към проклетата водка. На мен също така ми се струва, че прекалената привързаност към водката (и към ракията) се дължи именно на неразбиране на свободата: за свободния човек е недопустимо да загуби свободата си по толкова глупав начин, а именно като се пристрасти към водката, като допусне да стане роб на водката, на алкохола.

Свобода и демокрация си съответстват - ний славяни ли сме?! Какво е това "славяни" изобщо?!

...

Ангел Грънчаров: Русия щяла да наложи санкции на САЩ: майко мила! Как теперь ще живеят американците без... лади?! :)

...

Патриотизмът е последното убежище на негодниците. (приписва се на Уинстън Чърчил)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: