Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

събота, 20 май 2017 г.

Човеци сме все пак, трябва да се уважаваме; да обидиш един човек ей-така, щото ти се е прищяло или щото той те бил "подразнил", е грях: човекът е нещо свято!Писмото от администрацията на Министерския съвет по повод на казуса около поведението на тъй своенравната директорка на ПГЕЕ в Пловдив, което породи моя вече двемесечен (без два дни) граждански протест (виж: Дали наближи часа на развръзката на казуса, свързан със своеволията на директорката на ПГЕЕ в Пловдив?), с което ми биде съобщено, че Министерският съвет е упражнил натиск върху администрацията на МОН да си свърши работата, да проучи случая и да докладва както на мен, жертвата на толкова безпрецедентния административен произвол, така и на висшестоящата инстанция, именно на самия МС (а може би и лично на министър-председателя?!), та значи този факт за въпросните действия на най-висшата власт в страната, а и особено моята крайно, да не кажа нетърпимо провокативна реплика, че ще си изменя мнението за Бойко Борисов ако той наистина спомогне справедливостта по моя случай все пак в крайна сметка, независимо от преживяното (цели пет-шест години продължава неспирния административен терор и тормоз над мен от самозабравилата се директорка!), породи в крайна сметка изключително разноречиви и безкрайно показателни, направо многозначителни реакции и от двата "лагера", и от двете "партии", и от "партията" на моите безскрупулни опоненти, дето ме разглеждат като "зъл народен враг, не заслужаващ никаква пощада", и от "партията" на съчувстващите на моите тъй неравни борби за права, за справедливост и за достойнство; дори се намериха хора, които, провокирани от моята така дръзка мисъл, че ще преоценя отношението си към Бойко Борисов, за миг, без особено замисляне, "прескочиха" в лагера на хулещите ме, на оплюващите ме без никакъв отдих! Нашата родна българска психология е безкрайно интересен природен, социален, за малко да кажа и "човешки" феномен, който цял живот ме вълнувал, на когото съм посветил много изследвания; по тази причина решавам да отделя по-голямо внимание на въпросните тъй многоречиви реакции и ето, изнасям ги отделно, публикувам ги в отделен постинг, за да ги съхраним за историята, за признателните ни потомци (да видят един ден какви сме били ний, техните многострадални, ала въпреки това инатливо не поумняващи прадеди!):

26 коментара:

Radomir Parpulov каза: "Ако Бойко Борисов спомогне за решаването на този труден казус, ще си изменя отношението си към него, ще призная, че има някои качества на добър ръководител, който не се е заслепил от наркотика на властта."

Не така, г-н Грънчаров, не така! Преценката на качествата не може да става въз основа на личния интерес. Значи, какво излиза, че лесно могат да ви купят. Достатъчно е да ви дадат някаква държавна служба с прилична заплата и признавате качествата на този, който ви я е дал! Не съм го очаквал, много съм разочарован и затова реагирам така "директно". Но, никога не е късно да станеш за резил. Естествено, някои ще кажат това и за мен, като прочетат какво съм ви написал.


Ангел Грънчаров каза: Справедливостта изисква да признаваме когато някой властник стори нещо добро, примерно като е помогнал да се разреши някаква несправедливост. Дали го е сторил на мен или на някой друг е без значение. За държавни служби в момента не говорим. 5-6 министъра се изредиха и никой не си мръдна и малкото пръстче да направи нещо срещу произвола на директорката на ПГЕЕ в Пловдив. Б.Борисов, в интерес на истината, до този момент същи нищо не направи (писал съм му е преди). Ако обаче сега направи нещо позитивно против несправедливостта, аз не мога да си кривя душата и да не признавам това. Между другото аз отдавна съм доказал за себе си, че никой не може да ме купи - по причина на това, че не се продавам :-)

Анонимен каза: Г-н Парпулов е прав.

Владимир Петков каза: Страхувам се, обаче, че е по-скоро и най-вече добросъвестното отношение на неговата шефка Отдел "Приемна" към работата си! Дано не съм прав! Но тия мишо-плъхски мълчащи по въпроса мижитурки чиновници-безсрамници в МОН би следвало най-после и веднъж завинаги да разберат, че повече така не ще могат продължава! Иначе рискуват разчистване от миризливото си и абсолютно ретроградно, яко лъжливо, че вършат полезна работа, а значи и абсолютно безсмислено и очевидно силно зловредно присъствие в леговищата си из него!

Ангел Грънчаров каза: Другарко, за кое по-точно е прав г-н Парпулов? Освен това да Ви запитам: Вие сте нещо като вестителка на самата истината, тъй ли? Определяте кой е прав и кой крив на какво основание? Дайте да разберем, че ми е много интересен този проблем: Вас кой Ви назначи за окончателна инстанция, безпогрешно възвестяваща истината?

Ангел Грънчаров каза: Напълно е възможно да си прав, г-н Петков. Но все ми се струва, че даже и по такива "дребни" въпроси обикновените чиновници не смеят да предприемат нищо без санкция на "Началнико". Та по тази причина тая надежда, че чиновничката е изпълнила нареждане на по-висш началник, дори и това да не е самия премиер. Даже имам чувството, че стилът на това писмо напомня начина на изразяване на премиера. Това ще бъде доловено и от апаратчиците в МОН, убеден съм в това, стига да е така. Е, интересно е да се разбере какъв ще е техния отговор на нареждането от страна на МС да направят проверка по случая и да докладват. Готов съм да се обзаложа с всеки, че най-вероятния отговор ще е този: ние от МОН нищо не можем да направим, нямаме законово основание да се месим в решението на директорката, пострадалият учител да си търси правата в съда. Най-вероятно това ще отговорят. Това вече са ми го отговаряли няколко пъти. Сега обаче има известен нов нюанс: МС изисква да направят проверка. Ще видим де, то скоро всичко ще се разбере. А аз продължавам да протестирам.

Владимир Петков каза: Знаеш, че отдалеч пространствено, духом съм изцяло с теб и също тая известната крехка и минимална надежда за по-бързото разрешение на въпроса. :-) С цел по-добрата чуваемост и оттам разбираемост на записвания звук от микрофона предлагам да помолиш някой от звукооператорите, които познаваш да ти обясни и помогне да му се свие и ограничи, поне откъм улицата чувствителността, щото фонът от там много често, почти винаги силно и недопустимо пречи и на разбираемостта! Например историите на бабата и то, далеч не всичките й узнах от теб, не от нея самата! И, разбира се, успех ти желая в лютата борба срещу злото, мрака, глупостта, невежеството проявявани във всички нива и степени на живота...довели и образованието ни до днешното му ужасяващо състояние, а оттам пряко до изоставането и обедняването ни, сравнени с, която и да е друга партньорска ни държава...

Ангел Грънчаров каза: Благодаря много! Дай Боже да стане както трябва! А за микрофона мисля и действам по въпроса. Днес примерно понеже не можах да намеря микрофон, говорихме в близост до самата камера, дано се е чувало по-добре. Сега ще проверя, но съм капнал, може и утре да стане. Много работа имам щото правя нежното да заведа тия дни съдебното дяло. Хубава вечер ти желая, един от "двамата ми приятели", както се изрази другарката в блога, дето днес проговори и каза такива чудни неща, не знам дали си ги чел, превъзходни са, думи немам да кажа колко са велики направо!

Анонимен каза: Хаха, винаги съм се учудвал колко малко им трябва на някои хорица, за да променят уж дълбоко залегнали у тях мнения и убеждения – в случая малко вниманийце от страна на „големец”, когото иначе яростно критикуваме. Не се съмнявам, че „Между другото аз отдавна съм доказал за себе си, че никой не може да ме купи - по причина на това, че не се продавам :-)” – Работата обаче е там, че всеки има слабо местенце и далеч не за всеки това са материалните облаги. За интелектуалците или онези, смятащи себе си за такива, това често са нематериални стимули или дори само малко внимание, ласкаещо изтерзана им душа и тяхното хипертрофирано самолюбие, честолюбие и тщеславие: той ме забеляза!! Ура!! Може и да ми помогне срещу ужасния враждебен свят, който не ме разбира!!

Дори сме свидетели на несъстоятелни и смехотворни разсъждения от рода на „Даже имам чувството, че стилът на това писмо напомня начина на изразяване на премиера.” - по отношение на съвсем сухо, бюрократично, безлично писмо – хаха! - Всеки, който малко от малко разбира от работата на държавната администрация знае, че няма начин това писмо да формулирано от премиера и че най-вероятно то въобще не е стигало до него лично.

Мисля, че още не сте писали на Румен Радев и Илияна Йотова, само че какво ще правите, ако и те вземат, че Ви отговорят? Ще се наложи набързо да променяте мнението си и за тях! Бихте могли да напишете писма също така до ВВПутин, Раул Кастро или Ким Чен Ун и нищо чудно и те да Ви отговорят, само че тогава ще трябва да променяте мнението си и за тях!

На мен и през ум не би ми минало да пиша каквито и да било изложения до която и да е българска, а и небългарска институция, най-малко пък по личен проблем, дори нему да е придадено уж неперсонално и при това космическо значение, както във Вашия случай. Това би било под достойнството ми, камо ли да се радвам, ако последва някаква реакция.

Но Вашето поведение в крайна сметка обяснява поне отчасти безбройните предателства в СДС, които помогнаха на комунистите след 1989 да оцелеят и които предателства, както видяхме, в някаква степен продължиха и в ДСБ. Не всички тези предатели бяха комунисти, агенти, изнудвани или купени, някои бяха движени от други мотиви, подобни на Вашите. Така че Вие сте прекрасен пример за българин, съчетаващ в себе си всички така ожесточено критикувани от самия Вас отрицателни качества на българите.

Людмила Лазарова каза: Най-вероятно Бойко лично ще дойде да те нахрани.:) И няма да забрави да се снима.Това в кръга на шегата. Иначе те поздравявам за смелостта и ти пожелавам успех! С теб сме!

Ангел Грънчаров каза: Дарагой таваришч кагебисткий пропагандист, забелязвам, че не се сдържаш да ме оплюеш и при това, понеже много съм те обиждал, търсиш "под вола теле" и даже не забелязваш иронията ми! :-) Тоест възприемаш всичко буквалистки само защото това ти дава възможност и ти, както подобава за всеки примерен мерзавец, да плюнеш връз падналия. Ти самият, разбира се, не би направил нищо от това това, което правя аз (а именно: боря се за правата и за достойнството си!) по причина на това, че далеч нямаш нужния за това ценностен и личностен ресурс. Самият факт, че така усърдно криеш самоличността си показва, че сам себе си като личност оценяваш на едно нулево ниво. Как при това положение безличник да може да дава такива пропити от лицемерна "личностност" съвети? Може, може, у нас сичко може! Мерзавец да изнася нравоучителни беседи - какво по-лесно от това?!

Ти пиши на тартора си Путин и на Ким Чен Ун, те са твоите вдъхновители. А на кой ще пиша аз решавам аз самият. Как пък вий, комуноидете, не научихте толкова просто нещо: личността е суверенна, може да ревеш колкото искаш, Ангел Грънчаров няма да се откаже от личността си и да стане мижитурка като тебе! И особено да стане една анонимна мижитурка, която друго не може освен да прави мерзавщина подир мерзавщина.

Radomir Parpulov каза: "Справедливостта изисква да признаваме когато някой властник стори нещо добро, примерно като е помогнал да се разреши някаква несправедливост."

Да, така е. Но! Нали трябва да сме обективни. А, когато е направено нещо лично за нас - каква обективност?! Да бъдеш благодарен не означава да хвалиш и превъзнасяш. Това са съвсем различни неща. Как така до сега пишехте едно за Б.Борисов, а сега изведнъж сменихте песента?

Как изведнъж започнахте да говорите не за недостатъци, а за качества? Аз не отричам всеки да има мнение и тези мнения да бъдат толкова различни, колкото са хората, които ги имат. Но да си сменяш мнението, както си сменяш чорапите е доста впечатляващо. "Интересът клати феса" не е нещо, което е достойно, макар че за немалко хора е жизнено правило. Вие от тях ли сте?

Ангел Грънчаров каза: Г-н Парпулов, интересно е, че комунизмът се е отразил на всинца ни - и по тази причина продължава да изкривява представите ни за нещата. Ще ти дам пример именно с твоето "тъй приемливо изказване", което, между другото, много се хареса на анонимните ми критички в блога, ония другарки, дето ме плюят без умора всекидневно. Внимавайте кои Ви хвалят, г-н Парпулов! :-) Хи-хи - да реагирам кат Вас, по Вашия обичай.

Интересно е, че или не разбирате, или не щеше да разберете, че аз всъщност, като протестирам пред ПГЕЕ всеки ден вече два месеца не го правя ЛИЧНО ЗА СЕБЕ СИ, а го правя защото са застрашени някакви ПРАВА, които са важни за всички нас! Утре самозабравил се властник ще реши да се погаври с някой друг човек, е, като има примера на Ангел Грънчаров, ще се позамисли дали да го прави; разбира се, когато всички сериджии, в това число и Вие самият, гледате отстрани на моя протест, вие с това свое поведение ще помогнете подигравката с мен от прецедент да стане ПРАВИЛО, е, тогава, щом като помагате на самозабравилите се властници да се гаврят със СЕБЕПОДОБНИТЕ ви, тогава нямате морално право да давате прочувствени съвети от нравствено естество!

Това - от една страна. Сега за Б.Борисов. Къде видяхте хвалебствие от моя страна по негов адрес? Първо, още нищо реално не е направено по посока на това да се възпре гаврата от страна на самозабравилата се властваща фенка на самия Б.Борисов. Бил съм "сменил изведнъж песента" по адрес на Б.Борисов - как не Ви е поне малко неудобно да ми приписвате нещо, което не съм направил, и то в положението, в което се намирам? НИТО ЕДИН ГРАЖДАНИН (било учител, бивш или настоящ, било някакъв друг, било политик и пр.) не дойде да седне до мен и да протестира - ако не броим, примерно, г-жа Мина Ветренска, която единствена дойде (и си поговорихме хубаво близо час, записът с нашия разговор още не съм го публикувал щото не съм я питал дава ли съгласието си за това). Само един човек дойде (ако не броим другите граждани, те идват, подписват се, но никой от тях не е казал: започвам да протестирам с теб, присъединявам се към протеста ти!), останалите стоите и гледате - и не се усещате, че по този начин допринасяте гаврата с мен да остане ненаказана!

Тъй че да обвинявате тъкмо мен, единственият протестиращ срещу беззаконията на самозабравили се властници, в угодничество срещу властта, е безнравствено, г-н Парпулов. Много Ви уважавам и с болка Ви пиша тия думи! (Нека да се радва на случващото се Вашата приятелка горе в директорския кабинет, тези дрязги между нас са нещо като манна небесна върху изтерзаното й сърце!) Бил съм "сменил песента" спрямо Б.Борисов - и къде го видяхте това?

И още нещо порочно в логиката Ви: ако Б.Борисов направи нещо спрямо друг човек, заслужава да бъде похвален, но ако направи нещо добро спрямо мен самия, не било правилно да го похваля - това пък откъде-накъде Ви хрумна? Щото не било "обективно", щото "интересът клати феса" и прочие. И какъв, моля Ви се, е моят "личен интерес" в моята борба срещу беззаконията на властта?! Сам знаете, че точно мен да обвинявате в "наклонност към подлизурство" спрамо властващите и в безчестие е не само несправедливо, но е и безнравствено. Но нека, правете каквото щете: комунистическият рефлекс изисква когато някой е паднал, и ний да идем и да плюнем връз него. И, не усещайки се, правите точно това. Нищо че на друго, съзнателно ниво, се самооценявате за "антикомунист". Но рефлексът, влязъл дълбоко в душата, си е, за жалост, жив - и ето, демонстрирате го без капка неудобство.

Навремето "антикомунисти" от партия СДС (когато тя беше на власт, когато тя държеше цялата власт) заради мои критики на самозабравили се "лидери" ми организираха кампания по оплюването ми, организираха нещо като "трибунал", оплюха ме, обявиха ме за "враг на комунистите" и за "шпионин", за "ченге от КГБ", изключиха ме опозорен от партията през 1999 г., във времена, в които други "принципни, но послушни партийни кариеристи" не само направиха бляскава кариера, но и парици, предполагам, успяха да спечелят. Аз тогава предупредих в открито писмо (изпратено до вестниците, до беше публикувано във в-к СТАНДАРТ и във в-к ПРО И АНТИ) че тъкмо заради тия нагли и безскрупулни лакоми кариеристи в СДС не само партията, но и страната ще бъде закопана. След две години СДС падна от власт и ченгетата, мафията взе реванш. Хората от Клуба на СДС, които до един (!!!) гласуваха за моето изключване (никой не посмя да се опълчи срещу ръководството и да ме защити когато ме плюеха!) си спомниха за мен, осъзнаха какво са направили и изпроводиха депутация до мен, която ми се извини и ме помоли да простя грешката им; върнах се в СДС, а след това участвах в борбите, довели до възникването на ДСБ. Както и да е.

Давам Ви пример за това, че много бъркате като така набързо ме квалифицирахте и ме пратихте в групата на подлизурковците на властта! Или не ме познавате, или пък по някакви причини искате за нещо да ми отмъстите. Затова постъпвате така несправедливо. Понякога си отмъщаваме на другите за собствените грехове, знам ли?! Човекът е трудно за разбиране същество, знаем, има хора всякакви...

Анонимен каза: Грънчаров е фашист защото мрази комунистите. Всеки човек, който мрази комунистите, е фашист. Защото най-голям враг на комунистите са фашистите, а пък най-голям враг на фашистите са комунистите. Затова антикомунистите са фашисти. Лъжа е че антикомунистите са демократи. Ние, комунистите, сме най-големите демократи. Защото избиваме антикомунистите, иначе казано, фашистите. А пък фашистите или антикомунистите са най-големите антидемократи. Сталин е най-големият демократ наред с Ленин. Защото са избили най-много врагове на народа, иначе казано, избили са най-много фашисти или антикомунисти.

Затова теб, Грънчаров госпожа Анастасова правилно те уволни. Не можем в нашето училище да търпим фашист като теб. В нашето училище сме само комунисти, иначе казано - антифашистки демократи. Това е, колкото и да ти е мъчно, ти си враг на народа и не заслужаваш да живееш, камо ли пък да работиш като учител. Само защото в България управляваха доскоро фашистите ти успя гадино мръсна, да се навреш в нашето училище. Но ние разбрахме твоята фашистка същност и те изхвърлихме!!!!!!!!!!!

Анонимен каза: Не се ли изморихте, Гръчаров, сам да си фабрикувате тия "анонимни" постчета? Ама така е - като нямате работа, занимавате се с щуротии още по-активно.

Айде, продължавай да се подмазваш на премиера, таваришт!

Ангел Грънчаров каза: Другари, вместо да обвинявате мен, че съм бил писал откровенията на вашите другари, вземете по-добре се зафанете с активна просветна работа сред вашия колектив, щото сами виждате как тия ваши другари, понеже не са ограмотени правилно, постоянно ви излагат като пишат глупотевините си! Мен да обвинявате е триж по-тъпо, щото аз чак такива идиотщини просто не мога да ги измисля, знаете, аз съм пълен некадърник: откъде у мен чак такова развихрено и мощно творческо въображение бе, другари?! :-)

Radomir Parpulov каза: Май някой от новата коалиция си е харесал стола "Директор на ПГЕЕ". "Nil permanent sub sole - Нищо не е вечно под слънцето", както казваха римляните. Със въпроса се е заел, изглежда, лично премиерът и е ясно как ще се реши.

Анонимен каза: Ще Ви дам пример от нашето семейство, което е било репресирано от комунистите и навремето дядо ми е имал проблем с работата и т.нар. жителство, вследствие на което решава да пише писмо на Вълко Червенков, който му отговаря и въпросът е разрешен благоприятно за дядо ми! Виждаме, че Вълко Вельов Червенков е бил един отзивчив, състрадателен и великодушен човек.

Maria Vassileva каза: Аз пък смятам, че вие, Анонимника от 22:36 сте илюстрация на отрицателните качества на българина.

Ако нашия премиер постъпва подобаващо, вие защо няма да си промените мнението: отричате, че хората могат да се променят към добро ли? Непростителността не е хубаво качество.

Дори и Ангел да има слабо местенце и на него трябва да се прощава! А той няма!

Простителността е от най-добрите християнски качества, на вас изобщо ви липсва, да знаете! Учете се да прощавате на хората, включително на враговете си, от Грънчаров се учете. Той два месеца стои пред входа на училището за да даде шанс на врага си да проумее, че греши.

Колко омраза и ненавист трябва да таи у себе си човек, за да напише толкова пъти злорадното "Ха- ха!", да търси и копира цитати! Ето още едно типично българско, дълбоко нехристиянско качество - любов или омраза към ближния трябва да има в сърцето на човека?

Язвителен и горделив човеко, не си правите труда да си търсите правата, така ли? Под достойнството ви е да търсите справедливост? Ето го нагаждача-българин, дето се справя по други начини в тази смразяваща, убийствена действителност! Трайте си, не надигайте глас, не рискувайте!

Много високопарни глупости написахте и глупави обобщения, въздържайте се другия път!

Ангел е учител новатор, той е на правия път и съвсем на мястото си като преподавател! Трябва да му се дава път за да се разберат от всички грешките на сегашната система на образованието. Той може и знае как тя трябва да се реформира. За това става въпрос, единствено за това. Другите неща си ги коментирайте на друго място.

Директорката трябва да обясни на всички тук в блога и на тези над нея в йерархията защо този необикновено надарен учител и философ е пред вратата. Трябва най-после един разбиращ от философия и педагогика човек да даде оценката, която заслужава този самоотвержен човек! Много прозрачно стана вече, че това не трябва да е директора-литератор, нито тъпата пловдивска инспекторка! Да видим в тази образователна система какви индивиди са се събрали и има ли някой, който е с всичкия си! И кой стои в министерските кресла! Докъде ще стигне безобразието, интересно е наистина! Дотам, че се покварява едно младо поколение, нашите деца, от подобни педагози, настръхнали от ужас към промени, потънали в мързел, лъжи и безсмислени методики на преподаване. Доколко нашите деца се развиват правилно четете в медиите, не минава ден, в който плодовете на изкривеното ни от всякъде образование и възпитание да не са се проявили... Нещо да каже някой по въпроса, ако не съм права! Ама когато Грънчаров пише и говори, че работата на учителя е много тънка, отговорна и духовна, ние си позволяваме да я поверяваме на всеки...

Radomir Parpulov каза: "Перушина чок, патица - йок", казваше една наша колежка. То толкова много е написано, че няма на какво да се отговаря... Остава да напиша думите на Спасителя: "По делата им ще ги познаете". Желая ви успех!

Владимир Петков каза: То, толкова много е написано уважаеми г-н Радомир Парпулов, но поне едното "Извинявай, Ангеле!" по моето, макар и непоискано мнение, следваше да имате моралната сила и учителския пример да произнесете! Много силна критика търпите и по отношение реалното ви незаставане до него, а фактически и за каузата срещу недопустимото гаврене на директорката Стоянка Анастасова - чорбаджийската принцеса в ПГЕЕ, с учителите му и с искане за въвеждане основополагащите принципи на съвременното образование, за които ратува, бори се и жестоко, несправедливо, за мен и абсурдно, и престъпно отмъстително бива повторно уволняван единият от тях! Пък ми се видите положителен, свестен и сериозен човек!

Maria Vassileva каза: Оставам без думи от този коментар от 7:15, каква логика само!

Ангеле, бягай от това бездуховно училище, атмосферата е отровна, никой не може да помогне на безумния!

Maria Vassileva каза: И тоя ще да е от това безумно училище, как пък се събрахте все такива!

Radomir Parpulov каза: Уважаеми господин Петков, моето емоционално писание е по конкретно писание (което е и цитирано в самото му начало)! Всички други коментари са на други теми - личността на Ангел Грънчаров, неговата форма на протест, причините за този протест и т.н. По тези неща аз нищо не съм писал. За какво тогава да искам извинение ?! За това, че не приемам личното мнение на някого за другиго да се премести от - безкрайност на +безкрайност. За това аз внимавам с личното си мнение - защото е лично, което означава че другите имат малко или повече различно мнение от моето. И на второ място - внимавам с писането - думите отлитат, но то остава. А г-н Грънчаров, при всичките ми симпатии към него, е емоционална личност и прекалено уверен в непогрешимостта си по принцип. Не, не мисля, че му дължа извинение за острата критика. Ако едно лекарство е горчиво, то това не значи, че не лекува. Но всеки има право да откаже да го пие за да не му горчи, нали?

Ангел Грънчаров каза: Прав сте, г-н Radomir Parpulov, но едно нещо все пак не разбирам: къде е доказано, че емоционалността и импулсивността са... грях или... дефект? :-) Ние, човеците, сме различни. Но безсърдечността положително е голям грях и дефект. Не е зле обаче да се вслушваме понякога в думите на философите, независимо от тъй дразнещата тяхна претенция за "непогрешимост". Прочее, с издигането на тази толкова странна теза за моята "очевидна претенция за непогрешимост" Вие правите голяма добрина на съответното властващо лице, което бди неговия пълен негативизъм към моята "тъй особена и дразнеща личност" да е повсеместен, с което, така или иначе, се включвате в хора на клеветниците, дето без умора пеят арията за моята личностна несъстоятелност.

Ний, философите, г-н Парпулов, наистина сме различни, "чепати" и по тази причина много дразнещи личности. Вие реагирахте обидно спрямо и даже и не усещате какво сте сторил; аз Ви оказах дължимото внимание, казах Ви важни по моя преценка неща, Вие обаче реагирахте както реагира "ощипана госпожица", което за мен е недопустимо поведение от иначе толкова мъдър човек като Вас... Имам чувството, че понякога се държите така, че сякаш не сте Вие...

Така не бива, човеци сме все пак, следва да се уважаваме, да обидиш един човек ей-така, щото ти се е прищяло или щото той те бил "подразнил", е грях... човекът (не аз и не Вие, а изобщо) е нещо свято...

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

5 коментара:

Анонимен каза...

Драги г-н Грънчаров, това че ви пиша лично говори само за моите симпатии към вас. Говорите за обиди и т.н. Какво ви обижда - това че намирам нещо ( прекалена емоционалност и т.н.), което по моите разбирания е слабост , а вие го смятате за качество. Различно мнение и толкоз. Нали не мислите, че има идеални личности?! А ма, вашите противници щели да го коментират. Те за това са ви противници - да воюват с вас. И вие с тях също, нали ? Нали сте философ? Какво изучавате във философията? И недей те да мислите, че вие "философите" сте специална категория хора. Моят тъст д-р Цицелков имаше докторат по философия в Марбург, защитен през трийсте години на миналия век. Сигурно знаете, че там е учил и младия Ломоносов, но доста по-рано. (хи) Вие с нищо не сте ме обидили! Ако се опитате да го направите, просто ще прекъсна връзките си и толкоз. Имате свободен избор - какво да мислите, какво да правите и как да го правите. Можете да пишете каквото намерите за добре - критики, хвалебствия, да пеете химни. Но това не означава, че другите трябва ВСИЧКО да одобряват, да приемат с благодарност, да аплодират и да не му се възхищават. За това става въпрос ! А какво мислите за това, последното, е също ваше свободно право. С най-добри чувства: "Ощипаната госпожица" (хи)

Ангел Грънчаров каза...

Разбира се, че е така. Спор за тези неща няма. А различия и съвсем нормално да имаме, това даже е прекрасно!

Аз разговарям - това едва ли можете да отречете - даже с най-злите си и несправедливи врагове. Рядкост е човек да се отнася към различномислието така търпимо като мен. Разбира се, че споря, но това, че оказвам внимание и на хора, които не заслужават внимание, би следвало да говори нещо. Който разбрал - разбрал, който не разбрал, на него е безсмислено да му се обяснява. По тази причина е несправедливо да ме обявите за човек, не търпящ разномислието и пр. Ето, излиза сега, че щом съм такъв, какъвто съм, аз, най-вероятно, не съм и философ и пр. Какъвто съм, такъв съм. Слабо ме вълнува това как се отнасят към мен другите хора, това си е тяхна грижа и техен проблем. Други неща ме вълнуват мен. Пределно ясно пиша. Някои разбират написаното от мен, други възкликват: "Много пух, нема гъска!", тяхна си работа! Не ща да угаждам никому. Вървя си по пътя, върша си просто работата. Да, ние, философите, сме особена категория хора. Това, че много хора не разбират защо е така и не го признават не променят истината, че е така. Не е лесно да си философ. Плащаме голяма цена. Обикновено ни плюят и мразят. Радко някой ще каже: благодаря! Така е било, така ще си остане. Може някой да ми е казал обидни неща, но това съвсем не означава, че съм му се обидил. Грижата в случая не е моя, а негова. Всеки човек би следвало да има съвест...

(Това за "ощипаната госпожица" е и стилистична форма, не бива да се приема лично... Философът винаги пише за идеята, не за тоя или оня...)

Ангел Грънчаров каза...

Едно нещо да вметна, много е важно за разбирането: г-н Парпулов, Вие сте човек с техническо (технократско) мислене, това е друг тип мисловност и култура, аз съм от хуманитарната сфера. По тази причина възприемаме и оценяваме нещата различно. Цяло чудо ще е да нямаме различия. На това основание обаче в различните оптики нещата изглеждат съвършено различно. Това, предполагам, влияе и за разбиранията ни в нравствената сфера. По тази причина, заради различията, има смисъл да разговаряме. Взаимно се обогатяваме. Не зная дали си давате сметка за това... стига обаче с този мой "пух"... че огладняхме без "гъски" :-)

Анонимен каза...

" Вие сте човек с техническо (технократско) мислене, това е друг тип мисловност и култура, аз съм от хуманитарната сфера."
Това, според мен, е много вярно. Професията формира и начин на мислене и мироглед (нещо като "философия"). Типичен пример са лекарите, инженерите, хората с професии, в които са подложени на рискове. Така е, много е вярно.

Анонимен каза...

АIG, едва изтраях да чета теа болни смахмузени непродуктивни коментари на плачещи селяни с осанка на пуяци, но не ви виня, виждам че теа амебови мутанти живеят в Средновековието, коя сила мое да им помогне, а?... Те знаят ли, че сега е 2017 и че мозако им изфирясъл е комай някъде 2% от средниo светоyвен стандарт сига, кактy гy знаем на Запад, a?...