Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

сряда, 3 май 2017 г.

Изпратих писмата на г-н Б.Борисов, които му написах до този моментТоку-що изпратих писмата на г-н Б.Борисов, които му написах до този момент; днес ще му напиша и изпратя ново писмо.

Знаете, самоназначих се за нещо като "граждански съветник" на нашия пръв, вече щатен оправяч на нацията, на нашия народен любимец, който, по моя преценка, се е самозабравил така, че спешно се нуждае от известни капчици разум, щото иначе не само ще си счупи главата, но и ще опропасти многострадалното ни, но въпреки това упорито не поумняващо общество.

Бидейки личност и философ, смятам, че мой най-напред човешки, а също така и професионален дълг е да помагам на ония, които много се се заблудили, е, на това основание ще пиша ако се наложи всеки ден на г-н Премиеро и ще се мъча да му помагам да разбере как наистина стоят нещата, как изглежда отстрани онова, което той прави или си въобразява, че прави. Дали Боко ще чете писмата, които му пиша, си е негов проблем, за мен е важно тези писма да съществуват, да ги има, да са сътворени - като един знак и симптом на болното време, в което живеем; пък и среди от благодушния ни народец да четат тия писма, пак е нещо, може пък искрици на разум в един момент да заблещукат в нечии глави, знае ли се?

Понеже от друга страна погледнато, откривам, Боко даже не разбира смисъла на политиката, на управлението и на властта, ще се опитам да го обуча, с известно закъснение, на истината за тези съдбовно важни неща, ще проведа кратки вразумяващи курсове с него - понеже съм преподавател в тази област, много съм мислил и много съм писал, е, правя му една услуга, на чисто човешка, повтарям, основа.

Тази ми е идеята и инициативата, няма да се откажа - пък да видим какво ще излезе и какъв ефект ще има. Толкова засега...

Хубав ден ви желая!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: