Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 3 май 2017 г.

Поредното писмо до Б.Борисов, спешно му предлагам чудесни кандидатури за вакантното място на министър на образованието и науката


Ето какво писмо написах до Б.Борисов тази заран:

Здрасти, драги ми г-н Борисов,

Виждаш, мога да се отнасям към теб и уважително, нищо не ми пречи да го правя, но понеже може да го възприемеш в смисъл, че съм зафанал да ти се подмазвам (а подлизурковци около теб колкото щеш, с лопата да ги ринеш!), та по тази причина ще карам иначе, съвсем искрено, знам добре, че искрен човек, който ти казва самата истина, около теб нема; е, в тоя смисъл съм незаменимо важен за теб. Знам, че не го разбираш това, че все още се си го оценил, но да се надяваме, че в един момент ще те осени тази мисъл. Какво да ти кажа днес ли? Много неща имам да ти казвам. Но нема как всичко на ти кажа наведнъж. Ще караме поред.

Първо, ето, уведомих читателите на блога си, приятелите си в интернет (5000 човека), както и всички медии (!), доста си поиграх вчера да им търся имейлите, уведомих всички за своята идея и инициатива да ти пиша, а също така и за това, че вече съм ти пратил първите написани писма; тъй че мърдане, дето се казва, нема, не може да шикалкавиш, че не си получил писмата: Изпратих писмата на г-н Б.Борисов, които му написах до този момент. Е, може да излъжеш, че служителката, дето получава пощата на партията ти, е решила, че тия писма не са важни и не ти ги е предала, но такава една лъжа не е от твой интерес. Толкова по този пункт.

На второ място искам да ти кажа следния многозначителен по моя преценка факт, взет от самия живот. Оня ден, в неделя (аз всяка събота и неделя ходя в родния си град Долна баня за да гледам майка си, която е инвалидизирана на 100% инвалидност, но в събота и в неделя държавният й асистент почива, представяш ли си, та се налага да я гледам аз, иначе няма кой да я гледа!) та в един момент реших да кажа на майка си, че съм писал "у интернето" едно нещичко за теб, имах предвид ето това, казах го и на майка си, става дума за ето това изказване, свързано с начина, по който ти и твоите хора редите новото правителствено мнозинство и новия кабинет:

Боко е пълен с тарикатлъци - като куче с бълхи!

Това нещо го бях написал във Фейсбук, ето, позволих си да го споделя с майка си. Тя, между другото, ти е фенка, гласува за теб и то по една причина: страхува се, че ако не гласува, от кметството ще й отнемат... социалния асистент и също... безплатната храна, абе както и да е, това не е толкова важно. И като й казах че съм се изказал така по твоя адрес, станах пишман, че съм й казал: тя много силно се уплаши, горката, и ми заяви, че като едното нищо моето обидно изказване може да стигне до теб, а пък ти после, като се ядосаш, да ми пратиш биячи да ме пребият, та да ми отмъстиш, представяш ли си за какво я обзе такъв ужасен страх моята много живяла и много патила от комунизма майка?! Опитах се да я успокоя, казах й, че сега живеем в други, демократични времена, че сега не бият за това какво си казал или писал, не и не, майка ми не се успокояваше! В един момент тя ми заяви буквално ето какво:

- Абе, Ангеле, много си заблудил бе, сине: комунистите са такива, нема да се променят: като некой почне да ги изобличава, или пращат биячи, или направо го пречукват, я колко народ пречукаха по време на "демократичния преход", а ти уж си умен, пък си въобразяваш, че на тебе специално могат да простят! тъй че си мълчи, налягай си парцалите, трай си, ти за какъв се мислиш бе, немаш никой, който да те подкрепи, немаш връзки, ти си едно дърво без корени, ти си никой, а Бойко има сичко: не е рекъл, не те е смачкал както се мачка непотребен червей!

Това ми каза моята родна майка. И дълго време ми ломотеше и не се успокояваше. Залежи добре: тя те нарече... комунист, сметна те за такъв, за нея ти си от все същото комунистическо котило, а майка ми, казахме, гласува за теб, но по прагматични причини: Кметът, дето е от ГЕРБ, да не й спре безплатната храна и асистента, който е по европейска програма. Този факт за теб требва да показва много, аз нема да ти го тълкувам, прави си сметката обаче на какво се крепи твоята власт. Даже и тия, дето гласуват за тебе, имат "едно наум" и не те обичат истински, майка ми е антикомунистка, даже се смее, щото нейна приятелка, също стара жена като нея, по-стара е дори от нея, от махалата, която идва по веднъж дневно да се видят, която пък е комунистка, баща й беше навремето голям комунист, та по този повод майка ми се смее и казва:

- Днес с приятелката ми даже си поговорихме за политика, тя комунистка, аз... "фашистка", ама не се скарахме, щот отбягваме да си казваме откровено кой какво мисли, мир да е!

"Фашисти" в разпространената народна терминология, унаследена от ерата на непрежалимия комунизъм, са... демократите, противниците на комунистите, некомунистите. Както и да е, казах ти тия неща, Боко, майка ми ще умре ако разбере, че ти пиша вече лично на теб, обещай ми все пак, човече, че нема да пратиш биячи да ми строшат главата, аз с тия писма искам да ти помогна, правя ти добро, срамота ще е да вземеш да ми пратиш биячи да ми строшат главата, а ако все пак ги пратиш, моля те, кажи на биячите да не ме удрят все пак по главата, главата ми е много крехка, имах операция на главата, страшна работа, ако ме ударят биячите с една бухалка по главата - край, ще се пукне главата ми и ще умра, недей така, имай поне малко милост, моля те! Пък е и срамота, аз искам да ти помогна, ти да пратиш биячи да ми строшат главата, нали така излиза, че е срамота?! Та ако ги пратиш, кажи им да ме удрят на други местя, само не по главата: главата ми е най-слабото място, в буквалния смисъл, не в преносния ти го казвам.

Тъй, разбрахме се по тоя въпрос, ако ми отвърнеш с два реда, че нема да пращаш биячи да ми строшат главата, много ще успокоиш свидната ми родна майка! Е, знам че нема да се подцениш дотам, че да покажеш, че не само ме четеш, но и че си ми отвърнал с две думи, но за всеки случай ти казвам, че имаш тая възможност и да ми отговориш, не си длъжен само да мълчиш, нали така? Второ, ти научи ли си първия урок, разбра ли, че не ти си ми господар на мене, а че си мой слуга, това нещо разбра ли го?! Уж на пръв поглед си господар не само на мене, но и на целата държава и си началник на целио народ, а се оказва, че истината е съвсем друга: ти си само слуга на народа, а пък ний, гражданите, ний, народът, сме ти не само началници, но и сме ти господарят! Казах ти, тая мисъл требе да си я набиеш хубаво в главата и да не я забравяш нито миг, ако искаш, поръчай да ти я издълбаят на една дъска и си я тури на бюрото, да си я гледаш секи Божи ден! Това е нещо много важно. Кажи също така и на министрите си, че те са само слуги на гражданите, да не се въобразяват, че са некакви там господари. Тоя урок, дека аз ти го преподадох, го предай по-нататък, на министрите си, а те требе да го предадат по-надолу, в министерствата си, в апарата, в администрацията, секи държавен служител требе да знае, че е само слуга на народо, да не се мисли, че е негов чорбаджия или господар! Аз друг път ще ти пиша по една друга, много важна истина, ама ето, сега ти подхвърлям за нея: хидрата, гадината, която е най-опасна, която е най-вредна, е многолюдната държавна администрация, чиновниците, бюрократите, които държат целата реална власт и са се самозабравиле, мислят си, че са наши господари, правят си каквото искат, щото са изпуснати от контрол, Боко, тая чума, държавната бюрокрация, и тебе те командва, ти не си мисли, че тя не те води накъдето си иска, с нея требе да се бориш, това следва да ти е най-първата работа ако искаш да станеш добър управник! Питай некой учен около тебе да ти каже какво е правил Михаил Саакашвили като беше президент на Грузия, каква чудесна реформа е направил точно в тази най-важна област, да, ама ти се страхлив, не смееш нищо да направиш на бюрократите, слушкаш ги, ще си говориме по този въпрос скоро, сега само ти подхвърлих таз идея, за самостоятелно осмисляне ти дадох задачка, знаеш, аз съм даскал, тъй че мисли по поставения ти казус, ще те питам скоро какво разбра.

Гледам, вие вече сте наредиле кабинето, Каракачанов вече се перчи, че ще бъде военен министър (тоя го дръж изкъсо, като едното нищо може по руска заповед да обяви война на... Турция или дори на... САЩ, гледай да не направите барем тия резилища, щото другите изобщо не са ви малко!), а на Сидеров, срамота, как пък така не дадохте никакъв пост?! Барем министър на здравеопазването можеше да го турите, он постигна големи успехи в тая област, сам май се излекува от тежката си психична болест, от лудостта си, гледай го сега как трае, хрисим е, очичките обаче му светят, тоя май много обича паричките, Боко, мама му стара, кажи сега: колко плати на патреотето за това, че ще те подкрепят?! Имаше ли некаква сделка, питам, щот целио народ знае добре, че Сидеров, дека му викаме "златният пръст", поку-така, за едното нищо, нема да гласува за тебе?! Колко пара он изкара от тебе по време на първио ти кабинет, кажи де, ти поне това знаеш, тогава Сидерчо те подкрепя доста време?! Тия работи, за парите около сделката, требе да се казват на народо, а вие ни баламосвате, че дълго време сте биле разговаряли за... "повишаване парите на пенсионерите", малее, по-рунтава лъжа не можехте ли да измислите бе, Боко, засрамете се, вий нас за дебили ли ни сметате, нима си мислите, че не разбираме за какви пари по-точно сте разговаряле?! Както и да е, да не ровим по тая тема, че ще засмърди.

Гледам, че още не си решил кой да бъде министър на образованието и на науката. Знам, че има мераклии за тоя пост, ке туриш некой, дека е по-нахален, мен да туриш ти казах вече, че не може, щот се самоназначих вече за твой граждански и философски съветник, иначе аз, знаеш, ставам за министър на образованието и науката, аз в предишни свои майтапчийски писма се самопредлагах за такъв, тоя път нема да се самопредложа, но ти казвам пак: назначи на тоя пост Гаяне Минасян. Само тя може да оправи бакиите в родната просвета, е, ако тя не ще, тогава назначи било Явор Ганчев, он е от същата тази "партия" за демократично образование или училище, или Явор Джонев назначи, и него го бива, или назначи мояь приятел от Перник Райчо Радев, он е бил дълго време директор на училище, много го бива, всъщност той е най-подходящ за тоя пост, решително ти го препоръчвам за министър на образованието и науката! Той беше близък на бившия министър проф. Николай Василев, Бог да го прости, тъй че отдавна в най-смелите си мечти съм смятал, че Райчо требва да стане министър, та да се оправи българското образование. Боко, мама му стара, що не направиш така да сбъднеш една мечта на дърт учител по философия като мене (абе не съм чак толкова дърт, наборе сме с тебе, почти сме връстници, с два-три месеца съм по-голем от тебе!)! Тъй че, остави ония дамички, дека ти се умилкват, не туряй никой от тях за министър на образованието, тури Райчо! нема да съжаляваш. Бързо иди го повикай и да идва при теб, Перник е близо до София, за час ще дойде и ще можеш да го включиш в кабинета!

Понеже най-важен според мен е тоя пост, спирам дотук, та да получиш писмото ми по-рано и да можеш да назначиш Райчо за министър (ако не, назначи некой от другите, дека ти ги предложих). Това е за днес. (Абе, Боко, как можа Цецка да туриш за министър на правосъдието бе, това е смешна работа, аз нали ти предложих Радан Кънев за тоя пост, къде е Радан, къде е... Цецка, смешна работа?! Ти кабинет от смешници ли ке правиш бе, Боко?! Излагаш се много, мама му стара! Не ме слушаш и правиш фал подир фал, вслушайсе, мама му стара, в съветите ми бе!) Скоро пак ще се обадя. Дупе да ти е яко, Боко, леле, не мога да разбера защо се натисна пак да ставаш премиер, но това си е твой избор, ще си береш сега грижите и резила!

Хубав ден!

Пловдив, 3 май 2017 г., заранта ПОДПИС:

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Абе хора, какви са тези глупости, как може да вземате все още българската политика насериозно, след 2001 и дирижираното от КГБ „завръщане“ на Семенуша-дурак, за да спасява комунистите и руското влияние в България ВСИЧИО СВЪРШИ и няма смисъл повече да се говори и коментира каквото и да било. Българският народ се бори лъвски и постигна много, но никой не е очаквал подобно предателство и нож в гърба, най-голямата измяна в 1300-годишната история на България. Затова аз бих искал да видя Ваш текст и писма, насочени не към БМБ, а към Симеон Сакскобургмафиотски, опитайте да му обясните какво е извършил, това би било неоценим принос към осмислянето на процесите в България и важна стъпка към заклеймяването на Симеон като най-големия злодей в българската история, защото той разруши всичко, постигнато от българите и правителството на Костов.

Анонимен каза...

Здрасти, философе!

Виж сега, нема лошо че ми пишеш, даже ми е интересно да те чета. Пишеш глупости ама щом ти харесва си пиши. Смисъл нема, ти да не мислиш че некой мене може да ме командва? Не се е родил този който може да командва Бойко Борисов.

Не се бой, нема да ти пратя биячи. Кажи на майка си да е спокойна по този въпрос. Вече не правя такива щури неща. Навремето беше друго.

Тъй че ти си пиши. Не ме обиждаш че ми пишеш с просташки деми. Народът както говори така требе да говорим и ние. Народът е най-умен и най-мъдър даже.

Толкова засега. Твоите предложения за министри не ги приемам. И от мен много неща не зависят за министрите. Вервам ме разбираш. Нема как сичко аз да решавам. Нали сме демокрация, и други хора казват предложенията си, аз избирам. Според интереса на държавата. Това е водещото за мен.

Стига засега.

Бойко