Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 28 май 2017 г.

Предлагам да създадем асоциация на свободолюбивите учители-новатори, на учителите-борци срещу тиранията на самозабравилата се директорска бюрокрация



Предлагам да създадем асоциация на учителите, които сме привърженици на свободата в образованието (т.е. сме привърженици на идеите за демократично училище), но които също така, на горното основание, сме подложени на репресии, на терор от страна на блюстителите на плачевното статукво, иначе казано, на директорско-чиновническото всевластие в българското образование; и при това не сме показали мекушавост и склонност да се нагаждаме по егоистични подбуди (за да получаваме заплата и да си пазим рахатя), напротив, показали сме решимост да се борим за правата си и за достойнството си като професионалисти-учители, като учители, които имат съзнанието за високите отговорности и за несравнимата с нищо друго духовна мисия на учителя!

Вкратце казано, нека да направим асоциация на учителите, които сме бунтари спрямо катастрофалното статукво, които също така сме борци за промяна в образованието, които, накрая, не сме страхливци, мижитурки и нагаждачи, а сме достойни личности, които не са склонни заради някакви материални благинки да се откажат от мисията си.

Такава ми е идеята. Давайте, предлагайте и вие каквото имате да предложите, давайте да се съберем, да се изброим колко сме, да си направим Асоциация (или нещо друго, за името сега не ща да споря) и да започнем с общи, с обединени сили да се борим за правата си.

Като се борим поотделно, сме слаби и ни отстрелват един по един. Когато обаче се организираме в една общност, тогава вече ще станем фактор, с който всички ще се принудят да се съобразяват. Това е ясно, има ли сред вас учители, които възприемат позитивно тази според мен хубава идея?

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Ursus Major каза...

Г-н Грънчаров!
Това е една отлична, не, една превъзходна, великолепна тъй да се каже по своето същество идея, която ще спомогне за развитието и демократизирането на българското образование и училище и ще е от полза ако някой реши да преброи дебилите в образователната система на тъй милото ни Отечество Мутроландия!
Обадете се в Психиатрията ако случайно ви се обади някой.

Анонимен каза...

Да, това е чудесна идея, дано се осъществи скоро, категорично има необходимост от това.
Радосвет Загорски