Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 9 май 2017 г.

България е третирана от Сталин като важна за СССР и комунистите плячка




Накратко, общоприетата версия гласи, че Чърчил е предложил, а Сталин приел разделение на влиянието на двете страни – Великобритания и СССР в България след края на Втората световна война. Според легендата за Процентното споразумение Съветският съюз получава 75% влияние в България, а Великобритания – 25%

Дали е така? За щастие за разлика от съветските британските и американските архиви са разсекретени и достъпни. В тях може да прочетем повече детайли за срещата и постигнатото съгласие, известно като "Процентното споразумение". До него се стига по време на Четвъртата московска конференция, известна и с кодовото си име "Толстой", състояла се между 9 и 19 октомври 1944 г.

Обърнете внимание на факта, че тази среща се провежда месец след началото на окупацията на България от армията на СССР и последвалия комунистически преврат. Преди 9 септември 1944 г. Съветите всячески пречат на усилията на българските правителства да извадят страната от войната и да сключат примирие със съюзниците. Съветският съюз не губи завоевателските си стремежи към България. Тристранният пакт е денонсиран от нашето правителство. България се стреми към неутралитет. Независимо от това Сталин продължава да се домогва до пълен контрол над страната ни и достъп до проливите в Турция. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

Това повдига много въпроси, отговорите на които не могат да бъдат изчерпани в няколко реда. В крайна сметка обаче тези проценти се оказват фиктивни, понеже след влизането на Червената армия в Източна Европа съветското влияние в тези страни достига 100%.

Друг момент е защо и след уж падането на комунизма както в Източна Европа, така и самия СССР (!) руското влияние в тези страни продължава, и то е с антидемократична насоченост. Как се връзва това с официалната версия за падането на комунизма. Защо руските демократи днес се опитват да подкопават и да влияят на своите колеги-демократи в бившите соцстрани от Източна Европа? Каква е логиката? Според анализатори в Русия, за разлика от Източна Европа, се е възродил някакъв авторитаризъм, затова Русия е отново антизападна. Виж, Източна Европа, вкл. България, продължават да са твърдо демократични. Само че руското влияние в България и Източна Европа продължаваше и през 1990-те по времето на „демократа“ Елцин. Как да обясним това?

Истината е, че комунизмът никъде никога не е падал, той само имитира своята смърт, затова и сега руското влияние в тези страни продължава. Даже не е съвсем правилно да се говори за „влияние“, просто сътрудничеството и взаимодействието между местните компартии и КПСС продължава както преди 1991.