Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 май 2017 г.

Моите опити да лекувам раздираната от противоречия душа на един заблуден нашенец, на един русофилстващ български... австралиец


Тия дни пак ми се наложи да разговарям с един нашенец, живеещ в изцяло западна страна (живее в Австралия, тя е много западна, та е съвсем и изцяло западна, тя е нещо като самата Америка - нищо че се намира на изток!), който много се вълнува от нашите български работи, чете редовно блога ми, но отвреме-навреме ми дава акъл как е правилно да мисля и пр.; между другото той много хвали Русия и дори таваришч Путин, един вид им е горещ симпатизант, и ето, тия дни този същият "неосъзнат мислител", допускащ непростими грешки и глупости в мислите си, отново, за кой ли път, влезе в полемика с мен, ето какво си казахме, можете да проследите главното в нашия тъй показателен разговор:

Русофилстващий български австралиец каза: ... Русийо, спаси малоумния си брат пак: за да те плюе после, но нека бъдем снизходителни към мижитурките, силният не ругае шушумигите, нали, възправили се страховито със свинар Ивайло воглаве (Бойко 2017) и изобретили теа ми ти дувар-имбецили чудото на световното машиностроене, с което поразяват цели кат с немска гаубица, наречено "черешово топче"...

Ангел Грънчаров каза: Хей, ти майтапиш ли се: от какво требе да ни спасява "пак" Русия? По-предния път когато ни "спаси" Русия беше на 5 септември 1944 г. според теб, така ли? И тогава от какво по-точно ни "спаси" Русия, от свободата ли?! А сега от какво ще ни "спасява"?! Що руснаците, прочее, като са такива големи "спасители", не спасят първом себе си от... себе си, а?!

Ти да не живееш във Владивосток?! Да не ме лъжеш, че живееш в Австралия? Мислиш като типичен руснак от Владивосток - или от Чукотка! Или от Сибир. Я помисли къде по-точно живееш?

Русофилстващий български австралиец каза: А ти помисли защо имаш наивни илюзии за Запада все едно че е Jesus? Ако бях в Чукотка щях да ги имам и аз...

Ангел Грънчаров каза: Не, Западът не е "Иисус" в моята представа, Западът си има проблеми, но в моята представа той превъзхожда Русия тотално, във всяко едно отношение - и причината за това е една: Западът е свобода, Европа и Америка са свобода, а Русия е била и си остава една азиатска, една дива татарска, ординска (по думите на Новодворская, Бог да я прости!) тирания! Затова моята представа, моето разбиране за Запада не е никаква "илюзия", а е самата истина - и тук никакво увъртане нема да ти помогне!


Но остави ме мен, погледни себе си! Едно говориш, мама му стара, друго правиш. Ами ако (според теб) бяха "чисти илюзии" моите представи за Запада, тогава ти защо избяга на Запад, а не в... Русия?! :-) Сега като вече немаш "илюзии" за Запада защо още стоиш на Запад, а не се преместиш в... Русия? :-) Да бе, като толкова много ти харесва... Русия, що не отидеш да живееш там, маани го тоя пусти Запад, щом е толкова "лошо" там, избегай в Русия! А като не правиш това нещо, като продължаваш да си стоиш на Запад, хвалейки ми при това Русия, знаеш ли аз какво ще ти кажа:

Две стотинки не струват твоите приказки, че Западът бил "лош", че на Запад било "лошо", а пък Русия била "много хубава", че в Русия било "хубаво" и прочие! Да, две стотинки не чинат тия твои приказки. И ти сам го знаеш прекрасно това, твоето стоене на Запад и неотиването ти в Русия го доказва това по най-категоричен начин! "По делата ще ги познаете!", нали знаеш чии та сия думи? Ти изобщо, прочее, не си чак такъв глупак, за какъвто говорят думите ти против Запада и хваленето на Русия, напротив, доста си умен: и по тази причина отдавна сам си се отказал от думите си, просто имаш русофилска увреда на съзнанието, но не си чак толкова увреден че да отидеш да живееш в Русия, щото ако отидеш, тогава вече хептен щеше да си увреден! :-)

Ами иди в Чукотка де?! Какво ти пречи да идеш в Чукотка - остави "лошия Запад", остави "илюзиите" за Запада, иди си в Чукотка, живей си Чукотка - и тогава ще си бъдеш напълно "щастлив"?! Нали така излиза де, мисли малко, стига си дрънкал врели-некипели глупости: щом толкова "много страдаш" заради "илюзиите" си по отношение на Запада, благодарение на които още си живееш на Запад, а за Чукотка даже и не помисляш да идеш, иди да живееш в Чукотка и най-накрая ще бъдеш "напълно щастлив"!!! :-)

А докато си стоиш на Запад и говориш пълни идиотщини за Русия, две стотинки не струват думите ти, това запомни от мен, драги ми "умнико"!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

3 коментара:

Анонимен каза...

Я в свое время попушествовал по Европе, пожил в семьях и знаю западную культуру не по курортам, а изнутри. Всегда поражался количеству людей в России, которые с наивным восторгом относятся к Западу. При этом они обычно очень пренебрежительно относятся к своей культуре. Как говорится, что имеем, то и не ценим. Это статья действует очень отрезвляющие и по-другому заставляет взглянуть на то что имеем… Недавно мой друг приехал из Германии, он ездил туда с сыном. Юноша несколько дней посмотрел на жизнь немцев и спросил у папы: «А это у них норма так себя вести, или мы попали не в то время и не в то место?»
Я не буду перечислять всё то, что мне рассказал друг, но суть в том, что находиться в Германии, да и вообще в Европе, ему стало неприятно, а иногда и противно.
Что произошло? Кризис так подкосил Запад, что русские стали ощущать себя за кордоном не «совками» а гражданами великой страны? Или западное общество потребления, потребив всё что можно и нельзя, потеряло здоровье, совесть и рассудок и это стало бросаться в глаза нашим туристам?
Старинная русская поговорка «с милым рай и в шалаше», в большинстве стран мира сегодня трактуется так: «Будет шалаш, будет и милый, а рай нам не нужен». Кстати, в англоязычном варианте наша поговорка звучит пошленько: «Love in a cottage», дословно - любовь в коттедже. Западные умы уже не могут вместить слово «шалаш», а «рай» для них это секс, еда и выпивка, но в бесконечном виде.
Чтобы почувствовать себя гражданином великой страны, надо просто любить свою Родину и совсем не обязательно сравнивать Россию с другими странами. Возможно, за границей есть чему поучиться, но прежде чем принимать за образец замыленные западные шаблоны, полезно знать, чем сегодня, на самом деле, является «цивилизованная» Европа.

Анонимен каза...

И, чем она является г-н Смешник?!
Совсем мне и очень стало интересно!
Толкоз си дълбокомислен, че чак..и
изкуфяващ!Хлопащ!
Мимансе, анонимен, опърничав, малоумен! :-)

2017-05-12г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Еми А, вижте и сами - руснака говори с хладен ум, анализира, бай Ганьо отдолу обижда... Ганьо е емоционален, еблив, префърцунен и с мнооого малък ум... Руснака обаче не познава Запада, който е едно много сложно явление, прав е за впечатленията си в Германия, а какво ли би казал в Австралия, като види английския капитализъм, от който им трепереха гащите и на Ленин, и на Хитлер - и двамата почти религиозно говорят за Англия, сякаш че там не са хора... Права е Англия със своя Брексит, ама защо вие му викате Брекзит, ах това немско влияние, колко ни е близко и скъпо, здравей 18-та национална катастрофа...