Представена публикация

Ще се намери ли благодетел, който да помогне да спасим списание ИДЕИ?

Списание ИДЕИ , което издавам от 12 години, е застрашено да умре поради крайната бедност на издателя му, моя милост, учител по философия, ...

петък, 19 май 2017 г.

"Ария на клеветата" от "Севилският бръснар" на Росини, препоръчана от Жак Асса и снабдена с негов кратък, но поучителен коментарТам където беше поствал много плюнки по тебе "анонимно" (виж: Нови гротескови прояви на комуноидната злоба: по-голямо човешко, с извинение, уродство не бях срещал в некъсия си вече живот!), пусни от наше име текста на арията на клеветата от Севилския бръснар:

Ето ти и линк за арията, заедно с превод върху клипа:

Клеветата първо пърха
Като нежен вятър...
И тихомълком, човешкото ухо почти гали,
и гука като тънка струйка на поточе,
тихо, тайно, и полека
пълзи навсякъде, навсякъде,
тихо, тихо, постепенно прониква
и на хората обикновени в ума
и сърцата им коварно изпълва.
От уста на уста лети,
като урок научен наизуст.
Все по-силно с всеки миг
възникват тълкуванията,
и гърмят вече с общ глас,
превърнати в обща клевета.
Като буря се разнася,
Гърми и се завихря,
Гърми и се завихря,
Като неудържима буря.
Бученето продължава да расте все по-силно,
бученето продължава да расте все по-силно,
и от ужас хората треперят и се сцепеняват.
Накрая се отскубва и разрушава преградите
Умножава се, уголемява се,
И избухва като БОМБА!
ТЯ ИЗБУХВА КАТО БОМБА!
ТЯ ИЗБУХВА КАТО БОМБА!
И за дребосъкът оклеветен унижен и стъпкан,
Бичуван публично най-добрата му участ
е да бъде възнесен
Ако се възнесе! (3)
И този, който тя преследва,
умира поразен от клеветата.
ДА, КЛЕВЕТАТА!!!

А както виждаш - няма нищо ново по света - клеветата има дълга история!

Жак Асса

А ето и Ария на клеветата (La Calunnia), изпълнена от нашия велик певец Борис Христов:Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

Борис Христов, разбира се, е велик, макар че тук да е в сравнително напреднала възраст няма вокални проблеми, техниката и дикцията му също са на ниво, но като цяло Росини и Дон Базилио не са неговото амплоа. Той е ненадминат в създаването на величествени и драматични образи, но Дон Базилио изисква други качества и интерпретация.