Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 18 май 2017 г.

Виждате колко интересен е животът около нас, направо ври и кипи, превъзходен е даже, затова: да живей... животът!



Днес, поредният 57-ти ден на моя граждански протест ЗА СВОБОДА В ОБРАЗОВАНИЕТО, аз няма да бъда на мястото на протеста - по причина на това, че съм болен, в момента съм с 40 градуса температура. Крайно много съм отпаднал, а вчера, бързайки за да не закъснея за протеста, се придвижих доста бързо от центъра до ПГЕЕ, е, изпотих се, а след това доста време постоях на приятната прохлада на постоянното течение - каквото има точно на мястото, където протестирам. И там най-вероятно съм настинал. Та днес ще видим дали ще имам сили да се завлека до студиото на Пловдивската обществена телевизия, където в 11 часа започва предаването, което аз водя (На Агората с философа Ангел Грънчаров). Най-вероятно темата в него ще бъде за... образованието, предвид наближаването на 24 май. В ума ми се върти ето каква тема за обсъждане със зрителите на предаването: Как празнуват духовността в страната на... бездуховността?

Пиша това, та тия, които днес са решили да дойдат да ме видят на протеста, да не идват. Тия дни директорката на ПГЕЕ в Пловдив ще бъде подложена на проверка - по нареждане на Министерския съвет МОН трябва да провери случая около моето уволнение и да докладва както на МС, така и на мен, протестиращия заради тия беззакония гражданин. Интересно ми е да видим дали директорката отново ще успее да излъже проверяващите, че "всичко при нея е перфектно", че повторното ми уволнение (даже след като Върховният Касационен съд отмени предишната й заповед за моето уволнение!) е "изцяло правомерно" и "напълно обосновано". Знаете, за нея е съдбовно важно да "докаже", че дрехата, в която се опитва да облече политическата репресия над мен, е не чак толкова дрипава - както това се установява не само при пръв поглед, но и особено при по-внимателно вглеждане.

Аз дадох шанс на директорката сама да осъзнае грешката си и да си отмени тъй сюблимната заповед. Да, обаче тя благоволи да не се впечатли от протеста ми, позволи си лукса да не вникне в неговия тъй целебен за самата нея смисъл. И ето, продължава вече 55-ти ден да се инати - да се излага. Един добър мениджър никога не би довел нещата до такива гротескови неща. Да, обаче въпросната властваща особа все още продължава да си мисли, че може да си прави всичко каквото й скимне - доказано е, че такива, като им дадеш власт, не мирясват докато не се орезилят колкото се може повече. Не крия, много ми е интересно дали държавните органи ще успеят в крайна сметка да защитят интереса на държавата и на обществото - от зулумите на подобни властелини, които съвсем не са наясно за какво изобщо им е дадена властта.

Хубав ден ви желая! Виждате колко интересен е животът около нас, направо ври и кипи! Превъзходен е даже! Затова: да живей... животът! Без него и миг няма да просъществуваме...

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

12 коментара:

Анонимен каза...

Да, това едно изключително подходящо, напълно грънчаровско заглавие „Как празнуват духовността в страната на... бездуховността?» или пък «Как празнуват духовността в страната... Мутроландия?» и т.н. Няма как да не е бездуховна и Мутроландия, след като А.Г. като водещ човек на духа не е удостоен с най-големи почести,а вместо това търпи ежедневни унижения и оскърбления от хора, които не са в състояное да оценят космическата важност на неговата личност и дело. Виж, във ВСИЧКИ други страни е друго, там не цари простотия като в България, там има само дух, високи идеали и помисли. На А.Г. и през ум не му минава, че България наистина е страна на духа с голям принос към световната култура и че въобще българите в сравнение с други народи са хора на духа, понеже те не са особено силни в науката и дори във философията, но са много добри в литературата, музиката, изкуствата и занаятите.

Колкото до настинката, Вие сте добре, понеже сте простуден само от време на време, но не знаете, че има хора, които са перманентно настинали и които получават много специфични и нетърпими оплаквания при най-малкото захлаждане и най-слабия полъх на вятъра, което превръща живота им в ад. Затова противно на Вас аз мисля, че животът е всичко друго, но не и прекрасен и ако можех да избирам, щях да предопочета никога да не се бях раждал.

Анонимен каза...

Другарят кагебисткий пропагандист зае патрЕотична поза... национализмът е последното убежище на комунизма...

Анонимен каза...

Нищо ви няма, другарьо Грънчаров. Ще ви мине като на куче.

Анонимен каза...

Глупости – КГБ, комунизъм, национализъм и под. Аз съм обективен, наблюдавам и оценявам всички народи по света и съвсем не съм фиксиран върху българите, освен това в духа на стоицизма съм космополит. Всички народи имат както положителни, така и отрицателни страни, а България наистина в ПОЛИТИЧЕСКИ план е нещо като Мутроландия, тук Ангел Грънчаров е прав, и това действително с дължи на КГБ, понеже един от важните лостове и канали за влияние на КГБ е именно организираната престъпност. Онова обаче, което не се разбира се, че тази организирана престъпност е един от инструментите в дългосрочната стратегия на КГБ за подкопаване и превземане И НА СТАРИТЕ ДЕМОКРАЦИИ, което е крайната цел на комунистите, от която те не са се отказали, но това е вече нещо, което ще събуди недоумение и няма да бъде разбрано – както обикновено.

Така че всички тези подозрения и упреци за КГБ и под. са абсолютно несъстоятелни, но повечето читатели на блога никога не са мислили по тези въпроси сериозно, не разбират написаното от мен и не знаейки какво да мислят, решават, че това трябва да е някаква пропаганда, защо не например на КГБ.

Анонимен каза...

Оздравявай по бързо, че битката те чака. Да не си се помислят твоите противници, че си се предал, което едва лие възможно да допуснеш.

Томи Томев.

Ангел Грънчаров каза...

На кагебисткия пропагандист:

Таваришч, и как именно Ваша милост успява да изучава именно "всички народи" по света? :-) Не се ли страхувате като искате да узнаете "всичко за всичко" в края на краищата ще знаете именно... нищо за всичко?

Апропо, как успявате да постигнете такава "пълна обективност"? Да не би "самият бог" да Ви съобщава истината на ухото? :-) Кой, прочее, е Вашият "бог"? Нали знаете коя организация има претенцията за такава "пълна обективност"? Тя бива обозначава с три букви: КГБ... същите тия три букви, които сенатор Джон Маккейн прочел когато се вгледал в очите на таваришч Путин...



Анонимен каза...

Абе хора, Вие наистина май трябва да се прегледате, каква е тази параноя с КГБ? Вярно е, че КГБ е влиятелен – вероятно по-влиятелен, отколкото повечето хора си представят, макар и, разбира се, не всесилен, но какво общо може да имат моите постове, с които настойчиво, но както виждаме безуспешно се опитвам да инициирам сериозни, задълбочени дискусии, с КГБ? При това аз не застъпвам тези позиции догматично, а ги поставям на обсъждане, понеже в духа на скептицизма се съмнявам във всичко и всяко, включително в моите собствени анализи. Това ли е нивото на българите и българските философи? Ако е така, много жалко.

Та какво кагебистко може да има в твърдението, че България съвсем не е бездуховна страна, а напротив? Как обаче достига Ангел Грънчаров до противоположното гледище? – Ами за него очевидно критерий за духовността на българите е тиражът на неговите собствени книги и общественото признание и почести, които му се оказват. И понеже му се струват недостатъчни, ерго: България е бездуховна. Много обективна позиция, няма що!

Как успявам да изучавам всички народи по света? Аз съм на мнение, че всеки народ и всяка култура по света заслужават внимание и изучаване, но тук наистина има проблем - те са прекалено много и наистина не можем да познаваме всички в достатъчна степен. На Казанова се приписва изказването, че не можем да си легнем с всички жени, но трябва да опитаме, може би е апокрифно, но пренесено върху народите можем да перифразираме, че не можем да познаваме всички народи, но трябва да опитаме. И не само това: не можем да владеем всички науки и изкуства, но трябва да опитаме, особено философите трябва не само да знаят, но и ДА МОГАТ всичко. Разбира се, в строгия смисъл на думата това също е невъзможно и аз наистина не разбирам особено много от железобетонни конструкции или подемни машини, не мога да управлявам самолет, да скачам овчарски скок и да свиря на обой, но в случая става дума за базисни умение във всички релевантни области и за професионални умения в някои избрани области.

Колкото до обективността, това е тема за отделна, философска дискусия, с която КГБ или ЦРУ между другото нямат нищо общо. Разбира се, абсолютната обективност е един идеал, няма чисти факти и няма чисто познание, понеже то винаги е оцветено субективно, но науката все пак е разработила методи и стандарти, правещи знанието максимално интерперсонално и обективно. Всъщност въпреки претенциите на науката за обективност е възможно цялото наше познание да е доста изкривено и само евентуален контакт с извънземен разум би могъл да ни покаже колко антропоцентричен е нашият светоглед.

Всичко това обаче са сложни дискусии отвъд рамките на прословутия явно любим на всички в тоя форум КГБ, само че на мен ми се струва, че българите или поне част от тях наистина са деградирали и не са в състояние да водят обективна и задълбочена дискусия. Всичко, което им се струва странно и не се вмества в тяхната концептуална рамка или се игнорира, или се приписва набързо в духа на теорията на конспирацията на… КГБ! Това обаче е странно за читатели на философски блог, които би трябва да имат съвсем друго ниво.

Unknown каза...

Чаках те до 13:30, Ангеле, за трети път се разминаваме.

Unknown каза...

Чаках те до 13:30, Ангеле, за трети път се разминаваме.

Анонимен каза...

Впрочем ще се опитам в съвсем сбита форма да обрисувам моята и - доколкото я схващам - Вашата позиция по ред най-вече политически въпроси, в резултат на което ще стане по-ясно къде имаме съвпадения и допирни точки и къде се различаваме. Това от своя страна може би ще доведе до разбиране защо понякога се получават недоразумения, кулминиращи в абсурдни обвинения от рода, че съм прокарвал „опорните точки” и „линията” на КГБ, ЦРУ и незнам коя тайна служба по света. И така:

И двамата сме демократи, ценим свободата над всичко и отхвърляме всякакви авторитарни и тоталитарни доктрини и системи.

Както виждам нещата, аз като цяло стоя на по-десни, консервативни позиции от Вас, Вие сте в по-либералната частна политическия спектър.

Вие обаче сте вярващ, докато аз съм агностик със силна тенденция към атеизъм и от тази гледна точка - доколкото религиозността е съществен компонент на консерватизма - тук Вие стоите на по-консервативни позиции.

Вие сте безусловен апологет на пазарната икономика, докато аз, признавайки нейното превъзходство над всички други икономически системи досега в историята, съм критик на някои форми на краен консуматизъм, присъщи на капитализма особено след 1970.

Вие сте един вид марксист с обратен знак или „фукуямист”, понеже вярвате в неизбежната и окончателна победа на либералната демокрация и капитализма, докато аз съм повече песимист за бъдещето. Признавайки всички достойнства на пазарната икономика и либералната демокрация, аз по ред причини не вярвам в тяхната вечност и непобедимост. Мисля, от историята се вижда, че никоя система, колкото иначе да е хубава и желателна, не може да продължава вечно.

Аз виждам известни признаци на упадък на старите демокрации, докато Вие не съзирате такива, за Вас всичко е наред и няма причини за безпокойство.

И двамата сме съгласни, че комунизмът рухна поради своята икономическа и отчасти политическа несъстоятелност, които от своя страна бяха резултат от липсата на свобода, но аз мисля, че икономическите трудности на комунизма бяха нарочно преувеличени и системата, макар и неефективна и корумпирана, можеше да бъде поддържана с репресивни похвати още доста време след 1989.

Анонимен каза...

И двамата сме съгласни, че комунистите се бяха подготвили предварително за промените, но аз съм на мнение, че те са разработили планове в тази посока не едва през 1970-те и 1980-те години, а много по-рано, още в периода 1958-1960.

И двамата сме съгласни, че в посткомунистическите страни след 1989 няма истинска свобода и демокрация и че това са само формални, фасадни демокрации, зад кулисите на които старите комунистически структури дърпат конците и манипулират марионетките.

Аз възлагам известна вина и отговорност за това неблагоприятно развитие и на Запада, който безкритично прие развитието в тези страни за чиста монета, вместо да настоява за реална демократизация, пълно скъсване с миналото и наказание на виновните за репресии. Вие не приемате подобна позиция и оправдавате всички действия на Запада след 1985-89.

Аз твърдя, че либерализацията на режимите след 1989 не е насочена само и даже не толкова навътре, а повече навън – към преустройство на старите демокрации и „конвергенция” на Изтока и Запада, но под диктата на Изтока. Вие отхвърляте тази позиция и смятате, че промените са чисто домашна практика, комунистите според Вас действат, притиснати от обстоятелствата и далеч от това да са в настъпление, в действителност водят ариергардни боеве, въпреки мимикрията се намират в предсмъртна агония и нямат нито намерение, нито ресурси и възможности да влияят на старите демокрации.

Спирам дотук.

Всичко това са точки, по които може – и трябва – да се дискутира сериозно и задълбочено, но не разбирам защо трябва да прибягваме до нападки и обиди от рода на „пропаганда” на КГБ и под., вместо да обсъждаме и спорим по същество по пунктовете, където имаме различия. Това ли е нивото на философския ”дискурс” в България? При това аз не застъпвам тези позиции догматично и пропагандно, а съм винаги открит за ОБОСНОВАНИ алтернативни мнения и критика.

Аз тези въпроси ги разисквам понякога и по чуждоезични форуми, както и в кореспонденция с познати и непознати от различни страни по света и досега никому и през ум не му е минавало да ме обвини, че работя за ЦРУ, БНД, КГБ или някоя друга служба. Това явно е български патент, което обаче – и това констатирам с прискърбие - не говори добре за интелектуалното ниво на българите.

Ангел Грънчаров каза...

Maria Vassileva, много жалко че сме се разминали и този път! Изключително много съжалявам!