Представена публикация

В Мрежата небезразлични граждани разпространяват призив за благотворителна акция във връзка с моята така незавидна ситуация

Току-що разбрах, че приятели от групата на небезразличните граждани разпространяват из Мрежата следния призив за благотворителна акция в...

сряда, 28 юни 2017 г.

Историческите факти около голямото обиране до шушка на целокупния наивен народец през 1996-1997 годинаПреди малко прочетох, че Румен Гечев иска държавата да е равностоен партньор на пазара. Няма да коментирам интелектуалния и нравствения потенциал на професора. Няма да коментирам интелектуалния и нравствения потенциал на лидерката му. Няма да коментирам интелектуалния и нравствения потенциал на тия, где ще гласуват за тях. Защото ще се пръсна от смях. Няма да коментирам интелектуалния и нравствения потенциал на 99% от кандидат депутатите и партлидерите. Даже Сидеров няма да коментирам. Само ще ви разкажа нещо. История. Факти.

Годината е 1996. Колелото на свръхинфлацията набира скорост. Гечев е министър. Премиер-министър е Жан Виденов. Где не бил откраднал нищо. Гечев заявява, че инфлация няма. Държавните предприятия работят яко. На загуба. Колкото повече работят, толкова повече губят. Правителството е от свръхинтелигентни и честни комунисти. От БСП. Сега внимавайте!

В банките, някой още държавни, има левове. Непохарчени от бай Тюдор. Както похарчи парите от пенсионния фонд. И все още неоткраднати от наследниците му. Пари на чичи, дедо и прадедо. За кола, жилище и кво се сетите. Спестени. Един долар е десет лева.

И някой другар взима кредит 10 милиона лева. И си купува 1 милион долара. Същият има да връща 10 милиона лева. Когато народът изгони Жан, доларът бе 3300 лева. Това значи държавата да е равностоен партньор. Да направи така, че да ви откраднат парите държавните люде. И техните хора. По план. Или по неграмотност. Внимавайте пак!

Значи оня тарикат, гдето е взел 10 милиона лева и си е купил 1 милион долара, продава 3030 долара. След 6 месеца. По курс за деня. По 3300 лева. И връща кредита от 10 милиона лева. С 3030 долара. Остават му 996 970 долара. А чичо, дедо и прадедо срещу 10000 лева си купуват три долара и тридесет цента. И пият по чаша студена вода. Както ще пият чаша студена вода и на тия избори. Всички, где не са разбрали горното.

Повече за избори нема да пиша.

А аз ли? Аз ще се пръсна от смях. Винаги печелят комунистите и ченгетата.

(От Роси Антов, леко редактирано от мен, А.Г.)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

13 коментара:

Анонимен каза...

Този в ляво лично за себе си не е взел нищо. Но за другите двама - Румен Гечев и Мими Виткова , не съм много сигурен.

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Митът, че другарят Жанчо бил "кристално честен" и "чист като сълза" (или дори бил непорочен като самия Василъ Лъвский!) че не бил взел нищичко за себе си по време на епохалния грабеж, и то при положение, че по време на неговото управление биде ограбен до стотинка целокупният ни народец, ми се вижда толкова прозрачна лъжа, че съм напълно сигурен, че е създадена за будалкане и за гавра с наивната народна природопопулация и то именно от ония червени тарикати, които ни ограбиха тогава до шушка и при това до такава степен ни презират, че очевидно ни смятат за такива непоправими наивници, които не само че са били ограбени до стотинка, но и 20 години след ограбването си продължават да изпитват такава покъртително глупава наивност, че още смятат, че водачът на техните грабители бил, видите ли, "кристално честен" и "чист" като сълза (или дори като самия Василъ Лъвский!)! :-)

Анонимен каза...

Mоже и да съм наивен, г-н Грънчаров, може и да се подавам на лъжи .... Не говорим за управлението на Жан Виденов. Говорим за гражданина Жан Виденов. Има разлика и Вие би трябвало да я разбирате преди да сипете квалификации и обиди. Нито е умно, нито е културно. Но, ваша си работа - въпрос на манталитет и възпитание. Идете на гара Филипово и попитайте къде живее Жан Виденов - ще Ви покажат. Попитайте къде работи Жан Виденов - и това ще ви кажат. Различията в политическите виждания не ни дава право на клевети, г-н Грънчаров. Двама души излязоха чисти от "Дондуков" 1 - Филип Димитров и Жан Виденов. Парадоксално, нали?

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Аз явно съм и некултурен, и невъзпитан, и прост, и манталитета ми е лош щом не признавам мита за пълната непорочност и чистота на Жан Виденов. Не знам къде видяхте "квалификации и обиди" в моя коментар, в който просто си позволих да се усъмня в тъй често натрапваната ни теория за пълната чистота и непорочност на Жан Виденов. Явно който има различно мнение е и некултурен, и невъзпитан, и прост, и манталитета му е лош и пр. Изглежда не сте сфанал тезата ми: целият народ беше ограбен до шушка във времето на тъй славното управление на Жан, а той, милият, излиза, че е напълно непорочен, чист, невиновен вероятно е тоже, нали така? Значи нас ни ограбиха... "злите сили", Жан нема никаква вина за нищо, той, моля ви се, е чист като агънце. Даже и парички за едно апартаментче не си е откраднал, милият! Ще се разплача! Дайте ми много кърпи спирам сълзите си!

А и "аргумента" в подкрепа на теорията за пълната непорочност на Жан е трогателен: идете питайте първата срещната жена на улицата, тя ще ви покаже къде живей Жан! :-) "Една жена ми каза..." е хубав аргумент, нема що?! :-)

Анонимен каза...

Всеки сам с думи и дела създава представата за себе си у околните. Колкото хора - толкова и представи. Това, което сам не виждаш, не означава че други не го виждат. За това трябва да се внимава - "Казана дума - хвърлен камък".

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

ГЕЧЕВ, МИМИ И ЖАН?

Yori Georgieva

Анонимен каза...

Ангеле, в много от напредналите държави (напр.като Франция) държавата притежава около 30 % от производителните сили. На всички е известно конкуренцията между РЕНО и ПЕЖО.

Иванка Топалова

Анонимен каза...

Аз ти казвам едно, ти коментираш друго - "Този в ляво лично за себе си не е взел нищо. Но за другите двама - Румен Гечев и Мими Виткова, не съм много сигурен." Можеш ли да ми кажеш какво е взел Жан Виденов лично за себе си??? Ако можеш кажи и толкоз. Може да не го обичам, може дори да ми е противен, но ИСТИНАТА ми е по-скъпа от всичко. А ти си шумиш като празен чайник. Макар и много противоположни Виденов и Филипов има нещо еднакво - и двамата се оказаха негодни за политиката в България и я напуснаха окончателно и безвъзвратно. Виж това е тема за философо-политическо есе. Подарявам ти я да пишеш по нея.

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Жан не е излязъл от политиката, ето с тия приказки за неговата непорочност силите, на които е удобен, подготвят терена за връщането му в политиката. Филип Димитров също беше посланик, комисар в международни органи някакви беше, тъй че не е толкова встрани от политиката и той. За честността им не само аз нямам факти, но и ти нямаш, това "Всяка жена ще ти каже къде живей Жан..." не ми звучи като сериозен аргумент за неговата непорочност и нравствена чистота. Но ти си вярвай в такава една теза, нищо не ти пречи да си вярваш. Аз в такъв род "аргументации" не мога да вярвам, бидейки философ...

Анонимен каза...

А кой те кара да вярваш? Не си вярвай и толкоз. Ти започваш тиради, които нямат нищо общо с написаното от мен. Това е въпросът. Има хора, които са фенове на Жан Виденов (например не малко от студентите му) и други, които не го харесват. Аз приемам това спокойно, като нещо напълно нормално. Но ти искаш всички да мислят като теб. На думи го отричаш, но я си прочети коментариите на чуждите мнения за да видиш как звучат. Крайно време е да внесеш по-голяма търпимост спрямо различното. Нали си философ и не тропаш по масата, когато чуеш нещо по-еретично.😀😀😀

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Radomir Parpulov Леле, как се палиш, защо ли?! :-) Какво ли искаш да ми покажеш с тази демонстрация?! Ще ти кажа защо, ще ти предложа своето тълкуване, интересно ми е как ще реагираш като го прочетеш:

Нещо си се заблудил, нетърпимост към моето мнение имаш ти, не аз към твоето :-) Сам си прочети написаното от собствената ти ръка. Аз просто казвам каквото мисля и го казвам пределно честно и открито. Не тропам по никаква маса когато чуя мнение, различно от моето, интересно е, че твърдиш такива неща по мой адрес (които много ще се харесат на нечии уши или очи по-скоро!) при положение, че много добре ме познаваш и знаеш що за човек съм, знаеш много добре, че приписваната ми от теб "непримиримост" изобщо не отговаря на манталитета ми. Разбира се, тия неща си остават на съвестта ти. А какво именно ще мисля и пиша решавам само аз (не ти, не някой друг), колкото и да ти е неприятно, че мисля различно, ще се наложи да го преглътнеш. Да ми подхвърляш реплики от типа "Нали си философ и не тропаш по масата, когато чуеш нещо по-еретично.😀😀😀 " и сам да се хилиш на "остроумието" си е унизително за теб самия и за годините ти.

Но сега вече, убеден съм, директорката на ПГЕЕ, вярвам, непременно ще започне да ти отговаря на поздравите когато се срещнете в коридорите на въпросното училище. Аз така си обяснявам тази непредизвикана с нищо агресия по мой адрес. Да ти кажа правата, изобщо не ми пука за "честността" на Жан, на теб, предполагам, също, значи съвършено други мотиви те вдъхновяват в случая. Знаеш, че е доста трудничко да се баламосва точно човек като мен, който освен че е философ е и психолог... :-)

Анонимен каза...

Ето сега и Директорката намесихме. Тя пък какво общо има? Ако имаме спор, нея какво я засяга? Тя си има други грижи - да сплотява колектива и изгражда колегии (виж. коментара ми по-горе). Не разбираш ли, че цялата тази дандания се започна, защото смятам, че Жан Виденов не е бръкнал в кацата с мед докато е бил Мин. Председател на България. Нали, ако беше го направил, до сега журналисти щяха да го разгласят, както направиха за много други политици ? Ти чул или чел ли си нещо такова за него? За това е въпросът.

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Не бе, разговор да върви, да става шоу, нали така, това е фейсбук, в такава епоха живеем, нека да бъдем съвременни, нали така, какво като сме възстари! :-) Не, не съм чул Жанчо да е бъркал в кацата с мед, но ти възразих по причина на това, че не ми харесва, че много често срещам, че го изобразяват едва ли не като светец, с нимба и прочие, още негова икона не съм срещал, но както е тръгнало нищо чудно и икони да започнат да му рисуват. Ето това ме дразни. Знаеш добре, че некрадлив комунист нема, Жан бил единственото изключенийце от това правило, е, какво от това?! Жанчо, в очите на народните маси, ако не е крал, бива възприеман чисто и просто като глупак; по същия начин народните маси възприемат и... мен (прощавай, че се поставих редом до светеца Жан, но знаеш, мисълта ми е по-буйничка!), примерно защото не си траях и не кротувах, за да блаженствам под властта на директорката, а се обаждам и изказвам неприятни на властта мисли. Пак да се върнем на директорката, щото този нюанс в разговора ни според моето извратено философско-психологическо съзнание е истински важният проблем! :-)