Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 28 юни 2017 г.

Историческите факти около голямото обиране до шушка на целокупния наивен народец през 1996-1997 година



Преди малко прочетох, че Румен Гечев иска държавата да е равностоен партньор на пазара. Няма да коментирам интелектуалния и нравствения потенциал на професора. Няма да коментирам интелектуалния и нравствения потенциал на лидерката му. Няма да коментирам интелектуалния и нравствения потенциал на тия, где ще гласуват за тях. Защото ще се пръсна от смях. Няма да коментирам интелектуалния и нравствения потенциал на 99% от кандидат депутатите и партлидерите. Даже Сидеров няма да коментирам. Само ще ви разкажа нещо. История. Факти.

Годината е 1996. Колелото на свръхинфлацията набира скорост. Гечев е министър. Премиер-министър е Жан Виденов. Где не бил откраднал нищо. Гечев заявява, че инфлация няма. Държавните предприятия работят яко. На загуба. Колкото повече работят, толкова повече губят. Правителството е от свръхинтелигентни и честни комунисти. От БСП. Сега внимавайте!

В банките, някой още държавни, има левове. Непохарчени от бай Тюдор. Както похарчи парите от пенсионния фонд. И все още неоткраднати от наследниците му. Пари на чичи, дедо и прадедо. За кола, жилище и кво се сетите. Спестени. Един долар е десет лева.

И някой другар взима кредит 10 милиона лева. И си купува 1 милион долара. Същият има да връща 10 милиона лева. Когато народът изгони Жан, доларът бе 3300 лева. Това значи държавата да е равностоен партньор. Да направи така, че да ви откраднат парите държавните люде. И техните хора. По план. Или по неграмотност. Внимавайте пак!

Значи оня тарикат, гдето е взел 10 милиона лева и си е купил 1 милион долара, продава 3030 долара. След 6 месеца. По курс за деня. По 3300 лева. И връща кредита от 10 милиона лева. С 3030 долара. Остават му 996 970 долара. А чичо, дедо и прадедо срещу 10000 лева си купуват три долара и тридесет цента. И пият по чаша студена вода. Както ще пият чаша студена вода и на тия избори. Всички, где не са разбрали горното.

Повече за избори нема да пиша.

А аз ли? Аз ще се пръсна от смях. Винаги печелят комунистите и ченгетата.

(От Роси Антов, леко редактирано от мен, А.Г.)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

13 коментара:

Анонимен каза...

Този в ляво лично за себе си не е взел нищо. Но за другите двама - Румен Гечев и Мими Виткова , не съм много сигурен.

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Митът, че другарят Жанчо бил "кристално честен" и "чист като сълза" (или дори бил непорочен като самия Василъ Лъвский!) че не бил взел нищичко за себе си по време на епохалния грабеж, и то при положение, че по време на неговото управление биде ограбен до стотинка целокупният ни народец, ми се вижда толкова прозрачна лъжа, че съм напълно сигурен, че е създадена за будалкане и за гавра с наивната народна природопопулация и то именно от ония червени тарикати, които ни ограбиха тогава до шушка и при това до такава степен ни презират, че очевидно ни смятат за такива непоправими наивници, които не само че са били ограбени до стотинка, но и 20 години след ограбването си продължават да изпитват такава покъртително глупава наивност, че още смятат, че водачът на техните грабители бил, видите ли, "кристално честен" и "чист" като сълза (или дори като самия Василъ Лъвский!)! :-)

Анонимен каза...

Mоже и да съм наивен, г-н Грънчаров, може и да се подавам на лъжи .... Не говорим за управлението на Жан Виденов. Говорим за гражданина Жан Виденов. Има разлика и Вие би трябвало да я разбирате преди да сипете квалификации и обиди. Нито е умно, нито е културно. Но, ваша си работа - въпрос на манталитет и възпитание. Идете на гара Филипово и попитайте къде живее Жан Виденов - ще Ви покажат. Попитайте къде работи Жан Виденов - и това ще ви кажат. Различията в политическите виждания не ни дава право на клевети, г-н Грънчаров. Двама души излязоха чисти от "Дондуков" 1 - Филип Димитров и Жан Виденов. Парадоксално, нали?

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Аз явно съм и некултурен, и невъзпитан, и прост, и манталитета ми е лош щом не признавам мита за пълната непорочност и чистота на Жан Виденов. Не знам къде видяхте "квалификации и обиди" в моя коментар, в който просто си позволих да се усъмня в тъй често натрапваната ни теория за пълната чистота и непорочност на Жан Виденов. Явно който има различно мнение е и некултурен, и невъзпитан, и прост, и манталитета му е лош и пр. Изглежда не сте сфанал тезата ми: целият народ беше ограбен до шушка във времето на тъй славното управление на Жан, а той, милият, излиза, че е напълно непорочен, чист, невиновен вероятно е тоже, нали така? Значи нас ни ограбиха... "злите сили", Жан нема никаква вина за нищо, той, моля ви се, е чист като агънце. Даже и парички за едно апартаментче не си е откраднал, милият! Ще се разплача! Дайте ми много кърпи спирам сълзите си!

А и "аргумента" в подкрепа на теорията за пълната непорочност на Жан е трогателен: идете питайте първата срещната жена на улицата, тя ще ви покаже къде живей Жан! :-) "Една жена ми каза..." е хубав аргумент, нема що?! :-)

Анонимен каза...

Всеки сам с думи и дела създава представата за себе си у околните. Колкото хора - толкова и представи. Това, което сам не виждаш, не означава че други не го виждат. За това трябва да се внимава - "Казана дума - хвърлен камък".

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

ГЕЧЕВ, МИМИ И ЖАН?

Yori Georgieva

Анонимен каза...

Ангеле, в много от напредналите държави (напр.като Франция) държавата притежава около 30 % от производителните сили. На всички е известно конкуренцията между РЕНО и ПЕЖО.

Иванка Топалова

Анонимен каза...

Аз ти казвам едно, ти коментираш друго - "Този в ляво лично за себе си не е взел нищо. Но за другите двама - Румен Гечев и Мими Виткова, не съм много сигурен." Можеш ли да ми кажеш какво е взел Жан Виденов лично за себе си??? Ако можеш кажи и толкоз. Може да не го обичам, може дори да ми е противен, но ИСТИНАТА ми е по-скъпа от всичко. А ти си шумиш като празен чайник. Макар и много противоположни Виденов и Филипов има нещо еднакво - и двамата се оказаха негодни за политиката в България и я напуснаха окончателно и безвъзвратно. Виж това е тема за философо-политическо есе. Подарявам ти я да пишеш по нея.

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Жан не е излязъл от политиката, ето с тия приказки за неговата непорочност силите, на които е удобен, подготвят терена за връщането му в политиката. Филип Димитров също беше посланик, комисар в международни органи някакви беше, тъй че не е толкова встрани от политиката и той. За честността им не само аз нямам факти, но и ти нямаш, това "Всяка жена ще ти каже къде живей Жан..." не ми звучи като сериозен аргумент за неговата непорочност и нравствена чистота. Но ти си вярвай в такава една теза, нищо не ти пречи да си вярваш. Аз в такъв род "аргументации" не мога да вярвам, бидейки философ...

Анонимен каза...

А кой те кара да вярваш? Не си вярвай и толкоз. Ти започваш тиради, които нямат нищо общо с написаното от мен. Това е въпросът. Има хора, които са фенове на Жан Виденов (например не малко от студентите му) и други, които не го харесват. Аз приемам това спокойно, като нещо напълно нормално. Но ти искаш всички да мислят като теб. На думи го отричаш, но я си прочети коментариите на чуждите мнения за да видиш как звучат. Крайно време е да внесеш по-голяма търпимост спрямо различното. Нали си философ и не тропаш по масата, когато чуеш нещо по-еретично.😀😀😀

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Radomir Parpulov Леле, как се палиш, защо ли?! :-) Какво ли искаш да ми покажеш с тази демонстрация?! Ще ти кажа защо, ще ти предложа своето тълкуване, интересно ми е как ще реагираш като го прочетеш:

Нещо си се заблудил, нетърпимост към моето мнение имаш ти, не аз към твоето :-) Сам си прочети написаното от собствената ти ръка. Аз просто казвам каквото мисля и го казвам пределно честно и открито. Не тропам по никаква маса когато чуя мнение, различно от моето, интересно е, че твърдиш такива неща по мой адрес (които много ще се харесат на нечии уши или очи по-скоро!) при положение, че много добре ме познаваш и знаеш що за човек съм, знаеш много добре, че приписваната ми от теб "непримиримост" изобщо не отговаря на манталитета ми. Разбира се, тия неща си остават на съвестта ти. А какво именно ще мисля и пиша решавам само аз (не ти, не някой друг), колкото и да ти е неприятно, че мисля различно, ще се наложи да го преглътнеш. Да ми подхвърляш реплики от типа "Нали си философ и не тропаш по масата, когато чуеш нещо по-еретично.😀😀😀 " и сам да се хилиш на "остроумието" си е унизително за теб самия и за годините ти.

Но сега вече, убеден съм, директорката на ПГЕЕ, вярвам, непременно ще започне да ти отговаря на поздравите когато се срещнете в коридорите на въпросното училище. Аз така си обяснявам тази непредизвикана с нищо агресия по мой адрес. Да ти кажа правата, изобщо не ми пука за "честността" на Жан, на теб, предполагам, също, значи съвършено други мотиви те вдъхновяват в случая. Знаеш, че е доста трудничко да се баламосва точно човек като мен, който освен че е философ е и психолог... :-)

Анонимен каза...

Ето сега и Директорката намесихме. Тя пък какво общо има? Ако имаме спор, нея какво я засяга? Тя си има други грижи - да сплотява колектива и изгражда колегии (виж. коментара ми по-горе). Не разбираш ли, че цялата тази дандания се започна, защото смятам, че Жан Виденов не е бръкнал в кацата с мед докато е бил Мин. Председател на България. Нали, ако беше го направил, до сега журналисти щяха да го разгласят, както направиха за много други политици ? Ти чул или чел ли си нещо такова за него? За това е въпросът.

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Не бе, разговор да върви, да става шоу, нали така, това е фейсбук, в такава епоха живеем, нека да бъдем съвременни, нали така, какво като сме възстари! :-) Не, не съм чул Жанчо да е бъркал в кацата с мед, но ти възразих по причина на това, че не ми харесва, че много често срещам, че го изобразяват едва ли не като светец, с нимба и прочие, още негова икона не съм срещал, но както е тръгнало нищо чудно и икони да започнат да му рисуват. Ето това ме дразни. Знаеш добре, че некрадлив комунист нема, Жан бил единственото изключенийце от това правило, е, какво от това?! Жанчо, в очите на народните маси, ако не е крал, бива възприеман чисто и просто като глупак; по същия начин народните маси възприемат и... мен (прощавай, че се поставих редом до светеца Жан, но знаеш, мисълта ми е по-буйничка!), примерно защото не си траях и не кротувах, за да блаженствам под властта на директорката, а се обаждам и изказвам неприятни на властта мисли. Пак да се върнем на директорката, щото този нюанс в разговора ни според моето извратено философско-психологическо съзнание е истински важният проблем! :-)