Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

вторник, 27 юни 2017 г.

Само чрез създаването на непримиримо спрямо злоупотребите на властта, активно и силно гражданско общество ще се решат проблемите на БългарияЕдин млад човек, студент по история в ПУ, който проявява (за разлика от огромната част от връстниците си) похвално гражданско съзнание и дори поведение (което вече е същинска рядкост за нашенските условия и реалности!), е написал във фейсбук-групата В подкрепа на Ангел Грънчаров (в нея членуват в момента 1718 човека) нещо, което ме принуди да го репликирам; ето двата коментара, с които всъщност може да се открие дискусия по твърде важен въпрос, за която призовавам:

Angel Angelov каза: Почвам да си мисля, че тая държава няма да се оправи, без кръвопролития и насилие.

Ангел Грънчаров каза: Аз смятам, че насилието и кръвопролитията не са изход. (Насилието и кръвопролитията водят до голямо зло, това сме го преживели в епохата на комунизма, комунистите така действаха, ний, демократите, сме коренно различни!) Без насилие, а само със създаване на непримиримо спрямо злоупотребите на властта, активно и силно гражданско общество ще се решат всички проблеми. Трябва да се работи за раждането на такова будно гражданско общество.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

6 коментара:

Анонимен каза...

"Почвам да си мисля, че тая държава няма да се оправи, без кръвопролития и насилие." Ангел Ангелов Свободата, получена даром - не е свобода, а ново заробване. Прав е Ангел Ангелов!

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Живеем в нови времена. Насилието, кръвопролитията са варварски начин за решаване на конфликтите. Има демократични и мирни средства. Да се борим за свободата си по мирен начин не значи, че някой ще ни подари тази свобода. Тя пак ще бъде наше завоевание, но постигнато с други средства. Натискът върху властта от страна на активните граждани може да бъде демократичен, хуманен, цивилизован. Проливането на кръв не е верен и добър начин. Виновните трябва не за бъдат убивани, а да отидат в затвора, изпратени там от законен съд.

Ангел Грънчаров каза...

Ние ще почнем, да допуснем, да убиваме "престъпниците", ще осъществим такъв "бърз самосъд" ("народен съд"), те пък няма да соят със скръстени ръце и ще познат да избиват нас - докъде ще стигнем по този път? Не, това не е християнски начин за решаване на конфликти, не е цивилизован начин. Това е варварство. И е много глупаво при това, което е съвсем непростимо. На злото да се отговаря със зло означава, че злото ще стане непобедимо: ще настъпи същински кошмар. Това вече сме го преживявали: дните след 9 септември 1944 г. Все нещо следва да се научили от уроците на историята... аз съм решителен противник на комунистическото, недемократично мислене и действие... комунизмът е последният, да се надяваме, изблик на варваството...

Анонимен каза...

В такъв случай, ще трябва да намеря начин да победя престъпниците в тяхната игра, което ще отнеме много време, а може би ще ми струва и живота, защото аз ще използвам само законни средства, но нямам гаранции, че другата страна ще направи същото.

Angel Angelov

Ангел Грънчаров каза...

С ум ще трябва да победим неприятелите си, този е верният път. Тия, които са принудени да използват незаконни и насилствени средства, го правят само защото безсъзнателно усещат, че в умствено отношение са твърде слаби...

Ангел Грънчаров каза...

Умът и духът са истинската сила, която нищо друго не може да надделее или победи...