Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 25 юли 2017 г.

Само нам акълът не идва, къде ли ни се е загубил акълът, какво става с акъла ни?!



Искам да дам един пример за това как ний, българите (даже и съвсем несъзнателно!) взаимно се прецакваме. Знаете как още проф. Иречек в своя БЪЛГАРСКИ ДНЕВНИК пише "За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората - да се преследват един друг и да си развалят един другиму работата". А примерът ми е взет от самия живот, от всекидневието - както е обичайно при мен.

Пътувам често до родното си място Долна баня и обратно до Пловдив и пътят ми минава през села и градчета, намиращи се в прочути със земеделието си райони. Покрай пътя тия дни се продават на много места дини. До самия бостан край пътя се продават пресни, свежи дини и пъпеши. Спираш, питаш продавача колко струва стоката му и той ти казва цена, която е... значително по-висока от цената на дините и на пъпешите, които се продават в хипермаркета в Пловдив! (А в хипермаркета в Пловдив дините са най-често от Гърция и Турция и са пропътували голямо разстояние за да дойдат до магазина, т.е. цената им би следвало да е обременена от големи разходи по транспорта.) Та значи казвам аз това нещо на продавача, а той мило ми отвръща:

- Ами купувай си и яж тогава гръцки дини от хипермаркета, защо си спрял тука?! - на което аз, понеже също съм българин, му отвръщам още по-любезно:

- Ами ти пък тогава сам си яж дините щом си толкова голем умник!

И се качвам на колата и си тръгвам. Така става у Нашенско: всеки гледа лесно да забогатее и да прецака другия колкото се може по-яко. В клиента виждат зъл враг, чиято кожа требва да бъде одрана без капчица жал; в клиента също виждат балък, който не е грехота да ограбиш колкото се може по-сурово. Такива ми ти работи. Пък после, видите ли, не сме биле "патреоти" и не сме биле подкрепяли българското производство, в случая земеделско. Същото е положението и с доматите, чушките и прочие. Даже и последната бабичка, дето си продава доматите край пътя, иска да те прецака и удари в цената - и тя продава на цена, по-висока от цената на доматите в хипермаркета, които са произведени в Турция или Гърция. (Е, има и изключения де, срещат се понякога и разумни, т.е. не чак толкова лакоми хора, които не виждат в купувача враг, който трябва да бъде непременно излъган и прецакан да купи стоката му на убийствена цена! На правилото е каквото ви го казвам: дерат яко кожата на купувачите тия продавачи край пътя, които също така, разбира се, нямат и касови апарати, т.е. лъжат не само купувачите, не само клиентите си, но и държавата масово лъжат - като не плащат никакви данъци!)

Аз сега съм безработен, нямам никакви доходи, знаете, опраска ме директорката щото не съм типов учител, но и на мен ми се яде диня, да, и на безработните учители по философия се яде диня (съпругата ми също опраскаха, също я уволниха, нея пък уволниха за да ми отмъстят за това, че след уволнението ми излязох на граждански протест за свобода в образованието и против тиранията на министерската и директорска бюрокрация и мафия, е, по тази причина, за да ме убият окончателно, уволниха и съпругата ми та по възможност да умрем ако не от друго, то поне от глад - на съпругата ми плащат унизително обезщетение за безработица от 7 лева на ден, на мен нищо не плащат!). Както и да е, сега думата ми е за друго, за дините и пъпешите, продавани край пътя - и за техните цени. И за това, че и на нас, безработните учители, в тия горещи дни ни се ядат също дини и пъпеши, но пък понеже сме в тежко положение търсим по възможност по-евтиното. Та на отиване можах на едно място да купя диня на болната ми майка, която струваше 30 стотинки килото (до оня ден дините бяха 50-60 ст. килото, та затова аз, зарадван, че цената на дините падна, си позволих лукса да купя първата диня, която ядохме с майка ми в Долна баня. Връщайки се след два дни към Пловдив установявам, че цената на дините край пътя е пораснала на 40 стотинки, аз, разбира се, понеже бях развратен с цена от 30 стотинки в знак на протест не купих диня, даже влязох в спор с неколцина тарикати-продавачи, които не бяха обявили цена, а като ги попитах колко струва динята, погледнаха ме кръвнишки и казаха: 45 стотинки! Разбира се, не взех диня, въпреки че на много места спирах и питах за цената. В хипермаркет на Пловдив си купих в крайна сметка гръцка диня, струваща 29 ст. килото - и почерпих съпругата и сина си.

Значи гърците са някакви идиоти, които си продават дините на безценица, а нашите тарикати, производители на дини, казахме, се мъчат да ни дерат ако може по три кожи?! Или наште тарикати са дотам напреднале в тарикатстването и в прецакването, че са способни и себе си дори да прецакат?! Разбира се, че и себе си ще прецакат, щото балъците, дето ще купуват дините им на тия цени, не са чак толкова много. Освен това като дадена стока е на висока и неприятна на купувачите цена, тази стока се залежава и почна да се разваля; тогава (ако си балък!) за скъпата цена ще си купиш стара, развалена, с лошо качество стока. Нашенският тъпир обаче предпочита в крайна сметка да фърли стоката в контейнера за боклуци, но не и да я даде на клиента за по-приемлива цена!

Привечер имам обичай да минавам покрай зеленчуковия пазар. Доматите и краставиците са стояли там, на пазара, цял ден и са поумекнали, разбира се. Имаме роднина (леля на жена ми), която живее в Солун, тя ни казва, че винаги вечер ходела на пазара: щото търговците, гледайки да се отърват от престоялата цял ден стока, я продавали на половин цена и дори още по-евтино; да, ама това става в Гърция, не у Нашенско, дето сме толкова "умни", че думи нямам за да охаратеризирам колко е "умен" нашенският тъпак-търговец, който ме гледа злобно под вежди и като му кажа:

- Колко ти струват доматите? Нема ли да намалиш малко цената, цял ден ти е престояла стоката, поумекнала е, справедливо е да понамалиш малко от цената?

Та като му кажа това, немислещото същество насреща, мило усмихнато, ме поглежда кръвожадно и ми отвръща:

- Да бе, ще намаля цената, аз да не съм луд: за жълти стотинки да стоя тука по цел ден?! Я го виж ти, тарикат неден: приискало му се да му намаля цената?! Ще ми се прави той на "много умен"! На "философ" ще ми се прави той! На "мислител" ще ми се прави той - негодникът му с негодник!

И нашенският тъпир-тарикат си прибира поувехналите домати за да ги продава на същата цена утре - за да лъже балъците, които ще си мислят, че утре купуват свежа стока! А тъпирът свежата стока ще я крие под тезгяха докато продаде старата стока, та и новата му стока да остарее и нея негодна да продава после. Разбира се, тъпирът е възнаграден за ума си с това, че в крайна сметка фърля меките домати в контейнера за боклук - щото и купувачите на домати не обичат да ги ядат хептен с колците!

И така тече животът ни от байиречековите времена та досега: гледаме се кръвнишки един-друг и се чудим как по-яко да прецакаме ближния! А уж сме сънародници и до един, разбира се, сме "патреоти", няма начин, и търговците, и клиентите до един са патреоти, затуй и гледат да откраднат от ближния каквото може, да го ошушкат, да му земат и последната риза и прочие. Там, където много се говори за патреотизъм, там много се и краде, между патреотизма и краденето има пряка връзка, у нас се навъдиха напоследък толкова много патреоти, че нормалният човек вече го е срам да се нарече патриот! Патреотите вече са и в правителството ни: правете си сметка там пък колко се краде! И то не само суджуци и пастърма се краде там, а значително още по-примамливо сладки неща се крадат там!

Това исках да ви кажа тая заран, драги ми читатели! Желая ви хубав ден! Бъдете здрави! Яжте здраво гръцки и турски дини, пъпеши, домати, краставици и прочие, щот, ето, вижда се, гърците и турците не са чак такива идиоти като наште производители и търговци - и знаят как да си продадат стоката така, че и клиентът да е доволен! И македонските търговци и производители, нищо че са една кръв с нас, също знаят вече как да си продават стоката! Само нам акълът не идва, къде ли ни се е загубил акълът, какво става с акъла ни?! - ето това е един любопитен въпрос, ако искате, помислете и над него. Приятно мислене ви желая!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

6 коментара:

Умният слон каза...

В бизнеса има понятие, наречено "фира". Това означава, че ако купиш на едро бутилка водка от 1 литър, не можеш да продадеш на клиентите 20 порции по 50 мл, а примерно 19 х 50 мл = 950 мл. 50 мл фира се губят от препълване, случайно разливане и т.н. Цената на тази порция фира е включена в разликата между цените на едро и дребно, като част от себестойността на услугата продажба на дребно.

Бизнесмените в цивилизованите държави непрекъснато се борят да намалят фирата, като разделят стоката по качество, пускат промоции за стоките с изтичащ срок и т.н.

Както много други неща у нас, българският бизнес-модел е коренно противоположен на световната практика. Не по силата на някаква пазарна логика, а напук, наопаки и "на терсене" на всички бизнес-модели и експерти по света. Ей-така напук, щото ... да не се правят тия на толкова знаещи и можещи.

При определянето на пазарната цена у нас първоначално се залага 30% фира, навсякъде и за всичко. Така вместо да мисли как да инвестира в хладилници, да преглежда и окачествява стоката всеки час и да слага пет различни цени на пет качества за всеки продукт, нашият "бизнесмен" си прави сянка с вестника и се чеше по тумбака цял ден, вечерта изхвърля от 15 до 30% от стоката, която не е продадена на високата цена, а утре ново зареждане.Тези 30% не ги плаща търговецът, а клиентът, който си е купил стоката с включената в цената 30% фира. Навсякъде по света, даже в Африка, това е самоубийствено и такъв "търговец" ще фалира за седмица, най-много месец. При нас обаче нещата така са тръгнали от 1989 г и така си вървят вече 30 години до днес.

Пазарната антилогика на Ганю Балкански е "аз днеска ако му отбия от цената на тоя, утре никой няма да ми стъпи в магазина цял ден и всички ще ми се изтърсят в девет без пет"

По същата тази антилогика плащаме 50-60 до 80% течове в системата на ВиК. Официално във водопреносната мрежа на Пловдив се губи (анихилира се по някакъв метафизичен път) 57% от доставената вода. Което означава, че всяка сметка на всеки краен абонат е натоварена с едни 57%, за да може ВиК и занапред да се чеше по тумбака, вместо да мисли и да работи как да ги намали тези загуби. Това са официалните данни, колко са фактическите загуби (и надписвания на сметки) си знае само ВиК.

По същата антилогика плащаме "загуби" в електропреносната мрежа. Циганите в махалите се свързват нелегално към електропреносната мрежа, а изрядните абонати им плащат тока под формата на "загуби", т.е. фира.

Имам още десетки примери, ама вече стана горещо и ме домързя. Та така е с фирата, г-н Грънчаров и така ще я караме, докато и ние не дадем фира.

гАд каза...

Човека правилно ти е казал - хапвай гръцки дини.
Пазарната икономика така работи.
Щом той е доволен от това което изкарва, кой си ти че ще му се месиш?
Щял да изхвърли продукцията си? Негова си е, ще я прави каквото му се прииска.
Май не си такъв радетел на свободата в крайна сметка.

Анонимен каза...

Гранчаров нали оправи образованието та сега захваща да оправя търговията. Море тояга неокастрена за него, некадърник с некадърник! Той сега ще става май търговец за да продава тъпите си списания и книги. Никой няма да ти купи буклуците! И книгите ти з нищо не стават както и ти за нищо не ставаш!!!!

Анонимен каза...

АIG, понеже вече доста години 25+ съм извън Бълхария откривам интересни ефекти... Кръвнишките погледи на твоите продавачи ме подсетиха за темата... Явно доста съм се променил под влияние на Запада, защото вчера се смях с глас и ми достави голямо удоволствие когато някаква бълхарка ме характеризира като мазен циганин, ха-ха... Като няма кръвнишки погледи това се получава, ок?... Не знам колко съм станал мазен, ама след като изкарвам 10 пъти повече от средния бай Ганьо мазен ли да го нареча това или по-силен, не знам? Същата илюзия e в началото на Октомврийската революция CCCP - ако си спомняш в пропагандата им винаги руснака е мощен и силен мужик, а западняка - хилаво човече... Същото сега действа и в BG, явно сега в BG е 1917 година... Лошото (за вас де) е че на това хилаво човече Запада му работи акъла на 300 оборота, а вашия на 20... Но се сeщам за третия ми ден в Щатите, когато отидох да си купя обувки че циганско-турските ми BG обувки се разпаднаха на летището в Детройт, на другия ден излязох и си викам, аман Бълхария, аман (турска дума)... В първия магазин за обувки момчето (бяло забележи, не негър) ме сложи да седна на един миндер и почна да тича и ми носи различни чифтове да пробвам... Разтърках си очите и си викам, ама това ли е най-великата страна на света, Боже... Да ми носят обувки като на султан... Много дни не забравих тоя урок, e да видиш откъде са кръвнишките погледи, ето ти това парцаливо комунистическо видео за търговията по комунистически с Парцалев, то ще ти обясни всичко… https://www.youtube.com/watch?v=rt4fWLxDll0 Но теа комунисти празноглави в Бълхария все още не видели що е пазарна икономика, глеам че най-нахално те критикуват за свежото ти четиво и остави друго, но си вярват на тъпотиите които пишат (и то млади хора!) не по различни от таваришч Хрушчов, а сме 2017, sorry 1917 in BG now… Въобще няма да има капитализъм в Бълхария никога, тя се върти в кръг и не знае кво прави... Не е така с големите държави, Турция, Русия... Альоша ти бил като фалос, ама тоя фалос прогони турците, че сега щеше да поемаш турски фалос, леко по-лошо от руския, аз като бълхарин да ти призная съм приемал фалоси от почти всички народи, поради което направих в BG немска, френска, испанска, английска езикови гимназии за да може всичко що има повече акъл да избега при фалосите, а вие да изградите с помощта на кръвнишки погледи и нещастника Левски велика империя на безмозъчни лилипути, ок?... Новата ти книга има хубаво заглавие, но лилипутите бълхари нема и да я пипнат, те събират пари за надупени устни, правят ги със строителен силикон, и надупени задници, чух че скоро ще има надупен силиконов BG мозак, бил внуче на Атанасостасова и от бебе проявил сексуални намерения, а на 12 години казал - искам силиконов мозак, внос от Обединена Европа, ОК?... Иначе влизам в Руската империя... КГБ тогава издействало Атанасостасова да е директор и подпише мирния договор с великите сили след 34-та нъционалнъ кътастрофъ на Бълхария... Между другото червения мутант Мутафова е още жива и напоследък я тормози мисълта че душата изгаряла при кремация... Мутафке, душата ти отдавна е изгоряла, доживей си лайняния живот и бегом в ада, комунистическа подлого, да видим с какво театро ще преебеш Бога... И се моли празноглавата Муки да не те последва, за нейно добро ти го казвам... Преди мнооого десетилетия съм казал - аз не мога да се идентифицирам с народ, kойто смята че Мутафова е велика и, опази Боже, смешна... Това е едно от най-жалките същества, които съм виждал в турската провинция Бълхария... Дори името й е турско...

Ангел Грънчаров каза...

Поздравления, Австралиецо, че се завърна, нямаше те дълго и някои хора (като мен и варненеца бай Владимир) се бяхме уплашили да не ти се е случило нещо лошо. А по коментара ти (хубав е, съдържателен на смисъл!) искам да отправя само една забележка: бъркаш нещо, Альошката не ни е освобождавал от "турско робство", той ни освободи от... свободата и ни натресе комунизъма! само тази ми е забележката. (Смесваш нещата и грешиш.) Бъди здрав!

гАд каза...

Австралийчо, хубаво си видял някакви неща, но да ги беше и разбрал.
Има една ключова думичка и тя е Конкуренция. За другото може и сам да се сетиш. ;)