Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 9 юли 2017 г.

Съдбовно важен проблем за осмисляне и обсъждане, свързан с границите на свободата ни




Осеммесечно бебе, родено в Британска Колумбия, Канада, получи здравна карта, на която не е посочен полът му. Това е първият подобен документ за Канада и вероятно в света и представлява поредната стъпка в световното движение за освобождаване от половата принадлежност, пише Би Би Си.

Родител на детето е Кори Доти - транссексуален човек, който не се самоопределя нито като мъж, нито като жена. Доти се бори половото определение да отпадне включително и от акта за раждане на бебето, за да му позволи да се самоопредели, когато порасне. В здравната карта, която била издадена на осмия месец на бебето, в полето за пол вместо стандартното М за мъжки или F за женски, е въведено U - от "undetermined" или "unassigned" - неопределен или неуточнен.

Бебето, родено от Кори Доти през миналия ноември, било кръстено Сирил Атли. Доти опитва да наложи обръщение и към себе си и към бебето в множествено число - те/тях - за да се избегне втълпяване на детето какъв пол да избере, ако околните му казват той или тя. Според Доти половите органи при раждане са без значение и иска да заличи пола от всички официални документи.

"Ще отгледам Сирил по такъв начин, че докато те не добие възможността да се самоопредели и да ми каже какво е, ще се държа с тях просто като с бебе. Ще им дам цялата си любов и подкрепа, за да се почувства най-цялостният човек извън ограниченията на мъжката или женската кутия", казва Кори Доти. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

КОМЕНТАР НА Ognyan Minchev: Това е проблемът, а не правата на хората, които са хомо- или транс-сексуални. Когато преди две години написах това по друг повод, един ЛГБТ лобист ме описа като лицемерен враг на свободата на хората с различна сексуалност. Аз подкрепям свободата на всеки човек да взима решения за собствения си живот. Но има една граница, която няма как да бъде премината в тишина. Това е границата между личната свобода и личните решения за собствения живот и свободата на другите хора да съхранят своя свят и своята идентичност. (Прочети ЦЕЛИЯ КОМЕНТАР)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Транссексуален човек, който не се самоопределя нито като мъж, нито като жена, ражда дете и настоява то да не бъде регистрирано с определен пол при раждането си, а да се самоопредели по-късно. Това поражда у мен доста въпроси и ме кара да се чувствам объркана.

Lydia Staikova