Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 3 август 2017 г.

Комуно-кагебисткото "православие" се напъва да си прави "цивилизация"


Из: Православна цивилизация?, Автор: Калин Янакиев

Напоследък забелязвам симптоматична промяна в руските геополитически клишета, коeто, струва ми се, налага както на тях самите, така и на почти неприкритите пропагандни цели на тяхната употреба от различни идеологически и политически кръгове да се направи по-задълбочен критически анализ.

Повод да се заема с него ми дава зачестилата употреба например на понятието "православна цивилизация", противопоставяна на "Европа", която се стилизира не, както би следвало да се очаква, като "католическа" и "протестантска" (ако "цивилизацията" се определя по вероизповеден признак), а сякаш като изобщо не-християнска (като "Гей-ропа"), а също на "Запада" (който пък е направо анти-християнски – "либерален").

Православната цивилизация напоследък стана и любим "топос" за дейците на българското "национално движение Русофили" и често се използва от богословски напълно неграмотния му председател Николай Малинов. В своя неотдавнашно интервю той например приписа израза "силата, която задържа" (идването на Антихриста) или на гръцки κατέχων на св. Иоан Богослов, вместо на действителния му автор св. ап. Павел (срв. 2 Сол. 2:6-7). Още по-наскоро същия израз – "православна цивилизация" – употреби в разпростряното на цяла страница във в-к "24 часа" интервю гостувалият у нас депутат от руската Дума Сергей Гаврилов. В него той заявява: "на Запад се изгражда тоталитарно общество, което вече не подкрепя християнските ценности. От Изток настъпват радикалният ислям и тероризмът. Добрите отношения между нашите две държави (т. е. България и Русия – б. м.) са шанс за спасението на православната цивилизация". (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

ОЩЕ от проф. К.Янакиев:



Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

3 коментара:

Ursus Major каза...

Той тоя толко е професор, колко ти си философ, тъпунгер с тъпунгерите!

Анонимен каза...

Другарко Анастасосова, владейте се ако обичате... :))))

Ангел Грънчаров каза...

Другарко "Рамон Меркандер", благодаря за комплимента да ме сравнявате с доказания учен, но немаше нужда да ме хвалите чак толкова! Вие, другарко, сте съвсем подивяла от злоба, що не вземете да се лекувате?