Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 август 2017 г.

Помощ, крадат книгите ми, оставени в къщичката-библиотечка за свободно ползване, намираща се в Симеоновата градина!


След като подарих на читателите в Симеоновата градина колекция от свои книги и сбирка от броеве на списание ИДЕИ (просто ги оставих в къщичката-библиотечка за свободно ползване, намираща се в градината), на другия ден установих, че всички до една книги и списания вече... ги няма - най-вероятно са били откраднати! Отдавна не вярвах, че у Нашенско могат да се крадат тъкмо... книги, такова чудо на чудесата направо е невероятно и непонятно; пък и сред четящите книги хора ми се чинеше, че няма и не може да има крадци, оказва се, че можело, ох, как можело!

Да, но книгите бяха откраднати до шушка, нито една нямаше. Предположих, че са ги взели и ги четат нейде по пейките, отидох късно вечерта да видя дали някоя от книгите или някой брой от списанията е върнат - не, нямаше нито една книга и нито едно списание върнато! Оня ден пак занесох куп книги и списания и пак ги оставих - снощи минах покрай къщичката-библиотека, отново нямаше нито една книга и нито едно списание! Възможно ли е да се крадат чак книги у Нашенско, дотам ли стигна крадливостта ни?!


От друга страна една част от душата ми се радва, все пак, щом крадат книгите ми, читателите не ги смятат за напълно безполезни! Сега разбирам, че ако книгите ми не бяха откраднати, читателската оценка щеше да е много по-жестока, а сега си давам сметка, че като крадат книгите ми така редовно, читателите фактически показват, че ги харесват - нали така излиза, кажете, ако смятате, че нещо бъркам в разсъжданията си?

Решавам да продължа с експеримента си, днес ще занеса още един куп книги и списания и пак ще ги оставя там - за свободно ползване. Свободата у нас така ли я разбираме обаче: да крадем книгите, оставени за свободно ползване?

Нищо де, ще видя какво ще стане, любопитно ми е. Един глас в мен ми казва дали да не взема по този начин да "разпространя" книгите си - като си оставям на това място, та интересуващите се техни читатели да могат да си ги набавят съвсем безплатно?

Да, ама ако ги взема някой, който просто ги ползва да да ги продава в пунктовете за събиране на хартия - и това е възможно у Нашенско, нищо чудно да е точно така, а, какво мислите вие?! Доста съм объркан, не зная какво да мисля! Помогнете ми ако искате да реша загадката.


Вярно, безработен съм, уволниха ме жестоко и крайно несправедливо, сега съм без никакви средства за съществуване, но ето, открих начин поне от книгите си да се отърва; то я ясно, че у нас българин да си купи книга от българин и така да подкрепи автора й е невъзможно, барем да взема да си харижа книгите съвсем без пари дали не е по-хубаво и разумно?

Посъветвайте ме какво да правя ако имате идея. Бъдете здрави!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

20 коментара:

Анонимен каза...

Гранчаровите глупости край нямат сега пък крали книгите му!!!!!! Неговите книги така да ги остави на улицата няма кой да ги вземе, а той лъже, че му крадат книгите!!!!!!!!!!! Ще умра от смях, не се бях смяла по-хубаво от днес!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Като работех в бг със моята сестринска заплата не можех да си купувам много книги, а исках можех да си позволя само 2, има хора които не могат да си позволят да си купят книга, а искат да четат...

Венета Пейдановска

Анонимен каза...

Има ги всякакви,дано прочетат една книга.

Емилия Ръсина

Анонимен каза...

Няма какво да се чудите. Тоалетната хартия много поскъпна.

Анонимен каза...

Един дядо на име Грънчар
изфъфлил зад своя дувар:
„Мен страх ме е много,
ще пусна във блога
‘анонимен’ от мен коментар”!

Анонимен каза...

Понеже е книга, обикновено хората имат нужда да събудят съзнанието си и особено онази част от него, която кара човек да мисли. Не се плаши и имай малко вяра в хората, особено в Пловдив, там са мислещи, разсъждаващи (което ти си го знаеш много добре). В този ред на мисли ми се струва, че им трябва време за размисъл, сигурен съм че всяко нещо си има своето обяснение.

Angel Angelov

Анонимен каза...

Шегата настрана!Това е много сериозен въпрос! Две са вероятностите, според мойта милост тука! Наистина да е някой тъп, мръсен и безкрайно оскотял от недоимък клошар решил и изпълнил решението си да ти краде книгите и да ги продава срещу жълти стотинки в някой пункт, където още по-тъп, оскотял и безумен да ги приема - нови книги!, идиот, все пак ги приема, ги взема и, без да му трепне, ни сърце, ни душичката малка и жалка, ни патешкото му мозъче ги хвърля в кюпа за претопяване! Втората вероятност е, че подставено лице на Анастасосова, няма да гадаем това мъжът ли й е, или сервилничещ й ученик, може и да е служител - изпълняващ мокрите й поръчки :-), с една дума неин, а още по-вероятно и сигурно е, че той ще е с нейната тъпа, комунно-бюрократична, недопустимо завистлива и безкрайно глупава, дребнава и престъпна душица олигофрен да го прави краденето на твоите светли книги Чоджум! Обади се в полицията да го хванат и го накажат да ги ....прочете! След, като му ударят сто тояги по голия задник публично! Разбира се! :-) Даже на същото това място - дето ги е крал! Ако не ще да ги чете - още сто тояги и тъй до изпълнение на присъдата...:-) За назидание на останалите тъпи, гадни, глупави, нечетящи, т.е и немислещи ...кретени! :-) Какво чудесно представление за олигофрени и малоумници, за тъпа, завистлива, малоумна и бюрократична директорка и заместничките й... би било такова шоу...А! :-) Виж, дан би да заподозря мен в тъпоумието и олигофренщината да считам, че полицията ще си размърда задника и, че ще го хване този крадлив дебил, макар, само с една скрита камера това да е високо вероятно да се случи и получи действие! Затова ти препоръчвам, ти самият, като сложиш примамката (книжките и списанията) Да подежуриш нейде наблизо и скрито....НаУката иска жертви...Няма как...:-) Ако искаш и, ако си решиш, носи си Чоджум, за всеки случай и дебеличка сопа...:-) И от мое име му я удари връз тъпата чутура, белким така поумнее...Ако не можеш на яве...Поне мислено...:-)

А, четенето....Еееех Четенето, е съвършено ясно, че не търпи, нито насилието, нито и краденето! А щом дотам са стигнали нещата Милий Авторе...прави си й...хубавичко сметката...:-)

Владимир Петков

Анонимен каза...

Може да ги върнат. Имам впредвид, като ги прочетат. Не знам каква точно е идеята. Не е ли всеки да носи книги и да си взима за четене у тях? Или само на место може да се чете?

Alexander Pavlov

Анонимен каза...

Не знам "дългите ръце" на хората от ПГЕЕ, дали не са решили да се образоват малко, определено имат нужда от това нещо, а явно имат нужда от време и да осмислят нещата, които пише в тия книги.

Angel Angelov

Анонимен каза...

Българската простотия край няма!!!

Цветан Ташев

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Павлов, идеята е като отидеш в парка да можеш да си вземеш книга и да почетеш на някоя пейка. След това оставяш книгата. Да я носиш в къщи би могло, но стига така да се се увлякъл в книгата, че да не можеш да преживееш една нощ без да я четеш. Иначе в парка е много хубаво да чете човек. Затова и сложиха това място за книги. Да, ама ето, то е почти винаги празно, някой взема книгите. Чудна работа е кой е той. Или са много тия, дето нямат скрупули и си вземат книгите за себе си без да им мигне окото?! Оказва се, че има желаещи да четат, но понеже нямат пари да си купуват книги, предпочитат да ги крадат. Другият вариант е да сме оскотели дотам, че да ги крадем за да ги даваме за жълти стотинки във вторичните суровини. И това е напълно възможно. Казусът е интересен и показва много според мен.

Ангел Грънчаров каза...

До анонимната "тъй смела" поетеса, дето реди некадърните си "стиховце" по-горе:

Другарко поетесо, как си тъй "смела" що дращиш анонимно своите "безстрашни" стиховце? :-)

Анонимен каза...

Здр. Просто не ги оставяйте там. Дарете ги в библиотеки.

Jivka Karanesheva

Ангел Грънчаров каза...

Правил съм го и още го правя, дарявал съм свои книги на много библиотеки. Но, дето се казва, "не съм слънце да огрея навсякъде", ако някой иска да помогне, ще съм му благодарен: ако искате мои книги или броевете на списание ИДЕИ да бъдат дарени и на библиотеката във вашия глад или село, моля, пишете ми на имейла, дайте ми адрес, за да изпратя книгите. Те ще пристигнат при вас, а вие ги занесете в библиотеката и ги оставете, само това! Обръщам се към хората, които искат да помогнат. Аз не мога да пътувам до всеки глад или село и да разнасям книгите си, пък и нямам този ресурс (паричен).

Ursus Major каза...

Грънчаров!
Мрънкането ти и дебилните ти умствени криволичения, излети на хартия не ги правят автоматично "книги"!
Тъпунгер с тъпунгерите - само той в колибката, все едно няма Стендал, Дюма, Богомил Райнов, Балзак, Толстой - не, само на наш Ангел Тъпунгера литературата!

Анонимен каза...

Струва ми се, че някой се грижи книгите ти да не достигат до читателите.

Nikolov Konstantin

Анонимен каза...

Госпожа Анастасосова, маскирана като "Рамон Едикойси" показва завидни познания по литература, зер неслучайно е даскалица по този предмет. :))) А и порядъчно те мрази, Грънчаров, което е най-голям комплимент за теб!

Анонимен каза...

"Хората замерят с камъни само отрупаните с плодове дървета" - китайска мъдрост.

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров, ако в Хасково и Харманли няма твои книги и списания, бих могла да отнеса в библиотеките. Пиши ми на лични да се уговорим как да ми ги пратиш. Аз ще поема пощенските разходи.

Lydia Staikova

Ангел Грънчаров каза...

Lydia Staikova Смятам, че в градската библиотека на Хасково няма мои книги (освен ако не й ги е пратила Народната библиотека в София, имам предвид книгите от депонента). Май трябва да се провери все пак дали има мои книги и списание ИДЕИ в библиотеката на Хасково. Ако няма, ще пратя.