Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 18 август 2017 г.

Е, вярно, да си Ангел в един толкова груб, прагматичен и бездуховен свят си има своите "малки" или "леки" неудобства...



Навремето, в студентските години, един мой приятел ме наричаше на шега "Ангелският доктор" (и двамата бяхме почитатели на Свети Тома от Аквино), имайки предвид това, че се казвам Ангел.

Аз по-късно обаче не показах наклонности и по-скоро амбиция към чисто академичната кариера: предпочетох да си остана просто Ангел, докато "докторството" ми се видя съвсем излишен аксесоар. Предостатъчно ми беше да си остана само Ангел, това и досега ми стига. :-)

(Е, вярно, да си Ангел в един толкова груб, прагматичен и бездуховен свят си има своите "малки" или "леки" неудобства, често грубияните и наглеците, господари на този свят, ни подритват, мачкат и газят, ний, ангелите, сме и гости, и чужденци в този тукашен свят, но какво да се прави: очевидно такава ми е била съдбата или ориста. Нося си обаче хомота без много-много да се оплаквам, е, само малко се оплаквам, чат-пат или понякога...)

А приятелят ми, прочее, отдавна е и доктор, и професор по философия: да е жив и здрав - неговият избор беше твърде различен!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: