Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 20 септември 2017 г.

Ето коя е най-съкровената мечта на масовия нашенец!



Един нашенец бил имал "съкровена мечта", която все не се сбъдвала - поради което той е много нещастен...

... И постоянно горчиво се оплаква. Реших да го провокирам и му написах следния въпрос (щото като психолог искам да открия корена на бедите и на нещастията му):

- Много пари искаш да имаш, нали познах? :-) Без да работиш искаш да си богат, нали така? :-)

Нашенецът се замисли дълбоко и се умълча гузно... :-) Още мълчи и още мисли... :-)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че е истинско безобразие това, че вие, пловдивчани, гледате безучастно и оставяте 84-годишната баба Марийка да продължава да спи шести месец на улицата, на голата земя! Това е страшен грях, за който ще си платите - ако не се вразумите час по-скоро! Помогнете, моля ви се, на тази стара жена, изпаднала в беда, направете нещичко да й съдействате да си намери подходяща квартира, направете това добро, моля ви се!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

18 коментара:

Анонимен каза...

Няма да ти отговори. Влюбил се на 13 години, а тя не му отговаря. Страдал вече 6 години. Седи и чака....:D

Райна Йорданова

Ангел Грънчаров каза...

Не, мен с такива любовни глупости точно мен не може да баламоса. Съвсем друга е "тънката струна", която така силно терзае тъй нежната му душа... :-)

Анонимен каза...

Толкова е нелепо, че започнах вече да се смея на постовете му.

Райна Йорданова

Ангел Грънчаров каза...

Райна Йорданова Интересно е, че много хора му отговарят и го утешават. Изглежда успява да подразни най-тънки струни в масовата българска душа...

Анонимен каза...

парадоксът е в това, че хората искат много пари, за да си купят с тях.....любов. 🤣

Николай Пехливанов

Ангел Грънчаров каза...

От млади хора чувам, че днешните момичета, особено т.н. "кифли" се лепели (като мухи връз ла.но) именно върху ония мъже и момчета, които имат много пари... тъй че има логика младите да мечтаят толкова много именно за пари, въпросът е, че имат съвсем невярна представа за това как се печелят парите; мислят си, че просто се иска късмет и парите ще паднат върху теб без да си си мръднал и малкото пръстче. Ето тоя младеж седи и чака - и казва, че е нещастен, щото златния дъжд все не почва да вали върху главата му...

Анонимен каза...

обаче сексът не е любов. на мен дори не чи се налага да плащам за секс 🤣

Николай Пехливанов

Ангел Грънчаров каза...

Повечето от младите не знаят що е любов и не щат и да знаят даже. За тях любов означава само секс, нищо повече от това...

Анонимен каза...

Има СЕБЕ СИ!!!

Славка Красимирова

Ангел Грънчаров каза...

Този тип хора изобщо не съзнават, че твоята личност е най-голямото богатство... на тази основа и обикновено нищо не постигат.

Анонимен каза...

не всички. само в посткомунистическите държави е така. имам едно проучване, но е на немски. ако имам време ще преведа част от него.

Николай Пехливанов

Ангел Грънчаров каза...

Николай Пехливанов По принцип е елементарно да вярваш, че освен "чист секс" има и нещо, наречено любов. В по-културните нации тия прости истини се знаят масово. У нас затъпяването и оскотяването е така напреднало, че ето, вече масово не се вярва в любовта. Моите наблюдения са, че ако някой сред младите каже, че търси любовта, приятелите му ще почнат да го смятат за глупак.

Анонимен каза...

не само сред младите. всеки ден изчитам много пошли лелички, за жалост.

Николай Пехливанов

Ангел Грънчаров каза...

А, значи и развратни лелички има, казваш? А развратни дядковци май също има и то немалко! :-( Социализмът и материализмът ги е научил на тия пинизи...

Анонимен каза...

Не е чудно, че болшевик като Гранчаров е против парите и ЗА всеобща колективизация и неутрализиране на бурожазията. И така нататък. И прочие.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, а ти лично много обичаш парите, нали познах?! :-) Ти си вече "капиталистка", така ли? :-) От комунистка се преобрази в "капиталистка?"! Другарко, а защо вместо тъй свидната ти дума "комунизъм" употребяваш думата "болшевизъм"?! :-) Знаеш ли какво говори това ма, тъй умна другарко?! :-)

Велик Хазнатарлиев каза...

Това е най-глупавата "статия", която съм чел през живота си.

Анонимен каза...

Иван Петров: Не

Ангел Грънчаров: Иван Петров Я помисли още малко. Отговори честно. Психолог съм и мен трудно някой може да излъже. :-)

Иван Петров: Не

кремена манева: че кой не иска да му пада от небето без да прави нищо,от работа само гърбица се получава😃😉

Neda Grigorova: Какво толкова искаш -пари ,любов , здраве предполагам, че последното го имаш .Ако е това постига се

Ангел Грънчаров: Иван Петров "Това "Не!" знаеш ли какво говори?! :-) То е равностойно на ДА! :-) Май ти посочих слабото място, нали така? :-)

Moni Boneva-Nejad: Иван Петров Не е такова момче!Пък и за пари, чак толкова ли щеше да страда ....и да си посипва главата с пепел.

Ангел Грънчаров: Moni Boneva-Nejad За хората, които не разбират свободата (и не се ползват от нея) именно ПАРИТЕ са най-желаното нещо. Парите за тия хора са нещо като непълноценен заместител на свободата. В страни, населени предимно от роби, стремежът към лесно забогатяване (чрез печалба от тотото или от лотарията) затова е така много разпространен: на тях не им трябва свобода, те искат само пари.

Moni Boneva-Nejad: Ангел Грънчаров Ако мечтаеш за пари и богатство не започваш да се тръшкаш и да страдаш, а кроиш планове. Търсиш спонсори, съдружници,теглиш заеми. Може да не успееш и да се провалиш!Обаче има и други начини като работиш на две, че и на три работни места, бачкаш като луд и парите идват. Намират се опции макар, че с честен труд, мъчно се забогатява, поне в България. Ако блянове за богатство не му даваха покой до сега да е емигрирал от страната.Не му е това проблема на Иван!

Ангел Грънчаров: Moni Boneva-Nejad Има хора, които, като искат да са богати, почват да правят нужното да си изработят парите. Това именно са свободните хора. Но има човешки тип, който копнее парите да му дойдат без никакви усилия, да му паднат от небето, да ги спечели от лотарията и пр. Въпросният индивид принадлежи към този разпространен тип. Никакви любовни копнежи не го терзаят. Копнее за много пари, но не му се работи. Така се разгадава неговата загадка.

Moni Boneva-Nejad: Доколкото знам, Иван не е безработен и никога не се е оплаквал за пари!Страданията му са по-скоро емоционални и малко философски.Така ги определям аз. Но той си знае най-добре!

Ангел Грънчаров: Moni Boneva-Nejad :-) За пари не е престижно да се оплаква човек. Но за любов може. Да ревеш за пари е комично, да ревеш за любов е... възвишено и дори трагично! :-) По тази именно причина той се прави на интересен че бил имал някаква свръхвъзвишена цел. Истината обаче е, че страда най-много от безпаричие...