Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 26 октомври 2017 г.

Ако искаме да бъдем човешко общество нека да опитаме да полагаме усилия всеки от нас да става колкото се може по-човечен



Баба Марийка тази нощ за първи път от... осем месеца (а може би и много повече!) е спала в легло, като нормален човек: снощи със сина й я заведохме в новата й квартира (под наем) и й помогнахме да се настани там! Благодаря на Бога, че ни помогна да постигнем този резултат след толкова усилия: в един момент нещата изглеждаха отчайващи и направо съвсем безнадеждни!

Моля се на добрия Бог в този момент да продължи да ни помага и баба Марийка да остане колкото се може по-дълго време в тази квартира! Моля се на Бога и на нея да й дава повече разум та да запази жилището си, пък и да стане така, че около нея хората да престанат само да я съдят, обиждат, презират, оплюват и да й правят какви ли не други злини, но да започнат, наопаки на това, да я разбират, да я приемат каквато е, с всичките й слабости (нима някой от нас е съвършен или безгрешен?!), да й помагат, да проявяват към нея едно чисто човешко съчувствие, подкрепа, добросърдечност! Щото тя е един стар, страдащ, много преживял, много дълго време унизяван човек, поради което се е разбунтувала така безразсъдно срещу тотално неразбиращото я така безчувствено и безчовечно общество, че е дръзнала да му отмъсти толкова безразсъдно, че е навредила най-много предимно на... самата себе си!

Баба Марийка въпреки кусурите си в сърцето си е запазила искрици на доброта и на човечност, нека на забравяме това - а ние със своите искрици какво направихме?!

Моля всички хора, които срещат баба Марийка на улицата, да опитат някак да й дават известни знаци на подкрепа и на добросърдечно отношение, което ще бъде основа тя да започне да надмогва до известна степен тъй странните за нас нейни навици, кусури и дефекти!

Ако искаме да бъдем човечно общество нека да опитаме да полагаме усилия всеки от нас да става колкото се може по-човечен - друг път за това няма, просто не е изобретен!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

"Камен Велинов" вече не се обажда нещо... ;-)

Анонимен каза...

Господин Грънчаров,
да Ви пази Господ Вас и Вашата фамилия и нека Господ Ви възнагради за безкомпромисната Ви подкрепа и безкористна помощ на баба Марийка! Вашата човечност и доброта сa за мене едно рядко явление в нашето толкова корумпирано общество, в което личната изгода стои над всякакав морал.
Моля те Господи, помогни на този добър човек да си намери много по добра работа от досегашната и пази го жив и здрав и нека усилията и опититe на неговите неприятели да му навредят да завършат с пълен провал!

Анонимен каза...

Туй последното пак Камен Велинов го е писал, нали? :-)