Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 18 октомври 2017 г.

Мое пределно искрено и, надявам се, разтърсващо писмо до г-н Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието



Приятели ме посъветваха да пиша за моя случай на комисаря по образование (култура, младеж и спорт) Тибор Наврачич, даже ме насърчиха да го направя колкото се може по-скоро. (Ето и имейла на комисаря: cab-navracsics-contact@ec.europa.eu) От Европа щели непременно да се заинтересуват от моята тъй скандална история. Дали това е истина или не е истина не ми пречи да проверя сам, обичам да опитвам това-онова - с оглед да разбера истината по вълнуващите ме въпроси. Речено-сторено. Ето какво писъмце написах тази сутрин до г-н еврокомисаря:

До г-н Тибор Наврачич, Европейски комисар по образование, култура, младеж и спорт
ЗА СВЕДЕНИЕ: До г-н Румен Радев, Президент на Република България
До г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката на Република България
До г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България
До депутатите на България в Европейския Парламент
ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

ЖАЛБА ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от Ангел Иванов Грънчаров, учител по философия и гражданско образование, от град Пловдив, България

Уважаеми господин Наврачич,

Посъветваха ме да се обърна към Вас - тъй като отговорните институции в моята страна не направиха нищо за да спомогнат за решаването на толкова невероятния иначе, направо абсурден и при това потресаващо анахроничен случай. Надявам се, че Вие ще се заинтересувате и ще спомогнете за решаването му не само според принципите на правото, т.е. според правдата (истината), но и според ценностите на морала, т.е. на човечността (за които никога не бива да забравяме). А в моя случай и упоменатите принципи, и въпросните ценности са най-брутално потъпкани. Да, тази наистина скандална и невероятна до пълна абсурдност история се случва в моята страна, която е съставна част от Европейския съюз!

Ще опитам да разкажа пределно кратко самата толкова скандална в абсурдизма си история. Пълна информация по нея можете да получите ако се заинтересувате от самите държавни органи в България, примерно от Министерството на образованието и науката на България - просто поискайте всички мои доклади, отворени писма, жалби, предложения и пр., които съм писал до тази институция през последните 5-6 години. По които службите и отговорните длъжностни лица от Министерството нищичко не направиха: очевидно за българската администрация-бюрокрация най-свещен е принципа да не прави нищичко, което не отговаря на собствените (егоистично-кариеристични и корпоративни) интереси на същата тази всевластна, узурпирала цялата власт в държавицата ни бюрокрация, т.е. тя не прави друго освен да защищава своите собствени кастови интереси. Такъв е моят изстрадан извод.

Аз съм български учител с най-високата за България квалификация. Работя като преподавател по философия вече 34 години, и в гимназии съм работил, и като преподавател в университет (Пловдивския). Главната ми задача през всички тия години е била да изпълнявам най-отговорно тъй възвишената си мисия на учител: да спомагам за пълноценното личностно и духовно израстване и укрепване на младите хора, на моите ученици. Правил съм това с пълно себеотдаване. Разбирайки прекрасно нуждата от непрекъснато самоусъвършестване, съм работил упорито и всекидневно в тази посока. С оглед да спомогна за колкото се може по-пълното приближаване на съзнанията на младите до автентичните проблеми на философията (а това значи: на човешкото и на самата човечност!) разработих през годините цяла поредица от учебни помагала по всички изучавани философски учебни предмети, ето ги тези помагала, можете да ги разгледате, те са на изцяло свободен достъп в интернет (има ги и в хартиени издания, някои от тях са многократно издавани и са доста популярни):

● ФΙΛΟΣΟΦΙΑ (Курс лекции)
● ПСИХОЛОГИЯ (учебно помагало)
● ИЗКУСТВОТО НА МИСЪЛТА (Класическа логика)

● ЛАБОРАТОРИЯ ПО ФИЛОСОФИЯ (Книга за опитващите се да разбират)
● ПСИХОЛОГИЯ (Животът на душата)
● ЕРОТИКА И СВОБОДА (Практическа психология на пола, секса и любовта)


Автор съм и на много други чисто авторски философски книги и изследвания, те могат да се разгледат ЕТО ТУК. От години, прочее, водя няколко популярни предимно образователни блогове, в тях именно публикувах и последните си книги, в които отразих възгледите си за коренна и същностна промяна (реформа) в образователната област, в българското образование. Ето тези книги, можете да разгледате електронните им издания тук:

Ние не сме тухли в стената! (Есета за освобождаващото образование) 
● Изследвания върху състоянието на нравите в едно училище (В контекста на общата ситуация на българския живот)
● ПРОМЯНАТА В ОБРАЗОВАНИЕТО (Как се прави демократично училище?)
● Роби на греха, книга, която разглежда някои проблеми на сексуалното образование на младите.

Издавам и две списания, пак предимно за подпомагане на младите хора в техните опити да станат пълноценни и достойно живеещи свободни личности: философското списание ИДЕИ (то излиза вече 9 години, по три книжки всяка година) и също така HUMANUS, списание за съвременно образование, за подпомагане и насърчаване на духовното и личностното израстване и укрепване на младия човек, то излиза вече четвърта година, по 6 книжки годишно. Можете да видите тези списания в техните онлайн-издания (но те също така излизат и в хартиен вариант, издавал съм ги предимно със свои лични средства):



Моята концепция за промяната е: непосредствена и практическа реална демократизация (а това значи декомунизация, а също така либерализиране, освобождаване) на отношенията в конкретните образователни общности. Аз съм горещ привърженик на идеите за демократичното училище (това движение за промяна в традиционния и конресвативен модел на образование е основано от проф. Яков Хехт от Израел, неговите книги са преведени на български). В моя случай обаче не става дума за просто теоретизиране, напротив: всичките си идеи съм ги прилагал в своя непосредствен и всекидневен практически подход към обучението на младите хора, в своята ежедневна работа като учител по философия. Всичко, което открих и разбрах в тези свои опити, аз го анализирах, описах и представих в своите книги, а пък книгите ми за промяната в образованието са писани в непрекъснат диалог с читателите ми, да, книгите ми са писани в моите блогове, пред една широка, активна и мислеща гражданска и младежка също така аудитория. Направих всичко това защото установих от опита си, че промяната в сферата на българското образование ще бъде изключително трудна и тежка, за жалост силите, поддържащи плачевното статукво, са изключително мощни. Оказа се, че най-вредната ретроградна сила за българското образование е всевластната държавна образователна бюрокрация. Тя именно с всички сили се бори против всеки опит за истинска промяна, който неизбежно влиза в дълбоко противоречие с нейния користен (само)властнически интерес.

Та същината на конфликта, за който Ви пиша, е следният: един български учител с напредничави, съвременни разбирания за образование, който има своя оригинална творческа концепция за модернизиране на образованието и за ефективно усъвършенстване на преподавателския подход към обучението на своите ученици беше подложен в последните години на системния административен тормоз и терор от страна на самозабравили се представители на българската държавна образователна бюрокрация, изживяващи се като бранители на статуквото, иначе казано, на своето самовластие. Един съвременен, творчески и демократично мислещ човек като мен беше подложен на невиждани административни репресии, срещу мен бяха проведи в изцяло непроменен сталинистки стил (според девиза на другаря Сталин: "Есть человека, есть проблема, нет человека - нет проблемы!") необуздани кампании по моето професионално и личностно дискредитиране и оплюване, включително и с... използване на ученици, знаем, че този е общоизвестния инструментариум за провеждане на такива кампании, унаследен от близкото комунистическо минало. Станах жертва на такъв жесток терор, какъвто не съм си представял че е възможен в нашето уж напреднало демократично време, да, анахронизма и абсурдизма на тия кампании срещу "народния враг" Грънчаров е потресаващ и напълно невероятен! Моля да не си мислите, че това, което Ви пиша в момента, са фантазиите на някакъв психично неуравновесен човек, съзнавам, че може би всичко това Ви звучи точно по този начин, но, за жалост, Ви пиша самата истина, това се случи съвсем реално и в действителност! Накратко казано, самозабравили се бюрократи с безогледни усилия успяха да ме превърнат в непрекъснато гонен дисидент спрямо официалната държавна, командно-административна, насилническа, свободоненавистническа и дори терористична спрямо личността на другоячемислещите казармена система на (нео)образование в България. Българското образование се намира (ако не знаете, съм длъжен да Ви уведомя за това) в състояние на агония, на предсмъртни мъки, а нищо чудно дори да е вече един разлагащ се труп, който е глупаво да смятаме, че може някак да бъде реанимиран.

Като израз на това двукратно бях опраскан (много трудно ще Ви преведат смисъла на този цветист мутренски термин на нашия Министър-председател, но го употребявам защото той е много подходящ, той е направо незаменим за обозначаване на най-интимната същина на случилото се!), иначе казано, уволнен от работа като учител по философия и гражданско образование в училището, в което съм работил в последните 17 години, именно пловдивската ПГЕЕ (известна в града ни все още като ТЕТ "Ленин"). Всъщност конфликтът ми с новата директорка на това славно някога училище започна в момента, в който аз предложих в блога си патрон на училището да стане починалия тогава (в края на 2011 г.) Стив Джобс, сметнах, че това "ТЕТ-ЛЕНИН" трябва все някак да бъде извадено от съзнанията на масовия пловдивчанин, името на Стив Джобс ми се стори подходящо да изиграе тази роля. Та значи бях уволнен първо през 2014 г. по най-коварния и подъл параграф от Кодекса на труда, именно параграфа "липса на качества да бъде учител", директорката прогласи, че моя милост "изобщо не става за учител", иначе казано, бил съм "абсолютен некадърник". (Излишно е да казвам, че тя изобщо не пожела да схване и да оцени моя творчески и новаторски подход в обучението на учениците, това се подразбира, нещо повече, тя направи всичко възможно да ми пречи и да ме злепоставя!) След тежко съдебно дело Върховният Касационен съд на България отмени заповедта за моето опраскване-уволнение и аз бях възстановен на работа в началото на 2016 г. На следващата година обаче, след епична кампания, същинска компроматна война по моето личностно и професионално дискредитиране, водена от директорката, аз отново бях опраскан и уволнен, и то пак по същия най-коварен и подъл параграф; отново ми се наложи да заведа съдебно дело - защото уволнението ми по тази параграф фактически означава, че самозабравилата се директорка фактически завинаги ме лишава от упражняването на моите преподавателски права. Прибавете към всичкото това, че съм човек в тежко здравословно състояние, имам болно сърце, състоянието в резултат на преживяното ми беше влошено дотам, че бях инвалидизиран, което обаче не спря мъчителите ми, напротив! С няколко думи казано: наложи ми се да преживея крайно безчовечни и необуздано зли административни ексцесии, да, върху мен се изсипаха порядъчни количества злоба и ненавист.

Това е съвсем накратко казано. Тази показателна история се случи в наше време и то в страна, която е член на толкова човеколюбивия и свободолюбив Европейски съюз! Най-възмутителното обаче е това, че висшестоящите длъжностни лица в образователното ведомство на България през цялото това време не направиха нищо за да възпрат самозабравилата се своя административна сестра! Е, обидно е и това, че страхът в моето училище от отмъстителната авторитарна директорка е така голям, че цялата училищна общност е напълно парализирана, и учителите, и учениците, и родителите се оказа, че са неспособна да проявят дори и най-вял помисъл за съпротива. Неслучайно последната ми книга има за подзаглавие израза "Или училището в тъй приказната страна Мутроландия", а пък заглавието му е "Дневникът на учителя", понеже съм с непокорен изследователски дух описах най-пунктуално всичко преживяно ден след ден в месеците преди повторното ми опраскване. Не зная нашенската дума "мутра" дали може да се преведе на родния Ви унгарски език или пък на другите езици, които владеете, но нека преводачите Ви малко да се изпотят, същия проблем ще имат и с превода на думата "опраскване", която употребих по необходимост многократно.

Пиша Ви това писмо, уважаеми г-н Европейски Комисар, просто за да Ви информирам какви невероятни истории се случват в нашето тъй свидно отечество - европейска България. Хубаво е да знаете за тях за да си обогатите представата, убеден съм, че в официалните доклади най-съзнателно Ви лъжат, да, непременно крият истината и Ви подхвърлят някакви изцяло измамни бодряшки отчети! Не зная дали знаете или дали изобщо можете да се усетите, но у нас, в България, лъженето е твърде много разпространено, мошеничеството - също, те са нещо повече от национален спорт (Вие завеждате и спорта в европейската общност, ето че стана дума и за този Ваш ресор!). Ние, уви, сме страна на лъжата и на лъжците. Аз, бидейки философ, съм изключение, мое верую е истината, ето затова ме и опраскват така често - щото, така да се рече, съм "ненормален", няма как да е иначе: в страна, в която е норма да се лъже, в която постоянно се лъже, философите, бидейки смирени служители в Храма на Истината, биват възприемани, както видяхме, за "изменници" и също така за "най-зли народни врагове". И тях просто ги опраскват, а в крайна сметка ги и убиват.

Аз не зная дали ще доживея края на воденото от мен съдебно дяло, с което се мъча да си върна така грозно потъпканите ми права - човешки, личностни, професионални, граждански, всякакви! Много съм зле със сърцето, а в съдебната зала другата страна без никаква морална скрупул не се уморява води лъжливи свидетели - за да докаже тъй екстравагантната си "истина". Нищо чудно и съдът да приеме, че съм "зъл враг на народното добруване", който доживотно трябва да бъде лишен от право на труд, от преподавателски права, от право на живот и от всичко друго. В съвременна демократична и европейска България се повтаря отново историята на Сократ (простете за нескромността да се сравнявам със своя любим учител не само във философията, но и в живота!), знаете, той също като мен е бил осъден на смърт заради привързаността си към истината (и защото е бил духовна личност, разбира се, не може да си философ ако не си личност!), разликата е само тази, че Сократ го убиха като го принудиха да изпие чаша с отрова, изготвена от растението бучиниш, а на мен ми вадят душата значително по-мъчително и бавно, но за сметка на това още по-жестоко. Да не пропусна да спомена и това, че днешна България е страна на триумфиращата простащина, простащината у нас е така влиятелна, че успя даже да оглави и политическата власт: простаците у нас владеят всичко, всяка една сфера на живота ни е под техния абсолютен контрол; по причина на това се налага просто да бъдат убивани редките хора като мен, които включително и по длъжността си сме призвани да се борим с простащината (философията е най-ефективния начин да победим тиранията на простащината и на простаците - и така да се освободим не само от чуждата, но и от своята склонност да правим простотии!).

Желая Ви всичко добро, уважаеми господин Европейски Комисар! Простете, ако писмото ми Ви е разстроило. Не защото съм мизантроп Ви го написах, а защо животът, реалността, действителността у нас, както, надявам се, се убедихте сам, ако ги представяме правдиво, предразполагат да си разваляме ведрото настроение, което е присъщо на свободните и достойни човешки същества.

Каквито на нас в България не ни позволяват да бъдем - щото комунизмът у нас, особено комунизмът в душите, най-злият и подъл вид комунизъм, още си шества необезпокояван от нищо.

18 октомври 2017 г.
Пловдив

С УВАЖЕНИЕ: (подпис)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

15 коментара:

Анонимен каза...

Простак!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Засрами се бе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ти за кой се мислиш бе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Идиоте неден!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Луд си за четворица!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ще ми пише той до Европа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ти за чистач на обществените нужници на Долна баня не ставаш, ще ми пише той отворени писма!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ще умра от смях!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

Виждам че колегата ти от ПГЕЕ Атанас Атанасов те подкрепя в борбата. Трябва да дойде в съда и да те подкрепи и там.

Ursus Major каза...

Абе тъпунгер с тъпунгерите, сега ще ни излезе име на цяла нация от тъпунгери, ти човека направо си го отчаял с това писмо!

Анонимен каза...

Ангеле, не само Наско те подкрепя, знаеш, че те подкрепям и аз. Желая ти успех в борбата макар че моята позиция е че не биваше да си жертваш здравето понеже промяната ще стане когато и дойде времето!

С.Кралев

Анонимен каза...

Другарко Лимон Ментекадър-Анасссссстассссосссова вижте че и друг учител от тета се е осмелил да напише нещо и да си постави името! :))))) Затегнете дисциплината в повереното си училище че скоро ще си загубите властта! :))))

Анонимен каза...

Вашето писмо беше регистрирано в деловодството на нашата администрация с входящ номер Към 94-00-1635-[5]/18.10.2017.

Дирекция "Канцелария" - Президент на Република България

Адрес: гр. София, ПК 1123, бул."Дондуков" 2
Тел: (02)9239333 /централа/
Ел. поща: priemna@president.bg
ВЕБ страница: www.presidentbg

Анонимен каза...

Здравейте,
Писмото Ви е входирано с № РД-16-4-1136/18.10.17г.
Хубав ден!
РУО-Пловдив

Анонимен каза...

Поздрави от мен!
Мария,твоя колежка

Анонимен каза...

До убиецa на Троцки u КГБ шпионин Рамон Меркадер u другарката "удивителна-въпросителна":
От кога излезнахте от психиатрията u защо не си пиете лекарствата?
Явно се нуждаете спешно от лечение!

Анонимен каза...

Дъртият интригант Гранчаров се опитва да сее раздори в нашия сплотен колектив, но ние не сме толкова прости да се поддадем на лъжите му!!!!!!!!!!! Питах и Наско, и Стефан и двамата отричат да са писали в блога на Гранчаров!!!!!!!!!!!! Мръсникът-лъжец сам е писал тия гнусни инсинуации за да ни скара, ама няма да му се отдаде това!!!!!!!!!!!!! Ние ще си останем все така сплотени и твърди като стомана!!!!!!!!!!! Никой от нашия сплотен колектив не подкрепя Гранчаров понеже ние подкрепяме своята любима директорка!!!!!!!!!!! А я подкрепяме защото тя е правата страна!!!!!!!!!!!!!!!! Гранчаров си получи заслуженото за всичко което направи!!!!!!!!!!!!!!!!! Никога повече няма да бъде учител не само в нашето, но и в нито едно друго училище!!!!!!!!!!!!!!!! Ще размята крачоли в обществените нужници докато е жив!!!!!!!!!!!!!!!!! В нашия сплотен колектив няма Мария, която да подкрепя Гранчаров!!!!!!!!!!!!!! И това съм проверила!!!!!!!!!!!!! Още една лъжа!!!!!!!!!!!!!!! Престани с лъжите си, мръсни лъжецо!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Разбира се, че подкрепяме Грънчаров, но ти нещастна интригантке, няма да разбереш кои сме в твоя уж сплотен колектив!

Ursus Major каза...

Бай Ангел Тъпунгера така минат се - не минат 2-3 часа, и си пише "анонимни" коментари в блога, човек без работа какво друго да прави?

Анонимен каза...

Другарката Лимон Ментекадър-Анасссссстассссосссова има нова конспиративистична теория, израз на параноята и от обекта на нейната сексуално обусловена ненавист! :)))))

Анонимен каза...

До убиецa на Троцки u КГБ шпионин Рамон Меркадер:
пийте си, моля Ви, лекарствата или помолете Вашите КГБ отговорници да се погрижат за вас!

Анонимен каза...

Абе другари, обяснете ми кво е тва Рамон Меркадер, че ме мързи да чета. Испанско име на социалис ли е, да не е трети пол? Вижда ми се нeкакво нищожество, но се чудъ - ако иска да псува тва y психоанализата значи че иска да ебе... Ама философи ли?? Егати и тъпанарина, ма той не вижда ли че те него?... Явно не вижда, ех селски произход, ех... Слязъл в Пловдив от Сатовча и чул недочул странната дума философ и рипнàл кат турски пезевенк да я събаря, ей дееба и циганоида дееба... Сус бре, ченгене - бас ловя че го разбра... Айде (турска дума) сиктир, и ако пак дойдеш ще станеш за кашмер, не че не си станал де... Ако не знаете кво е абдал, тè ви го... Искам да помоля пиещата портокалови сокове турска гейша с гръцко име, сега ще се обърна към нея на руски - оважаема гуспожу Ътънастасува, спрете амебочехълчето Рамон, звучи ми кат омар (за по-простите да кажа че тва се яде, опаа, момент, да им го кажа на ингилизжè- Абе рамон е лобстър... Еми не го разбрахте... Да минем на турски - той е хюмне... Ето че разбрахте... Гейша Ътънастасува-Сосовoпортyкалyва, молъ Ва yтстранете тоa гейшияк Рамон Чегеваров Овчаров отука, ок... Тhank you!