Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 15 декември 2017 г.

Трябва ли в българската политика да се върне Иван Костов - единственият доказал се способен политик, който имаме?



В България трябва да има барикада, барикада, която да пази демокрацията. Дотам сме я докарали. България заприлича на Русия - страна на олигарси, на милиционерщина, на тотална диктатура.

...

Аз говоря не за полицейска, а за милиционерска държава. Милиционерската държава е мафиотска сама по себе си. Тя толерира такива представители на елита, които са извън прави­лата, защитава ги, помага им. България прилича все повече на милиционерска държава.

...

Какво значение има някакъв Бакърджиев, някакъв Бонев, някакъв Стефан Софиянски, какъв цар и какъв генерал въобще. Да си спомнят, че са свободни хора. И за свободата трябва да се воюва. Те бяха със синя мечта, искаха една истинска демокрация, а не бутафорна, зад която да сноват плъховете на бившата Държавна сигурност и КГБ. Те искаха благосъстояние, но за себе си, не за мутрите, не за организираната престъпност. Тази България, в която сега става това, е тяхното предизвикателство. И нека не ме правят нито на бик, който трябва да бъде убит на арената, нито на тореадор, който трябва да убие бика. Защото тези хора не са публика, те са в тази битка, те са участници. Всичките успехи и всички неуспехи са за тях. Те плащат и за неразбориите в държавата, те плащат за хаоса.

...

В терминологията на националната сигурност, винаги допусканията оценяват степента на определени рискове. И в рамките на тези допускания се конструира политиката, за да неутрализира рисковете. В смисъл, трябва да бъде неутрализиран натиска, ако има такъв, от която и да е страна, за да може страната, България, да си вземе самостоятелно решенията съобразно интересите на собствените си граждани.

...

България гарантира сигурността си през Алианса, през НАТО, през колективната система за сигурност. И е много важно да поддържа добри отношения със страните от Алианса, включително и с водещата - САЩ. Това е азбучна истина за българската политика.



Ами появяват се движения, идват някакви лидери от никъде, без каквато и да е подготовка, без политически качества, без способност да решават проблемите на страната. Да, идват, радват хората първоначално и след това следва едно огромно огорчение.

...

Политиката все още ли ви доставя удоволствие?

Политиката никога не е била удоволствие за мен.

Кога ви е било най-трудно в политиката?

Винаги е било тежко, но когато си на власт, е най-трудно.

...

Опитвали ли са се да ви оказват натиск?

- Случвало се е. И сега дори се опитват. Но е противопоказно да се оказва натиск по отношение на мен. Аз никога не съм се подавал. Реагирам обратно на натиска.

...

Защо няма материали срещу Иван Костов? Ами просто няма! Никога не е имало нищо срещу мен в американското посолство. Това е истината, която не може да се преглътне от определени хора. Те не могат да преглътнат истината, защото се бяха превърнали в маши, които срещу заплащане поддържаха 10-годишна кампания срещу мен. Е, сега няма как да признаят изведнъж, че са лъгали!

...

Каквото и да се разберат, има правила, има конституционен ред, конституционният ред не може да бъде пожертван. Справедливостта, тоест правната основа на действията на всеки един от участниците не може да бъде компрометирано от каквото и да е съгласие, от какъвто и да е баланс на интереси.

...

По наше време имаше непримиримост към организираните престъпни групи, имаше силен натиск, който беше успешен до голяма степен, защото ние още при самото идване на власт ги притиснахме. Истината е, че след това се развиха много други процеси в България, включително политически, имаше реванш на тези същите хора, реваншът се казваше Симеон Сакскобургготски...



Аз искам да кажа, за времето, когато се режат ленти, не се върши същинската управленска работа. Това е много тежък проблем обаче, това е и огромен проблем на страната. Не се върши същинската работа, защото министър-председателят и неговият екип не навлиза в дълбочина на тежките проблеми на страната, не участва в дебатите, в които трябва да участва...

...

Няма дебат. В България няма дебати по най-важните неща.

...

Само министър-председателят има отредена роля на съдия между споровете между министрите, синдикатите, работодателите, гражданското общество и т.н. Той трябва да балансира своя кабинет, своята политика, така че да не позволи да възникне недоволство и да не. . . да няма напрежение. Негова е ролята... не да реже ленти, а да е точно такъв арбитър. Сега се разбира защо не бива да бъдат рязани ленти, нали. Аз примерно не мога да пропусна... да не кажа това. Защото това е изключително сложна роля, тя изисква обработване на огромно количество информация, той трябва във всеки въпрос да бъде на "ти" с неговите основания, история, досието, с възможните решения, да знае изчерпал ли е неговият екип всичките действия, които трябва да предприеме, преди да отиде към съответните управленски решения.

...



Управлението на ГЕРБ е ляво и популистко...

...

В политиката много често човек се съпротивлява, защото брани истината, отстоява пози­ции. Защото зад него има едно знаме, което той не е готов да предаде. Независимо какво има отсреща и какъв е шансът битката да бъде спечелена или да бъде изгубена. По това личи достойнството в политиката, че се бранят и позиции, които са обречени.

...

Кога­то има колеблива воля на дър­жавата да се справи с мафията, тя от време на време удържа някоя победа, например в сфе­рата на заобикаляне на зако­ните, контрабанда, трафик на наркотици, търговия с човешка плът и т.н... Мафията къса от обществото своя пай, но това е постоянно напрежение, то затихва, когато правителството е слабо и няма воля да се бори.

...

Десницата в България е евроатлантическа и е била такава винаги. От 1881 г. насам десните партии са прозападноевропейски настроени, точно в тяхно лице е противопоставянето на интересите на имперска Русия. Не може да е дясно и русофилско едновременно.

...

Срещу пари в България медиите пишат всичко.

...

Опитът да промениш живота на хората е греховен от християнска гледна точка. Греховен е и от консервативна гледна точка. Разбутваш нещо, с което хората са свикнали и на което държат. Може косвено да отнемеш работата на някого, да му разбиеш живота. Как да си щастлив?! Самотата е най-малкото наказание, което може да изпита един вярващ християнин. Не парадирам за вярващ християнин, но всеки, който се е опитал да променя живота на другите, трябва да е готов да понесе последствията. Това е естеството на живота.

...

Благосъстояние се гради върху сигурност.

...

Аз съм дълбоко убеден, че тази политическа криза в момента изисква радикални решения. Тази алтернатива, дали БСП или ГЕРБ, не е това радикално решение.

...

Не може да се краде пред моите очи, това е трудно. Така че, ако някой това говори, да знаете, че това има предвид.

...

Аз дебатирам с хората, гледайки ги в очите – това е приличие, това е въпрос на нормално отношение.

...

Костов: Симеон II и НДСВ разрушиха демокрацията, сега виждаме наследството



Аз знам, че има изход. Просто трябва да се намери някой също като нас, който знае и да има куража да го приложи. Но и да събере народната ненавист след това, защото обществото много мрази този, който ги е извадил от кризата. Повярвайте ми! От собствен опит го казвам. Аз съм претърпял ненавистта на хората.

...

„Белене” трябва да бъде спрян. Защото „Белене” е икономически неизгоден.

...

Това е платформа на хора, които считат, че ГЕРБ не е в състояние да извади страната от кризата и а завърши реформите. Че прави недопустими опити да реабилитира бившия комунистически режим и неговите символи. Тоест това са хора, които са готови да бъдат дясна опозиция на днешното управление.

...

Ако субсидиите за селскостопанско производство бъдат изравнени или се премахнат изцяло, българското земеделие ще открои специфичните си предимства пред редица други производители в Европа и ще стане много конкурентоспособно.



Бойко Борисов живее в собствен свят на примитивен героизъм.

...

Територията на Македония е поле, в което се сблъскват две тенденции - едната, Македония да се развива към членство в ЕС, а другата, да бъде държана като пример за крайно неуспешна европейска политика, което е тезата на Русия.

...

Това е неуспешна политика на доходи, неуспешна политика на заетост, неудържане на инфлацията в страната, неспособност да се намерят инвестиционни решения и да се стимулира икономически растеж, да бъде преодоляна кризата. И се слага кръпка на пенсиите с някакво плащане.

...

Зад всеки успех стоят хора, които работят неуморно и всеотдайно, без да търсят нищо срещу това!

Иван Костов







ЗАБЕЛЕЖКА: Тия мисли, тия откъси от изказвания и текстове на Иван Костов, премиера-реформатор на България намерих на Фейсбук-страницата на ДСБ - гр. Монтана. Там можете да намерите още такива проницателни изказвания за човека, който промени България. И спрямо когото сме толкова несправедливо непризнателни.



КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Аз лично смятам, че скоро ще дойде момент, в който самозабравилата се и разплула се от разврат "политическа класа" у нас ще доведе нещата до такова плачевно и катастрофално състояние, че ще се наложи да избере из средата си една депутация водена, примерно, от Боко Борисов, Карнелия Нинова, Симеон, останалите политически мижитурки около тях (Каракачановци, Сидеровци, Марешковци, Симеоновци и прочие, и так далее), която да пристигне пеша до Драгалевци, там да потропа на портите на Иван Костов и, застанала на колене, с посипани с пепел коси, с раздрани ризи да почне го моли да се върне в политиката и за кой ли път да оправи положението! Изобщо не преувеличавам, ще се наложи скоро да се състои такова едно унизително пътуване на наште политически тарикати до Драгалевци. Помнете ми думата! Моите предсказания винаги са се сбъдвали, нищо че не съм ясновидец, а съм философ - или по-точно тъкмо защото съм философ!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият „български“ Картаген е крайно време да бъде разрушен…

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: