Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 26 декември 2017 г.

Защо Бог не е предмет или обект на опита и науката?



Получава се ПАРАДОКС! Ние сме атеисти и едновременно см почитатели на Айнщайн. БОГЪТ на Айнщайн не е общоприетия. Неговият бог е НЕОБЯСНИМИЯТ стремеж ПОНЯКОГА към ХАРМОНИЯ, а не към ХАОС!

В НАУКАТА естественото състояние в природата е ЕНТРОПИЯТА (другото име на хаоса), но понякога се появява СИНЕРГЕТИКА (другото име на ХАРМОНИЯТА или САМООРГАНИЗАЦИЯТА). Хармонията е търсена още от древна Гърция и през РЕНЕСАНСА. Благодарение на тази синергетика, рано или късно има бъдеще и за България.

Но понеже сме на тема Айнщайн, искаме да ти разкажем анекдота за концепциите на петте мъдри евреи:

Първият мъдър евреин смятал, че всичко у хората е зле, защото при тях тук (посочил към челото си) всичко е зле. Този мъдър евреин бил Мойсей.

Вторият мъдър евреин смятал, че всичко у хората е зле, защото при тях тук (посочил към сърцето си) всичко е зле. Този мъдър евреин бил Исус.

Третият мъдър евреин смятал, че всичко у хората е зле, защото при тях тук (посочил към джоба си) всичко е зле. Този мъдър евреин бил Карл Маркс.

Четвъртият мъдър евреин смятал, че всичко у хората е зле, защото при тях тук (посочил от кръста надолу) всичко е зле. Този мъдър евреин бил Зигмунд Фройд.

А петият мъдър евреин казал, че не всичко у хората е чак толкова зле, защото всичко в света е относително. Този мъдър евреин бил Алберт Айнщайн.

И така, приемаме възгледите на всеки, но с концепцията, че ВСИЧКО Е ОТНОСИТЕЛНО, включително, че БОГ съществува.

В един от фантастичните разкази на друг евреин, Станислав Лем, се разказва как в СМЕСЕН екипаж (хора и роботи), капитанът познавал кой е човек и кой – робот. Задавал е един и същ въпрос: ИМА ЛИ БОГ? Роботите са отговаряли категорично ДА или НЕ (спаред програмите си). ЧОВЕЦИТЕ отговаряли: 99% има доказателства, че БОГ не се проявил, но има 1% че съществува – затова НЕ МОЖЕМ ДА ПРЕЦЕНИМ КАТЕГОРИЧНО!

Иванка и Жак Асса, предизвикани от публикувания от тебе разказ за Айнщайн (Виж: Злото е това, което правим когато се откъснем от своя Бог, бел. моя А.Г.).

Кратък мой коментар: Ще поставя само няколко въпроса:

Защо Бог не се проявява? Защо Бог е прави така, че да има постижими (и разбираеми) за науката свидетелства за Него? Защо Бог, профанно казано, "се крие" от нас? Защо Той не е "обект сред другите обекти", достъпен за опита - и за науката? А давате ли си сметка какво би станало, ако Бог постъпваше по коренно различен начин, а именно, ако се беше изцяло разкрил пред нас, човеците? Давате ли си сметка какъв ефект това щеше да има върху съзнанията - и душите ни?

Дали пък в начина, по който Бог се държи, не е скрит един изключително богат смисъл (мъдрост), който обаче не ни е по силите да постигнем? А давате ли си сметка какво е Бог? (След като не е обект на опита и науката?) Можем ли да имаме все пак някаква представа за него след като не сме го съзерцавали - и не можем да го съзерцаваме? Бог е "нещо духовно", нали така? Е, духовните неща нали са от друг род, т.е. не са предмет на опита и на науката?! Бог (и истината за Него) при това положение няма как да е постижим чрез опита и науката, следователно той е предмет на една друга, много чудна (и мистична) човешка способност - ВЯРАТА.

Могат да се поставят още много други въпроси. С удоволствие бих участвал в един дебат атеисти за Бога и вярата. С г-н Жак Асса сме водили такъв дебат преди години в нашия Дискусионен клуб. Записът на който (на видео) е още в Мрежата. Но нищо не пречи да поспорим още веднъж. Може би този път под формата на писма (текст)?

Ето и видеозаписа на предишната ни дискусия с г-н Асса:


Disput za viarata (1) from Angel Ivanov on Vimeo.


Disput za viarata (2) by aigdb

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

4 коментара:

Анонимен каза...

Грънч, ти нали щеше да ходиш на Долна Баня, да набиваш туршия и пръжки с лук, какво правиш още тук да разсъждаваш по въпроси, които се простират безкрайно далеч, отвъд твоите скромни и твърде ограничени интелектуални хоризонти?

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, я сега кажи нещичко по темата за да съзрем твоите "нескромни и твърде необятни интелектуални хоризонти"? :-) Или нема какво да кажеш, щото устата ти постоянно са пълни с пръжки и лук?!

Анонимен каза...

Жив ли е още Жак Асад?

Анонимен каза...

Най-малкото, което мога да кажа е, че си богохулник и еретик. Иисус не е "евреин", а Бог и Син Божи - един от ипостасите на Светата Троица (Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Свети дух).

Виж какво пише Св. апостол Павел:

Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса.

Послание на Св. ап. Павла до Галатяни, 3:28