Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 31 декември 2017 г.

Кратка рекапитулация на годината на вашия позор!


Днес е последният ден на една паметна година: през изминалата 2017 г. разпищолили се до крайна степен властващи бюрократи 4 пъти (!!!) опраскаха (уволниха) мен и съпругата ми, и двамата сме учители! (Това, че директорката на пловдивската ПГЕЕ успя да излъже и Районен съд, че "законно" ме е опраскала го възприемам като второ мое опраскване!) И двамата със съпругата ми (тя има две магистратури, по начална педагогика и английски език) сега сме безработни. Но за мен лично не вилнеещите образователни властници са проблемът, а знаете ли какво е главният проблем според мен?!

Главният проблем е, че цялата тази възмутителна история се случва пред очите на пловдивското (и българското) гражданство, а всички само гледат сеир и почти никой не се трогна, почти никой не се възмути, почти никой не намери сили да победи безразличието си и не подкрепи многократните ми протести, не подкрепи борбата ми за ново и съвременно образование и училище! Да, почти никой (изключенията се броят на пръстите на едната ми ръка!) не подкрепи (имам предвид на дело, не на думи само!) борбата ми за реална демократизиране, за хуманизиране и за декомунизиране на отношенията в училищната общност, в която съм учител толкова много години!


Тъй че за всичко случило се на мен и на семейството ми (съпругата ми бюрократите уволняват за да отмъстят на мен, учителят, който дръзна да отправи толкова предизвикателства на разпищолилите се бюрократи!) през тази незабравима година аз обвинявам вас, невъзмутимо гледащите сеир, обвинявам вас, зяпачите! Да, точно вас обвинявам, а също и вашето безразличие обвинявам: защото въпросните властници са се разпищолили до такава крайна степен тъкмо защото добре знаят, че вие сте именно такива! (Ако бяхте други, те нямаше да посмеят и да си помислят да направят една стотна част от това, което сега най-нагло правят!) Излиза, че вашето безразличие по същината си и фактически е съучастие в репресията над мен! Вие с пасивността си давате карт бланш на разпищолилите се властници, ето това поне не осъзнавате ли? (Ако, примерно, пет-десет човека се бяха освободили от безразличието, от непукизма и от страха си и бяха застанали до мен, тази история щеше да бъде съвсем оптимистична: разбирате ли за какво става дума в края на краищата?)

Толкова. Казах каквото трябваше. Продължавайте да сте си все същите!

Аз продължавам самотен борбата си! Зяпачи наоколо колкото щеш. Прозяващи се от досада - цял легион!

Дано в идващата 2018 г. тук-там нечия съвест почне да се посъбужда, а, какво ще кажете, има ли някаква надеждица това да се случи?!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

24 коментара:

Анонимен каза...

Хубава беше годината. Поне за мен. Мрънкачите винаги ще мрънкат.

Ангел Грънчаров каза...

Я сега кажете какво хубаво направихте през годината, другарко? Щом годината е била хубава за Вас, значи сте направила сума ти хубави неща. Поне няколко кажете, да чуем. Да видим какво разбирате под "хубаво". Опраскването на един учител хубаво нещо ли е според Вас?

Анонимен каза...

Казах, че годината беше хубава за МЕН. Колкото до ващо пожение, вие се самоопраскахте.

Ангел Грънчаров каза...

Добре де, но не се правете на изоглавена че не разбирате какво Ви попитах: какво направихте, та така хубава ви беше годинката? :-) Ето, в светлината на това, което казвате за мен (че съм се бил "самоопраскал"!) с нова сила възниква този именно въпрос: защо на Вас самата не може да се случи такова лошо нещо като "самоопраскване"? :-) Усетихте ли капана, в който сама се натикахте, тъй "хитро" мислеща, с извинение, другарко? :-)

Анонимен каза...

С мен не може да се случи поради няколко причини (които, опасявам се, трудно ще схванете):

- отнасям се сериозно към работата си и не ощетявам интелектуално хората, с които работя.

- имам чувство за морал и етика.

- уравновесена съм емоционално и не съм склонна към истерически изблици

- И най-важното, НЯМАМ началник! Ще рече, няма кой да ме "опраска". :-)

Ангел Грънчаров каза...

Не се притеснявайте, сфанах причините Ви и дори имам чувството, че разбрах дори и това, което сама не разбирате:

- За да повлияете някак (както и да е) ИНТЕЛЕКТУАЛНО на хората, с които работите, предполага се, сама следва да имате ИНТЕЛЕКТ (което обаче съвсем не Ви личи); Вас лично как Ви ощетих толкова много и то тъкмо "интелектуално", та така ме мразите? :-) (Самият факт, че сама влизате в такива капанчета на мисълта, говори многозначително за нивото на "интелекта" Ви!)

- "моралът" и "етиката" не са чувство, те са нещо съвършено друго; ето че хал-хабер си нямате що е както морал, така и етика;

- "емоционалната Ви уравновесеност" е химера при положение, че сте така ощетена "ентелектуално"; по-слабоумните хора са изцяло във властта на емоциите, ето, примерно Вие сте обладана от крайно тъпа ненавист към личността, която така ярко Ви превъзхожда не само интелектуално, но и емоционално (щото не страда от емоциите си, не знае що е завист и прочие);

- Толкова ли сте високопоставена, че да нямате началник? Вие да не сте булката на самия Боко Борисов ма, другарко?! Вие да не се изживявате като "Партията" ма, другарко?! Утепахте ме по тоя показател, избихте рибата! :-)

- Туй, че немате началник, е Ви пречи да се самоопраскате, нали така излиза?! Вие отдавна сте се опрасклала, ала само не сте го осъзнала, нали съм прав и по този пункт?! :-)

Бъдете здрава! Не е зле да се зафанете на мислите поне малко като плямпате това-онова, нали така?

(Пари за консултацията Ви не ща. Но понеже сама твърдите, че сте била имала "чувство за морал и етика", тогава можете да откликнете по подобаващия начин: погледнете отдел ДАРЕНИЯ на блога ми...)

Анонимен каза...

Навредили сте интелектално не на мен, а на учениците си. Това, че десетки години сте успявал да си кютате на топлото даскалско местенце, преструвайки се на учител, е твърде жалко за бившивте ви ученици. Вярно, че накрая все пак се намери човек, който ви прати, дето ви е мястото, сиреч извън училището. По-добре късно, отколкото нивгаш.

Не съм никак високопоставена. Просто се занимавам със собствен образователен бизнес (частно езиково училище), което сама съм започнала. Затова нямам началник. :)

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, искате да кажете, че аз съм нещо като "шпионин" или като "вредител", пратен от проклетите империалисти, който се е внедрил в нашата бляскава образователна система и оттам вече е нанасял години наред своите неизчислими вреди на младите поколения на България? И как по-точно съм вредил, бидейки учител по философия, бихте ли се пояснила? Неправилни идеи ли съм разпространявал? Неверни идеи за нещата от живота ли съм култивирал? Вие как успяхте да установите, че съм бил толкова вреден? Идвала ли сте в мои часове? Много интересен проблем поставяте, другарко? Силно ме заинтригувахте, признавам си. Дайте пояснения, щото иначе ще излезе, че дърдорите голословно и то само клевети.

Вашата другарка, директорката на пловдивската ПГЕЕ по каква причина успя да ме разконспирира? Просто е много бдителна? Или някой й подшушна, че е непростимо да държи като учител по философия такъв един изявен демократ като мен? Кажете, вие очевидно ги чаткате тия неща. И Вие самата сте противничка на демокрацията в училищата и на демократите особено, нали така излиза?

Апропо, кое е това ваше "частно езиково училище"? То по руски език ли е? Щото ако се учат западни езици, предполагам няма да допуснете такива неща, щото те също така са вредни. Само руски език ли учат учениците във Вашето училище, другарко, та да не стане така, че ако учат западни езици, с това Вие също да им нанасяте вреди. :-)

Ха сега кажете истината за това коя сте Вие самата? Щото ако пишете неща, които не са клеветнически, би следвало да не се страхувате от самоличността си - и от отговорността, която би Ви се наложило да носите за приказките си? Нали така? А ако сте злобна клеветница и завистница, по тази именно причина и Ви се налага да криете самоличността си? :-) Сега усещате ли щракването на капанчето, в което отново сама попаднахте? :-)

Анонимен каза...

Разбира се, че съм "влизала" в часовете ви: Нима сте забравил, че в YouTube сте качили многобройни записи на ваши часове? Там всичко се вижда и човек може да си прави изводите. Според мен вредите на учениците по два начина: Непонасяне на всяко несъгласно с вас мнение и липса на всякакъв преподавателски процес. Вие сте класически противник на свободата на изразяването.
Моето училище трудно може да се нарече точно "училище", защото представлява само една къща, в която има 3 учебни стаи. Преподават се само западни езици, защото това се търси. Дейността ми не е никак широка, просто е достатъчна, за да осигурява на семейството ми финансова независимост и комфортен живот. И липса на началници над мен! Всъщност, това май е най-хубавото. :-)
Един съвет: бъдете по-смирен, по-реалистичен и по-човеколюбив и животът ви ще се подобри. Обещавам ви.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, пишете пълни глупости по мой адрес и добре знаете това. :-) Просто искате да направите една мечешка услуга на своята другарка, директорката на ТЕТ-Ленин, която направи голяма глупост като ме опраска, но все още не се намира достоен човек около нея за да й каже какво е направила. Като е лъжете че е направила нещо много хубаво като ме е опраскала, й правите злина, поне това можете ли да разберете?

И е сюблимно и това нещо: аз съм бил "заклет противник на свободата на изразяването", но Вие самата, като ми отричате правото аз да решавам как да провеждам обучението по философия, се изживявате точно в тази роля! Сфащате ли сега новото капанче, в което сама се набутахте? :-) Щом се представяте за такава "заклета привърженичка на свободата на изразяването" защо отричате тази свобода на мен, ведь аз съм човек, който разбира от философия, а не Вие сте такава, нали така? :-)

Абе оплетохте се чудесно, таман като... кокошка в кълчища, няма що! От това можем да си направим извод що за личност, с извинение, сте, щото комуноидите наистина нямате личности, ето, сама правите нужното да убеждавате за сетен път човечеството в това.

И що разбирате Вие, другарко, под "преподавателски процес"? Хайде, произнесете се, за да се обосновете донякъде. Щото голословните подмятания са чисто и просто клевети.

Второ, откъде знаете кой "преподавателски процес" е подходящ именно за философията, след като не сте специалистка в тази област? :-) Ведь вие сте даскалица по чужди езици, нали така? Или сте философка? Леле-мале, тези пусти кълчища колко са неприятни за "кокошките", дето се напъвате да се представяте не само за мислещи, а и дори, представяте ли си, за "морални".

Вие сте свободолюбка, така ли? :-) И що това нещо изобщо не Ви личи поне малко? :-)

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, защо така старателно криете самоличността си, другарко? От какво толкова се срамувате? :-)

Анонимен каза...

Срамувам се от това някой да не разбере, че чета зловонни помии като вашия блог. Правя го обаче само за ваше добро. Преподавам ви урок по етика и морал. Дали ще сфанете - това вече зависи САМО от вазе.

Ангел Грънчаров каза...

О, завалийката!!!! Вие наистина сте много етична, няма що! И това много Ви личи! Блазе на учениците Ви! Значи се срамувате някой да ни разбере, е ме четете! :-) А защо ако не е тайна, изобщо ме четете? :-)

Анонимен каза...

Защото ми стана интересно как ще завърши цялата сага с вашето дело. И за в бъдеще ще ви чета, бъдете сигурен. :)

Ангел Грънчаров каза...

Е, какво има да четете блога ми само заради дялото ми?! Хубава работа! Как е завършило дялото ще научите от своята приятелка, г-жа директорката на тет-Ленин! Няма смисъл да си губите времето да четете толкова лош блог само заради едно дяло! Зарежете! Четете директивите на МОН за правилното преподаване, те ще Ви напълнят душата и сърцето! Оставете моите "зловонни помии" на... "свинете", другарко! Аз съм преподавател по етика, а Вие сте щяла мен да учите на етика и морал, да не сте философка ма, другарко?! Макар че сама имате завидна етика и морал, няма що! :-)

Анонимен каза...

Директивите на МОН мен не ме засягат, г-не. Аз съм ЧАСТЕН предприемач. Не чакам като вас на държавната ясла. Нито чакам да ми дават подаяния от ТЕЛК, търкаляйки се на дивана и оплаквайки се как всички ме мразят. :)

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, пак демонстрирате завидния си морал! Значи ми завидяхте че съм болен, така ли? Нещо за ТЕЛК подхвърляте, за някакви подаяния и пр. Давате ли си сметка какво говори за морала Ви? Аз, другарко, съм полагал усилен труд в държавното училище, за труд се плаща, не за друго; не съм капиталист като Вас, дето смуче народната кръв! Засрамете се малко, другарко?! Нали капитализмът за вас, комуноидите, беше експлоататорски строй?! Нали бяхте за държавното?! Кога толкова се модернизирахте, другарко?! :-)

Анонимен каза...

Никой не е изненадан, Грънчаров, че смятате капиталиста за изедник, който "смуче народната кръв". Това е твърде характерно за вас.

Ангел Грънчаров каза...

Аз се подигравам на Вас, другарко! :-) И това ли не успяхте да зацепите? Много сте зле. Но сте мръсница от класа, това Ви го признавам. Бравос на Вас!

Ангел Грънчаров каза...

Същинско комуноидно изчадие сте! Що не кандидатствате за Книгата на рекордите на Гинес? :-)

Анонимен каза...

Не кандидатствувам, защото конкуренцията на хора като вас, г-н Грънчаров, е прекалено силна. Вие отдавна сте заели върховите места в тия класации.

Хайде със здраве и не се впрягайте толкова. :-)

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, другарко, признахте си най-сетне болката: с тази завист сте заникъде! Ще Ви изгори отвътре завистта - и злобата към тия, които Ви превъзхождат. И които за разлика от Вас не са шушумиги и мижитурки, а личности с достойнство. Но какво да правите, комуноидка сте, това можете, това правите.

Анонимен каза...

Винаги има хора, които ни превъзхождат. Ето вие например ме превъзхождате по щуротия и овчеглавия. Но аз съм благородна натура и не ви завиждам за тая работа. Струва ми се даже, че още не сте разгърнали целия си потенциал. :-)

Ангел Грънчаров каза...

Другарко комуноидна "умнице", поне това следваше да знаете, ала, уви, и него не знаете: всичко в крайна сметка зависи от представите, които властват в главите ни. Това, което Вие така "благородно" наричате "щуротия и овчеглавия" всъщност може да е нещо съвсем друго, ала на Вас самата, понеже сте обзета от прекалено тъпа емоции, Ви изглежда така. :-) Представата Ви за "благородство", както видяхме, се свежда до това да подигравате един болен човек, на тази основа разбрахме също така какви са и Вашите тъй оригинални представи за "етика и морал", които Вие даже се напъвате, ни в клин ни в ръкав, да ми преподавате на мен, специалиста в тази област. Тъй че, мила другарко, мисля, че предостатъчно показахте от своята "благородна" натура, което именно и обяснява защо дори и самата Вие изпитвате известно неудобство, на тази именно база така усърдно криете толкова мизерната си, както видяхме, "самоличност" (как може да има самоличност там, където липсва... личност?!)! Интересно е обаче, че още си въобразявате, че не знаем коя сте, въпреки че всяка ваша "мисъл", с извинение, Ви издава, ние прекрасно знаем коя сте. Нищо скрито, другарко лъжкиньо и клеветнице, не може да остане такова кой знае колко дълго време, всичко излиза наяве. И всеки си получава заслуженото де, и това е една аксиома на живота, която е време да научите.

Е, ще благоволите ли все пак, понеже сте така "благородна", да ми заплатите консултациите, които Ви дадох? :-) Не можете да отречете, че благодарение на мен не само Вие самата, ами и... целият свят разбра коя сте и колко струвате като "личност", с извинение!

Освен това, както сама се похвалихте, сте и достатъчно богата да го сторите? Или искате да покажете още една "благородна" страна от натурата си, а именно, че сте скъперница?! :-) (Требе да се мисли когато човек се изказва, нали се убедихте и в това най-сетне?!)