Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 23 декември 2017 г.

Кога живея достойно?



Станислав Йовков, млад човек, на когото преди време съм преподавал философия, виждам, че е написал на страницата си във фейсбук нещо философско (това значи твърде човечно, значимо, важно за човека!), разбира се откликнах за да го насърча; ето и двете изказвания, може да са полезни и за други хора - понеже става дума за това как е правилно да живеем:

Станислав Йовков каза: 3 прости правила в живота:

1. Ако не тръгнеш към това, което искаш, никога няма да го имаш;

2. Ако не опиташ нищо ново, няма да научиш нищо ново;

3. Ако не направиш крачка напред, винаги ще си останеш на същото място.

Ангел Грънчаров каза: И още едно: "Ако не знаеш накъде си тръгнал, никога няма и да пристигнеш там..." :-)

Да, напред се върви не с... подскоци, а стъпка по стъпка; докато единият крак прави следващата крачка, другият стои неподвижен на мястото си. Правилно е и това, че от новото не бива да се плашим - щото животът е динамика, промяна, растеж. Свободните личности обичат новостите. Но и от проверените, от доказаните неща в живота не бива да се отказваме, имам предвид добрите традиции и навици...

И най-важното е човек да не чака "да му се случват" хубавите неща, а да работи без да се щади за постигането им. От нас зависи всичко което ще бъде. Всичко, което искаме да постигнем, трябва да бъде наше собствено произведение, творение и завоевание. Нищо не идва наготово.

Животът е борба за себедоказване. Инертността е пагубна, рутината също. Трябва да се действа, да се работи - и тогава успехът няма как да не дойде!

Хубави, благодатни празници на всички желая! Казаното по-горе е извод от Христовото учение за живота; да, християнството е една религия на свободата (и на човещината), ако не сте го разбрали още, време е за това.

Да посрещнем Рождество Христово, празника на раждането на нашия толкова човечен и мъдър Бог достойно, като свободни и уверени в живота си хора! Без вяра в Бога човеците неминуемо деградират до нивото на животни...

Простете, разфилософствах се малко, но... такава ми е работата. Такъв ми е и дългът. :-)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря! Приятно празнуване на Рождество Христово! Нека да знаем накъде да вървим наистина! Правилната посока е важна! :)

Станислав Йовков

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря! Благодатни празници и на Вас! Прав сте, казано е: "За кораба, който няма пристанище, нито един вятър не е попътен!" :-)