Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 24 януари 2018 г.

Защо са толкова войнствени и войнолюбиви руснаците - и защо имат толкова хубави песни и филми за войната?


Мой приятел от Австралия, българин, живеещ там от години, ми писа писмо и ме запита нещо, за което каза "Айде сега да ми отговориш, ти си точния човек за това. Тука между нас, това не е за публикуване за плебса", е, отговорих му, но по моя си обичай публикувам своя отговор и тук, дето именно е "плебса", знаете, аз съм заклет демократ, затова така постъпвам, вервам, и той ще ме извини, пък аз своето писмо-отговор публикувам тук, то си е моя собственост, така да се рече, а той сам да решава дали да публикува своето доста интересно, според мен, писмо; ето моя отговор до него, засяга важен по моя преценка въпрос, по който е добре да се замислят повече хора, затова и го публикувам тук:

Здравей, български австралиецо,

Да ти отговоря сега на въпроса: дали съм имал усещане когато съм разговарял с руснаци, че те говорят някакъв изкривен, "изчанчен", но все пак български език? Да, имал съм това усещане, нещо повече, чувствал съм, че освен тази толкова поразителна езикова близост ние сме също така особено близки и като манталитет. Примерно в руските общежития, в които съм живял, имаше една също толкова нашенска и родна... мръсотия, с хлебарките му, с безредието, със смърденето, даже по един и същи начин смърдяха руските и българските общежития, само дето нашите сякаш все пак смърдяха малко по-малко. Но това с общежитията е по-скоро близост не на народностна, а на комуноидна основа, комунизмът е породил тази мръсотия и смръдня. Та на въпроса ти: с руснаци като съм говорил съм усещал тази поразителна езикова близост, но когато речеш да им кажеш нещо на чисто български, някакъв идиоматичен израз, те тогава изобщо не те разбират, както и ти няма да разбереш техни такива изрази; но има и думи, чисто български, които като съм ги питал как са на руски, щото съм се чудил, руснацити са ми казвали: то е самое и на русском! А аз съм си мислил, че това нещо на руски не може да се каже точно както е на български, ето, че могло. Купища такива думи има, които при това са с някаква всекидневна употреба, не са от църковните книги, знам ли, пък може да са предадени с църковните книги, щото е факт, че старобългарския език е в основата на руския език, ако ние не им бяхме предали християнството с нашите книги и свещеници, руснаците сега щяха да говорят по съвсем друг начин. Примерно щяха да говорят на... гръцки! :-) Ако гърците им бяха предали християнството с книгите си и най-вече със свещениците си. Знаеш моята теза каква е: руският език е всъщност старобългарски език, разбира се, леко променен. Предполагам е променен толкова, колкото, да речем, американците са променили английския, не повече.

Исках обаче да ти кажа нещо за толкова силно възхищаващата те, както разбирам, руска войнственост, за това, че руснаците са толкова добри войници и прочие, във връзка с песента "Вставай страна огромная...", която често си бил слушал. Ето какво ми хрумна на мен в тази връзка, мисля, че е важно:

Аз също като теб в предишни времена (когато бях малък, т.е. допреди да отида да уча в Русия, в СССР) по същия начин се възхищавах от руснаците. По-късно обаче разбрах следното, ето едва сега, на стари години, го осъзнавам.

Имат една песен руснаците, която е важна за да ме разбереш. "Хотят ли русские войны...", ето ти я:



Чуй я внимателно. Та казва дори повече от оная, другата, за "вставай страна огромная". Те имат много други хубави военни песни, в които са си вложили душата, да, вложили са си цялата душа - руската, широката, непонятната дори за самите руснаци руска душа. И понеже нещата стоят така, че щом като нещо не може да се разбере "отвътре", в случая от самите руснаци, ето, то може лесно да се разбере отвън, от един българин, в случая от моя милост. Така Бог, може би, е решил. Не знам дали си го разбрал, но ония най-истински, най-дълбоки, най-проницателни, най-творчески, така да се рече, най-мъдри и прочие мисли, които в някакъв момент ни идват, изобщо не са наши, глупава работа е да си мислим, че това са "чисто наши" мисли, това са мисли, които самият Бог е благоволил да ни подари. Така мисля аз, написал съм доста книги, имам право да го кажа. Много често даже имам чувството като пиша, че един вид сякаш Бог ми движи дори ръката, нищо де, това си е мое усещане, не знам дали можеш да ме разбереш, нищо чудно като ти казвам тия неща, да си мислиш, че съм "съвсем превъртял". Но общо взето съвсем не ми пука какво мислят разни хора за това, което пиша и казвам. Та ето какво разбрах аз за руснаците, т.е. ето какво Бог ми позволи да разбера за тях, за тяхната същина, за тяхната душа, за руската истина и пр.

Руснаците всъщност много обичат войната, защо ли? Та на война се мре, давали са толкова жертви, и то най-скъпи (баща, брат, син...) как е възможно тогава руснаците да обичат толкова войната?! Руската душа "с ум", т.е. рационално няма как да я разбереш, тя е съвсем неразумна, страстна, тя е същинска загадка, пред която и самите руснаци немеят. Но ето аз какво разбрах относно основата, причината толкова силно руснаците да са привързани към войната.

Руснаците като обичат войната, те в условията на мир май не обичат много да живеят, така ли излиза? Мирът да не би за тях в някакъв смисъл да е по-страшен от войната? Защо ли? По-трудно ли живеят руснаците в условията на мир?! Как така?


В условия на мир, първо, се налага много да се работи, нали така? Да, да се трудиш се налага, нали така? Западняците много обичат да работят, чувал съм го, скъсвали се от работа, но руснаците са лениви, ох, как са лениви и мързаливи руснаците, които особено много обичат да се излежават отгоре на руската печка, когато навън вие кошмарната виелица, какво ни показва всичко това? А на война не се работи толкова много, нали така, там работата е в някакъв смисъл дори приятна, носиш пушка, лежиш в окопа, скачаш отвреме-навреме в атака, е, вярно, може да се жегне в корема някой заблудил се куршум, ама голема работа, ще се помъчиш, пък ще пукнеш - и ще се отървеш от този проклет живот, нали така? Следиш ли ми мисълта!? Взе ли да усещаш накъде водя?

Руснакът обича войната защото ненавижда живота, ето затова. Мирният живот за руснака е тежък, неприятен, требе да се работи, не може да се режи прекалено, е, верно, можеш ти да се излежаваш, пък... жената ще работи вместо теб, а като се развика жената, ще я напердашиш хубаво, та да миряса: жените в Русия са робини на мъжете си, стига мъжете им наистина да са мъже, щото иначе самата рускиня става по-войнствена от руснака и почва тя да го пердаши. Край нямат мъките на руснака, на масовия руснак, щото истински силните руснаци все пак не са толкова много. Та значи в Русия масовият руснак е под тиранията не само на държавата, на властта, на Императора, но и на... жена си, масово в Русия мъжете се пропиват от мъка понеже са екзистенциално слаби, сиреч, щото собствените им жени са способни да ги бият, тъй че в общи линии в Русия властта е у жените, те общо взето са активния елемент, а мъжете са дремльовци и пияници, които един вид се раждат когато започне война! Почне ли войната, руснакът се оживява за нов, за истинския живот: щото по време на война успява да избяга от тиранията хем на жените, хем на Държавата! Руснакът по душа е роб, ето, на война руснакът поне малко надушва тъй омайния дъх на свободата, проклета да е! А свободата, разбира се, за руснака е страшно и опасно нещо, щото когато има поне малко свобода, тогава... убиват, тогава могат да те убият, тогава се стреля, с пушки, с картечници, с оръдия даже! Тази ми е тезата: само когато е на война руснакът поне малко от малко надушва що е това свобода, ето и по тази причина руснаците толкова много обичат войната - и затова толкова обичат да са на война. Обичат войната щото тогава са по-малко роби - отколкото когато по време на мир са роби, страдат от двойна тирания, казахме, хем държавна, хем женска е тиранията, от която страда в мирно време масовият руснак. Освен това трябва да се страда от една друга, трета, още по-страшна тирания: щото по време на мир трябва да се работи, ето това е пък най-страшната за руската душа тирания! Да работиш като вол, а пък по гърба ти да плющи нагайката на надзирателя (независимо дали този надзирател е партиен секретар, милиционер или пък е привилегирован роб на помещика, който точно защото също е роб бие особено жестоко другите, непривилегированите роби!)


Това е. Когато ордите на Сталин влизат, гонейки немците, в Източна Европа, те там ведно с Европа надушват и що е това свобода, ти знаеш тезата ми, че Европа е това нещо, Европа е свобода. Копоите и сатрапите на Сталин след войната доста са се озорили да пресекат този дух или дъх на свободата, който руските войници за надушили когато са били из Европа. И знаеш ли откъде аз разбрах нещо важно, което ми помогна да стигна до тази теория? Ето, ще ти кажа и това, за да завърша, щото както съм я подкарал, темата е огромна и може да пиша още много, нищо чудно да се наложи да напиша цяла една книга за руската душа; но днес не мога да пиша повече, щото днес е предпоследния ден, в който имам право да напиша своята жалба срещу решението на ТЕЛК, ето какво ми се налага на мен да пиша всеки ден, жалби пиша, знаеш го, щото тук у нас лудницата е голяма! (За тази наша посткомунистическа лудница голяма роля имат руските войници, благодарение на които наште комунисти вземат властта и благодарение на руснаците още фактически я държат!)

Проф. Минко Балкански (той като младеж е избягал от България таман по онова време, когато тя е окупирана от руснаците, през 1945-46 г.) пише как в тяхното село имало съветски войници. И командирът им (интелигентен човек) често разговарял с будното момче. Попитал го веднъж какво и къде иска да учи. И момчето отговорило: в Москва, как къде?! И казало, че съветската наука е най-напредничавата наука в света, както предполагам, не знам дали му е казал и това. А руснакът, казах, че бил интелигентен (сред руснаците има поразително умни хора, които особено много изпъкват сред ширещата се наоколо масова простотия и дебилност; моят научен ръководител в Петербург беше такъв, много мъдър независимо от младостта си!) та значи този млад офицер му рекъл следното (като се завърнал настрани, за да не чуе никой):

- На Запад бягай, млади човече, недей да заминаваш в Москва, по-далеч бягай от Русия, щото там е страшно!



Нещо такова му казал, имам книгата на професора, с негов автограф, но не ми се търси сега къде е, може да е в Долна баня, пък и нямам време да правя справка в нея какви точно думи му е казал тогава руснакът, но е факт, че му дал този съвет да бяга на Запад. И той успява да хване последния влак, пътуващ за Париж. Там вече спал на първо време в канавките, както си му е редът, описал го е в книгата си, пък после става един от най-големите учени във Франция, пък и дори в света. И от него знам още нещо, което много ми хареса: когато на власт в любимата му Франция идва социалистът Митеран, проф. Балкански веднага заминава за САЩ, сам каза в едно интервю, че там, където има комунисти, той просто не може да диша, затова и избягал даже от Франция! (Е, и сега още си живее в Париж, върнал се, Митеран не направил истински комунизъм във Франция.)

Това е. Спирам да пиша, щото нямам време. Пък се и изморих. Тази сутрин писах и други неща в блога, можеш да ги видиш. Хубав ден или лека нощ ти желая, не знам колко е часа в твоята Австралия. Та тезата ми е: руснаците обичат войната щото само по време на война в някакъв смисъл поне малко от малко могат да почувстват що е това свобода, въоръженият човек е доста свободен, не знам дали се досещаш и за това, той може, ако поиска, да гръмне с пушката си даже своя командир, даже политкомисаря си може да гръмне ако поиска, проклетите американци затова разрешават всеки да може да си купи оръжие, та да може сам да си защищава свободата; ето затова обичат толкова много войната руснаците, а пък на война човек във всеки миг може да умре и така завинаги и кардинално да се освободи от робуването, от руската тирания, която, както казахме, е двойна, хем на държавата е роб руснакът, хем на собствената си... баба (на руски "жена" е "баба", на турски "баба" е... "татко", само ударението е на другото място!).

Тази ми е теорията. Сега разбираш ли защо толкова много са войнствени и войнолюбиви са руснаците - и защо имат толкова хубави песни (и филми) за войната? Ами щото цялата им душа е в тия песни и в тия филми, затова!

С Богом! Жив и здрав да си! (Разбира се, ще публикувам това свое разсъждение в блога си, нека да го прочетат и други хора, най-вече младите, може пък да научат нещо, знаеш, че съм даскал, вярно съм вече "официално и доказано най-некадърният даскал в България", но докато съм жив все ще съм си даскал, независимо какъв.

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

5 коментара:

гАд каза...

М/у друото, до колкото съм чувал от разкази, хлебарките ни са пренесени в БГ баш от Русия. :)
Експорт.. :D

Ursus Major каза...

Бай Ангеле, не забравяй, че освен най-некадърния даскал в Българско си и най-гулемио тъпунгер.

Анонимен каза...

Другарко Ментекадър-Анассстассссссоссссссова, пак не сте си пила хапчетата и пак ви избива на буйства и на простотия..... :)))))

Анонимен каза...

Той това си го знае, Меркадер. Трябва обаче да го затвърждава КАТА ДЕН! :)

Анонимен каза...

Egati I primitivite ti pi6at, AIG, BG hlebarki napravo... Te nemat um...