Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 14 януари 2018 г.

Що е Валдорфска педагогика?




... Валдорфската педагогика е всичко това и още много повече, което всеки, тръгнал по нейния път, преоткрива сам. И затова има толкова многообразие в нея, защото преживяването й за всеки човек е уникално и неповторимо, какъвто е и самият той като човек.

Валдорфската педагогика отчита различието, вдъхновява, запалва искрата за постоянно откривателство и учене в света или най-малкото не позволява на тази искра да угасне и това учене и любопитство продължават през целия живот - без хленч, кръшкане и "може би".

Валдорфката педагогика не е за всеки, защото изисква от учителите къртовски труд и усилия до края на живота, дори да са на предела на силите си, защото осъзнават своята отговорност и това, че трябва да продължат.

Валдорфската педагогика не тъпче на място, а постоянно се развива с новите предизвикателства, които всяко едно дете поставя пред нея и с характера на всеки учител, който сам по себе си е уникален като човек и я претворява по своему.


Валдорфската педагогика е за тази част от човечеството, която все още не e изгубила способността си да мисли. Но да мисли не само интелектуално, а с душата и сърцето си и в триединство и баланс между ум, сърце и воля.

И който се е докоснал до нея с ум, сърце и воля, независимо от трудността на времето, препятствията и спънките, остава в нея завинаги, защото не може да се допреш до валдорфската педагогика, без тя да остане в теб завинаги. И така заедно - ти и тя, успоредно израствате и се развивате.

Валдорфската педагогика е това - повече или по-малко.

И още куп неизказани неща... :-) (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)


Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Райчо Радев каза...

Текстът е емоционално оценъчен и не навлиза в същността на валдорфската педагогика. Хубаво е, т.е. за мен представлява интерес, статията да бъде допълнена със същностните характеристики и форми на конкретно битие на тази педагогика.
Райчо Радев