Представена публикация

В Мрежата небезразлични граждани разпространяват призив за благотворителна акция във връзка с моята така незавидна ситуация

Току-що разбрах, че приятели от групата на небезразличните граждани разпространяват из Мрежата следния призив за благотворителна акция в...

сряда, 10 януари 2018 г.

Можем ли изобщо да живеем ако съвсем не разбираме живота?Райна Йорданова: "Животът може да бъде разбран погрешно, но трябва да бъде изживян правилно."

Моя реплика: Но как да изживеем правилно живота си като дори не го разбираме - или като го разбираме съвсем неправилно? :-)

Ангел Грънчаров: Апропо, чия е цитираната в кавичките мисъл? Щом има кавички, значи има някакъв о,вх автор, кой е той?

Райна Йорданова: Не можах да чуя автора. Но мисълта ми хареса. Доста дълбок смисъл има.

Ангел Грънчаров: Райна Йорданова Да, дълбок смисъл има, само дето е... погрешен! :-)

Райна Йорданова: Не мисля! Но нямам време да споря.

Ангел Грънчаров: Не е проблемът в споренето и във времето, а истината е интересна. :-)

Нима можем да смятаме смисъла на дадена мисъл за "дълбок", ала да не можем да обясним в какво се състои "дълбочината" му?

Райна Йорданова: Ще ти го обясня, но нямам време, както ти казах преди малко.

Ангел Грънчаров: Въпросът, който поставя цитираната дълбока мисъл, всъщност е: Можем ли изобщо да живеем ако съвсем не разбираме живота? :-) Аз смятам, че не можем: щото неправилното "живеене" е последица от неправилното "разбиране" на живота. Няма как да живеем правилно (пълноценно) ако страдаме от неправилни идеи за живота. Живеенето, произлязло от неправилно разбиране на живота, няма как да е живеене, няма как да е живот.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Да.

Ангел Грънчаров каза...

Защо? И как е възможно това?