Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 30 март 2018 г.

Щеше ли философката Юлия Кръстева да постигне световна слава ако не беше станала агент на ДС?




Щеше ли философката Юлия Кръстева да постигне световна слава ако не беше станала агент на ДС?

Ако комунистите не я бяха пуснали да отиде да учи във Франция, какво щеше да постигне в условията на тоталната цензура (и тотална ненавист към мисленето) в комунистическа България?

Някои други философи в същото време, в което тя е заминавала за Франция, отдавна са били вече в концлагери - щото, знайно е, философите са крайно опасни за диктатурите.

Та се питам: какво ли би постигнала писателката Кръстева ако беше живяла не в свободна Франция, а в несвободна комунистическа България? Какви ли книги тогава би написала?

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Световна слава се печели само на Запад. Отговорът е Не. България няма култура, която да благоприятства развитието на талантите. Всички имаме един или друг талант, едно или друго призвание, но цялото това богатство бива пропиляно от безразличие, невежество, липса на човечност и способност за общение... Кофти работа. Едно нещо може да възроди нацията: духовността, тя е в християнското образование, християнството е основата на креативността и съзиданието. Само ако бяхме малко по-християни, малко по-въпитани на човечност, състрадание, съпричастност, ех, каква райска градина щяхме дабъдем... Що се отнася до Кръстева, ако наистина е била доносник, непочтена, то всичката и слава е плява... Не може философ да говори лъжа. Нито в книгите, нито в живота. Може да се заблуди и покае, но не може и не трябва да лъже... В противен случай, плюе върху собственото си достойнство.

Анонимен каза...

...а книгите, които щеше да напише биха били ода за марксизма... то е ясно. Кръстева е марксистка. Това не е диагноза, мнозина са били марксисти, вярвали са в един идеал. Трагедията на марксизма е в безбожието му. Във всяко безбожие има трагедия, дори и в комичното безбожие на сульо и пульо днес. И всяко безбожие води до срам, накрая. Впрочем, тез пък които вярват, да четат внимателно писанията, не избирателно. Който чете избирателно залъгва себе си, лъже себе си: Господ ни помага с мъд ост, само с мъдрост, после с надежда, после с вяра, и накрая с любов. Голямо блаженство има в любовта и истината, много по-голямо от сърбела на злобата и огорчението.

Анонимен каза...

"Та се питам: какво ли би постигнала писателката Кръстева ако беше живяла не в свободна Франция, а в несвободна комунистическа България? Какви ли книги тогава би написала?"
За истински свободния дух това няма значение. Вие, г-н Грънчаров, сте живял в несвободна комунистическа България и СССР, а сте написал чудесни книги и сте постигнал уникално много въпреки това?
Philipp Genouff