Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 29 март 2018 г.

Кратка консултация на тема "Лекува ли се... хомосексуализмът?"


В моята консултантска практика в областта на личностната и житейска философия получавам напоследък какви ли не въпроси. Знаете, започнах да водя и ново телевизионно предаване (по Пловдивската обществена телевизия) именно по личностно (т.е. по философско или духовно) консултиране, наречено ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ЖИВЕЕ. Един човек (мъж, предполагам млад - нищичко не зная за него) тия дни ми постави интересен въпрос, свързан със сексуалността - по-специално с хомосексуалността. Ето неговия въпрос, а по-долу можете да прочетете моя отговор до него (разбира се, запазвам в тайна самоличността на питащия):

Здравейте, искам да Ви попитам дали се лекува хомосексуализъм. Чел съм много материал по темата и тотално съм объркан.

Здравейте,

Поставяте хубав въпрос. Но и труден. Ще се опитам да Ви отговоря.

Първо: защо употребявате думата "лекува"? Нима смятате хомосексуалността за болест? В науката обаче отдавна хомосексуалността не се смята за болест. Това е просто една от съществуващите във всички времена сексуални ориентации на човека.

Разбира се, ако един човек твърде много страда от това защото е станал хомосексуален, той би могъл и да си мечтае да си промени сексуалността. (Тоест да се "излекува".) Това е трудно, но не е невъзможно.

Прочее, нито един човек няма гаранция, че сексуалността му няма да претърпи трансформация и въпреки че е хетеросексуален в един момент да почне да изпитва сексуално желание към своя, към собствения пол. По същия начин у хомосексуалния човек либидото може да се преориентира и той да почне да изпитва желания и към другия пол. Разбира се, това не става чрез съзнателно усилие: решаваш да се промениш и хоп - постигаш го. Трудно е, много фактори действат, но по принцип не е невъзможно. Цялата работа е у човека да се пробуди желание, казахме, към другия пол. Няма рецепта как това може да стане, всеки индивид е уникален. Общото правило е само ето кое: такъв човек, стремящ се да промени сексуалната си ориентация, трябва да започне да общува по-интензивно с представители на другия пол, включително и сексуално.

Общо взето изглежда изначално всички сме бисексуални. Бисексуалността обаче може да се изрази в един засилен интерес и желания към своя пол. Тогава тя минава в ясно изразена хомосексуална тенденция. Но ето по тази именно причина нищо не пречи да се случи и обратното движение. 

Много хора могат да правят секс и с мъже, и с жени. На тази база може да започнат да изпитват по-устойчиво сексуално желание именно към другия пол. И ето че вече няма да са хомосексуални. Либидото (сексуалното желание) може да се пренасочва към различни обекти (тела, органи, индивиди и пр.), способни да доставят удоволствие.

Разбира се, в областта на секса нещата са предимно несъзнавани. Тоест не се поддават на съзнателен контрол, избор или регулация. По тази причина въпросната динамика на либидото не може да се насочва чрез волята единствено. Нещата стават спонтанно, неконтролируемо. (Или пък... не стават по абсолютно същия начин!) Но ако човек е по-разкрепостен (освободен в личностно и сексуално отношение) и не страда от разни комплекси, работите тогава могат да се развият и в желаната от него посока (стига да има късмет).

Ще се радвам да Ви бях полезен. Ако има нещо друго - питайте.

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

ДОБАВКА:


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

10 коментара:

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ Е АБСОЛЮТНО НЕНОРМАЛЕН И В СЕКСУАЛНИТЕ СИ РАЗБИРАНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ Е ПЪЛЕН МРЪСНИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГНУСОТИЯ!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ ПОВЪРНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ ОПРАВДАВА ХОМОСЕКСУАЛИЗМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТАКЪВ ИЗВРАТЕНЯК КАТО НЕГО НЯМА МЯСТО В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СЪВСЕМ ПРАВИЛНО ТОЙ БЕШЕ УВОЛНЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕКА ДА СИ ПРАКТИКУВА ИЗВРАТЕНОСТТА В ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ НА ПЛОВДИВ НЕ САМО КАТО ТЕХЕН МИЯЧ, НО И КАТО ГНУСЕН ПЕДАЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

- Защо крещят тези хора на улицата, Джон?
- Хомосексуалните правят демонстрация, милорд.
- Какво искат, Джон?
- Равни права, милорд.
- Нямат права като всички хора, Джон?
- Имат, милорд.
- Но тогава защо крещят, Джон?
- Ами педераси, милорд!

Анонимен каза...

Е, и?

Анонимен каза...

Според мен почти всеки човек е бисексуален. Мисля че свърх чувствителните хора и много от учените са хомосексуалисти.

Човек става хомосексуалист когато е изживял травми от детството, това се лекува, но и душата първо трябва да се излекува.

Хомосексуализмът не е болест, има го силно развито при високообразованите хора, познавам доста университетски преподаватели, които са хомосексуалисти.

Това е моят отговор.

Ангел Грънчаров каза...

За мен това е много интересно, а именно връзката между хомосексуалност и образованост. Не бях мислил за това. Ако е истина, че сред образованите (и умствено надарените) хора хомосексуалните са повече, то как да си обясним такава зависимост? Дали за да не си запазим "правилната сексуалност" не трябва да се отдаваме много-много на учене - и на образование? Дали сред необразованите ("простите") хора хомосексуални почти не се срещат? А дали пък и интелигентността по някакъв начин не е свързана с хомосексуалността? Ами дали и талантливостта от всякакъв род също няма някаква връзка с хомосексуалността? Щото наистина има и много художници, музиканти, философи, писатели и прочие, които са хомосексуални... Дали хомосексуалността не е някаква "болест на духа"?

Анонимен каза...

Още един казус за предаването Ви, моля, коментирайте го:

Наскоро едно познато момче ми писа по фейсбук, той в момента е в Англия, миналата година завърши средно образование и ме питаше каква специалност да кандидатствал в университет за да го приемат студент, и коя специалност е по-лесна; а аз му казах че нито една специалност не е лесна, щом ще иска да става студент, а след това да получи диплома за висше образование значи всички специалности са трудни. Момчето ми сподели, че искал да стане студент не че има цел да има диплома за висше, ами затова че имало студентски купони и момичета, с една дума, той искал да си живее живота, а не да учи, ще изхарчи готовите пари от чужбина, които е спестил и като не му се учи няма да може да си взима изпитите и ще прекъсне следването. Казах му от мен съвет че няма смисъл само заради купоните да учи по-добре ще е да отиде да работи като сервитьор и там ще идват момичета и ще има и купони, отколкото да си харчи парите напразно и накрая няма да успее да завърши. Но той каза че щял да кандидатства за студент. Ами щом иска нека си харчи парите напразно и накрая ще пирува една година и ще се сбогува със следването. Не мога да разбера това младо момче на 20 г. какви разсъждения има. Възмутен съм от младото поколение с тяхното мислене и начин на живот, но както се казва "от всяко дърво свирка не става".

Ангел Грънчаров каза...

За днес още не съм сигурен дали ще успея да отида до Пловдив за да водя предаването (не съм в Пловдив все още). Някъде към 13.40 може да ми звъннете за да разберете дали съм вече в Пловдив. В предаването зрителите могат да поставят разни свои лични казуси (проблеми), които след това обсъждаме. Понеже нямате възможност по това време да гледате предаването, то няма как да се изкажете по вече разказаните от зрителите казуси, тъй че можете да поставите някакъв друг казус. Примерно този за това как въпросният млад човек иска да учи "вишо" образование само заради купоните и мацките. Или някакъв друг казус. Вие си решавате. За обаждане в предаването използвайте Открит телефон - 032 640 366

Анонимен каза...

Хомосексуалността не е болест, получава се от травма в детството, но като цяло може да се излекува. Пак казвам това от високата интелигентност се получава.

Анонимен каза...

Засега Не вярвам че Отнапред му е дадено на кой да е човек Нещо което видиш ли Само Той Можел да Свърши тук на земята или къде да е .

Dimitar Sabev

Ангел Грънчаров каза...

Dimitar Sabev Аз пък съвсем убедено смятам, че всеки човек единствен може да свърши по свой неподражаем начин определена работа, заради която той именно е и изпратен на земята. Даже хамалите са неповторими личности с определена оригинална душа и други качества. Затова и ние идваме на Земята с някаква задача, която никой друг не може да свърши точно като нас. Да разбереш каква е тази задача може би това е и смисъла на живота ни.