Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 9 март 2018 г.

Трябва ли да имаме правото да браним свободата и собствеността си дори и с огнестрелно оръжие?



"Когато гражданите са обезоръжени, с оръжие остават само престъпниците." Това е аксиома в Америка, но възниква въпроса: при положение, че масовият българин хал-хабер си няма що е това свобода, давате ли си сметка какво ще стане в свидното ни отечество ако се даде правото на всеки българин да си купува и притежава огнестрелно оръжие?!

Американците са преживели един дълъг период на пълен произвол (във времената на т.н. "див Запад" и са изстрадали достатъчно това право гражданинът да може да брани свободата си даже и с оръжие; но у нас нещата са съвсем различни. От друга страна може да се убива не само с пистолет, нали така? Да вземе да забраним... ножовете, а? Ами с тояга също може да се убива. С права или с крива лопата също може да се убива (в кървавите нощи след 9 септ. 1844 г. комунистите и така са убивали своите политически противници!). Какво да правим тогава?

Проблемът не е прост. Има и нещо друго, което трябва да се вземе предвид: ако престъпниците (крадците) добре знаят, че собственикът е най-вероятно въоръжен и може да ги гръмне, тогава дали биха се осмелили да пристъпят в имота, в дома му? :-) Проблемът трябва да се осмисли от всички страни.

Дали пък у българите респект към свободата и собствеността може да настъпи само по този принудително дисциплиниращ начин: когато се даде право на всеки гражданин свободно да се въоръжава за да брани свободата и собствеността си. То и сега можеш да си купиш пистолет при дадени условия.

Но който има оръжие трябва да знае и това, че тогава е съвсем лесно да се организира... "самоубиването" му и то с неговото собствено оръжие. Когато в ранните мутренски времена (1991 г.) станах кмет от СДС на гр. Долна баня и първата ми работа беше да бутна паметника на един местен комунист (казваше се Кирил Лазаров, бил е съратник на Георги Димитров, а също е бил и министър на финансите по времето на комунизма), тогава другарите комунисти от общината изведнъж дойдоха и ми предложиха като кмет да получа... служебен пистолет! Попитах за какво ми е, те ми казаха: да се браниш, г-н Кмете, ако някой иска да те убие! Трябвало кметът задължително да има служебен пистолет и пр.

След размисъл установих, че тази странна "загриженост" за живота ми от страна на другарите комунисти има и коварен подтест: да могат най-лесно да организират... "самоубиването" ми! Отказах да взема пистолет, накарах ги да го заключат в каса, която се отваря само от неколцина чиновници.

Може би това ме спаси. А иначе активистите на местната партийна организация на БКП-БСП вече открито говореха, че "долният седесарски кмет", дето махна паметника на тъй драгия им "велик комунист", трябвало да се погрижи за... свой собствен паметник на гробищата!!!

Такива работи ставаха тогава... а сега ли какви има да стават тепърва?!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

5 коментара:

Анонимен каза...

АIG, очудвъм съ, откъде дойдоха комунисти тролове? Аз дадох ли ти погребението на бай (джентълмен на турски) Тошо? На тоя престъпник, избил 25 000 след 9 Септември, се кланят тълпи от нискоенетелеreHтни козо-бълхари... Ми ти как мислиш, теа овчари че са изчезнали от Бълхария ли? Ми те са там при вас и тая смет чака своя час, сега са се свили като змия през зимата, но чакай да видиш като им дойде времето, теа жалки амеби дори не знаят, че според Библията пак ще скочат да ядат лъжи, преди да си отидат завинаги... Много комунисти има в БГ, извини ме за кощунствената мисъл, но требва да ти кажа че в Русия има мнооого по-малко комунисти отколкото при вас... Проблема е в главата, при вас живее едно смахмузено от турците племе, което не се осъзнава като отделно, или ако го прави, то е с диви самоубийствени комплекси... Надявам се най сетне след години тормоз и усилия да разбереш какво е Русия и какво е селянче въшливо Зах Стоян, качил се на едно дърво и се молел кучетата да не залаят, че турците ще го направят на пастърма... Бълхарското племе е много низко, не са хора, дедовъльовци са до един, викаше баща ми...

Анонимен каза...

Прекрасна статия. Живеем в шизофренично общество. Проблема е с институционален контекст. Циганската престъпност не е от вчера. Тя е фактор в нашия живот и в по - малка или голяма степен сме засегнати от това явление. Въпросът е: -Кога ще бъде формулиран обществения проблем и ще се потърсят ли пътища за решаването му? Имаме ли необходимия социален потенциал да разрешаваме болезнените проблеми? Кога ще признаем , че се проваляме от страх и нерешителност? Достатъчно ли е да запишем в конструкцията, че България е социална държава, за да бъде реално такава?

Rashko Nikolov

Анонимен каза...

"Циганската престъпност" не е "фактор в нашия живот" , а следствие от липсата на интеграция на циганите . Т.е. , за да се разреши проблемът трябва да се върви в посока на образоване , създаване на трудова заетост , правна превенция и др. подобни неща ...

Георги Стоянов

Анонимен каза...

На кьорав народ, оръжие не !

Julian Markov

Анонимен каза...

Здравейте,

от много време следя вашите изказвания по различни теми. В началото бях силно впечатлен, идеализирах и дори ви сънувах. В последствие ви видях като реален човек с всичките присъщи на човека пороци. Въпреки това ми е много интересно да ви чета.

Пиша ви по повод вашата позиция относно самоотбраната и оръжието.
Няма да влизам в детайли, а ще ви препоръчам една книга в която всички ваши аргументи против са изчерпателно оборени с контра-аргументи подкрепени с факти. От друга страна вашите разсъждения по посока "за" пък са много интересни и според мен правилни.
Книгата е https://www.book.store.bg/p55889/zdravej-oryzhie-aleksandyr-nikonov.html и ще съм любопитен каква ще е вашата позиция след като, ако, я прочетете.

Поздрави,
Емил

П.П.
напълно ви подкрепям за Картаген!