Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 8 март 2018 г.

Ето какви са ни "освободителите" - и какви са ни "поробителите"!


В Московията селяните получават паспорти чак през 1980 г. след решение на ЦК на КПСС от 1976 г. Едва тогава 50 милиона селяни получават паспорти!


В Османската "робска" империя всички поданици са имали "тескерета" (паспорти) и "тапии" (документи за недвижима собственост). А тапията е въведена още през 15-ти век!

Станислав Стойков

ДОБАВКА от Станислав Стойков: 16 февруари 1836 г. султан Махмуд II подписал ферман, с който се узаконява първата българска фабрика в Сливен – на Добри Желязков:

„Такива лица, намиращи се в империята ми, като него, са заслужили моето императорско благоволение – най-първо той е освободен от данък и други подобни тегоби в държавата ми... следователно внимавайте, щото от 1251 (1836 г.) да не искате от него никакъв данък и други подобни даждия, за която цел е обнародван настоящият ми ферман...“

Султанът отпуснал 2 млн. гроша, а Добри Желязков участвал с познания, опит, труд и 80 000 гроша. Фабриката заработила още същата година, а на следващата султанът отпуснал още 56 000 гроша за модернизиране на производството.

Иван Караиванов: ... Ще ви върна в Москва в студентското общежитие където учех през средата на 60-те години на миналия век. Само като пример ще споделя как ми стана неудобно когато на съквартиранта ми Саша, руснак, му дойде на гости баща му в студентското общежитие от дълбоката провинция и след като пихме достатъчно от неговата водка и моята троянска сливовица бащата, с патерица, инвалид от войната, сподели: "Знаешь, Саша, знаешь, что председатель не разрешал мне ехать в Москву и не давал мне паспорт!". Не знаех, че паспортите им ги държат в колхоза и в общината, а без паспорт не можеш да си купиш билет!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

И в момента във Великобритания хората нямат паспорти освен международните , които се получават само ако поискаш. А това за Русия е лъжа !

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ Е ФАШИСТ!!!!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ Е ФАШИСТ!!!!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ Е ПОКЛОННИК НА ТУРЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ ИМА ПАРАНОЯ ОТ БРАТЯТА-РУСНАЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ ИЗПИТВА ПАТОЛОГИЧНА ЗЛОБА КЪМ КОМУНИЗМА!!!!!!!!!!!!!!!!! ГРАНЧАРОВ ОБАЧЕ В СЪЩОТО ВРЕМЕ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЪЗПИТАНИК, ТОЙ Е ВЪЗПИТАНИК НА КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪВЕТСКИ УНИВЕРСИТЕТ!!!!!!!!!!!!!!!! КОЕТО Е ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ГРАНЧАРОВ Е ПСИХИЧЕСКИ ЛУД!!!!!!!!!!!!!!! НЕ МОЖЕ ДА СИ УЧИЛ В СССР И ДА НЕ СИ КОМУНИСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТАКЪВ ЛУД НЕКАДЪРНИК КАТО ГРАНЧАРОВ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕКА ЗАВИНАГИ ДА ГНИЕ КАТО МИЯЧ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ НА ПЛОВДИВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ НИКОГА НЯМА ДА МУ ПОЗВОЛИМ ОТНОВО ДА БЪДЕ УЧИТЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАШИЯТ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН СТОИ ЗАД ЛЮБИМАТА НИ ДИРЕКТОРКА В НЕЙНАТА ГЕРОИЧНА БОРБА С НАРОДНИЯ ИЗЕДНИК ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ СМЕ ИСТИНСКИТЕ ДЕМОКРАТИ А НЕ ПРОКЛЕТИЯТ ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Това за Русия НЕ Е лъжа.

Анонимен каза...

Това за Русия Е лъжа !!
21 век сме , научете се да го ползвате тоя интернет -
https://ria.ru/spravka/20061109/55491483.html

гАд каза...

Какво значение има какви са и каква е държавата им? Тяхна си е, да си я мислят.
Дошли са, воювали са и като резултат отново се появяваме на картата.


Ае тфа кукуригу горе няма ли как да бъде баннато ?

гАд каза...

Аха, специално биват разрешавани постовете на куки, имаме approval отново :)

Анонимен каза...

Това за Русия е лъжа.
21 век е , научете се да ползвате тоя интернет.
https://ria.ru/spravka/20061109/55491483.html

Анонимен каза...

До лудата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



За сега всеки Ваш коментар е доказателство, че сте луда и то луда с много !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.