четвъртък, 12 април 2018 г.

Запис на предаването "Изкуството да се живее" от миналия петък, 6 април 2018 г.Приятно гледане, приятни размисли!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

3 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаровите глупости! Никой не те гледа освен петте ти луди фенове. Излагаш се! Скъсвам се от смях на глупостите ти!

Анонимен каза...

Здравейте, г-н Грънчаров,

Аз съм Ваш бивш ученик, завърших тета преди две години. Преподавали сте ми психология и етика. Не бях от най-добрите Ви ученици, но винаги съм Ви уважавал.

Попаднах на Вашето предаване "Изкуството да се живее" и се заслушах. Четохте писмо на някакъв човек, който пише, че негов приятел го питал за съвет в каква специалност да се запише, та по време на следването "да си поживее" по-лек студентски живот. Защото искал да влезе в университета не за да учи, а най-вече за "да си поживее". (Интересно е, че приятелят му, вече завършил, се възмущаваше от такава една нагласа, но и той пишеше, че в университета било трябвало да се ходи... заради получаването на диплома!) Искам да Ви кажа, че аз също съм студент, но съм от това странно малцинство, което е там именно за да учи. (Човек може да живее и като учи. Не може ученето да бъде изцяло игнорирано за да се "наживеем докато сме млади". Животът продължава и след това!) И по мои наблюдения е точно така както казахте в предаването. Огромната част от студентите са в университета съвсем не за да учат или да се образоват, а за да се "наживеят", студентският живот за такива е несвършващ купон, слушате на чалга, щракане в пиянска самозабрава с пръсти, забавления, и най-вече секс-маратон! Абе изобщо е най-приятно убиване на времето. На такива съвсем не им влиза в сметките да учат. Изпитите си ги вземат с тарикатстване и с преписване, с измами. (Или с правене на секс-услуга на повяхналата, но жадна за ласки доцентка!) Целта е заветната диплома. За да се хвърли прах в очите на мама и тате, които финансират "ученето" на любимия син или любимата щерка.

Това обаче, което най-много ме възмущава, е че и по-голямата част от преподавателите споделят същите представи и ценности. И те са в университета защото там лесно и приятно "се живее". Особено са отвратителни онези позастаряващи доценти и професори, от типа на т.н. "стари мераклии", които гледат лакомо момичетата, правят се на пичове, само и само и те да "намажат", ако е възможно. Защото се знае, че има момичета и момчета, които нямат нищо против да си легнат с тях за да си вземат лесно изпита! Това важи и за разните му там главни асистентки и доцентки, които не са в университета заради някаква наука, а само за да се правят на интересни, на секс-дами, на много отворени. И те нямат друга грижа освен да кокетничат, да се правят на съблазнителни. Вълнува ги най-вече това как да съблазнят някой от другия (пък дори и от същия пол), с когото да си легнат. И ето, масово всички друго не правят освен да се съблазняват взаимно. И да се предизвикват сексуално. Да се правят на "секс-атлети" и нимфоманки. Тия хора превърнаха университета в нещо като бардак.

На този фон тези, които сме там за да учим, изглеждаме като бели лястовици. Затова ни възприемат като "луди", като "ненормални". Излишно е да казвам колко на ниско ниво е преподаването. Или това, което минава за преподаване. Качеството на обучението е крайно ниско просто защото за никой, както казах, ученето не е приоритет. Лъжливо на думи могат да говорят, че е приоритет, но това съвсем не е така. Не е истина, че е така. Разбрах още в първи курс, че у нас който е сериозен не може да постигне много в ученето ако не се захване да се обучава сам. Но не всички могат така. По тази причина аз вече реших. Ще бягам да уча на Запад. Решил съм да ида да уча и работя в някоя нормална, а не толкова лудешка и абсурдна страна като нашата.

Изцяло споделям Вашите преценки, г-н Грънчаров, за това, че у нас няма условия за пълноценна реализация на младите хора. Аз също стигнах до същия извод по свой път. И също като Вашия син твърдо съм решил да заминавам да уча и работя на Запад. Не искам тук да си губя времето за глупости.

Анонимен каза...

Да не говорим за това, Вие и тази актуална тема вече засегнахте в предаването, че у нас момичетата са станали пълни материалистки и използвачки. (То и момчетата също са такива.) Моралът е на крайно ниско ниво. Съгласен съм с Вас, че нито училището, нито явно и семейството си изпълняват своята висока възпитателна функция. И по тази причина масовият тип личност наистина е предимно боклук. В духовно отношение сме на ниво "0" и дори под 0-та. Жалко е как неразумно си пропиляват силите и дарбите заради лошо, заради напълно погрешно възпитание. Изобщо при тия хора не може да става дума за мислене. Те не могат да водят сериозни разговори по истинските, по важните въпроси. Пълно безразличие към всичко цари сред тях.

А най-лошото е, че такива хора са под властта на някакви крайно глупави представи за живота. Примерно че трябвало да се живее лесно, че "истинският живот" бил несвършващ купон, забавление, необуздан разврат в пияно състояние. Че "парица е царица", а пък пари човек можело да има и без да работи. Защото може да ги получи или с измами, или като му проработи късмета и спечели от лотарията!

Такъв страшен дебилизъм и аморализъм тресе днешната младеж, че е страшно направо! Добре е че има такива хора като Вас, господин Грънчаров, които се опитват предразполагат народа и най-вече младите хора към това да се замислят. И които правят нещо за да будят заспалите. Но едва ли можете нещо да постигнете. Тези повърхностни и посредствени, да не кажа направо тъпи хора, за които говорим, никога не била изгледали цяло едно излъчване на Вашето така интелигентно предаване. Бих си позволил да Ви посъветвам да започнете да го водите малко по-атрактивно. Примерно ако започнете да се държите като проф. Вучков, може би тогава ще почнат и дебилите да Ви гледат, заради "купона"?! Но пък Вие сте крайно различен от Вучков. Простете, че Ви сравних с него.

Не знам, отчаян съм. Едва ли нещо може да се промени? Но все пак искам да Ви поне похваля. Вашето предаване е светъл лъч надежда. Не всичко е загубено щом като все още има хора като Вас. И като г-н Евгений Тодоров. И като г-н Людмил Попов. Гледам редовно вашите предавания. Не е истина, че ви гледат само пенсионерите. Ето аз съм доказателство, че и млади хора ви гледат. Но предполагам такива като мен сме голяма рядкост. Общата тенденция, съгласен съм с Вас, е плачевна.

И Вашите борби за промяна в образованието изцяло ги подкрепям. И Ви се възхищавам че така смело продължавате да се борите въпреки репресиите. Много ме е срам, че никой от тета, нито учител, нито ученик, нито дори родител не се осмели да Ви подкрепи. Това е голям позор! Сам ме е, че най-вече учителите и учениците от моето училище се държат така. Но малодушието сред народа е голямо. И глупавият страх също е голям. Не зная как ще се оправяме. Не виждам изход. Нима ни е отредено да погребем България със собствените си ръце?!

Понеже чета и блога Ви, съм информиран за всичко. И Ви казвам, че изцяло Ви подкрепям. Ще напиша тия дни писмо до директорката във Ваша подкрепа. Защото добре знам, че ако и звънна тя ще затвори телефона. Такива като нея не бива да заемат не само директорски, но и учителски длъжности. Ще и го кажа това в писмото си.

Желая Ви сили и здраве да издържите в нелеката борба! Смятайте че където и да отида винаги ще Ви подкрепям поне морално!

С уважение: П.К.