Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 16 април 2018 г.

Покана за дискусия: Науката или религията дава по-смислените отговори на въпросите, свързани с човека?


Владимир Петков: Димитър Димитров Просто още един дрънкащ поп. Не съм достатъчно добре с руският да го спипам такъв да си поговорим, но напълно разбирам какво говори. И у нас ги има разни проповедници. Общото е, че говорят винаги за грях и вменяват вина на човеците и човечеството за това, което е. Това е начин за подчиняване. Виновният и изплашен човек е управляем, уязвим. Идеята за първородният грях, историята за изгонването от рая е инсинуация, манипулация и задава цялостният тон на Библията. Отговорът на въпроса защо страдаме и сме несъвършени, защо грешим не може да бъде друг освен сами сте си виновни или виновен е дяволът, някакво космическо зло. Идеята за свободната воля също е опит да се оневини съвършеният творец за несъвършенствата на човека.


Генетиката и въобще науката дава по-смислени отговори, както и психологията кои сме и защо сме несъвършени, защо боледуваме, защо сме агресивни и се изтребваме. Просто природата не е съвършена и съществува защото е възможна, а не защото има някакъв смисъл. Човекът също. Ще го има докато е възможен такъв какъвто е. Вероятно не му остава много. До края на този век регенеративната медицина и генетиката ще удължат живота практически до безсмъртие, ако войни и бедствия не попречат това да се случи. Няма причина да не е възможно и тогава безсмъртните умни и красиви господари на планетата заедно с роботите ще унищожат тъпите хуманно - като им плащат да не се размножават. И ето ти го новият вид, който си е бръкнал сам в гените. Той вероятно ще съществува дълго и след това безсмислието ще го убие - както вероятно става в безкрая на Вселената.


Maria Vassileva: Църквата има голяма вина, побърква хората с "това трябва, онова не трябва", плашат ги с един Бог, за когото твърдят, че бил любов, не им изясняват, че грешат защото са от плът, че винаги ще грешат и не могат да бъдат като Исус, което не означава, че няма да бъдат спасени - по благодат, а не според заслуги. Явно този страх, който вменяват, им върши добра работа, защото води хора в църквата. За най-важните стихове в Библията още не говорят в църквите.


А науката, хм, науката е все едно да вземем една кофа вода от океана и да я проучим - само това, което е в кофата, мили приятелю! Дотам е стигнала науката.

Когато науката създаде малкото синьо цветенце, нали го знаеш, много по-мъничко от миниатюрните незабравки, което покълва от микроскопично семенце, ми се обади, ще повярвам на науката, дето иска да високоумства, ама с тези 5 процента от мозъка, които са проучени и работят, не се получава.


Ангел Грънчаров: Много интересна тема сте започнали, бих желал да участвам в дискусията! Но какво е казал този "Димитър Димитров", от което тръгва моя приятел г-н Трашов? Искам да видя и него и тогава може да се се изкажа и аз. Та да направим хубава дискусия. Може да я сложим в блога и оттам - в списание ИДЕИ. Заслужава си. Та моля да ми кажете какво е казал "Димитър Димитров".


ЗАБЕЛЕЖКА: Изображенията намерих в Мрежата и ги сложих тук като покана и повод за още по-сериозно замисляне по темата.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Анчо, стори ми се интересно и собствено мисленето на г-н Димитър Димитров, затова го сложих тук. И друг път ми е правил приятно впечатление с разсъжденията си! А, иначе аз какво да кажа....като ...не съм подготвен ...ни библията съм чел и я познавам основно и задълбочено...ни вярвам в голяма част на преобладаващите й по детски звучащи ми конструкти...да ги нарека...:-) Аз до моя Бог съм си стигнал по чисто собствен път и нямам никакви претенции да го втълпявам, яростно защитавам, използвам за забогатяване, за властване...И друг път съм ти го казвал...:-) Но, ако самият г-н Димитър Димитров се "впрегне" тук да защитава атеистичната гледна точка, както е започнал ...Моля ...

Владимир Петков

Ангел Грънчаров каза...

Разбирам. Няма проблеми. Но къде е текста на Д.Димитров, то който си тръгнал? Това имах предвид... За да го прочета.

Анонимен каза...

Пич Мария Василева, остави на мира църквата и религията, щом не разбираш и А и Б от тях... Егати и недоволството на една мижитурка, че не била съвършена като Христос?? Ми що се казваш тогава Мария Василева (гръцко име) а не Христос? То затова Библията забранява жени да проповядват, Мария Василева е нагледен пример защо... Поне защитаваше АIG преди, ама сега се оплете в глупостите си... Жените стават за леглото, извън него са един майтап (турска дума)...