Представена публикация

В Мрежата небезразлични граждани разпространяват призив за благотворителна акция във връзка с моята така незавидна ситуация

Току-що разбрах, че приятели от групата на небезразличните граждани разпространяват из Мрежата следния призив за благотворителна акция в...

петък, 20 април 2018 г.

Написах писмо по моя съдебен казус до екипа на предаването ЗАКОНЪТ И ТЕМИДАДо екипа на предаването Законът и Темида по програма "Христо Ботев" на БНР:

Здравейте, уважаема редакция,

Научих за Вашето предаване и реших да Ви информирам за моя казус, който е твърде интересен и показател за крайно тежката ситуация в едно българско училище: Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. От 18 години работя в това училище като учител по философия и гражданско образование, ала в последните години ми се случиха невероятно интересни неща: новата директорка (назначена в 2010 година, тя, прочее, вече успя да изкара цели два мандата!) от 2011 година води същинска война с моя скромна милост, успя да направи какви не поразии, да извърши страхотни беззакония; на два пъти си позволи да ме уволни по смехотворни мотиви ("пълна липса на качества да бъде учител", т.е. чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ), съдът обаче отмени заповедта за уволнението ми, върна ме на работа, тя обаче пак ме уволни, и то по абсолютно същия параграф, сега отново тече тежък съдебен процес.

Та историята ми е твърде многозначителна и затова ще се радвам да бъде разказана на вашите слушатели - които, като данъкоплатци и граждани би следвало да са заинтересовани от това какво става в българските училища. Пращам ви три документа, от които можете да се информирате пределно пълно за случая, първият документ е исковата ми молба до съда, вторият е жалба под формата на отворено писмо до еврокомисаря по образованието г-н Тибор Наврачич, а третият е писмен вариант на моя защитна реч пред съда. Готов съм сам да разкажа пред слушателите на Вашето предаване за фрапантния и безпрецедентен случай на административен произвол.

Впрочем, моята история е разказана пределно подробно на страниците на моя блог; понеже я възприех като същинска изследователска "златна мина", я описах най-пунктуално на страниците на блога си. (Един признателните потомци ще са благодарни - защото ще могат да разберат в какви интересни времена сме живели!)

Това е. Ще се радвам да откликнете на писмото ми.

Желая ви здраве и високи творчески успехи!

С уважение: Ангел Грънчаров


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

Много на място поставени въпроси и теми.