Представена публикация

Призив за човечност

Една благородна човешка инициатива в помощ на Ангел Грънчаров Приятели, искам да ви помоля да помогнем на един човек, учител и пи...

сряда, 25 април 2018 г.

Защо в този свят не може да има неща, които не се купуват с пари?Ivan Metodiev: Има ли все още нещо в този ни свят, което не може да се купи с пари?

Ангел Грънчаров: Тъкмо в ТОЗИ свят абсолютно всичко се купува с пари. Нещата, което не се купуват с пари, са от един друг, чисто ДУХОВЕН СВЯТ, те имат духовно естество, панимаете?!

В самата постановка на въпроса Ви има объркване. Принадлежащите на ТОЗИ свят неща, повтарям, всички до едно се купуват с пари, щото ТОЗИ именно свят е материален. Нещата, които не се купуват с пари, принадлежат на един друг, нематериален, именно духовен свят.

Вие самият преценете дали изобщо имате отношение към духовните неща щом така поставяте въпроса си. Да търсите в ТОЗИ свят неща, които не се купуват с пари, е все едно да търсите под вола теле. Духовните неща са истинските неща: и точно затова те съвсем не се купуват с пари... :-)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: