Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 11 април 2018 г.

Великденската гражданска и благотворителна акция по оказване на човешка съпричастност и милосърдие спрямо директорката на пловдивската ПГЕЕ продължава



Снощи на лични съобщения ми се обади една дама (учителка по професия) и ми каза нещо, което смятам, че заслужава да стигне до повече хора; ето нейното съобщение, а по-долу можете да прочетете и моя отговор до нея:

Здравейте, господин Грънчаров!

Чета Вашите публикации и кръвта ми завира! Искам да напиша писмо до Вашата директорка. Не зная защо точно към телефонно обаждане призовавате. (Виж за да се информираш за какво става дума: Крайно възмутителна идея за провеждане на великденска акция по човешко, християнско и гражданско милосърдие, бел. моя, А.Г.) Такива хора не понасят жив контакт с инакомислещи и не го поддържат, особено пък когато е толкова лесно да го прекъснат... Не мисля, че хора, които така злостно и тенденциозно тръгват срещу някого, са способни да се вслушват в чуждо мнение. За тях са важни собствените мотиви, усещането за пълен контрол, удовлетворяването на ината и злобата... Искам да й пиша заради собствената си човешка, гражданска нужда да реагирам, заради убеждението, че никой не е само лош, заради мъничката искрица надежда, че у всеки човек има капка доброта... Какви учители сме ако не залагаме на нея?! Ако смятате едно писмо за уместно, напишете ми адрес и имена...

Здравейте, госпожо ...!

Благодаря Ви за писмото и за позицията! Права сте, писмо дори е още по-добре от обаждане. (А за обаждане ми хрумна предвид това, че беше празник, по време на празника си помислих че по телефона е по-лесно да й се каже нещо.) Да, тази директорка наистина няма да изслуша обаждане: щом разбере, че отсрещният човек заема позиция, която субективно не й харесва, ще затвори телефона. (Вече няколко човека ми казаха, че се опитали да разговарят с нея, но тя още като чула за какво става дума им затворила телефона!) Затова писмо наистина е значително по-добър вариант. Ето имейл, на който можете да й пишете и да й съобщите какво мислите: pgee.plovdiv@gmail.com Името на директорката на ПГЕЕ в Пловдив е Стоянка Анастасова.

Предварително благодаря за подкрепата! Ако сметнете, че на писмото Ви може да се даде гласност (дори и като се запази в тайна самоличността Ви), бихте могла и на мен да пратите писмото си, ще го публикувам в блога. Или Вие сама можете да го публикувате във фейсбук.

Аз лично смятам, че без сериозна обществена реакция самозабравилите се властници у нас няма как да се вразумят.

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

ЗАБЕЛЕЖКА: Вчера например един господин, българин, живеещ във Виена, ми се обади по телефона и ми каза, че понеже когато се опитал да разговаря по телефона с директорката на ПГЕЕ тя без да каже каквото и да било му затворила телефона, той лично е решил все пак да я информира за позицията си като й напише писмо. Заяви ми, че ще изпрати писмото по конвенционалната поща. (Това също е вариант.) Така че ето, всеки човек и гражданин има възможност да каже на директорката на пловдивската ПГЕЕ какво мисли по тъй важния казус - щото все пак сме човеци и не бива да я оставяме да живее с толкова коварните й заблуждения, които, по причина на това, че има власт, оказват всекидневно вредно влияние на отношенията й с цялата училищна общност. Което на нас, гражданите-данъкоплатци, не може да ни е безразлично, а и като човеци, като личности сме длъжни да реагираме. Ето, имаме една възможност да покажем, че сме човеци... който желае, може да се възползва от нея...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

18 коментара:

Анонимен каза...

ПРОКЛЕТ ДА СИ, ЗЛОДЕЙ ПОДЪЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА СИ ТОЛКОВА ДОЛЕН????????????!!!!!!!!!!!!!!!!! НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА СИ Е НАПЪЛНО ДОБРЕ И НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ГЛУПАВИТЕ ТИ "БЛАГОТВОРИТЕЛНИ АКЦИИ", ТИ ЗА СЕБЕ СИ СЕ ПОГРИЖИ МАЛКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТИ СИ В УНИЗИТЕЛНО ПОЛОЖЕНИЕ А СИ СЕДНАЛ ДА НАСЪСКВАШ ХОРАТА ДА СМУЩАВАТ СПОКОЙСТВИЕТО НА НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАМЕРИ СИ РАБОТА НЯКЪДЕ, ДОРИ И ТОВА ДА Е КАТО ЧИСТАЧ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ НА ПЛОВДИВ ИЛИ НА РОДНОТО ТИ СЕЛО ДОЛНА МАХАЛА, А НЕДЕЙ ПОВЕЧЕ ДА ХВЪРЛЯШ ОТРОВАТА СИ, ЗМИЙО ЗЛА!!!!!!!!!!!!!!! АЗ АКО БЯХ НА МЯСТОТО НА ГОСПОЖА АНАСТАСОВА ЩЯХ ДА ЗАВЕДА ДЕЛО ЗА НЕЧУВАНИЯ ПО ГРУБОСТТА СИ МЕДИЕН ТЕРОР, НА КОЙТО Я ПОДЛОЖИ ТИ, ЗМИЙО ПОДЛА!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАКВО КАТО ГРАЖДАНИ-ОЛИГОФРЕНИ И ПРАЩАТ ПИСМА, ТА ГОСПОЖА АНАСТАСОВА ДА НЕ Е ЛУДА ДА ГИ ЧЕТЕ???????!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ ГИ ХВЪРЛИ В КОША ЗА БОКЛУК КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩОТО ТЯ ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ НЕ Е ЛУДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! САМО ЗАЩОТО СИ ДОКАЗАНО ПСИХИЧНО ЛУД ТЯ НЯМА ДА ТЕ СЪДИ, ТЯ ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ Е МИЛОСТИВА, ПРОКЛЕТ ЖЕСТОК НЕЩАСТНИКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТЯ Е ТОЛКОВА БЛАГОРОДНА И Е АРИСТОКРАТКА С НАЙ-ИЗТЪНЧЕНИ МАНИЕРИ, ЧЕ НАПРАВО СЕ ГНУСИ ДА СЕ ЗАНИМАВА С ОТРЕПКИ КАТО ТЕБ!!!!!!!!!!!!!!!! ПО ХИГИЕНИЧНИ СЪОБРАЖЕНИЯ НЕ ЖЕЛАЕ ДА КОНТАКТУВА С ТЕБ И С ПЕТТЕ ТИ ПРИЯТЕЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОТИВАЙ ДА РОВИШ В КОНТЕЙНЕРИТЕ ЗА БОКЛУК С ПРИЯТЕЛКАТА ТИ БАБА МАРИЙКА И НЕДЕЙ ПОВЕЧЕ ДА СМЪРДИШ В ИНТЕРНЕТ ПРОКЛЕТ НЕКАДЪРНИКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ ЗАГУБИШ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА ДЕЛОТО И ДАНО НАЙ-ПОСЛЕ МИРЯСАШ!!!!!!!!!!!!!!!!!! А ГОСПОЖА АНАСТАСОВА КОЛКОТО И ДА Е БЛАГОРОДНА НИКОГА НЯМА ДА ТЕ ВЪРНЕ В УЧИЛИЩЕТО ЗАЩОТО ТЯ Е ПРИНЦИПНА: В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ НЕКАДЪРНИ УЧИТЕЛИ НЯМА И НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АКО ИМАШЕ КАЧЕСТВА ДА БЪДЕШ УЧИТЕЛ ЗАЩО НЕ ТЕ ВЗЕМАТ В НЯКОЕ ДРУГО УЧИЛИЩЕ???????????????????? ЦЕЛИЯТ СВЯТ ВЕЧЕ ЗНАЕ ЧЕ СИ ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК И ЗА УЧИТЕЛ НЕ СТАВАШ!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

На юридически език тази ваша "интициатива" се нарича "склоняване към тормоз". За такова нещо директорката преспокойно може да ви осъди, ако реши, че й се занимава. Така шансовете ви да станете отново учител ще бъдат съвършено нулеви.

Ангел Грънчаров каза...

Простете, а на юридически език има ли израз "склоняване към добродетелност"? :-) Щото в случая склоняваме хората към това да правят добро, а не някакъв "тормоз"? Откъде-накъде Ви хрумна, че някой иска да тормози въпросната особа? Как може така превратно за сфащате тъй благородния ни замисъл?

Анонимен каза...

Какво е добро в юридическия смисъл решава само съдът. Което не винаги съвпада с доброто в общочовешките. Например начина на събиране на данъци, парите от които и то и тя усвоявахте в продължение на години под формата на заплата е дълбоко несправедлив , но според законите Е справедлив.

Ангел Грънчаров каза...

Да, но какво е добро в истинския, в същностния смисъл изобщо не зависи от съда, нали така? И моралът независимо от всичко стои и над правото, дори и над съдебната власт. Човечността - също. Нас това ни вълнува. Заради доброто и човечността сме готови ако трябва да бъдем осъдени от нашето родно правосъдие, щот сме идеалисти, ако ме разбирате какво искам да кажа. Аз призовавам към правене на добро на въпросната страдаща и прекалено заблудена административна особа, нека да ме даде на съд за това...

гАд каза...

И според мен едно такова раздаване на мобилният и номер може да не е най-доброто решение.
Но тук сте го обърнали на война на лична основа, та не се очудвам :)

Ангел Грънчаров каза...

Кое "личното" в нашата "война", както се изразявате? :-) Ще Ви бъда благодарен да се аргументирате, че така казано твърдението Ви звучи напълно голословно. Мен примерно нещата, касаещи личността на г-жа Анастасова (какви са й физическите параметри, какви са душевните й особености, ценности и пр.) изобщо не ме вълнуват; имам обаче претенции единствено към това как тя упражнява властта си. Интересно е, че не сте забелязал това и говорите общи приказки на някаква "война на лична основа"...

Анонимен каза...

Излиза, че на Г-жа Директорката, сигурно щото е директор, трябва да позволим гаврата най- долни гаври и лъжи, а на Грънчаров да не простим това, че търси подкрепа или това, че разказва за мерзостите й в блога си.
Той дори не търси и подкрепа, за него е по-важно хората да се научат да отстояват правата и достойнството си и да имат активна гражданска позиция. Но в това почти никой не е убеден, защото го съдят според собствените си убеждения. Вие самите не бихте постъпили като него, бихте се съобразили с юридическите гледни точки (анонимния коментари и този на гАд, и то най- вече сте съгласни с конформизма и гледането на личния интерес, като Цветан Ташев, чиито съвети прочетохте в предишна публикация.
Дадена ни е способност да разсъждаваме, имаме мозък, а не го употребяваме!
Ако някой може да обясни, нека да го направи тук: защо на властимащите всичко е простено- да издевателстват над живи същества, да лъжат, да усвояват народни пари, да убиват...а на обикновените хора се счита за голям грях и срам да ровят в кофа за боклук или да си откъснат шепа череши..
Защо простихте на директорката и защо я защитихте? Ако така беше постъпил с вас вашият работодател, какво щяхте да направите? Щяхте да си намерите работа на друго място, нали? Щяхте да оставите работодателя си да продължи да безчинства и да си замълчите!
Е как тогава ще се подобри положението, в което изпадна България? Няма никога да се подобри, няма и така да остане, ще се влошава и няма да я има България.
Ама на кой му пука, ние само се пишем патриоти, нали така? Иначе- никакво подобрение на положението, не! никакви промени в образованието, а, не! никакви промени в здравеопазването, не, не!
Ще си погинем тук на тази земя съвсем заслужено- от собствените си мързел, завист, омраза и немислене, от това " аз нали съм си добре, другите не ме интересуват!".
Мария Василева

Анонимен каза...

Това е твое човешко право а нейното юридическо право е да вземе пари от теб чрез съдът.

Анонимен каза...

Гледай си кухнята, Василева, не се меси в мъжки разговори! Мисленето не е за теб.

гАд каза...

"Великденската гражданска и благотворителна акция по оказване на човешка съпричастност и милосърдие спрямо директорката на пловдивската ПГЕЕ продължава"

Това не звучи лично ли ? :)
Хайде и друг цитат :

"Понеже сега е Великден, голям, най-големия може би празник за нас, християните, на който не само имаме шанс да станем по-духовни, по-добри, един вид да се преродим, но и можем да покажем човечността си, правейки някакво добро и на друг човек, особено ако е изпаднал в беда. Предлагам да направим добро на една личност, която е в твърде тежко положение, ала не го съзнава. Това е предложение за провеждане на един хуманитарен, духовно-пробуждащ и очистителен спрямо заблудите на една душа нравствен тест."

Цялата "акция" няма шанс да постигне ефект по този начин, но определено ще раздразни другата страна с произволни звънения от абослютно непознати по време на почивните дни.
Достатъчно сте интелигентен, че да го разберете.

@Василева - Учителите живеете в малко странен свят.
За тези от нас които работят в частният сектор избора е наистина да си намерим друга работа. Разбира се ако съответният шеф е нарушил правата ни или закона, има си съдилища които решават тези проблеми. Но ако проблема е в характерите ни и вижданията - това си е неговата къща, да си я ръководи както намери за добре. Това е нещо характерно за частният бизнес.
От друга страна, ако човек е достатъчно кадърен няма да изпита особена трудност да си смени работата. Пък предишният работодател да си търси нов човек който да му свърши работа. Това отново е реален проблем в частният бизнес. Защото за разлика от училищата където няма да си загубите работата ако резултатите са плачевни, то в частният бизнес е проблем ако служителите не си вършат качествно работата. Парите свършат, няма за заплати, няма бизнес, няма работа... Няма данъци които да плащат на вас в училищата.
Сега представете си ако и училищата работеха на такъв принцип? Ако заплатите ви зависеха от резултатите?
Тогава нямаше да уволняват добрите учители, защото резултатите щяха да пострадат. И евентуално училището ще се дескредитира достатъчно пред общността и хората просто няма да пращат децата си там...

Да се върна за момент с намирането на ново работно място - Аз смених държавата и целият народ с други просто защото не ми харесват. Наистина ли си мислите, че е особена трагедия човек да си смени работата?
Ами представете си сега, че всички имат топките и знанията, че да си сменят работата когато не им харесва работодателя вместо да търпят? Дори без да го съдят, просто си хващат чантичката и си тръгват. Какво ще се случи с лошите работодатели? Ами те ще са видни от далеч защото никога няма да могат да си намерят служители...
Има цели сайтове където човек може да прочете мнения на бивши служители на различни фирми
Ето едно примерче : https://www.glassdoor.com/Reviews/GTT-Reviews-E33029.htm
Нали ако преобладаващата част от мненията са негативни, то аз просто няма да отида да работя за тях?

За съжаление няма такива сайтове за училищата, и ако не си от града и не си израстнал с местните легенди за "елитни" училища, може да бъде много трудно да прецениш кое училище е наистина добро...
Неприятното е, че лошите резултати отнемат време докато се появят на бял свят и се изразяват в необразовани хора, които са били ограбени от некадърните учители.

Та да, в странен свят си живеете учителите и сте достатъчно добре защитени...


Ангел Грънчаров каза...

гАд, учителите наистина живеят в странен свят, но все пак аналогията ти с частната сфера е неуместна - защото все пак ПГЕЕ не е частна собственост на директорката, това поне би следвало да го отчетеш. Училището не е нейно, то е на гражданите, в това число е и мое.

Не виждам нищо лично или личностно в цитираните откъси; очевидно изобщо не разбирате смисъла на тия понятия. Ако аз почна да се заяждам с директорката примерно като почна да я обиждам, че била с черна, а не с руса коса, това нещо има чисто личностен характер. Но ако я критикувам защото е допуснала недопустими грешки като управленец и при това не съзнава какво прави, в критиката ми няма нищо лично.

С директорката на ПГЕЕ имаме пълна ценностна несъвместимост. Тя се изживява като охранителка на една прогнила и несъстоятелна в принципа си образователна система, аз се боря за промяната на тази система, за демократизирането и осъвременяването й. Нищо личностно няма в нашия конфликт. Нашият конфликт, от тази страна погледнат, е чисто политически, а в политическото, съгласете се, няма нищо личностно или лично. Стига да сфащате що е политика и що е политическо ще го разберете това нещо без никакво затруднение.

Анонимен каза...

Нравственият закон и моралните основания са с Вас, г-н Грънчаров и това ще бъде ясно изразено в съдебното решение!

Unknown каза...

Защо крещите? Смятате ,че е по-убедително ли...? Що за безобразен пост!

Ангел Грънчаров каза...

А иначе, гАд, аз специално наистина много добре си живея, няма що. Щото и мен слагате под категорията на тъй добре живеещите си учители, но тъй аз вече съм изритан от тази толкова добре живееща си групичка, не е съвсем справедливо да ме отнасяте към нея, нали така?

гАд каза...

Написаното беше към Мария Василева, и пиша, че учителите са добре защитени, а не че си живеят добре. Защитени в смисъл, че не биват оценявани на база резултатите от работата им, не биват наказвани/уволнявани когато резултатите са плачевни .. А гледайки към България, резултатите наистина са плачевни.
А относно личната война, да претенциите към упражняването на властта са едно, тях не ги коментирам. Но те се решават от съда. Но идеята да и позвънят случайни хора по празниците за да и "помогнем", след като години вече не можете да се разберете, и се налага да се съдите ... Само на мен ли ми звучи нелепа? Само аз ли виждам, че една такава акция би единствено раздразнила другата страна?
Как дразнейки се един друг ще се реши проблема ви?

Ангел Грънчаров каза...

Една "лична война" няма как да е лична след като в нея няма нищо лично, а всичко, напротив, е политическо, общностно и пр.

Апропо, как стана така, че всички учители в България не биват оценявани във връзка с резултатите от работата им, резултатите като цяло са общо взето плачевни, но по презумпция всички учители са невиновни за това, а само един учител, именно Ангел Грънчаров, се оказа единствено виновен и по тази причина наказан с опраскване, как ви звучи примерно това, то личен характер ли има според вас, или характерът ме надхвърля личното?

Нещата, които не сме положили усилия да разберем в техния точен смисъл, може да ни изглеждат всякак, включително и нелепо, но това съвсем не означава, че те наистина са такива. Защо не потърсите причината за неразбирането си в самия себе си, а винаги я търсите извън себе си? :-)

Аз предлагам на директорката разговор (било с мен, било с други хора), в който тя да получи помощ за да осъзнае някои истини, а Вие твърдите, че съм я бил "дразнел", не мога да разбера странната Ви логика, бихте ли опитал да ми помогнете да изляза от затруднението?

Приятно размисли и търсения Ви желая!

Анонимен каза...

Защо все ми идва да припомням баснята за охлюва (плужека) и орела! Ангеле, кого се опитваш да възвисиш!?! И вярваш ли го!?

Иванка Топалова