Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 17 май 2018 г.

Предаването "Изкуството да се живее" от 10 май 2018 г.



Приятно гледане, приятни размисли!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

8 коментара:

Анонимен каза...

Господин Грънчаров искам да поставя своя случай. Който е много тежък.

Имам голям син на 35 години, който все още е неженен, при това е и безработен. Той завърши право, но не работи от много време по специалността си понеже смята, че бил художник. Той рисува картини, които никой не купува, а ние с майка му го издържаме и храним.

Има си приятели, но не се жени и не създава семейство. Казва че искал да си запази свободата. Не искал да се обвързва. С него не мога да разговарям изобщо. Всеки мой опит да му кажа нещо води до скандал. Няма да се учудя ако се окаже, че синът ми е гей. С жена не съм го виждал. Но често разни негов приятели го посещават в дома ни и понякога остават и да нощуват в къщата ни.

Синът ми според мен е напълно безотговорен човек, от който нищо няма да стане. Казва, че се подготвял да емигрира някъде, но и това не прави, говори го от години, но не се решава да напусне "мама и тати". Според мен синът ми е ненормален и се плаша да не е сериозно психически болен.

Моля да ми помогнете със съвет какво да правя. Ако се налага ще ви свържа със сина ми да опитате да разговаряте вие с него. Мога да ви дам негов имейл. Ако можете да му помогнете за излезе от тази дупка, в която е паднал, ще ви бъда много благодарен. Даже съм готов да ви платя за консултацията и за помощта.

Аз още работя, но това няма да е вечно. Като се пенсионираме с майка му кой ще го издържа? А като умрем какво ще стане със сина ни? Моля помогнете!

Анонимен каза...

Обичайте го ! Той е ваш син. И той ви обича .

Анонимен каза...

Здравейте господин Грънчаров,

Гледах вашето предаване и ми хареса. Въпреки че зрителите не ви разбират и много често говорят неща, които не са за това предаване. Моля ви да не им позволявате да говорят за политика, а само за лични неща.

Ще ви разкажа накратко моята история. Аз съм на 26 години. Сега завършвам университета. Искам да ви кажа, че много съм самотен. С приятелите си не разговаряме за важните неща, а само за глупости. Те всички обичат чалгата. И смятат, че най-важното е кой колко момичета е свалил, с коя е спал, хвалят се за тия неща. Аз също бях като тях, но в един момент осъзнах, че така не бива да се живее. С момичета, с които съм бил, почти няма какво да си кажем. Правим секс само за да си задоволим желанията. Иначе сме си почти чужди. След секс с някоя се чувствам още по-самотен. А иначе съм желан сексуално от момичета, пък и от някои момчета. Аз съм красив. Поддържам тялото си като ходя на фитнес. Натоварвайки безпощадно тялото си, си успокоявам поне малко своята празна душа, която обаче копнее за нещо по-хубаво, за нещо истинско, но непонятно за мен в момента.

Жадувам за неща, които животът не ми ги дава. Само с развлечения не се живее. Иска се и нещо друго. Аз на тия мои години още не съм си избрал професията, от която ще се издържам. Завърших една специалност, която е ей-така, за да има нещо. За да имам някаква диплома. Но едва ли ще работя по специалността си. Тук в България по моята специалност май няма никаква реализация ако нямаш много връзки. Аз нямам връзки. От обикновено семейство съм. Един съм на мама и тати. Те до този момент още ме издържат. А аз не се виждам как ще създам семейство. И не желая да се връщам в моя град. Там вече за мен живот няма. Къде обаче да отида?

Често се улавям, че само си губя времето. Не се занимавам с нещо истински важно и полезно. Голяма скука е живота ми. Бих искал да поговоря с вас за това какъв е изхода от тази ситуация. Като си представя, че ще трябва да започна някаква, каквато и да е работа само за да изкарвам някакви мизерни пари, ми става лошо. Келнер ли да стана? Или да ида в строителството? А нямам смелост да тръгна сам за чужбина. На 26 години съм и вече съм разочарован от живота, който имам. Това ли е животът? Понякога, признавам си, не ми се живее повече. Страх ме е от тия мисли и настроения. Вероятно някои мои връстници по тази несъзнавана причина натискат педала на колата и си чупят главата, правейки катастрофа.

Моля да разгледате моя случай в предаването си. Аз в момента докато още уча съм в София, но след това не знам къде ще бъда. Мисълта ми е, че за консултация с вас на живо ще трябва да пътувам. Не може ли да поговорим чрез интернет?

Предварително ви благодаря! Зная, че моят случай няма да ви остави безразличен. Поздравявам ви за това, което правите. Много е нужно, много е полезно. Ето и до мен стигнахте и успяхте да ме накарате да се замисля по-сериозно и да опитам да намеря изход. Понеже съм затънал в някаква дупка.

Иван С.

Анонимен каза...

Аз съм мъж на 40 години. Неженен съм. Копнея за любов и за човешка топлина. Имам добра душа. Която е жадна за любов. Но при мен няма никой. Проблемът е, че имам увреждане в тялото от рождение. Трудно се предвижвам, ползвам патерици. Много съм страдал в живота си. Търся жена с душа, която да е готова да ме приеме какъвто съм и да ме обикне. Ще я обичам така, както никой не би могъл.

Аз съм преизпълнен с много силна жажда за любов. Няма ли да е много жестоко спрямо мен никога да не срещна изобщо любовта на живота си?

Иначе съм с приятен характер и съм способен да общувам и да разбера всеки човек. Макар че съм самотен понеже наоколо не срещам хора, които да са на моето интелектуално и културно ниво. Това също е проблем за мен.

Надявам се чрез предаването ви, господин Грънчаров, да намеря жената на своя живот. Моля да прочетете тази моя обява. Тя е моят зов, с който се надявам да намеря жената на живота си, която между другото също така е и човек, способен на разбиране. И имащ потребност да дарява любов и топлина.

Вярвам, че тази жена на живота ми съществува някъде наблизо. И съм твърдо решен да я намеря.

Анонимен каза...

От началото на годината трима приятели емигрираха. Твърдо решени да не се връщат никога в България. И тримата образовани, с добри доходи и работни позиции. Когато попитах защо тръгват, от какво бягат, отговорът беше, че не бягат заради бедност или безработица. Бягат от простотията, която ги задушава. От невежеството, грозотата, ганьовщината и мизерията на духа. От всичко, което пълзи, оригва се и мърси на всяка крачка.

От безизходицата на проклетия масов клозетен манталитет. От нищетата на отношението към онова, което ни заобикаля и би могло да бъде красиво. Но с други човешки същества.

Това е.

Лидия Делирадева

Анонимен каза...

И аз след 10 години реших да поостана малко повечко и да поогледам и опипам почвата. Ами ето, че вече 7 месеца минаха, и за съжаление ще трябва пак да напускам тази страна. Не е всичко до парите! България вече е станала смъртоносна страна в която могат да ти убият детето в училище или да те прегазят на пешеходна пътека. Ако ли не дай си боже направиш забележка на идиота може да се събудиш в Пирогов или въобще да не се събудиш. Плаши ме масовото изпростяване на нацията, злобата, завистта, омразата. Хората са станали безлични във всяко едно отношение. Няма гражданско общество, няма никаква интелигенция. Сякаш всички са зомбирани .. А за безхаберието на политиците не ми се говори. Не ми се философства повече.

Ivan Bayraktarov

Анонимен каза...

Един подводен камък на емиграцията и да напиша това-онова...

Ние идваме с много болно отношение, създадено в BG - напуснах ги, ах, колко хубаво, нямам проблемите им, за $90 си купих целия свят, сега ще ям цяла седмица...

Един BG емигрант трябва да разбира хумора (то мъката е там) на местните хора, да бъде внимателен с тях...

Има хора ловки и отракани, справят се и без език особено, но моля ви се, тука е нужен поне среден английски, знам по себе си с отлични оценки от Бълхария (все едно тя е господар на английскиo ли?!?) не можех да разбера елементарни фрази и обръщения...

Това ги чака теа двама твои синковци, а те едва ли и знаят моя английски, де...

Но основното, което ме учуди мене на Запад е следното >>>

Ние в BG сме малка страна, почти няма хора, а има безумно неефективно стопанство и отношения навсякъде...

И сега кво става. Лелеее (да цитирам Азис циганина, който иска да е турчин и пее на турски в Одрин) - значи напазарувах, карам и кола, сега ще пиша на всички бълхàри как ги слагам в задния си джоб...

Ама момент - на Запад е пълно с хора, в магазина хиляди пазаруват точно това, което ти си купил и се фукаш над бедните бълхàри...

И никой не те забелязва, защото нима има за какво да те забелязва, а?...

Страхотната неземна мечта на бълхàрина да изкара западни пари тука всеки Божи ден я осъществяват хиляди и хиляди хора... Нарича се стандарт... Всеки тъпак на Запад изкарва 10 пъти повече от ваште заплати...

Ето тука е трудността да стане от бълхàрин западен човек, a става, но много глупаци безмозъчни не усещат тези механизми и тогава има кански вой и предаването "Завърналите се"... Една шматка не се оправила и се завърнала, ах, кво величие неземно...

И да обобщя - нужен е добър език + добро отношение към хората и разбиране на проблемите им, това не са мутанти, създадени за да обслужват префърцунен BG задник, дошъл при тях да си придава важности...

Ако искаш да си важен, моля заповядай - забогатей като Роман Абрамович, нима тогава ще те интересуват разпоредбите за социална помощ, а?...

Нека не увеличиш емигрантите с няколко тъпака, щото някои имат и ум и предприемчивост - Шефкет отива в Америка с 13 долара, и са много като него...

Всеко бълхарче, което отива на Запад требва или да разбира гореказаното, или да се гръмне като бай Тошо...

Вероятно не знаеш, но бай Тошо е самоубиец, той се е опитал да се убие, но пистолета засякъл...

Как няма да засече, демоните на Сейтън си имаха план за таa селска маруля, а той ще се самоубива - не така, моля... Ще осираш 40 години, а после Бог да те (и ще те) убие, не ние, засега...

https://www.youtube.com/watch?v=EN1mcX-VUL4

А. от Австралия

Анонимен каза...

Не знам, но Бог е строг, Tой не е ала-бала...

Прочети Bible и ми кажи че не е строг...

Все се сещам един цитат, като попадна на бивши BG комунисти, опитващи се да са други, кои с повече успех, кои с по-малко...

Цитата от Откровение: “И всички, чието име не е записано в книгата на живота ще се поклонят на звяра”... Не може да си бил партиен член и станеш християнин...

Момент, нека обясня... Те имат тая възможност от Бог, но проблема е съвсем друг - че те НЯМА да се възползват от тая възможност...

Защо ли? Ами защото в комунист отстъпление няма, ти видял ли си покаял се комунист?

Ако се е покаял, значи не е бил комунист.

Това казва тоя цитат, че те няма да се спрат, а Бог знае бъдещето и казва, че не са в книгата на живота... Не Бог е отредил това, а те самите с поведението си...

Така че като видя такива червени индивиди мене ме е стрaх за тях, но луд разбира ли... Не можеш да го спреш, и да искаш...

А вероятно знаеш великата мъдрост, която аз прочетох от българин в Нета (има и умни българи, но броя им е минимален) >>> Не можеш да си едновременно и трите: Честен - Умен - Комунист...

>>>

Ако си умен и комунист - не си честен...

Ако си честен и умен – нe си комунист...

Ако си честен и комунист - не си умен...

========================

А. от Австралия