Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 2 май 2018 г.

Как ще се освободим от толкова позорящия ни комплекс за национална малоценност?



Ще станем истински свободни едва когато се освободим от толкова позорящия ни комплекс за национална малоценност, т.е. когато започнем да се гордеем, а не да се срамуваме, че България цели 500 години е била част от една велика световна сила, именно Османската империя; че в тия решаващи за възпитанието на българския дух векове сме запазили и идентичността си, и вярата си, и самосъзнанието си, и културата си, постигнали сме забележителен стопански и духовен напредък, успели сме да дорастем до идеята, че трябва да се освободим от османското господство сами, като разчитаме на собствените сили.


Тази единствено достойна национална кауза, формулирана от Апостола на българската свобода Васил Левски, ни е гарантирала подобаващото място в европейския жизнен свят, вярно, поради съответното развитие на историческите обстоятелства друга една империя, Руската, следвайки експанзионистичните си имперски интереси, се е намесила в определянето на нашата национална съдба.

Поради което българските земи са били варварски разпокъсани, преживели сме нови злочестини, едва сме запазили националния си суверенитет, понесли сме огромни дефекти и поражения в самосъзнанието си - заради натрапеното ни вечно преклонение пред "освободителката", която, видите ли, ни била поднесла свободата именно на тепсия и по тази причина до ден днешен изисква да продължаваме да се самоунижаваме пред "благодетелката" си Русия заради даруваната ни свобода и т.н.

Ето когато признаем всичкото това ще оздравее толкова болния български дух - и ще тръгнем към нов и заслужен просперитет; докато обаче не признаваме тия душеспасителни истини, ще продължаваме да пребиваваме в тресавището на русофилщината, на азиатщината, на самоунизеността, на липсата на достойнство, на малодушието, на слабостта, на безперспективността. Това исках да ви кажа. Плюенето може да започне! :-)

ДОБАВКА: Виж и ето това: Да съветваме другите

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

9 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров е национален предател!

Угринска

Анонимен каза...

Не, той просто е болен човек. Напълно правилно го уволниха. Престъпление е такъв човек да бъде допуснат да учителства още.

Анонимен каза...

Човече, неме да те плюем, ама ти се осираш. Найстина мястото ти е извън училището. Дъската хлопа много, много здраво. Имаш некаква фикс идея, травма, свързана с миналото. Привиждат ти се комунисти, русофили, врагаве.... Как да те плюе човек като вижда че ти пет пари не даваш за истината, цялото ти бърборене е празни приказки, каканижене на клишета и безсмислици.... некой требва да те заведе на лекар...

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, много благодаря за тъй щедрата диагноза. Вие сте квалифицирана да издавате такива диагнози, или сте самоучка? :-) Апропо, не допускате ли, че това, което вам се струва "безсмислица", може всъщност да не е такова, сиреч, проблемът дали пък не е във вашия "телевизор"? :-) Или Вие самата се самооценявате като непогрешима? :-) Вие сте образец и еталон, така ли? :-) Вашата представа е самата меродавност, тъй ли Ви се чини, тъй мила другарко?

Ursus Major каза...

Бай Ангеле, верно ще ме накараш да се дигна да Пловдив и да ти нашаря вратата с "Тук живее бай Ангел Тъпунгера" или "село Тъпунгерово, кметски наместник", ама лошото е, че дойда ли, няма да минеш само с писане по входната врата, ми ще има шамари.

Анонимен каза...

Срамота, дребни комуноидни душици, които паразитират върху демократичните разбирания на г-н Грънчаров - да дава възможност и на тях да изкажат безумните си тези.
Кръстан Бобев

Ursus Major каза...

Бай Ангеле, тя лесна работа тая: отърваме се от всички тъпунгери, пращаме ги да копат на село и да философстват с мотиката и готово!

Анонимен каза...

Дебилът Рамон Меркадер само за тъпунгери пише, очевидно са му много присърце защото самият той е такъв. :))))

Анонимен каза...

османската империя е примитивна като руското царство. Това са потомци на степни народи, тюрки, татари, достиженията им са имитативни, от Византия.