Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 26 май 2018 г.

Блаженството на търсещия истината дух е най-силното любовно блаженство, несравнимо с тъй жалките сексуални утехи


„Атинската школа“ (1511 – 12)

Налага ми се да продължа с писането по поредицата есета, чиято тема е за възпитанието на младите (и за отношенията между стари и млади, за това доколко млади и стари са си взаимно необходими, с оглед осигуряването на приемствеността на поколенията в живота). Нямам никакъв план през обсъждането на какви конкретни въпроси ще мина, пиша съвсем спонтанно, "накъдето ме отведе самата мисъл", наистина ми е любопитно да разбера през какви ли въпроси собствената ми мисъл ще ме отведе. Относно това как читателите (доколкото изобщо има четящи у нас, да не говорим пък за разбиращи смисъла на текстовете, което е още по-рядък случай!) имам две показателни изказвания сред коментарите, които искам тук да приведа:

Първото: Текстовете са хубави и поучителни, но могат да ти навредят и не е лошо да се саморецензираш и самоцензурираш - в смисъл дали хората ще ги разберат както трябва. И на мен се обадиха възмутени хора да питат какво става с теб и какви ги пишеш...

Второто: Обсъждаме педерастията в древна Гърция - любовната връзка между възрастен мъж учител и 12/13-годишно момче, за която Вие писахте като пръв така възторжено, а не философите като цяло.

Значи, излиза, съм бил пишел за... педерастията в Древна Гърция, така ме е разбрал този мой критик - или тази моя критичка. Хората, общо взето, са фрапирани от тия мои разсъждения по толкова деликатни теми, по които е прието да се мълчи. (Не бива да се рови в... някои неща, щото могат да ти засмърдят!) Относно потребността да се самоцензурирам аз вече отговорих в коментарите, явно налага се и коментарите, т.е. реакциите на първите читатели на тия текстове да влязат в бъдещата книга. Тук няма да ги привеждам, могат да се прочетат там. Там можете да разбере за какво всъщност пиша, коя е моята истинска тема. Разбира се, понякога се налага да се отклонявам от нея. Щото темата е огромна: отношенията между млади и стари и как би следвало да бъдат възпитавани (формирани духовно) младите. Да, колосална по мащаба и обема си тема е тази, да не говорим за смисъла.

Вчера попаднах на едно място на няколко цитата, които публикувах ето тук: Вечният въпрос: Какво ли ще излезе от младите? Излиза, че винаги, във всички епохи млади и стари не са се разбирали, значи това е съвсем естествено. Но все пак те така или иначе си влияят. И имат някакви връзки и отношения. Значи може да се работи по подобряването на положението. То в наше време е плачевно; не може да ни е утеха това, че даже и в Древен Египет нещата били, видите ли, аналогични. Днешните млади са доста различни все пак в сравнение с древните египетски или гръцки младежи.


„Триумфа на Галатея“ фреска във Вила Фарнезина, 1511 г., картина на Рафаело Санцио

Предишното есе нарекох Най-страшната форма на човешка деградация е тази: да си духовен кастрат и импотент!, там си позволих да кажа някои не дотам приятни истини за това какви са днешните млади - в моето възприятие. Опитах се да предложа вариант за решаването на проблемите, опирайки се на това, което са имали като възпитание древните гърци: възпитание на здрав дух (здравият дух е аскетичен и идеалистичен!) като момчетата по-специално биват предпазвани от коварствата на ранния секс, с оглед избягването на опасността да станат хем малоумници, хем развратници (в днешно време май се възприема като крайно престижно да си развратник, а също така, защо не, и дебил - или поне простак, щото тия неща си вървят ръка за ръка, в комплект, по моята концепция).

Е, станах пишман че взех гърците за пример, щото се оказа, че древните гръцки възпитатели на младежите били до един не само гнусни... педерасти, но те също така, моля ви се, били и още по-отвратителни... педофили! Посягали на момчетата, на възпитаниците си сексуално, овладени от някаква дива, ирационална страст по прословутия... междубедрен секс, по тъй иновативния израз на моя анонимен критик (на моята анонимна критичка), щото, апропо, се оказа, че даже в Гугъл нямало нищо писано за този тъй новаторски вид секс, което значи, че той е изобретен именно от въпросната толкова умна, така проницателна и иновативно мислеща другарка - или от въпросния другар. Аз вече подхвърлих на едно място, че сред нашите днешни учителски кадри сексуалната тема е сред най-обсъжданите, тя е редовно, всекидневно обсъжданата тема по учителските стаи, т.е. днешните възпитатели на младежта, в духа на нашето тъй модерно време, сякаш постоянно мислят за секс - което пък по косвен път показва тяхното умствено ниво, показва качествата на съзнанието им: възпитателите, естествено, също следва да бъдат възпитани, каквито са възпитателите, такива са и техните възпитаници. Изобщо сексуалната маниащина, изглежда, е най-характерен признак на разпространеното съзнание на нашето време; днес и млади, и стари мислят само за секс (мислещите за секс, предимно мечтаещите за секс и говорещите само за секс се държат така щото са съвсем незадоволени в своя реален или действителен сексуален живот, това да те избие само да говориш за секс не е безобидно! (А какво да кажем за такива кат теб, Грънчаров, дето ги е избило дори да... пишат за секса?!)

Да говорим и да пишем (когато става дума за възпитанието на младите) за щъркели и за пеперудки в наше време е идиотщина - ако е истина, че днес масово всички мислят предимно за секс, за "здрав и як секс", нали за това мислите предимно, кажете нещо де, драги ми дами и господа, другарки и другари съдебни заседатели и заседателки?! Що така се умълчахте и вие - то пък нима някога изобщо сте говорили де?! И вий ли сте прекомерно фрапирани от най-новите тенденции в моите писания и мисли?! Ето като венец един чудесен коментар по този повод:

- Грънчи, явно си изперкал човече! По-рано беше що годе в ред, но сега много ти се е отразило опраскването. Достоен си за съжаление! Започвам акция за събиране на буркани с компоти и всякакви други храни.

Ето че ако не друго поне... буркани и поне малко храна ще спечеля покрай писането на тия мои глупости за... възпитанието, моля ви се, на младите! Спомняте си как други възмутени граждани ме заплашиха, че ако се случи аз да съм учител евентуално на техните деца, щели били да ме изритат с шутове от училището! (Тия възмутени граждани поне доставиха известна радост да моята работодателка, страшно тъжна от това, че май се очертава моя милост отново да се върне в училището!) Както и да е, здравата съм го закъсал финансово, спря ми помощта за безработни, не че тя е била нещо, но се крепях някак в ужасна мизерия, ето, сега вече нямам абсолютно нищо, а ми предстоят месеци наред жалко и унизително съществуване - докато се появи окончателното решение на Върховния касационен съд по дялото за моето опраскване от работа! (Ами ако това решение бъде не в моя полза, как тогава изобщо ще живея, ето, и моята съпруга, също учителка, е вече цяла година безработна?!) Та ето че поне с тия мои писания успях да разчувствам тъй отзивчивите души на читатели като горния, който пък ме нарича "Грънчи", сигур е много отворен пич, нема що, вижте само каква смелост ("мъжество") лъха от тъй прочувствените думи на здраво законспириралия се анонимен "смелчак", абе немам думи, пич от класа требе да е тоя! Та значи бил съм достоен за съжаление - и подигравки, естествено, съм заслужил; този въпросният пич очевидно има и завидно възпитание, няма що, щом без капка неудобство се гаври с възрастен човек като мен, изпаднал в тежко състояние; за него да плюеш, да обиждаш по-възрастните е нещо съвсем "естествено" и "нормално". И сигурно е и "човечно", знае ли се какви представи за "човечност" имат тия въпросните... дебили?!


„Мадоната и младенеца“ маслени бои на дърво – ок. 1504 – 05 г.

Тия увреждания на съзнанието, на ума, дори на мозъка, чини ми се, се дължат предимно на ранния секс - или поне на прекомерното мастурбиране, щот "като нема риба, и ракът е риба", нали така?! Който е станал роб на сексуалността си, той води, разбира се, жалък развратен живот. На тази основа хората се и озлобяват, тия неща вървят в комплект. Може би прав е дъртият педераст Сократ, че малоумните хора са и зли, че е тъпа работа умен човек да е зъл, т.е. злите са непременно и крайно тъпи хора. Сиреч, чрез учене, чрез философия, чрез знанието, чрез упражняването и укрепването на разума ние в крайна сметка ставаме и по-добри, щото наистина е недопустимо умен човек да не е осъзнал вредата за него самия от това да бъде лош. И затова ако наистина е умен, той няма да си позволи лукса да е лош.

Простите хора, ако сте забелязали това, са обикновено и твърде зли, нищо че крият озлобеността си понякога доста умело. Те са иначе крайно лицемерни и лъжливи, видиш ли лицемер и лъжец, считай, че той няма начин да не е и мръсник, да не е крайно зъл, подъл и лош човек. И няма начин да не е коварен дотам, че може да ти причини какви ли не злини. Щото нема акъла, горкият, да осъзнае, че като причиняваш злини на друг, то всичкото на теб непременно се връща един ден, може не точно сега, но непременно ще те сполетят респективните беди - на тия, които ти си причинил на ближните.

Умните хора затова са искрени и честни, те просто няма за какво да лъжат, да лицемерят, да увъртат. Умните хора, ама говорим за истински умните, сиреч разумните, са и великодушни, но пък истински умен човек не може да е оня, чиято душа като цяло не е достатъчно развита. Като казвам "истински умен" разбирам разумният човек. Духовно развитият човек е истински умният (и по тази причина и добър, и благороден) човек. Духовна развитост, т.е. душевна хармония добиват само ония, които усърдно на младини са се занимавали с философия, с пълноценно мислене, което няма нищо общо с правенето на някакви чисто разсъдъчни сметки "без кръчмаря", когато самонадеянит ум не е подкрепен от ресурса на останалите душевни сили (чувството най-вече), такъв човек именно става дървен "философ", става умник и умуващ, чиито обаче сметки са все погрешни, щото е изпаднал в илюзията, че умът може всичко да разбере; не, ако не е подкрепен от чувствата (и от останалия ресурс на душата, примерно интуиция, въображение, вяра, воля...), умът всичко разбира криво и превратно, той тогава всичко разбира порочно, извратено и пр.


Self-portrait of Raphael, aged approximately 23 years

Ето защо по чисто умствени (разсъдъчни) причини (можем да говорим с право дори за явлението умствена, интелектуална недостатъчност!) хората стават и... развратници, примерно младо момче, като гледа някакъв... порнофилм, решава, примерно, на 12 годинки сам да почне да прави секс, да речем, с приятелката си по чин; и не отстъпва докато наистина не постигне целта си; не че неговата приятелка има достатъчно умствен или нравствен ресурс да откаже, да се съпротивлява на желанието му; е, почват те да правят секс щото са си направили сметчицата, че требвало да са като "големите", в резултат стават завършени дебили (щото тия, "любовните" неща при незрялост на психиката на юношата и девойката са подобни направо на отрова за техния душевен живот!).

Как да бъде предотвратен този ранен и кажи-речи детски разврат ли? (Щото нима си въобразявате че когато на такава възраст младите веднъж вече са опитали от отровата на сладострастието те ще могат да мислят за нещо друго освен за секс ли?! Я помислете малко за да установите дали могат да мислят за нещо друго освен за секс когато децата ви са започнали своя "сексуален живот", примерно, на 13 годинки!) Трябва строг родителски контрол, така ли?! Трябва да бъдат подложени на непрекъснато дебнене, с оглед да бъдат опазени, така ли? Нима е възможно това?

Не е възможно, разбира се. Значи младите трябва да бъдат възпитани така, че сами да могат да ръководят живота си - и то от най-ранна възраст. Когато вече са на 12-13 години юношите вече отдавна трябва да умеят да боравят със свободата, да имат нужния усет за свобода, трябва да умеят, пък макар и незряло, да боравят с нея, е, разбира се, тогава вече е дошло времето постепенно, чрез философия, да осъзнаят великата по духовния си смисъл идея за свобода, тогава именно трябва да формират своето самосъзнание на свободни, което значи суверенни личности, разбира се, това не може да стане без философия, разбирана обаче в истинския й смисъл.

И това не може да стане без истински възпитатели, т.е. духовни наставници. Естествено, че са пълни глупости допусканията, че тия въпросните истински възпитатели трябвало било, видите ли, да са непременно... педерасти (и педофили) и прочие. Тук искам нещо специално ясно да кажа, при това да го подчертая дебело, щото не се разбира изобщо:

И Сократ, и Платон, и останалите велики философи-идеалисти от Древността са били варварски оплюти, оклеветени и злепоставени от своите врагове чрез обвинението, че са били, моля ви се, "педерасти", това е толкова просто и ясно, че се саморазбира от себе си. Враговете на Сократ и на Платон са били безчет, това са, разбира се, умствено, личностно и нравствено непълноценни хора, това са завистници, това са именно развратници, които за нищо друго освен за секс не могат да мислят, това са материалисти, нихилисти и безбожници, това са легиони лъжци и лицемери, аморални типове, които обаче, забележете, дори и в онази възвишена епоха непременно са били на власт, т.е. това са били политическите противници на великите философи и възпитатели на младежта; тоест положението и в древността е било досущ като сегашното, разлика никаква нема, да не говорим пък за някаква принципна разлика.

Сократ и Платон са духовно издигнати, те са идеалисти, те са духовни личности от огромен мащаб, такива като тях се срещат рядко, тях по тази причина отдадената на глупости тълпа неистово ги мрази, а пък демагозите, които угаждат и се подмазват на въпросната отдадена на разврат, на мръсотии и на дебилщина тълпа (с оглед да я възседнат, т.е. да се доберат до властта!) са насъсквали аморалното множество срещу толкова ярко превъзхождащите ги в духовно отношение философи. И какво друго може да измислят враговете на Сократ и на Платон освен да ги обявят за... педерасти, т.е. да им отправят клевета с единствено понятния им сексуален смисъл?! Те, разбира се, не могат друго, те друго не могат и да разберат, камо ли пък да го съчинят; тази разплула се от разврат, от похот тълпа мисли само са секс и за разврат, затова и нейните водачи са тъкмо като нея, те са нейна еманация.

Ето по тази причина Платон и Сократ са били крайно жестоко оплюти в един опит за морално дискредитиране на сексуална основа, на който днес могат да вярват абсолютно същите като личностност и морал, с извинение, индивиди, само такива същите като техните оплювачи и гонители могат да се впечатляват от такива глупости и идиотщини, разбира се! Значи да си представиш, че Сократ на неговите години копнее за секс с любимия си ученик, че изпитва долни сексуални страсти именно към тялото на младежа, е абсолютна дебилщина, която може да ти изглежда правдоподобна само при условие, че ти самият не само си дебил, но и си заклет враг на духовното; а дебил е оня, който силно е привързан към дебилщините от такъв род, той копнее направо за такъв род дебелщини. Аз лично пък изобщо не мога да си представя Сократ да изпитва телесни похоти към своите ученици, това ми се вижда колосална дебилщина, но ето, очевидно, има хора, които не само могат да си го представят, но и си въобразяват, че Сократ наистина е правил такива неща (за които също така само дебили могат и да копнеят, нали така?).

И ето на това основание, казахме, Сократ е бил обвинен, че "развращава младежта", осъден е бил на смърт и е бил убит, бил е принуден да изпие чашата с отровата. Мисля, че по този пункт вече се разбрахме предостатъчно. Има ли нужда още да говорим по него?


Който не преживявал никога това несравнимо удоволствие да общуваш пълноценно с мислещи млади хора, такъв само тогава може да си помисли, че нещо друго може да почне да отклонява вниманието на разговарящите, особено пък в такава идиотска посока, именно гнусна лакомия по плътта на младежите. Просто двете удоволствия са несравними, едното безкрайно превъзхожда другото. Е, философът трябва да е пълен олигофрен, идиот или кретен за да предпочете безкрайно по-ниското, мръснишко и слабо удоволствие след като има възможността да се наслаждава на истинското, на онова блаженство на духа, което малцина познават. Това именно е блаженството на търсещия истината дух, което е най-силното любовно блаженство, на което сексуалните, плътските наслади са жалко и съвсем непълноценно подобие, нещо като карикатура или гротеска!

Да, едни хора имат дух, по тази причина могат да си доставят несравнимите с нищо друго духовни удоволствия, други обаче имат само... тяло, те по тази причина не познават и не признават никакви други удоволствия освен телесните, сексуалните, освен похотите на плътта. Това са двете категории хора и личности. Втората категория, на търсачите на сексуални утехи, на развратниците, на дебилите инстинктивно мрази и презира ония, които са способни на истински човешки наслаждения, т.е. духовните блаженства и пр. И затова такива не мирясват докато не унизят и не убият тия духовни първенци на човечеството. Естествено, развратниците никога няма да разберат и каква е напълно непонятната им духовна сила на любовта и на красотата - и на истинската, пълноценната, неземната, небесната еротика. Всъщност за тия, които нямат дух, а имат само тела (пениси, вагини, кожа, стомаси и пр.), няма такова чудо на чудесата като истинска любов, те знаят само, че любов "няма", а има само, моля ви се, секс - и разврат, има само обожествяване на разврата и на похотта!

Но за това ще се наложи да пиша по-нататък. Аз, прочее, вече съм писал по тази тема, темата за любовта, за щастие много съм мислил и писал по тази тема (като се почне още от първата ми книга, наречена ЖИВОТЪТ НА ДУШАТА). Имам също така и започната, но недовършена, разбира се, книга по тия въпроси (тия книги никога и не могат да бъдат завършени, темата им никога не може да бъде изчерпана!). Който иска може да се порови на страницата, където са моите книги и да намери ръкописа за любовта, той е публикуван там вече (но като книга не съм имал времето да го оформя и издам). А сега аз се оттеглям, понеже хем се изморих да пиша, хем ми се налага да излизам по друга работа. (Налага ми се да... ида да ровя по кофите за боклук - за да намеря нещо, което после да продам и да си купя нещо за ядене! :-) Вярвате ли и в тази идиотщина, дами и господа, другарки и другари... дебили?!)


Хубав ден! Бъдете здрави! Презирайте ме колкото си искате щом така ви харесва... вярвате ли, че това какво изпитвате към мен изобщо ме вълнува?!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

3 коментара:

Анонимен каза...

ХА!-ХА!-ХА!ХА!-ХА!-ХА!ХА!-ХА!-ХА!ХА!-ХА!-ХА!ХА!-ХА!-ХА! КИСЕЛО ЛИ Е ГРОЗДЕТО ГРАНЧАРОВ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!! КАТО СИ ИМПОТЕНТЕН И ВЕЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА ПРАВИШ СЕКС ЗАТОВА ЛИ ЗАПОЧНА ДА ПРОПОВЯДВАШ "ДУХОВНИТЕ БЛАЖЕНСТВА"???????????!!!!!!!!!!!!! :)))))))) НИЕ ПЪК СИ ПРАВИМ ЗДРАВ СЕКС И СИ НИ Е ХУБАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ СМЕ ИСТИНСКИ ЖЕНИ И МЪЖЕ А НЕ ЖАЛКИ ДУХОВНИ ПЕДЕРАСТИ И ПЕДОФИЛИ КАТО ТЕБ, СЪЗНАВАШ ЛИ КОЛКО СИ ЖАЛЪК ТИ, НЕЩАСТНИ РАЗВРАТНИКО????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕТО ЧЕ ДОКАЗА ЧЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАШ ДА БЪДЕШ УЧИТЕЛ НАЙ-ВЕЧЕ ЗАТОВА ЗАЩОТО СИ МОРАЛНО ПРОПАДНАЛ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! УМИРАЙ ОТ ГЛАД, ОТ ЗЛОБА И ОТ МЪКА САМ, ИЗОСТАВЕН ОТ ВСИЧКИ И ПРЕЗРЯН, ТИ СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИМА НИКОЙ ДА ТЕ ПРИЗНАЕ ЗА "ПЛОВДИВСКИ СОКРАТ", НЕКАДЪРНИКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А "КНИГИТЕ" ТИ СА ТОЛКОВА НЕКАДЪРНИ, ЧЕ НИКОЙ НЕ ГИ ЧЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ако младите ви се струват глупави, пошли и невъзпитани гамени, това не значи, че по ваше време без друго е било цветя и рози, а просто, че вие безнадеждно сте остарели... :)

Ralitsa Kovacheva

Анонимен каза...

Грънчаров много остаря откакто го уволниха и затова почна така настървено да пише срещу секса. А сексът си е една най-обикновена човешка радост но това стари импотентни дърдорковци като него не го разбират и няма как да го разберат.