Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 29 май 2018 г.

Робите си обичат робството, а свободата за тях е напълно непонятна тайна



Другари и другарки патреоти и патреотки, стига сте се занимавали с "робството" ни спрямо Османската империя, това е отдавнашно минало; що не кажете нещо за робуването на руски мекерета като вас спрямо тъй наглия руски империализъм, който толкова пъти ни "освобождава" от свободата, от достойнството, от просперитета?!

Мълчите за това напълно съвременно робство, а ни баламосвате с глупости, представяйки се за големи патреоти - и пак обслужвате руския интерес, щото ваша истинска родина май е Русия, нали така?

Министерските чиновници, спрямо което уж толкова роптаете, са виновни най-вече за това, че със всички сили насърчават робския манталитет и у вашите деца, забранявайки свободата в образованието; но вас тия неща, а именно що е свобода и как се живее свободно не ви вълнуват.

Робът изобщо не обича свободата, робът си обича робството, тъй че и вие с въпросните чиновници сте напълно еднакви, не ни баламосвайте, че сте уж различни.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: