Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 2 май 2018 г.

Османската империя векове наред ни е пазила от душмани, пазила ни е и от най-големия български душманин: руският империализъм!



Сергей Добрев: Това е пост към мен на рускиня живееща в Търново, по повод дискусия за шествие на безсмъртния полк във Велико Търново. И го пускам тук (вижте непременно коментарите, интересни са, бел. моя, А.Г.) за да преценят всички за какво иде реч и какво е отношението на тези хора към България.... Пускам и линк към профила на въпросната дама.

Nadejda Vaneeva: Сергей Добрев не се знае с кого е преспивала баба ти, дали е с турчин, или руснак! През вековете през вас са минали кой ли не!

И да, щях да забравя; във вашата история няма и ден без чуждо присъствие. Важното е дали е приятелско, или колониално. Сам прецени колко си е "ваша"!

И продължението:

Nadejda Vaneeva: Чувството, че имам цяла империя зад гърба си, е страхотно А това чака вас!


Моят коментар: Тази рускиня се фали, че зад гърба й стояла цяла една империя! Че руснаците с имперско самочувствие ни презират и обиждат се знае отдавна. В тази връзка искам да кажа нещо, което ми е крайно интересно как ще се приеме от така добре измитите (от русофилската пропаганда в учебниците ни по българска история!) немислещи български мозъци. А това, което ще кажа, не е толкова скандално, щото то е един най-прост извод от историята ни.

Тази рускиня ("горда представителка" на една често окупираща - "освобождаваща"! - ни империя!) ни се подиграва, че в историята си не сме били имали и ден без "чуждо присъствие". Факт, така е: не през цялата, но през повече от половината от историята ни нашата страна е окупирана от друга държава - Византия, Османска империя, Руска империя, СССР). Това е факт, но е важно как ние този исторически факт го тълкуваме.

Ние наричаме по най-тъп начин тия чужди владичества "робства", излиза, че през по-голямата част от историята си сами сме били, видите ли, "роби"! Което не само че е глупост, то е и неистина.

Ето сега възловия момент, за който апелирам повишено внимание, с оглед да бъде разбран адекватно: Османската империя владее българските земи най-продължително време, цели пет века. Но е крайно време да се осъзнае, че през тия пет века предците ни не са били роби: през тия пет века страната ни е била най-богатата провинция на една мощна космополитна империя, вярно, Османската империя е с азиатски корени, тя не е европейска, но това съвсем не значи, че сме длъжни да се самообиждаме като сами себе си наричаме "роби", което изобщо не е истина, нещо повече, е крайно тъпо при това!

Дошло е време съобразно възгледите на съвременността, на модерната епоха да преоценим коренно османския период на българската история. Тия пет века османско господство съвсем не са толкова позорен "робски" период, в който ние уж само сме стенели и друго не сме правили освен да чакаме митичния "дядо Иван", сиреч, войнстващия руски империалист, да дойде - та да замени тъй "позорното" османското "робство" с тъй "приятното" руско такова! Не, в тия пет века страната ни е била, казах, най-богатата провинция на една мощна световна сила, била е част от космополитната Османска империя! В тези пет века тече процес на натрупване на жизнени сили, страната ни, трябва да признаем това защото е справедливо, е била управлявана сравнително мъдро и разумно за времето си, Османската империя е имала доста периоди, в които е управлявана от мъдри, от разумни управници, тя е имала добро (за времето си) правно и административно устройство, имало е ред, страната ни е била пазена цели пет века от огромните имперски апетити на лакоми и войнствени чужди завоеватели (готови да нахлуят от североизток най-вече!), ако в тия пет века ний бяхме самостоятелна държава, много е съмнително дали щяхме да устоим на руската имперска инвазия, особено силна през последните два века (18-я и 19-я) и пр., още много мога да изреждам, но спирам дотук, за да не се дразнят някои.


Тоест - нали следите мисълта ми? - може с право да се заключи, че този петвековен период на османско господство над България има общо взето съвсем позитивен смисъл, "робството" ни си има и своите благотворни за развитието ни ефекти, ето това нали можем да признаем - ако сме разумни и справедливи?! Не само не сме били "роби", но в рамките на огромната космополитна империя - Османската - сме имали, сме се ползвали от ред икономически и политически даже предимства, от които ние сме черпели с пълни шепи. Османската империя е била огромен пазар, много български търговци са сновали из нейните широки простори, българските стоки са били пласирани в огромно пространство, това е било мощен стимул за прогрес. Вярно, имали сме и някои притеснения, но дето се казва "такова е било времето", нима ако сме били в същото това време под господството на не по-малко, напротив, на много по-тираничната Руска империя, щяхме да сме били по-добре?

В Османската империя тъкмо заради космополитизма й българите са имали много права, могли са да запазят вярата си, имали са право на собственост, можели са свободно да пътуват нашир и надлъж из Империята, т.е. тия пет века не са "изцяло тъмно пропадане", някакъв "тотален провал" в българската история, както още, за жалост, това се пише из учебниците по история, които, както добре знаем, са писани от продажни хора, обслужващи усърдно чужди имперски интереси, именно руските. Крайно време е да се освободим от тия коварни заблуди за собственото си минало - та да прозрем и някои истини, които са ни съдбовно необходими за трезвата оценка на сегашните ни немалки проблеми. Отново същата тази Руска империя ламти за завладяване на българските земи, този път обаче ни пази от нейната ненаситна паст Европейският съюз - както преди век и нещо ни е пазила от този най-голям български душманин Османската империя. Това е вкратце основното съдбовно съдържание и смисъл на актуалния политически момент, който обаче може да се прозре, казах, само ако сме се освободили от тъй фаталните и коварни заблуди за нашата собствена история.

Това исках да кажа. То е толкова просто и саморазбиращо се, че просто ми е неудобно да разказвам тия истини, които отдавна всеки разумен човек трябваше да ги е приел. Бъдете здрави! Плюенето ми може да започне! Обявявам даже награда за произвеждането на най-пищната плюнка връз мен: ще подаря да отличилия се една моя книга, която носи заглавието СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ - или една друга, която се нарича БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА! Сериозно ще му подаря една моя книга по избор от тия две, които ще са полезни на този най-усърден оплювач: който всъщност плюе не връз мен, а по собствения си сурат, ала не го съзнава това!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

10 коментара:

Анонимен каза...

ВИЖДАТЕ ЛИ КАКВО СИ ПОЗВОЛЯВА ДА КАЗВА ТОЯ ПРОКЛЕТ НЕГОДНИК И НЕКАДЪРНИК!??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТУРСКО РОБСТВО БИЛО НЯМАЛО, ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТУРСКОТО РОБСТВО БИЛО ДОБРО ВРЕМЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ??????????!!!!!!!!!!!!!!! КАЖЕТЕ МИ ЧЕСТНО, МОЖЕ ЛИ ТАКЪВ ИДИОТ ДА БЪДЕ УЧИТЕЛ В БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ?????????????!!!!!!!!!!!!!! ЕТО ЗАТОВА БЕШЕ УВОЛНЕН ТОЯ АБСОЛЮТЕН НЕКАДЪРНИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩОТО СИ ПОЗВОЛЯВА ДА УЧИ УЧЕНИЦИТЕ НА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НО НИЕ, ЗДРАВИТЕ СИЛИ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ, НЯМА ДА МУ ПОЗВОЛИМ ДА СЕ ВЪРНЕ НА УЧИТЕЛСКАТА КАТЕДРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АКО ТРЯБВА ЩЕ УМРЕМ, НО ТОЗИ ВРАГ НА БЪЛГАРЩИНАТА НЯМА ДА ПРИПАРИ НИКОГА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ, А СЪЩО ТАКА И В НИКОЕ ДРУГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОЛУ ПРОДАЖНИТЕ ТУРСКИ ПОДЛОГИ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ, НАШАТА ПРАВОСЛАВНА СЕСТРА И ОСВОБОДИТЕЛКА!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

А ти кажи на тази нагла рускиня, че когато нейните прадеди са ги продавали като добитък , на цена под тази на една крава, моят прапрапра.... дядо е давал пари под лихва на Търновския паша, че и си ги е вземал обратно :-)

Kalin Dimitrov

Анонимен каза...

Няма да допуснем русофоби да упражняват дори функцията на прост български учител.

Анонимен каза...

Ма ти верно не си у ред

Анонимен каза...

За разлика от робите в Московията, наречени "крепостни", които "освободени" от царя "освободител" пак си остават роби. Няма друга империя, която да е имала за роби собствения си народ - освен руската!!!

Юли Енчев

Анонимен каза...

Заради никаквата политика на Балканите и простотиите на Иван Александър, османлиите направо ни връщат в "детската градина". Въпреки "космополитната политика" на империята - тя си е феодална и доста изостанала в много отношения спрямо европейските държави. Така, че този период за България си е истинско задържане и обезкръвяване и доста голямо интелектуално отъпяване на нацията ни. Следосвобожденският "продукт на Османската империя" в България се нарича Бай Ганьо. Руската империя е на същото ниво, че и по-зле от Османската. Още повече, че Русия маскира интересите си за контрол на Босфора и Дарданелите под формата на Освободителна война за поробените братя българи. Просто се използва обществената нагласа заради зверствата при погрома на Априлското въстание в България. Историческите факти за този период са неуспорими.

Venelin Gotev

Анонимен каза...

Всеки има право на собствено мнение, но от Вашето се вижда, че имате сериозни пропуски по ИСТОРИЯ.

Махнете снобизма, разширите кръгозора на историческото си познание и сам ще се убедите в собственото си израстване.

Марийка Давидова

Ангел Грънчаров каза...

Марийка Давидова, а бихте ли ми посочила конкретно поне един мой "сериозен пропуск" в историческите ми познания? :-) Любопитно ми е да разбера какво всъщност имате предвид - щом сте избрала да се изразите така снобарски явно сте имала нещо предвид! :-)

Анонимен каза...

Абе, аз не съм чул султана да е канил волтер и русо, и да е плащал на френските енциклопедиссти, ама руската екатерина го е правила. Руският крепостен селянин нее живял по-зле от френският... аби ора, що приказвате без да знаете, много изпростяхте ей. Добре че се махнах от тая кочина България. А ти грънчаров си жив ташак, каквато ти е историята, такваз ти е и философията. Дано не те върнат в училището, щото си опасен.

Анонимен каза...

Да, правилно, Гранчаров е много опасен и не бива да се връща в училището ни!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ние ще се постараем да направим това!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ако се наложи ще му направим мечка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И жива верига ще направим!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Разчитайте на мен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!