Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 24 май 2018 г.

Идеята, която стои в основата на древно-гръцката система на духовното възпитание на младежта


Лека-полека напредваме в изясняването на въпросите от толкова важната тема за възпитанието на младите, по-скоро на юношите, щото за възпитанието на съвсем малките деца в момента не обсъждаме как следва да бъдат възпитавани (на този момент ще обърна внимание по-нататък, живот и здраве да е само!); последното есе получи заглавието Защо днешните мъже сме сексуални роби на жените - или на какво се дължи женската тирания, от която ний, мъжете, толкова жестоко страдаме?, което съдържа един основен извод, който можем да използваме за отправна точка на по-нататъшните ни търсения. Оказва се, че младите момчета, тинейджърите, за да станат истински мъже, имат една основна задача в този тъй съдбовен за бъдещето си проблем, а именно: как да се опазят от ужасната възможност, вещаеща жалкото им бъдеще, а именно да не станат роби на жените, да, да не допуснат да станат сексуални роби на жените, изрично подчертавам това.

По начало човекът не трябва да допуска да стане роб на когото и да било, дори и на... собствения си пенис а за жените: на своята вагина), е, трябва да признаем, че такава една страшна опасност винаги съществува, ето, тя трябва някак да бъде предотвратена; оказва се, че тази тиранична власт на сексуалността (либидото) спрямо човека трябва да бъде избегната и предотвратена някак, иначе последствията са страшни; можете с просто око да забележите обаче колко много хора в наше време, мъже и жени, страдат неимоверно от точно тази тирания, наистина е страшно направо! Знайно е също, че двата пола (това са двете половинки на цялото, наречено човек) водят вечна борба за надмощие, ето, оказва се, мъжете са застрашени от прословутото женско коварство ("О, жена! Коварство е твоето име!", това изречение нали ви е известно? "О, жени, вашето име е вероломството!", това пък са думи не великия Шекспир!) Е, жените успяват (по мои наблюдения в повечето пъти - иначе съдбата на човечеството щеше да бъде съвсем друга!) да постигнат пълна власт, иначе казано господство и хегемония над мъжете, успяват да ги поставят във варварска зависимост, и то именно на тази основа, в сексуално отношение; нищо че жените се представят като "слабия", моля ви се, пол; между другото именно тяхната сила е... слабостта! (Тук вижте нещо интересно, Женщина, как тебе имя?, прочетете го непременно - или да го преведа тук? Ето поне началото, тъй многозначителното начало, превеждам:


Жена - как ти е името? О, жени, нищожността е вашето име! Колко пъти сме срещали тази крилата фраза и вътрешно сме се смирявали: е, щом като ейвънския бард с устата на самия принц Хамлет така казва, значи нищожност е нашето име, нищо не можем да направим. А ако сравним руските преводи на "Хамлет, принцът Датски"?

И там се привеждат всички варианти, чрез които е била превеждана тази така знаменита фраза. Погледнете, сега не искам тук да цитирам толкова голям откъс. А в оригинал тя е: Frailty, thy name is woman! Добре де, как може да се преведе това Frailty? Помагайте, познавачи на английския, та да намерим най-точното българско съответствие (схващато и предаващо верния смисъл!) А руснаците са се мъчили доста над тази думичка, ето, привеждам сами думите, които са използвали различните преводачи (предимно поети, поетите най-добре разбират женската власт над мъжа!): "бренность", "ничтожество", "ничтожность", "непрочность", "слабость", "суетность", "непостоянство", "хрупкость", "изменчивость" (повтарящите се ги прескачам), "вероломство", "неверность" - това достатъчно ли ви е? (На български са почти същите, бренностьШекспир както обикновено здравата е изпотил преводачите! Защо ли обаче той така жестоко се отнася към жените, към тъй прекрасния пол? Може би защото и той е... педераст?! Може би тъкмо по тази причина той така определя жените? Или съвсем друга е причината?

Да запомним обаче: момчетата имат една съдбовна задача в решаващия период на своето формиране като личности, т.е. като мъже, а именно да се предпазят от робуване на жените - и то за цял живот, тук няма, дето се казва, мърдане, попаднеш ли под това "тъй сладко робство", отърваване няма. Какво губи оня мъж, който не е успял да избегне тази жалка участ ли? Ами най-вече губи самата възможност да стане... мъж, иначе казано, същество, за което най-висшата дейност е духовната, мъжът по начало е дух, е духовно същество, а мисленето (свободната мисъл), сиреч разумът е неговата най-висша отговорност, за която изобщо е създаден мъжът. Мъжът съществува за това да мисли, да търси истината, само в мъжката душа може да се роди и да бъде опазено това най-свято нещо: истината, знанието, самата мъдрост! Ще кажете: айде сега, Грънчаров, стига, моля ти се, глупости, аман от твоите философски глупотевини, как така мъжът да е "разумно същество", как така мъжът да е преди всичко друго... дух и разум, моля ти се, не ни занимавай с простотии, ний знаем какво е мъжът, разбираме кое е истински мъжкото: амче мъжът какво друго е ако не... пенис (гърците казват: фалос, ний пък знаете какво казваме, знаете кои са най-популярните български думички за обозначаване на мъжкия полов орган, по понятни причини аз тук не мога да си позволя да ги употребя, щот са много мръснишки и срамни!). Нали така мисли по-голямата част от човечеството, включително и тъй любимите ви педали?! Да, аме ето, оказва се, че истината по този въпрос е съвсем друга: мъжът е дух, мъжът е разум, разумното мислене и мъжката отговорност в живота, ако ний, мъжете, не си изпълняваме мисията, всичко ще отиде по дяволите, нашата мъжка отговорност също така най-вече е: да си запазим свободата, да не сме ничии роби, да не сме роби нито на малодушието си, нито на слабостта си, нито на дребнавостта си, нито на бездушието си; естествено, че не бива да допускаме да ставаме жалки и презрени роби на... жените, да ставаме техен обслужващ персонал, да ставаме нещо като "двукраки и ходещи... вибратори" за утоляване на тъй ненаситната женска отдаденост на сексуалните удоволствия, на секса. Е, казах го и това, сега вече можете да започвате да ме плюете, да ме замеряте с камъни, да ме пребивате, да ме разкъсвате, каквото искате правете с мен, аз казах каквото трябваше.


Не само мъжът, но и човекът има тази съдбовна задача, тази най-важна работа за вършене: да облагороди, да очовечи, да култивира своя проклет сексуален нагон, ако трябва да окове във вериги своята сексуалност, щото ако не го направи, този огромен резервоар на жизнена енергия, какъвто представлява човешката сексуалност, ще бъде пропилян напразно. Е, това жените съвсем не го могат, оказва се, за жалост, с тази задача не се справят и огромната част от мъжете, които, казахме, даже почват да се гордият, че били станали, моля ви се, самоотвержен обслужващ персонал на жените, били станали персонал, обслужващ незадоволимата женска жажда по сексуалните удоволствия; нарочно се изразявам така, та белким зацепите за какво точно става дума. Стават предани роби на жените, обслужващи тяхната страст по удоволствията, между другото жените, дето имат задачата да продължават живота, по този начин самоотвержено си изпълняват задачата, която природата им е отредила, а покрай това обаче и доста прекаляват, щото, знайно е, не само за жените, но и за мъжете, е доста приятна тази задача, именно правенето на секс, нали така, удоволствието е несъмнено и по тази причина е така силно желано, и от жени, и от мъже. Добре де, но все пак нали не само за това сме родени на този свят, да се отдаваме на удоволствията от секса, нали все пак имаме да вършим и някоя друга работа, а? Имаме, ама... тя може да почака, нали така? А ний да се забавляваме, ний да се наслаждаваме, щото все пак няма да живеем вечно, а пък времето е така бързотечно, нали така? Е, направете си извод какво ще стане с младия човек, с юношата, когато тази коварна мисъл се настани в съзнанието му и го обземе изцяло: няма да живея вечно, няма да съм вечно млад, сега му е времето да се отдам на удоволствията, нищо друго не ме вълнува, това е най-важното, с глупости, моля, не ме занимавайте, аз съм хитрец, ще надхитря дори самия живот, ще се отдам на непрекъснат разврат, ах, колко велико и съблазнително е това, нали така? Ето, като почне да мисли така, младият човек, юношата, още тогава почва да става не човек, а... пълен боклук; скоро той ще стане абсолютен кастрат за духовното, да, ще скопи у себе си своята способност да бъде дух, да бъде истински мъж, да си изпълнява истинската задача на живота, а именно да мисли, да търси истината, не, тия неща могат да почакат, нали така, важното е да се забавляваме, нали така мисли огромната част от човечеството?! Е, ставайки сексуален роб и обслужващ персонал на жените, повече мъже си определят незавидна участ - или тяхната участ е съвсем завидна, а, какво ще кажете? Завидна е, естествено, нали така мислите?! Убеден съм, че така мислите. Но...

Митю Пищова (или Питона?) "порил", моля ви се, жените като "риби", в списъка си имал 2794 жертви! - ах, какъв велик човек е тоя Митю?! Да не говорим за другите нашенски "пичове", нали така, просто нема нужда да говорим повече по този въпрос. (Слави сигур всека вечер си има некоя танцьорка в леглото, он по тази причина не се и жени, за какво, моля ви се, ме е една жена, съпруга, на такъв велик мъж кат наш Слави?! Да не е гламав Слави че да има само една жена - като може да има по възможност сичките?! "Елате, пиленца, при батко!", нали така пее кумирът на нашата младеж Митко (или Минко?) Калайджиев?! Момичета, елате при мен, аз съм нещо като автобус "Икарус", винаги може да седне у мен още една! Да продължавам ли още в описанието на личностната, духовната, нравствената, човешката деградация на съвременната ни младеж? Или нема нужда, загряхте вече май за какво става дума?


За да се опази от това двойно сексуално робство - на тъй магнетично привличащите младите мъже жени, привличащи ги, естествено, със своите вагини, простете де, и с бедрата си, с циците си, с... очите си най-сетне привличащи ги, не съм някакъв изрод да не знам, че и с очите си привличат младите мъже тъй сладострастните жени; та значи от женска страна първо е това робство, но то има и втора страна, именно да робуваш на... собствения си пенис! - та значи да се опази от такова едно двойно робство, вещаещо жалка участ, младият мъж, бъдещият мъж, юношата, тинейджърът и пр. трябва да се занимава в този решаващ период на живота си най-вече с духовна активност, той трябва да се занимава най-вече с укрепването на своя дух, да, само духът може да ни осигури тъй потребната ни свобода. Само благодарение на духа можем да избегнем тежките вериги на робството, нали ме разбирате с каква идея искам да ви помогна да се овладеете? Избирай: или ще бъдещ жалък роб на жените и на своя пенис, или ще бъдещ дух, т.е. свободно и достойно човешко същество, знаещо какво е свобода - и умеещо да се ползва от нея, т.е. умеещо да се ползва от нейните велики дарове. В решаващия период от развитието си, когато се формира именно това съзнание за свобода (човекът, мъжът е именно свободен дух!), младежите трябва да направят нужното напиращата от техните млади тела колосална енергия (тя има, по Фройд, сексуално естество!), да бъде преформирана, трансформирана или сублимирана и така да се излее под формата на чисто духовна, интелектуална, мисловна активност, да, това време за младите не е да си правят всекидневни сексуални оргии, а да се занимават с философия, с наука, с познание, с търсене на истината, с полагане на усилия в съзнанията на младите да се родят вечните истини на живота, морала, личностния просперитет и прочие. Ох, каква скука е това?! - нали така си помислихте, признайте си де?!


Младежите във възрастта от 12-13 нататък, в тази най-тежка, сложна и отговорна възраст на т.н. пубертет, трябва да се занимават не с практикуване на секс и разврат, и то в компанията на жени-сладострастнички и момичета-развратнички, а трябва да се занимават, повтарям, с най-разнообразни духовни дейности и активности от рода на философията, изкуството, религията ако щете, трябва да направят нужното да употребят напиращата от техните недра огромна (сексуална по естеството си) енергия за такива именно позитивни и чисто духовни цели, които именно ще породят т.н. здрав дух у тях; да, възпитанието на младите, на нестаналите още мъже трябва да е по възможност чисто аскетично, те трябва да бъдат навреме предпазени от отровата на сладострастието! разбирате ли колко тежка е тази задача, дали тя е по силите на някой в нашето тъй свободолюбиво време? какво, Грънчаров, ти младежите в... манастири ли предлагаш да ги натикаме?! Училищата на манастири ли трябва да приличат?! Не прекаляваш ли ти, драги ми Грънчаров, поставяйки такива сурови изисквания?! Не ни ли лъжеш нещо, щото ето (погледнете коментарите под предишното есе!), една жена направо те обвини в тъй осъдителните наклонности към... педофилия!!! И дори те предупреди, че ако не унищожиш тия есета за педерастите, завинаги ще си зачертаеш възможността някога да бъдеш учител, тази загрижена жена се опита да те предпази от тъй коварната опасност един ден самите родители да направят бунт и ако случайно си учител на техните деца, да почнат да крещят:

- Не го щем този педофил! Няма да позволим той да се доближава до децата ни! Никогаш няма да допуснем това! Педофили немат място в нашите училища, особено пък като учители!


Леле, колко страшно стана, хора, приятели: това ли заслужих аз със своите търсения?! Тази ли ще ми е жалката участ тепърва?! И аз ли като Сократ ще бъда обвинен, че развращавам младежта - и аз ли на точно това основание ще бъда осъден, а може би е най-добре и аз като Сократ да бъда убит, май и за мен е най-добре да бъда осъден на смърт, щото, виждате, иначе за мен се очертава най-жалка участ на презрян и изгонен отвсякъде... педофил?! Да, човек с такива педофилски наклонности не бива да бъде допускан в училища, как пък не се сетиха моите гонители за такава една възможност?! А ето сега ти сам, глупако Грънчаров, им я сервираш наготово тази вече необорима теза, представяш ли си колко тъп гаф си позволи да сториш с тия свои писания?! Майчице, какво да правя сега?! Да взема всичко да изтрия и да си посипя главата с пепел ли?! Какво, моля ви се, да правя при това положение?!

А един човек (нарекъл се е Elen Bonev) тази нощ ми е писал ето какво:

- Знаменита и актуална тема! Великолепни есета! Очакваме следващите! Поздравления!

дали този човек не ме подиграва?! Дали пък не е зложелател, който най-коварно ме насъсква да продължа, та хептен да затъна в... лайната (простете, но тази дума май се налага да я употребя?!)?! И това е възможно, нали така? В нашите времена, уви, всичко е възможно...


Днес е 24 май, денят на духоввността, културата, просветата, буквите. Днес е българският празник, най-българският празник! Май ние единствени имаме такъв празник, е, вярно, научихме и руснаците да го празнуват, нищо че техният главатар, тъй обичният от наште родни български малоумници, имам предвид таваришч Путин отсъди, че не българите, а "македонците" били измислили азбуката, нали такава идиотщина благоволи да каже той?! Обичайте го още, драги родни дебили! Та ето, аз на този ден, приятели, съм прогонен от училище български учител, фактически съм с отнети преподавателски права, имал съм бил толкова много грехове, че съм бил нямал никакво право да съм повече учител, нищо че работих на тази нива цели 35 години! Вярно, боря се да си върна правата, боря се да изтрия някак унижението, почти никой не ме подкрепя в тази моя отчаяна борба, тия, дето ме подкрепят, са по-малко от пръстите на едната ръка. И виждате, че даже сред тях се намират хора, които ме предупреждават да внимавам много какво си позволявам да кажа и да пиша, щото може да бъда набеден дори и в най-страшното престъпление: в педофилски, моля ви се, наклонности! То поне педераст да беше, Грънчаров, някак можеше да се преглътне, но щом си педофил, никакви милост не заслужаваш, направо е редно да бъдеш убит, та да не се мъчиш повече, нали така, ний, другарки и другари, сме хуманисти все пак, да го убием, та да не се мъчи "човекът"!


Виждате ли какво се случи сега - баш на празника на духовността се появиха страшни съмнения в моята човешка достатъчност, така да го нарека, знам ли как да го нарека?! Не е човек такъв урод като педофила, дето си позволява да пропагандира такива осъдителни неща: младите момчета, юношите де, трябвало било, моля ви се, да бъдат опазени от ранен секс с момичета и жени, а това можело, представяте ли си, да стане само като те бъдат обучавани от... възпитатели-мъже, и то, моля ви се, какви мъже, тия възпитатели требвало било, както това е в Древна Гърция (простете за думата!), да бъдат... педерасти, т.е. да изпитват, моля ви се, любовни чувства към тия въпросните юноши, та на тази база да могат да ги насърчават да се занимават изключително с някакви си там чисти духовни активности, е, вярно, тия жалки педерасти, мола ви се, щели били само да... съзерцават (без да пипат или докосват!), свежата младежка плът, щели, моля ви се, чисто естетически, да й се наслаждават, и нямало било нищо друго да правят, а само щели били да си философстват, моля ви се, щели да си говорят за вечните въпроси за живота, битието, свободата, човечността и так далее, е тому подобное, и тъй нататък, и ала-бала, и тинтири-минтири, вий на това вервате ли ли?! Вий, моля ви се, вервате ли, че такива... вълци като въпросните философи-педофили (щот педерастът, щом си пада по невръстни, непълнолетни момчета, си е чист педофил!) нема да се нахвърлят жадно на тъй свежата агнешка (младежка) плът?! Хайде де, откъде-накъде да ти верваме бе, тъй нагли ми Грънчаров, дето си позволяваш да пишеш толкова срамни неща?!

Нима само мъж може да се удържи да не се нахвърли на свежата юношеска плът бе, Грънчаров?! Амче сам казваш, тия въпросните възпитатели в Древна Гърция били педерасти, щот били влюбчиви, моля ти се, в младежите?! Как като са хем влюбени, ще могат да се удържат и да не посегнат на младежите?! Не, това е решително невъзможно, ний знаем тия неща! Виж, жена да посегне на младежа, е правилно и нормално, но мъж да му посегне, е вече крайно възмутително, нали така?! А ний не верваме, че мъж-педал може да се удържи и да не посегне, тия на нас не разправяй такива глупави басни!


Нема такова нещо като чисто духовна (и интелектуална) връзка между мъже, Грънчаров, я не ни прави на идиоти?! Нема и не може да има! ти нас не ни баламосвай с тия тъпи приказки за някаква си там "платонична любов между мъже", която, видите ли, не била нищо друго освен "истинско приятелство", тия номерца на изявения и световно известен педераст Платон (дето се е бил влюбил в самия си учител Сократ, пфу, каква гадост!) нас не могат да ни впечатлят, ний знаем, че Платон така увърта щот се мисли за много умен, но ний сме, дека се вика, по-умни и от него! И мигновено го разобличаваме: и Платон, и ти, Грънчаров, и Сократ, сте не просто гадни педерасти, но сте и дори... педофили, щот вашите възпитаници са под 18 години, което значи, че съвсем правилно дъртия педофил Сократ е бил осъден на смърт, Платон е вече мъртъв, а ти, жалки ми Грънчаров, трябва да умреш от глад - щот си много грешен! И щот си много развратен!

Зрелите мъже може да си правят каквото искат, за тях всичко е позволено, но по отношение на непълнолетните не е така. Ето, примерно, руснаците много обичат да се... целуват, да, мъжете се целуват, и то не как да е, а право в устата! Като се напият особено руснаците така се разчувстват, че се мляскат в устата - и това си се смята за нормално, щото е нееротично, щото няма еротичен смисъл. Турците също се прегръщат и целуват дори при среща, Грънчаров, но става дума за приятели, при това тук имаме обичай, докато при възпитанието е съвсем друго. Ти обаче се мъчиш да ни излъжеш, че при общуването между зрели възпитатели (с педерастки наклонности), представящи се за философи, и техните възпитаници, момчета в тинейджърска възраст, нямало никакви, моля ти се, еротични неща, даже те се били докосвали, не, ний в това не можем да поверваме; освен това сме виждали дори картина на твоя любим Сократ, с... еректирал пенис, който се нахвърля на своя любовник Алкивиад, да, красавецът Ἀλκιβιάδης е неговата жертва, а пък Сократ там се държи като същински похотлив вълк спрямо... агнешкото месо! тъй че ти нас, Грънчаров, не можеш да ни заблудиш, ний на такива приказки не верваме.


Ще отвърна ето как: който разбира нещо от еротика и любов трябва да знае, че истинското удоволствие е не самото непосредствено удовлетворяване, а в копнежа (духовната страст или влечение) към него, нали ме разбирате? Колкото по-твърд е човек във въздържането от секс, толкова по-голям шанс има той да възвиси духа си, да се възвиси духовно, ако ме разбирате какво искам да кажа. Вие отец Ередия от романа на Димитър Димов нали го познавате? Е, какво ще кажете за поведението на този истински аскет? Една жена се опитва да го съблазни, нали така, но той издържа, нали?! Да, любовта на двамата е осъдена, тя е невъзможна, душите им са осъдени, но значи ли това, че въпросният отец Ередия се държи така с тази жена щот е... педал?! Едва ли е педал, той обаче е човек на духа, той също така е и истински мъж. Един мъж е мъж доколкото е способен да се въздържа от употребата на женските прелести, да се изразя така чепато, щот взе да ми писма да пиша вече. Е, ще кажете, същият този отец Ередия (той, между другото, е бил също така и красавец!) отказва на тай развратната английска аристократка Фани Хорн, но същият този отец Ередия не може да откаже на... мъж, така ли?!! сигурни ли сте, че не може да откаже отец Ередия на някой жаден за ласките му педал?! Хайде де! Не бъдете толкова сигурни! Мъжът, овладял сексуалността си дотам, че да е способен да откаже на жадна за любовни и сексуални ласки красива и при това влюбена жена, естествено, че може да откаже да прави секс с някакъв си там педал, аз лично така смятам, все пак, да не отричаме това, жените са многократно по-съблазнителни за правене на секс, то самата природа ги е създала за това нещо, нали така?! Ето мисълта, ето идеята, която стои в основата на древно-гръцката система на възпитание:

1.) Момчетата, юношите трябва да си запазят духовната свобода, свободата на духа и на мисълта, сиреч, трябва да направят нужното за да се спасят от двойно сексуално робство, т.е. да придобият тъй трудната независимост както от жените, така и спрямо... собствения си пенис;


2.) Това може да стане единствено като се приучат да пренасочват огромната си, кипяща и бушуваща сексуална енергия в друга посока, по посока на упражняване на умствени (духовни) активности, т.е. в търсене на истината, във философстване, в правенето не на секс, а в провеждането на най-приятни разговори с истински мъже, напреднали в тази посока, с мъже, чиито дух е твърд и укрепен, с мъже, които вече са се спасили от прословутото двойно сексуално робство; в тия вдъхновяващи разговори именно младите момчета привикват да ценят духовните удоволствия и да ги предпочитат пред сексуалните, вервате ли, че това е възможно?! Е, има примери, че това е напълно възможно, да речем, Сократ е такъв пример, а въпросната картина, за която се спомена по-горе (Сократ с еректирал пенис с голия си красив любовник Алкивиад) е нарисувана от човек, който, убеден съм в това, силно мрази Сократ и иска да го злепостави, такъв човек по тази именно причина иска да опошли Сократовата мъдрост, Сократовия живот, Сократовия пример и пр., злобни хора винаги е имало;

3.) Щом веднъж момчетата открият, че има и други, по-истински и възвишени неща, за които е предназначен да служи истинският мъж, щом си укрепят духа (не само тялото, щот тялото си го укрепваме с гимнастика, не със секс!), щом се научат на тъй потребното за живота ни въздържание и самоограничаване (самата свобода е невъзможна без него!), на тази твърда основа вече станалите мъже ще могат да живеят със новопридобитата си истинска свобода, на тази база ще могат един ден и сексът с жени да го поставят на полагащото му се място: все пак сексът не е най-важното на този свят, както си мислят днешните пълни нещастници, наричащи се "мъже", но всъщност представляващи жалка картинка, те наистина не заслужават името мъже, щот са по-похотливи от старите баби - и от най-сладострастните и развратни жени. (Дали жена е възможно да овладее сексуалността си и да си запази свободата, не ставайки робиня на своята вагина и също така робиня на мъжкия пенис аз не зная, питайте по този въпрос жените, смятам, принципно погледнато, че това е възможно донякъде, но е значително по-рядък случай - в сравнение с мъжете; ний, мъжете, сме обречени за това да бъдем свободни духове, за жената е значително по-различно, но темата е голяма и сега нямам възможност да се разпростирам повече.)


Спирам дотук, щото ми се налага да излизам - предстои ми днес да водя своите предавания по Пловдивската обществена телевизия. Затова времето ми за писане приключи. Не ща да се оправдавам за нищо. Да мисли човек у нас вече престъпление ли е? Е, нека да съм престъпник на мисълта щом мисленето е престъпление. Бъдете здрави!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

20 коментара:

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ Е ПЕДОФИЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТРА-ЛЯ-ЛЯ-ЛЯ-ЛЯ: ЩЕ УМРА ОТ КЕФ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА БЪДЕ УЧИТЕЛ ЩОТО СИ ПОКАЗА МРЪСНАТА СЪЩНОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЛАГОДАРЯ ТИ СЪДБА ЧЕ ТОЗИ НЕЩАСТНИК ПОЛУДЯ И СИ ПРИЗНА, ЧЕ Е ПЕДОФИЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПРОСТО ОСТАВА ДА ГО ОСЪДИМ ЗА ПЕДОФИЛСКИ НАКЛОННОСТИ И ТОЙ ЩЕ ВИДИ УЧИЛИЩЕ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АЗ ЛИЧНО ЩЕ ГО ОСЪДЯ ПО ТОВА ОБВИНЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОКАЗАТЕЛСТВА ЩЕ СА НЕГОВИТЕ ГНУСНИ "ЕСЕТА"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОВА СА НЕГОВИТЕ САМОПРИЗНАНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ ГО ОПРАСКАМ ТАКА, ЧЕ СВЯТ ЩЕ МУ СЕ ЗАВИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАКЪВ ХУБАВ ПОДАРЪК НИ ПОДНЕСЕ ТОЯ ГРАНЧАРОВ ЗА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!!!!!!!!!!!!!

Н.Д. каза...

Н.Д.: Да оставим на страна несериозните коментари, смятам че посланието на г-н Грънчаров е ясно "По-малко секс, повече духовно и интелектуално развитие". Искам само да доразвием темата, защо смятате, че жените не могат да се въздържат щом мъжете могат, трябва и жените да могат иначе всичи бракове са обречени. Т.е. мъжете се въздържат, а жените обикалят чуждите мъже, трябва да е и от двете страни. Или става дума за въздържание преди брака или преди намиране на точния човек? Секса в брака е по-скоро укрепващ, макар че и той трябва да си има място и да не е единствената причина за връзката между двамата, смятам че секса трябва да се възприема като допълнение, като "игра" между двама влюбени, а не като основа. В сегашното матерално съвремие (може би никога материалното не е издигано в култ както сега по простата причина че техниката не е била развита) на всичко се гледа повърхностно кто се пренебрегват всякакви морални граници. Да видим как става едно запознансво или "зарибявка" на дама. По няква причина двама момче и момиче са се харесали и започва едно излизане по-заведения уж да се опознаят, важното е да водиш дамата на разнообразни места, да си оригинален, да и говориш, да я разсмиваш. Ако си забавен и интересен и не спираш да говориш минавате към по нататъшен етап: тест в леглото, това е най-важния етап (за нея), сигурно си има и неписан списък кой колко издържа и всякакви деликатни, "важни" подробности. И какво излиза, ако не си в кондиция или в настроение и не издъжиш достатъчно-автоматично отпадаш от класацията, без значение какъв си по характер важното е да има як секс, здраво животинско клатене, лашкане и т.н.
Да видим, най-напред жената се преструва на срамежлива и труднодосъпна, а после иска як секс, който никога не е достатъчен, е това ако не е лицемерие и курвенско поведение не знам кое. А как мислите "курва" обидна дума ли е вече, аз мисля че е даже е похвална например "яка кучка" е направо комплимент за някоя млада девойка усърдно гримирана и натокана, даже ако и кажеш "красва си" е твърде изтъркано и старомодно.
Без морал не могат да се градят никакви отношения между двама "партньори", а от там и никаво семейство като основна градивна частитца за всяко общество, а камо ли някакъв морален и дори икономически разтеж на едно такова "разюздено" племе. Но все пак смятам че има и доста морални личности дори и жени, има доста млади семейства, за които се съмнявам че най-важното е секса, т.е. има и жени които не са чак толкова неубоздани и държат на мъжете си...
Н. Димов

Н.Д. каза...

Според мен въздържанието трябва да е двустранно иначе всички бракове са обречени...

Кръстник Дроселмайер каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Интересен и дълъг пост. Част от книга ли ще е?

Анонимен каза...

24 Май , очаквахме балове, училищата днес по улиците

Ангел Грънчаров каза...

Кръстник Дроселмайер, кажете си мисълта де, защо толкова се засрамихте и си изтрихте изказването? Тук за мислене има свобода, от какво толква се притеснявате?

Анонимен каза...

Честит празник, Ангеле !

Ангел Грънчаров каза...

Относно въпроса на Н.Д.:

Не смятам, че жените не могат да се въздържат от секс, но смятам, че при тях въздържането от секс е значително по-трудно отколкото при мъжете - независимо че жените се стараят непрекъснато да демонстрират, че, видите ли, били "независими" от секса, "не желаели" секс, били, моля ви се, "труднодостъпни" и прочие, което именно и ги издава, че само за секс мислят и само секс желаят, дотам, че сами се плашат от себе си и по тази причина считат за нужно ако не себе си, то поне околните да заблуждават, че това не е така, че това не е истина; по-слабоумните мъже, дето са още по-зависими от секса, дори им се връзват, моля ви се! Има такава една зависимост: колкото по слабоумен е един човек, независимо дали е мъж или жена, толкова повече той иска секс, нещо повече, смята, че сексът е най-важното в живота и прочие; що-годе умните мъже и жени (доколкото такива изобщо има) пък са презрели поне това, че сексът изобщо не е най-важното в живота, те също така са постигнали известен умствен напредък тъкмо защото са си осигурили известна независимост (автономия) от собствената си сексуалност, иначе казано, не робуват толкова на своя полов орган; колкото повече човек е независим от желанията за секс, толкова повече той има предпоставка да мисли за нещо друго, ерго, на тази основа може да се развие умствено и дори духовно. Ето защо за този период (имам предвид т.н. пубертет, юношеската възраст) най-важната задача на младежите е да си осигурят известна независимост от своя нагон, сиреч, да избегнат робуването (или поне слугуването) на собствения си полов орган. Как се постига това е отделна тема, аз нещичко вече писах по нея, ще продължа да пиша още. Това е засега. Питайте ако има нещо друго. А иначе съм напълно съгласен с Вашите наблюдения относно еротично-любовните игрички на двата пола, ала темата ми тук не е за това, аз се мъча да се съсредоточа върху възпитанието на младите и отношенията им с по-старите (по-специално за отношенията между юношите, момчетата и техните възпитатели-мъже, за отношенията момичета и техните жени-наставнички темата е интересна, но ще видим как и кога ще я осветлявам - щото ако е пренебрегна, ще се окаже, че проявявам недопустима субективна пристрастност...)

Н.Д. каза...

Да при по-младите има надежда, с повече разговри могат да придобият по-отговорно отношение към секса. Смятам също така че безотговорното поведение поражда верижна реакция, т.е. когато единият е безотговорен той наранява емоционално партньора или партньорката си, той или тя съответно си търсят своя "жертва", която да употребят и изоставят...и така действието се предава...

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, една от най-коварните и съвсем масово разпространена младежка илюзия (илюзия на младостта) е тази, че сексът, видите ли, бил най-важното нещо в живота. Заради тази коварна илюзия младите си пропиляват огромни шансове да станат пълноценни в духовно (това значи истински човешко) отношение личности. Само зрял човек (при това мъж, примерно на моите години) може да каже и докаже най-убедително на младите, че това е една от най-глупавите, но за сметка на това и най-коварните и дори опасните илюзии. За секс са се водили войни... и какви ли не катастрофи са сполитали човеците. Фройд дори доказа "научно", че сексът, моля ви се, бил най-важното. В наше време сексуалната маниящина върви ръка за ръка с малоумието (умственото оскотяване) на милиарди човешки същества, който за секс дават дори и главата си...

Анонимен каза...

"Гроздето" е кисело, нали така, Грънч? :)))))))

Н.Д. каза...

Още нещо също ми е доста интересно, макар че няма пряка връзка с възпитанието на по-младите, но пък може и тях да ги вълнува: До колко е приемливата възрастова разлика между партньорите, говорим за дългосрочна връзка? Общото схващане е до около 5 год. максимум. Има всякакви случаи, но дали при една по-голяма разлика от 10 год. например, ще бъдат щастливи, няма ли да са на различни етапи от развитието си? Или пак зависи от възптитание, навици, сродни характери...

Анонимен каза...

Философски фотошоп на педерастията (и педофилията!)

Пишете за педерастията в древна Гърция - златната ера на педофилитe и премълчавате грозната истина за нея, че плътта на 12 - 13 годишни момчета е била пазплащателната монета за oбучението им.
Грубата, нечовешка действителност е трябвало да бъде замаскитана и представeнa като нещо положително, каквото никога не е била - с камуфлажната, псевдо -идеология за платоновата любов и философския ерос.
Безбройните рисунки по гръцките вази от тази епоха илюстрират една жестока социална действителност - практикувания междубедрен (легитимен!) секс между учител педераст и негов ученик. Аналният секс с момчета бил уж презиран, но повсеместна практика според изследователите на тази епоха.
Преди некомпетентно да се опозоряватe с налепи възхвали на педерастията в древнa Гърция, прочетете изследванията на познавачите в тази област.
За да се изкарате прав, се нахвърляте непочтено върху жените - представяте ги като секс- чудовища, сякаш не дължите в тoжи живот толкова много на жените около Вас. Не разбирате ли, че така обиждате преди всичко най-близките си.

Анонимен каза...

Благодаря! Вие бяхте моя преподавател по философия в университета и канехте различни лектори във философския клуб, и не само там.Вие посяхте кълновете на свободомислието в нашите млади мозъци тогава!Благодаря ви!

Галина Славчева, Лондон

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за тия толкова трогателни за мен думи! Защото хората обикновено забравят с времето...

Радвам се, че така сте възприела! Аз пък се гордея, че съм имал честта да водя философското обучение на мислещи млади хора като Вас.

Ангел Грънчаров каза...

Към последната поувлякла се и така патетична другарка:

Другарко, не е нужно творенията на своето болно и мръсно асексуално (под)съзнание да представяте като "страшна действителност" на тъй гротесково описваните страхотии на въпросната "педофилия", с които явно се опитвате да плашите децата, нали така, драга защитнице на тъй многострадалните (във Вашето съзнание само обаче) дечица? :-)

Апропо, другарко, Вие кое повече мразите: философията, свободното мислене, мисленето изобщо, секса, свободата, жените, мъжете или всичките тия неща? Чак толкова грозна ли сте, другарко, че никой (нито мъж, нито жена, нито дори... дете!) не Ви обърна капчица внимание през целия живот? :-)

Анонимен каза...

Със сипене на обиди няма да станете по-прав. Простащината, с която пишете отговорите си, показва безсилие и липса на аргументи.

Анонимен каза...

Добрый вечер, господин Ангел!

Мы сейчас готовим второй номер спецвыпуска Идей за 2018 год. Предлагаем в этот номер оформить в форме размышлений или статьи - Ваш материал с блога под названием "Сексуальность человека в парадигме её экзистенциального понимания" с рисунками которые представлены в материале. Или о эротике и любви... Или на Ваше усмотрение название...

Это очень важный и актуальный материал!


С уважением,
Сергей Шевченко (секретар редколлегии международного научно-теоретического издания философского журнала ИДЕИ)

Ангел Грънчаров каза...

Здравствуйте, г-н Сергей,

Спасибо за предложение. Я подумаю и напишу подходящий текст, кажется, можно использовать свои до сих пор написанные тексты в блоге, взяв из них самоу существенное. Какой объем должен по Вашему иметь этот текст, сколько страниц он должен по Вашему быть?

Всего Вам доброго!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров