Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 8 май 2018 г.

Безкрайно тъпо е да не си давате сметка за това, че вътре в душите ви има цели... златни мини, страхотни богатства има в душите ви!


Утре, 9 май 2018 г., от 10.00 часа в сградата на Комисията за защита от дискриминация в София ще се проведе заседание на разширен състав, който ще гледа заведена по моя жалба преписка за дискриминация срещу директорката на пловдивската ПГЕЕ Стоянка Анастасова и заместник-директорката инж. Камелия Стоянова (тази административна особа също така е и "синдикален лидер" на учителската организация в училището към КТ "Подкрепа"!). Заседанието е открито, интересуващите се от прелюбопитния казус могат да присъстват - с оглед да задоволят интереса си. Някои приятели вече, прочее, заявиха желанието и готовността си утре да дойдат в залата на КЗД.

По това разследване аз нямам адвокат, ще защищавам тезата си сам. Ще ми се наложи, иначе казано, отново да вляза в ролята на... Сократ, виждате, мен лично съдбата ме облагодетелства крайно разточително, имам щастието (и късмета?) в нашия тъй напреднал и прогресивен XXI-ви век да преживея досущ същото, което преди 25 века е сполетяло и моя любим учител във философията, признайте си, че ми завиждате за тази толкова щедра към моя милост участ?! Е, засега не мога да ви кажа това дали моята и Сократовата участ ще са напълно еднакви и в последната сцена, сиреч, не мога да кажа дали и аз ще умра точно като Сократ, предполагам, заради различието в епохите мен ще ме убият не чрез изпиването на чаша с отрова от растението бучиниш, както това е станало при Сократ, мен, най-вероятно, ще ме убият по някакъв по-различен, по-прогресивен, така да се каже, начин. Но как точно ще протече при мен финалната сцена аз сега не мога да ви кажа, изобщо нямам пророческа дарба. Но това, че ще ме убият, е без съмнение, аз съм щастливец и по този пункт: може ли човек да се оплаче от съдбата си след като тя е така щедра, повтарям, към него?! А да умреш почти по същия начин като учителя си, и то при положение, че имаш толкова велик учител като Сократ, е направо същинска благодат.

Най-близките ми приятели ме съветват сега, в решаващия момент на историята си да не повтарям грешката на Сократ, иначе казано, ме съветват да дезертирам от човешкия и от философския си дълг и да проява непростимо малодушие, примерно, казват ми: амче глупаво е (знаете, съдът отмени заповедта за уволнението ми, аз вече добих правото да се върна на работата си като учител по философия в училището, в което съм работил толкова много години, но от което бях изгонен по толкова грозен начин!), значи, да се връщаш пак на работа, щото там непременно ще бъдеш досъсипан и в крайна сметка и убит, вземи прояви благоразумие и вместо да умираш... "напразно", по толкова "глупави причини", с оглед да се съхраниш (ведно с малодушието и слабостта си!), щом се върнеш в училището поискай сам да бъдеш уволнен отново, но вече с твоето съгласие! И по този начин се опозори и пред учениците си, и пред гражданите, и пред всички - като плюеш на делото на целия си живот! - но пък за сметка на това ще можеш да доживееш окаяния си оттук-нататък животец като типичен нашенски слабак, треперко и нищо не правещо мрънкало.

Е, те се опитват да ме примамят като ми казват, че като проявя тази тъй завидна "разумност на малодушието" и на най-презряната страхливост, на дезертьорството, щял съм бил, видите ли, да имам известно време, преди да умра по "естествени причини", да напиша, примерно, още една-две книги, които, знае ли се, може пък да бъдат, тъй да се рече, "книгите на живота" ми, да бъдат заключителните акорди на иначе не изпълнения с кой знае какви постижения мой живот - на един (не)обикновен все пак учител. Значи да напусна работа сам - за да пиша тепърва книги, и то, видите ли, да пиша "сериозни книги", сякаш това, което досега съм писал, и при това съм го писал, един вид, с кръвта на сърцето си, е прекалено несериозно; нищо де, приятелите ми ми дават тия съвети щото, тъй да се рече, много ме ценят, вярно, не се усещат някои от тях, че по този начин твърде много ме обиждат, щото ще се окаже, че не са разбрали (въпреки всичко случило се, особено напоследък, в последните 5-6 тъй бурни, но иначе памятни години!) смисъла на живота ми; но ний не можем да искаме дори и от най-близките си приятели да знаят по-добре от нас самите (или поне колкото нас самите) смисъла на собствения ни живот.

Та по тази причина аз изобщо не виня приятелите си за тия толкова загрижени съвети и най-вероятно и по този пункт изцяло ще ме споходи съдбата на учителя ми Сократ, знаете той също като мен преди да умре е имал предложения от приятелите си да бъде спасен, ала се е заинатил точно като мен и не е послушал толкова благоразумните им съвети; умрял е достойно, с една наистина завидна смърт - дори и човеко-Богът Христос, знайно е, е умрял по аналогичен начин, представяте ли си що значи пък това?! Абе какво да ви казвам, нямам думи направо, вие, вярвам, усещате това: съдбата към мен напоследък е безкрайно щедра, не мога да се оплача от съдбата си. В тази връзка искам да ви разкажа нещичко, да ви разкажа една случка от живота ми тия дни, която е преизпълнена с огромен смисъл, по моето усещане и разбиране.

Преди около месец може би получих писмо от един млад човек, бях помолил приятелите си от Мрежата да ми дадат съвет и евентуално да ми помогнат по един казус, няма значение какъв, е, откликнаха доста приятели, в тази връзка получих и писмо от един млад човек. Като му отговорих, този младеж ми писа, че имал твърде голям интерес към философията и психологията, към човека и живота, бил искал да ми предложи някои неща, които да свършим, евентуално, заедно, в едно сътрудничество, знаете, аз винаги съм готов да откликна на такива предложения, особено когато ми прозвучат сериозно, когато доловя, че човекът е сериозен и пр. Този млад човек попаднал на блога ми, харесал много неща, доловил, че имаме някаква близост и пр. Та си писахме с него известно време, роди се идеята да се срещнем, да поговорим, да проведем някои обсъждания, диалози по интересуващи ни теми.

Този млад човек наистина се оказа сериозен, уговорихме да се срещнем било в София, било в родното ми място Долна баня, било в Пловдив, той бил готов да дойде и пр. Е, оня ден той пристигна в Долна баня, предвид спокойствието, тишината, благодатната природа, въздуха и пр. избрахме това място, посрещнах го на гарата, закарах го с колата да се настани на резервираното предварително от него място в една "къща за гости", във вилната зона на Долна баня, намираща се непосредствено в полите на Рила планина (или на "великата рилска пустиня", по думите на Иван Вазов). И три дена се срещахме, разговаряхме, младият човек прави и видео-записи на разговорите ни, един вид нашите диалози бяха нещо като дълго "интервю", който той взе от мен; зачете ме с тази висока чест да открие своята чудесна инициатива (да разговаря и да запише на видео разговорите си с интересни според него личности по всякакви въпроси!); да не пропусна да отбележа, че този млад човек доста години е живял в Обединеното Кралство, владее перфектно английски език, завършил е образованието си там.

Абе какво да крия, имах щастието да се запозная с такъв прекрасен млад човек, с поразително духовно излъчване, мислещ по превъзходен начин, със страхотно духовно богатство, с таланти, свободолюбив, общителен, възпитан, бих си позволил да кажа направо сякаш е един вид слънчев човек, да, с него да се общува е направо празник! Толкова силно съм впечатлен от откритието си, че има такива всеотдайно мислещи, чувствителни и търсещи истината млади хора като него у нас, че с пълно право мога да заявя: откак се запознах и разговарях три дни с Дино (така се казва той) вече смятам, че нашата България неминуемо ще има велико бъдеще, залог за което е тъкмо фактът, че има такива духовни, търсещи истината и активни, инициативни, при това смели и свободолюбиви, също така правдолюбиви млади хора като този Дино!

Знаете, аз съм прям човек и не мога да крия нито мисълта, нито чувството си, предпочитам да съм пределно честен. Безкрайно ми беше приятно да разговарям с такъв всеотдайно мислещ и сърдечен млад човек като Дино; запознах го също така и с неговия връстник, син на мой пръв братовчед, той пък се казва Валери, и ги слушах как разговарят, да, наистина смятам, че тия млади хора заслужават ние, от другите поколения, да им помогнем с каквото можем, те имат нужда и от нашия опит та да постигнат и разкрият максимално себе си; ще го запозная, живот и здраве да е, и със сина си. Разбира се, аз лично смятам след впечатленията, размислите и констатациите си от последните дни, че вече се е родило това поколение на свободата, раждането на което аз от толкова много време чакам, иначе казано осъзнах, че това поколение не само вече се е родило, но е и отраснало, възмъжало е; това ново поколение на свободата, по моето дълбоко убеждение, не само ще спаси България, но и ще й осигури едно достойно бъдеще - в семейството на напредналите, културните, цивилизованите, проспериралите, ценящите човешката личност и свобода нации и народи. Простете, че звуча по този начин, но съм твърде много щастлив от откритието си. Аз имам тази особеност, че се "паля", че имам, въпреки годините си, способността да се ентусиазирам, цяло чудо е, че съм запазил жива тази моя младежка способност, която, прочее, не остарява, няма как да остарее: щото е израз на дух, а духът, знайно е, просто няма как да остарее.


Такива чудни работи ми се случват напоследък! Излишно е да казвам какво голямо, направо същинско духовно блаженство изпитах по време на разговорите с този наистина самоотвержено търсещ истината млад човек, който освен че е добре образован също така много е чел, при това чете и книги, които са и съвсем нови, запознат обаче е и с класици като Юнг и пр., изобщо открих в него една забележителна личност, устремена към успеха си. Добре зная, че такива хора просто няма как да не успеят, особено когато имат и тъй присъщия на истински свободните (а това значи пълноценно живеещите!) личности манталитет на непримирими борци за правда и свобода, щото за свободата си трябва да се борим всеки ден, за истината - също. Проведохме чудесни разговори, разбира се, времето ни не стигна, такива разговори и такива теми никога не могат да бъдат изчерпани, но поставихме, чини ми се, много добро начало; разбира се, от сърце желая успех в начинанията на този толкова силно впечатлил ме млад човек!

Та Дино ще дойде утре в Комисията по защита от дискриминация, ако някой от вас дойде също там, ще има възможност да се запознае лично с него (пък и с мен). Аз добре зная че много свестни и качествени хора четат блога ми, ето, призовавам ви: отхвърлете глупавите скрупули, направете нещо за да докажете и на самите себе си, че сте способни да победите нерешителността и безволието си; не бъдете бездейни, не си позволявайте да бъдете пасивни съзерцатели на живота, напротив, впуснете се смело в него, скачайте дръзновено в "морето на живота", там е истината, там ще докажете, че сте добри "плувци", т.е. че сте достойни за този велик дар; не стойте само на неговия бряг и пр.! Това исках да ви кажа накратко, мисля, че сами е крайно време да осъзнаете, че истинското богатство на този свят сме ние самите, да, човекът е истинското богатство, духът е истинското, великото богатство на човека. Ето защо запознаването и общуването с един друг човек е онова, което истински ни обогатява; при това мога да ви окуража, че за притежаването на това богатство даже не се искат и някакви... пари, дано ме разбирате, ний, българите, обичаме да не се охарчваме, е, ето ви шанс да ставате истински богати без изобщо да се охарчвате: търсете талантливи и освободени личности като Дино, общувайте с тях, работете заедно, помагайте си, търсете, окуражавайте се, взаимно се вдъхновявайте, това са безценни богатства, които, забележете, не струват абсолютно никакви пари!!!

Цяло безценно съкровище е една друга личност, често неразкрило се при това дори и пред собствения си "носител" или "собственик" - представяте ли си това пък какво значи?! Да, направо е безкрайно тъпо да не си давате сметка за това, че вътре в душите ви има цели... златни мини, дори диамантени! Страхотни богатства има в душите ви, грехота е те да бъдат похабявани без полза, без смисъл! Но човек сам трябва да открие своите собствени богатства, богатствата на собствения си дух, пък след това верният подход е да започне... да ги раздава на другите. Щото тия тайнствени, неведоми за много от човеците, дори затова и сякаш мистични духовни богатства имат, за разлика от другите богатства, това чудно свойство като ги раздаваш дори съвсем безразборно, те да не намаляват, напротив, колкото повече ги раздаваш, толкова повече те се увеличават!!!

Да, и тази истина е крайно време да осъзнаете, щото ако и това не знаете, значи нищо не знаете и сте твърде заблудени хора, сте хора, чието дух е поразен в основата си; да, лекувайте си духа колкото се може по-спешно! А как именно се лекува духът на човека, който дори млад, вече е заболял духовно? - ето една чудесна тема за обсъждане, ако дойдете утре в залата на КЗД, ще можете да се присъедините след това към нашата компания с този слънчев млад ентусиаст на духа като Дино, ще отидем след това някъде на тихо място, примерно в някой парк и заедно ще проведем следващия си вдъхновен разговор! Ето, аз си позволявам да ви направя тази оферта, вие, ако искате, се възползвайте, ако не искате да се възползвайте, стойте си сами, стойте си неразкрили се, продължавайте да си бъдете вманиачени, че сте най-великите, стойте си обезличили се, поругаващи духа и личността си; бъдете си, прочее, каквито искате, вие ще страдате - щом сте дръзнали да се държите неадекватно дори спрямо самия живот!

Хубав ден ви желая! Бъдете здрави! Нали ще запомните в крайна сметка поне това, което ви казах по-горе: безкрайно тъпо е да не си давате сметка за това, че вътре в душите ви има цели... златни мини, дори диамантени, страхотни богатства има в душите ви!!! Почвайте да ги копаете без да се щадите - и тогава ще станете колосално богати един ден дори и с... пари! :-) За богатия с истинските богатства на духа е детска играчка да забогатее с пари, вие дори и това ли не знаехте?! Какво ли изобщо знаете де... щом дори и това не знаете...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

16 коментара:

Анонимен каза...

ХХХХХММММММ, НИЕ РАЗБИРАМЕ КАКВО ПОКАЗВА ТАЗИ ПОРЕДНА СЛОВЕСНА ДИАРИЯ НА НА ЛУДИЯ НЕКАДЪРНИК ГРАНЧАРОВ, КОЙТО, КАКТО ЗНАЕМ, Е СЪЩО ТАКА И МНОГО ИЗВРАТЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))))))))))))))))) ВСИЧКИ СЕ ДОСЕЩАТ ЗАЩО ТОЙ ТОЛКОВА МНОГО ОБИЧА ДА "ОБЩУВА" С МЛАДИ МЪЖЕ НО ЩЕ СИ ЗАМЪЛЧИМ ЗАЩОТО НИ Е ГНУСНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА ГАДИ НИ СЕ ОТ ТИЯ НЕГОВИ ОТВРАТИТЕЛНИ ПИСАНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КОИТО ПОКАЗВАТ ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК НЯМА МОРАЛНОТО ПРАВО ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПОНЕЖЕ Е ПАДНАЛ ТАКА НИСКО В МОРАЛНО ОТНОШЕНИЕ ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПИШЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ НА НИЩО НЕ Е СПОСОБЕН ДА НАУЧИ УЧЕНИЦИТЕ СИ ОСВЕН НА РАЗНИ ГАДОСТИ НО ПОНЕЖЕ Е НАИСТИНА ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА "ДУХОВЕН ЧОВЕК" И ДОРИ, МОЛЯ ВИ СЕ, ЗА "МИСЛИТЕЛ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВИЖДАМЕ ОБАЧЕ КАКЪВ МИСЛИТЕЛ Е ТОЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СРАМ МЕ Е ДА ПИША ПОВЕЧЕ ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ НЕГО СЪМ МОРАЛНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАМИНАВАМ ДА ПОВРЪЩАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

отрицателни коментатори - прословути неприлични, Грянчаров - патриот и герой на българския народ!

Анонимен каза...

Господин Грънчаров моля ви трийте тези толкова неприлични коментари на лудата с удивителните и с големите букви! Аз ви разбирам че сте психолог и я изследвате но тя премина вече всички граници! И това ми било учителка!

Анонимен каза...

Господин Грънчаров правилно ви казват приятелите. Откажете се от работа в това училище, като се върнете сам си поискайте оставката. Защото здравето е по-важно от всичко. Ако останете на работа в това училище вас ще ви унищожат. Самата злоба ще ви убие. Затова е разумно да напуснете сам. Не можете да свалите от власт директорката. Тя има много връзки. безсмислено е да се жертвате заради една глупост. Вие не можете да оправите нито това училище, нито образователната система. Не си надценявайте силите. Съвсем правилно са ви казали да бягате от това гнездо на оси.

Анонимен каза...

Здравей!

Прочетох статията и съм трогнат! Много ти благодаря за сърдечно дадената оценка. Тя ме вдъхновява да продължавам напред!

Анонимен каза...

Есето ти ми хареса!

Парушев

Анонимен каза...

Делириумът на лудата с удивителните трае вечно, a мазните, псевдо-доброжелателни съвети Грънчаров сaм да си подаде оставката са повече от прозрачни на кого всъщност служат.

Анонимен каза...

Господин Грънчаров аз съм ученик от 12 ж клас,миналата година бяхме 11 ж.Добре сме ви известни.Не съм участвал в тормоза над вас но и не посмях да застана срещу тези които изпълняваха нарежданията на директорката да ви пречат на работата .Мина година и ние се променихме,осъзнахме в какво участвахме.Някои от нас вече ги е срам .Почти всички съжаляват че не ни преподавате .Ако се върнете за жалост няма да сте ни учител.Затова извинявайте за всичко!Срам ме е за това,което преживяхте заради нашия клас .Вие сте много добър човек и учител . Смятам че сега директорката трябва да бъде уволнена .

Ученик от 12 ж клас.

Ангел Грънчаров каза...

Към ученика от 12 Ж клас:

Благодаря за извинението! Ние и друг път сме говорили по тези въпроси, зная нещата, пределно ясни са ми. Жалко е само това, че никой от вас не събра кураж да ги заяви примерно пред съда. Но пък за това нещо не мога никого да коря. Ако беше дръзнал да го стори, щеше да си има крайно много проблеми и главоболия. И дори можеше да не завърши училище, да не вземе диплома. Това ви оправдава, но само донякъде.

По повод на продължаващите всекидневни изстъпления на "Лудата с удивителните и големите букви":

Вижте какво, тази другарка донякъде е извинена за глупостите, които пише - понеже има сериозно умствено (а дори може би и мозъчно!) увреждане. По тази причина да й се сърдя за написаните по мой адрес идиотщини е съвсем тъпа работа. То е същото, примерно, да се сърдим на кучето, че лае - или на котката за това, че мърка.

Анонимен каза...

Грънчаров ти за какъв се изживяваш бе?! За какъв се мислиш!? Не ти ли е неудобно да се сравняваш със Сократ и дори с Христос?! Срам нямаш ли или наистина си превъртял!? Я по кротко се дръж че ставаш смешен!?

Анонимен каза...

АЗ ЩЕ ТЕ СЪДЯ ЗА ОБИДА, ПРОКЛЕТ БЪДИ ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!! НАРИЧАШ МЕ УМСТВЕНО И МОЗЪЧНО УВРЕДЕНА, НО НИМА ТИ САМИЯТ НЕ СИ УВРЕДЕН СЪС СЪЩОТО???????!!!!!!!! ТИ НАПРАВО СИ ЛУД ТАКА ЧЕ ТВОИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ СЪВСЕМ НЕ МОЖЕ ДА МЕ ЗАСЕГНАТ ИЛИ УЧУДЯТ!!!!!!!!!!!!! ОСВЕН ТОВА ВАС ЛУДИТЕ ЗАКОН НЕ ВИ ЛОВИ, ВИЕ СТЕ ИЗВЪН ЗАКОНА КАТО НЕВМЕНЯЕМИ ЗАТОВА И НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА НЕ ТЕ СЪДИ ЗА ВСЕКИДНЕВНИТЕ КЛЕВЕТИ ПО НЕИН АДРЕС, КОИТО ПИШЕШ В ЛУДЕШКИЯ СИ БЛОГ!!!!!!!!!!!!! НО АЗ ЩЕ ТЕ СЪДЯ ВЪПРЕКИ ТОВА!!!!!!!!!!!!! МАКАР ЧЕ ТЕБ САМАТА ПРИРОДА ДОСТАТЪЧНО ТЕ Е ОСЪДИЛА!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАЙ ДОБРЕ Е ИЗГЛЕЖДА САМО ДА НАКАРАМ МОИТЕ УЧЕНИЦИ ДА ТИ НАПРАВЯТ ЕДНА МЕЧКА!!!!!!!!!!!!!! ТИ ДОБРО НЯМА ДА ВИДИШ АКО РЕШИШ ДА СЕ ВРЪЩАШ В УЧИЛИЩЕТО НИ!!!!...!!!!!!!!

Анонимен каза...

И какво стана на заседанието в комисията за защита от дискриминация? Интересно е имаше ли дебат между вас и директорката?

Анонимен каза...

И аз това щях да питам. Ще стане много добре ако Анастасова загуби и това дело. Господине ние от тета четем редовно блога ви и сме с вас. Имам предвид повечето от учениците. Имам предвид че сме с вас. Радваме се че се връщате в училището. Но кога точно ще стане това?

Анонимен каза...

Днес и директорката и Камелия не бяха в училище. Явно са били в София. Ако не са си наели адвокат. На тях им е лесно. Нали плащат от нашите пари. Аз съм учителка от тета и не мога вече да ги понасям тия двете.

Анонимен каза...

тъй като сме почитатели на маевтиката на Сократ, задаваме си въпроса : Защо човек трябва а се ръководи от режисираните мнения във FB, че Картаген е непобедим, вместо от твоето собствено мнение, че Картаген вече е разрушен! (макар че според нас сравнението на твоя противник/противничка/ с Картаген е прекалено преувеличено - надяваме се, че рано или късно "такъв Картаген" няма да олицетворява дори и част от образователната система.

Иванка Топалова

Ангел Грънчаров каза...

Върнах се току-що от София, обаче съм много изморен, утре ще пиша какво точно стана на заседанието на КЗД... извинявам се много, но нямам сили сега да пиша.