Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 14 юни 2018 г.

Защо си позволявам да възприемам хомосексуалните като мои съюзници в тъй самотната борба за достойнство, която водя?




Ангел Грънчаров: И какво му е "гнусното" на гей-парада? Да се бори човек за правата си според Вас е "гнусна работа", така ли? Правилно ли разбрах тъй изтънчената Ви емоция?

Ето каква дискусия последва след репликата ми, нейното място във Фейсбук е ето тук:

Emiliya Tumayan: Ми как да не е гнусна? Облекли се като изроди, някои са почти голи, други се целуват... - това парад ли е мерзост ?! То и самият Бог е казал такива да се убиват, има лечение и ако искат да се лекуват...

Ангел Грънчаров: Мен лично не ми пречи това, че някакви си хора се целували на улицата. Това се случва постоянно между хетеросексуалните двойки и не дразни никой, същото трябва да е и при хомосексуалните - да се целуват щом като им харесва!

Emiliya Tumayan: Егати мерзостите - да гледаме мъже с мъже как се целуват и натискат!?! Отвратителна работа!

Ангел Грънчаров: Emiliya Tumayan, ами щом на тях им харесва нас какво ни засяга?

Emiliya Tumayan: Ангел Грънчаров, не е прилично на обществени места да парадират сексуалната си ориентация... Във къщи - да, нека правят свободно каквото искат, не пред очите ни обаче... Ама целуване на улицата е голяма излагация!

Ангел Грънчаров: Emiliya Tumayan Значи само в къщи можем да бъдем свободни и да се ползваме от правата си, така ли излиза? :-) Оригинално е това разбиране. А това кой какво си позволява да прави на публично място е въпрос, който той решава напълно сам. Кое е допустимо да прави всеки сам решава също. Има морал, но има и морален избор, без който няма свобода. А Вие давате ли си сметка защо хомосексуалните на парада си позволяват такова едно демонстративно или провокативно поведение?! Може би причината е да помогнат на някои трудно мислещи глави да се замислят повече и да осъзнаят примерно толкова простата истина, че хомосексуалните хора също са човешки същества, също имат право на любов и на щастие, също не бива да бъдат унижавани ей-така, само защото това ни харесва и прочие?!


Siyana Stefanova: Голям проблем! То пък всички с нейната нежна душа ли да се съобразяват? И на мен ми е неприятно да видя грозни прически на гордо навирени глави, но си го преглъщам!

Иван Сапунджиев: Ангеле, ключът е в това, което ти каза. За какви права се борят те? Разясни ми. Аз съм либерал, не те питам с гняв, наистина ми е интересно. Затова е абсурдно това, което става. Те се борят за права, които не са им отнети, като дори правят цирк от това. Ако искат да го формулират по друг начин: "Ние се радваме на живота, но сме по-различни, затова излиза така, не ни се сърдете!" Тогава ще се възприеме по-нормално.

Ангел Грънчаров: Иване, мисля, че не аз трябва да отговарям на въпроса ти от името на хомосексуалните; те с поведението на парада си фактически дават отговор на въпроса ти. Трябва обаче да съумеем правилно да разчетем техния отговор, но ето, на мнозина това не се удава. Ще се опитам вкратце да разтълкувам техния отговор според моето съзнание и усещане.

Тези хора, предполагам, искат, първо, да бъдат възприети като човешки същества, независимо от раз-личността си. Те, предполагам, се чувстват много обидени от отношението на мнозинството към тях, е, избират да реагират по този начин: вероятно искат нещо да ни кажат - а ние, дето се правим на бабаити и на мъже, моля ти се, даже не искаме и да ги погледнем, щото, моля ви се, те ни дразнели и ни възмущавали даже с външния си вид!

Разбираш ли сега за какво става дума? Тия хора искат да ни помогнат да започнем да ги разбираме. Искат да ни помогнат у нас да се прояви желание за диалог с тях. Ето, парадът им, така или иначе, поражда диалог, само дето огромната част от "правилно сексуално ориентираните" се държим като дебили, позволяваме си да ги обиждаме, да проявяваме непростимо и крайно обидно високомерие и прочие.

С което показваме, че наистина нещо в себе си трябва да променим, тази промяна е крайно важна - и то преди всичко за нас самите, тя касае здравето на самото ни общество. Щото отношението ни към обратните подобно на лакмус издава онази коварна матрица, на която робуват съзнанията на толкова много хора у нас: те са враждебни към всяка раз-личност и оригиналност, те са враждебни също така най-вече към личността и към свободата по принцип. Робуват на идиотски представи от миналото, съзнанието им е обременено и обрасло в тях.


Аз по себе си съм усетил и разбрал това; бидейки философ (предполагам и на теб не ти е чуждо това преживяване!), та значи бидейки философ няма начин да не си оригинална и дори творческа личност, т.е. да си различен; това обаче не харесва, моля ти се, на околните, това, моля ти се, ги било дразнело! И те почват да упражняват груб натиск върху мен да стана... като тях! Такова нещо преживявал ли си го някога?

Примерно една директорка на училището, в което работя от много години, използвайки властта си и угаждайки на женския си суетен каприз, започна да ми се прави на моя господарка, т.е. почна да ми заповядва какво да правя, примерно как да преподавам, трябвало значи да учителствам по "единствено правилния начин", трябвало да мисля по "единствено правилния начин", трябвало да живея по "единствено правилния начин" и прочие. Аз, разбира се, реагирах така, че да си защитя личността и свободата, тя ме... уволни, аз я дадох под съд, съдът отмени заповедта за уволнението ми, върнах се на работа, тя пак се опита да се гаври с мен, аз пак си защитих правата, тя пак ме... уволни, аз пак я дадох под съд, пак спечелих делото, сега тя пак обжалва във Върховния съд и пр. Виждаш ли до какви лудешки и идиотски ексцесии води в реалния живот неразбирането на правото на другия човек да бъде различен, да бъде раз-личност, т.е. да бъде личност, разполагаща по свой начин със свободата си?

И знаеш ли кое е най-обидното в случая, заради което ти и пиша и разказвам това: ВСИЧКИ НАОКОЛО вече четири години (!!!) гледат какво става и мълчат като говеда, никой (с нищожни изключения!) не дръзна поне да каже: абе този човек, учител и философ, Грънчаров, е суверенно човешко същество бе, той има право да бъде себе си, има право да бъде личност, оставете го, не се гаврите с него; никой, представяш ли си, не ме подкрепи! (Или ме подкрепи на думи, но не на дело, на дело подкрепилите ме са нищожни изключения!)

Аз съм отчаян по тази причина. Даже се замислих дали, подобно на Сократ, пресата на това страшно безразличие, което е оковало съзнанията на хората у нас, не може да бъде поне малко отслабена ако предприема такова отчаяно действие като... САМОУБИЙСТВОТО??! Написах за тия свои мрачни чувства и мисли и знаеш ли какво последва? :-) Пак пълно безразличие, дори се появиха нетърпеливци, които почнаха да ме подканят по-скоро на се самоубия, да, от страна на зяпачите последва ето каква руакция, изразена дори в думи: ами хайде де, самоубий се, какво чакаш, що се мотаеш още?!

Това какво ти показва? Трябва ли да работим за някаква промяна? Как мислиш? Важно ли е да почнем да се учим да уважаваме личността, раз-личността и свободата на другия у нас? Ще ми е интересно да разбера какво мислиш по тия въпроси.

Ето защо си позволявам да възприемам и разглеждам хомосексуалните за мои съюзници в тъй самотната борба за достойнство, която сам водя...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

20 коментара:

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ Е ИЗВРАТЕН И ГНУСЕН ПЕДАЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТАКИВА КАТО НЕГО НЯМАТ МЯСТО В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!! И В НИТО ЕДНО ДРУГО УЧИЛИЩЕ ТАКЪВ ПРОПАДНАЛ ЧОВЕК НЯМА МЯСТО КАТО УЧИТЕЛ И ДОРИ КАТО МИЯЧ НА НУЖНИЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!! ТАКИВА ИЗРОДИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕКА ДА МРЕ ОТ ГЛАД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ ЗАСЛУЖАВА ПОЩАДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Грунч защо не си признаеш че си педарас за да ти олекне? И да престанеш да се вълнуваш от тия теми най после!

Анонимен каза...

С поведението си на парада те не дават никакъв отговор! Отношението към различните е повече от нормално. Хората обиждат зад гърба, но всъщност ако няма нещо драстично отдавна са приели различната сексуална ориентация. Хората се подиграват и заяждат с почти всяка разлика, така функционира човешкото мислене, не само не може да изкореним това, но и не бива, защото това е от малкото радости на ума, защото може да доведе до по-ужасни последици и защото не е толкова страшно. Всъщност на никой не му пука за нечия различност, в това чувствителните обаче виждат трагедия. Хората от прайда не разбират, че ако не правят паради те дори ще постигнат целите си по-лесно, защото с времето хората все повече свикват с различната ориентация, а сега раздразнителността им расте. И въпросът е дали някои от водачите им не търсят точно това, за да оправдаят нуждата от прайдове, организирани движения, те правят протести и шествия, които да засилят неприязънта към различните, за да кажат, че е видима нуждата от тези шествия. Затова и някои медии, хора, не реагират на други крайни форми на различие, оригиналност, за да не насърчават крайностите.

Иван Сапунджиев

Ангел Грънчаров каза...

Иван Сапунджиев Значи различните трябва да се крият и да се снишават да не дразнят мнозинството (то даже да бива не ги вижда щот с различността си развалят комфорта му!)! Мерси, разбрах позицията ти! :-) Превъзходна е! :-) Значи ний, българите, и така сме си хубави и прекрасни, нема нужда да се променяме изобщо! Ний направо сме съвършени! :-)

гАд каза...

Не е нужно да се крият, но чрез прайдовете те я изтъкват, натъртват, крещат за своята различност. И често го избиват към крайности. А от това се дразнят доста хора.
Доста хора биха се дразнили ако имаше подобни шествия на хетеро сексуалността които да стигат до същите крайности. :)

Няма нужда от излишно крещене "аз съм различен". :) В общият случай никой и не им пречи да бъдат различни.
Разбира се, като пратиш CV за работа и очевидно си мъж на снимката, но с ярко червило.. Това ще доведе до повдигане на вежди :)

Аз съм от тези на които прайда не пречи, обикновенно се дразня от цялата полемика и шум в медиите които предшестват прайдовете.

Анонимен каза...

Как така разбрахте позицията, много интересно. За какво снишаване става въпрос. Затова тръгнах от там - абсурдни са исканията! Това дразни хората. Още по-абсурдно е да се прави цирк с абсурдни искания. Ничии права на различни не са отнети, застрашени. Това е. А различните не само се приемат, в крайна сметка, ако са ползотворни, ако носят голям принос, обществото ги харесва и приема навсякъде. Не искам да изброявам, за да не стана много пространен. Усложнявате!

Иван Сапунджиев

Ангел Грънчаров каза...

Иван Сапунджиев Философът може да говори от името на когото и да било, щото такава му е задачата.

А Вие да не сте решил да ставате политик? :-) Изказвате се така, че да се харесате на мнозинството. А истината, колега, вълнува ли Ви? Говорите лъжливо, несмислено, така един философ (за когото истината нещо значи) не си позволява да говори...

Анонимен каза...

Намекнах ви, че правите безпочвени предположения, нито мисля като политик, нито ще правя политическа, нито патриотична кариера. Желая ви здраве.

Иван Сапунджиев

Ангел Грънчаров каза...

Иван Сапунджиев И аз на Вас! Все пак истината е че разсъждавате като политик. Което значи, че изменяте на задачата на философа, за когото само истината има значение.

Анонимен каза...

Едно си знае баба,едно си бае. Няма промяна. Доволен сте от себе си. Приятно Ви е да се слушате. Но скоро никой няма да ви чува. Такова одаскаляване (професионална деформация) все пак съществува. Дерзайте ! Може пък да намерите "ученици"😎

Калина Врабевска-Радева

Ангел Грънчаров каза...

Не можах да разбера по чий адрес написахте тази тирада, г-жо. Кой толкова се е "одаскалил", колегата г-н Сапунджиев или моя милост? :-) Или и двамата сме се одаскалили? То като сме даскали какво друго да стане с нас освен да се одаскалим?! :-)

Анонимен каза...

Значи господине тези хора са болни изпълнени с демони ,трябва им лечения ,разпуснатос по улиците не е желателно от никого .Трябва да се спазват моралните ценности....Гейовете и лесбийките са слуги на дявола...

В опит да проведат своя гейпарад в Беларус са замеряни с камъни и бити ,точно както пише в Библията ...никаква изява на сатанистите сред обществото .Бог е създал мъжа и жената за за има поколения ,а не да се отдават на мерзости си...

Emiliya Tumayan

Анонимен каза...

Само екзорсист ще ги излекува от демоните, вселили се в душите им. Обаче демонологията е псевдонаука.

Nedelin Boyadjiev

Ангел Грънчаров каза...

Emiliya Tumayan Госпожо, говорите за демони и пр., но нали знаете, че любовта се признава от християнството като най-велика сила, на която се подвластни всички. Ако жена се влюби в жена и мъж м мъж, какво правим тогава? Нима тяхната любов е "бесовска извратеност"?! На какво основание низвергвате тази любов между човешки същества след като тя също е любов?

Анонимен каза...

ААА много си зле фолософе, чети Библията и ще откриеш че мъж с мъж и жена с жена е мерзост..пред Бог ,заради такива извратили се хора Бог е унищожил Содом и Гомор със сяра и никой не е оцелял...Божият закон е мъж с жена за да има поколение...А тези обратните са изпълнени с демони в пъкъла така правят ,не и благоприличните хора...

Emiliya Tumayan

Ангел Грънчаров каза...

Emiliya Tumayan В Стария Завет има много неща, които в Новия Завет се преосмислят. Примерно принципа "Око за око, зъб за зъб". Христос донася едно пълноценно разбиране за свободата. Тъй че вече насила хубост не става, нали така? От което следва, че Вие и такива като Вас, дето толкова много са се загрижили за морала на гейовете, нямате право да се месите в техните работи. Нямате правото и да съдите тия хора. Те лично ще си отговарят за делата пред Бога, нали така? Тогава защо си навирате носа в работите на гейовете? Те нима са Ви упълномощили да решавате вместо тях техните проблеми? Вие значи не се изявявате като християнка, която уважава чуждата свобода, а като някаква фанатичка. Да не сте мюсюлманка? Питам само...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров е много си зле сега пък и мюсюлманка ме искара , ми ако и аз те попитам да не си гей че толкова ги защитаваш ,само питам.Тези хора са обладани от разврат Нямат място сред нормалните хора....

Emiliya Tumayan

Ангел Грънчаров каза...

Emiliya Tumayan Аз съм философ и като такъв се боря с глупостите - щото истината ми е скъпа и драга. Вие защо сте загрижена толкова за морала на гейовете, грижите си се за своя морал?! Или се поставяте на мястото на Бога и сте се самоназначила за съдийка?! Второ, гейовете може да са всякакви, но са човеци и имат досущ същите права като Вас, дето се смятате за много специална и дори за "нормална"! Кой Ви даде тия права да решавате кой е нормален и кой не е?

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Бог ги осъжда ,и ни учи и ние да ги осъждаме ,така че ти не си Бог че да ги оправдаваш.Лека нощ...

Emiliya Tumayan

Ангел Грънчаров каза...

Emiliya Tumayan Вие пък от името на Бога щом взехте да говорите значи нищо чудно Вас да са Ви обзели някакви демони на самовъзвеличаването и на горделивостта. Малко смирение няма да Ви навреди...