Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 24 юли 2018 г.

Молитвата на Свети Тома Аквински


Господи, ти знаеш по-добре от мен, че остарявам и един ден ще бъда старец.

Предпази ме от пагубния навик да смятам, че на всяка тема и по всеки повод имам какво да кажа.

Лиши ме от желанието да изправям пътищата на другиго.

Направи ме сериозен, но не и мрачен, действен, но не и натрапник.

Не бих желал да прахосам голямата мъдрост, каквато притежавам, но ти знаеш, Господи, че бих желал да запазя до края на живота си неколцина приятели.

Освободи моя ум от несекващото затъване в подробностите и ми дай крила да стигам веднага до същността на нещата.


Затвори устата ми за собствените недостатъци и страдания, които с времето стават все по-многобройни, а желанието да ги изброявам с всяка година е все по-сладко.

Не те моля за благодатта да се наслаждавам на разказите за чужди страдания, но ми дай търпение да ги изслушвам.

Не смея да те моля за по-добра памет, но те моля за повече смиреност и по-малко непоклатима самоувереност, когато моите спомени се оказват в противоречие с чуждите. Дари ме с похвалното усещане, че понякога мога и да греша.

Запази ме любезен за хората, макар че някои наистина са трудно поносими. Не искам да съм светец, но злъчните старци са едно от върховните постижения на сатаната.

Дай ми способността да забелязвам хубави неща на неочаквани места и неочаквани добродетели в хората.

Дай ми, о, Господи, благодатта да им говоря за това!

Чрез Стойна Стоилова

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: