Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 28 юли 2018 г.

Истинската цел на другарите и от ГЕРБ, и от БСП, и от патреотите е да крадат - и то с величав, колосален, направо путински размах!




... Затова продължавам да нищя политическото инженерство, чиято цел е да изкове новия български консерватизъм. Писах в „Битката за България“, че „консерватизирането“ на българската политика става по руски модели откроих ролята на Института за дясна политика в процеса. Миналата седмица се включи и огледалният му образ – Институт за нов икономически напредък. Двата института от 5 години поддържат топла връзката между ГЕРБ и БСП и методично се опитват да възстановят двупартийния модел в България. Естествено, с основни партии ГЕРБ и БСП, и всички останали партии или всмукани , или обезличени от тях.

На 20 юли 2018 в „Панорама“ председателят на Института за нов икономически напредък Росен Карадимов, последен председател на комунистическия комсомол, два пъти депутат от БСП, радостно съобщи, че светът се е върнал 28 години назад. В хубавия смисъл, да не си помислите нещо друго! Коментирайки срещата Путин-Тръмп, Карадимов пътем прогнозира, че на следващите избори за европарламент в него масово ще влязат националистически и консервативни сили. Те няма да взривят базата на ЕС, но за да оцелее, евросъюзът ще бъде принуден да жертва либералната си надстройка. 
Тук за включилите се в политическото инженерство „десни“ младежки клубове и общества, които не са учили марксизъм-ленинизъм, се налага да поясня – базата и надстройката са термини от марксисткото обществознание. Според него общественото битие, респективно начинът на производство на материалните блага, е определящият елемент в структурата на една обществено-икономическа формация. Това е базата. Надстройката са идеологическите възгледи, обществените организации и учреждения, както и идеологическите отношения. „Основната идея на Маркс и Енгелс – пише Ленин – се състоеше в това, че обществените отношения се делят на материални и идеологически. Последните са само надстройка над първите“. Тоест, запазвайки базата, запазвате материалното, елиминирайки надстройката, елиминирате идеологическото. Взимате парите, но не и законите, по които те се правят. Да не говорим за идеите, които стоят в основата на законите.
Не бях чувал скоро толкова откровена и изчистена формулировка на отколешната комунистическа мечта за незаконно забогатяване. За сметка на капитализма, разбира се, и по-конкретно – на Европейския съюз. Не случайно комунисти, нарекли се социалисти, ни вкараха в него. Сега комунисти, нарекли се консерватори, искат хем да сме вътре, хем вън. Ако изтръгнете класическите му либерални корени, върху които е построен, Европейският съюз ще увисне във въздуха. На практика ще престане да съществува – или ще се трансформира в Евразийски.
За щастие тази трансформация е невъзможна именно заради идеологическата котва на Европейския съюз. Неговите бащи-основатели – Робер Шуман (французин, роден в Люксембург), Конрад Аденауер (Германия) и Алчиде де Гаспери (Италия), следват класическия либерален възглед за Европа. Класическият либерален възглед разглежда индивидуалната свобода като най-важната културна ценност на европейците и християнството. Според този възглед суверенните европейски държави защитават правата на частна собственост и свободния пазар в една Европа с отворени граници, като по този начин позволяват свободната размяна на стоки, услуги и идеи.
С всичките си кусури Европейският съюз оцеля над 60 години именно защото стъпи върху либерализма. Политическият проект на либерализма се нарича капитализъм. Капитализмът на свободната конкуренция създава условия за политическа свобода, тъй като отделя икономическата власт от политическата и по този начин позволява на едната да уравновеси другата. Никое друго обществено-политическо-икономическо обществено устройство не прави това. Не е възможно да сложите марксистка надстройка над либералната база. То е все едно да карате Кадилак, но да живеете в сламена колиба. Рано или късно ще си построите имение – или ще си купите Запорожец.
Вдъхновявани от „нелибералната демокрация“ на Путин, Орбан, Качински и сие, българските политическите инженери искат да запазят свободния пазар, тоест икономическата свобода, но да унищожат политическата свобода. Това няма как да стане. Затова политинженерите маскират марксизма като консерватизъм.
В България им помага… БСП. За целта партията написа цяла „Визия за България“, която щяла да бъде алтернатива не само на управлението на ГЕРБ, но и на целия преход. (Документът можете да прочетете тук )

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

6 коментара:

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ НИКОГА НЯМА ДА СИ НАМЕРИ ДЪРЖАВНА РАБОТА ЗАЩОТО Е ТОЛКОВА ПРОСТ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ЗАНАПРЕД ЗАВИНАГИ ТОЧНО ПАРТИИТЕ, КОИТО ТОЙ ОБИЖДА ТАКА ГРОЗНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МОЖЕ ЛИ ТОЛКОВА ПРОСТ ЧОВЕК ДА БЪДЕ УЧИТЕЛ В БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ?????????????????????? НЕ РАЗБИРА СЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕТО ВИ ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ТОЙ БЕШЕ УВОЛНЕН ЗАВИНАГИ СЪВСЕМ ПРАВИЛНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Чудя се как може да има накива тъпаци анализатори. Двупартийният модел е американски, не руски бе чоджум. В Ачерика има две партии само: земократи, т.е. уж леви, и републиканци, т.е. десни. В Русия има един чувал партии, като де почне от либерали до комунисти.... Т.е. България върви по американския модел, не се пуашите...

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, ха о-културно се изразявайте, а? Не наричайте "тъпаци" тия, които говорят това, което Вие самата не разбирате. ОК? Второ, в Русия нема партии, там има една-единствена партия - на таваришч Путин. В путинска Русия "демокрацията" е менте. А всяка истинска демокрация е друпартийна.

Ангел Грънчаров каза...

Да, другарко, опитайте се да се изразявате по-културно - и да си владеете нервите... Пък и не е нужно да се натягате толкова на другаря Путин, той едва ли ще забележи напъните Ви... :-)

Анонимен каза...

Ти не разбираш. Аденауер, Шуман, де Гаспери бяпа католици християндемократи и върховната ценност беше човешкото достойнство, не индивидуалната свобода. Бах мааму що за надут и полу-образован народ. Има разлика между инивидуална свобода (индивидуализъм) и свобода на личността (човешко достойнство). Индивидуалната свобода, според класическите християн демократи в Европа, не бива да нарушава човешкото достойнство, затова икономическият интерес е ограничен от социалната държава. Социалната дъргава или държавата на благоденствието, проект първо на Германия, не е либералната утопия на финансовия капитализъм. Западният либерализъм, по-скоро англосаксонският, е бил винаги ограничаван от западния класически, християнски либерализъм. Принципа на субсидиарността на която е базирана структурата на Европа е заимстван от католическата социална теория и теология: нуждата от единство и задоволяване на интересите и правата на всеки един член на общността, затоваи най-малкият и беден член на Европа може да бламира и отхвърли сам самичък закон приет от мнозинството. Това не е демокрация и не е просто либерализъм, това е нещо много по сложно от тъпите, каканижения на полу образовани специалисти и философи. Личната свобода, философе, минава първо и преди всичко през разбирането и култивацията на характер признаващ личното достойнство, едва тогава личната свобода има някакъв смисъл и ценност. Анадъмму? Ама що да ти разправям. Вие не сте виновни просто образователният ви багаж е толкова затова построихте демокрацията на лъжата, и продължавате да блеете срещу Русия, кжято впрочем, и за големо съжаление, остана последната надежда на Европа и света.

Ангел Грънчаров каза...

Леле, другарко, Вие ме утрепахте! Къде преписахте всичко това, за да ме шашнете колко сте учена? :-) Сама обаче знаете ли що е това достойнство? Не, естествено, щото ако знаехте това щеше да Ви проличи поне малко. Значи путинска Русия остана "последната надежда на Европа и света" - колко мило!!! Таман както СССР беше последната надежда на прогресивното човечество навремето! :-) До това ли Ви се свежда тъй надменната "ученост", другарке? Малее, страшна сте. Да не сте учила тия премидрости в милиционерската школа в Симеоново? Личи си ви "образователния багаж" де, няма що! :-)