Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 20 август 2018 г.

Ето как руските танкове прегазиха мечтите за свобода



Из: Спомен за Пражката пролет: „Видях как танковете прегазиха мечтите", Автор: Дойче Веле

На 21 август 1968 година войските на Варшавския договор нахлуват в Прага и слагат край на "социализма с човешко лице", напомня Дойче веле. 50 години по-късно свидетели на времето и историци разказват за събитията.
В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година войските на Варшавския договор потушават "Пражката пролет" по заповед на КПСС. В потушаването участват половин милион войници, предвождани от танкове на съветската армия. Така приключва мечтата за един демократичен социализъм с човешко лице, базиран на свободата и преди всичко на свободата на мненията. Още в началото на 1968 година журналистите игнорират цензурата на чехословашката комунистическа партия. Алексъндър Дубчек отменя цензурата. Шефът на чехословашката комунистическа партия залага на един свободен и демократичен социализъм с надеждата, че Москва ще допусне пражкия път. Още повече, че чехословашките комунисти искат да останат в доминирания от Съветския съюз Източен блок. Но по-голям е страхът, че ако се допусне повече свобода в Прага, това може да сложи край на господството на комунистическите партии в съседните държави.
Роланд Берауер прекарва тази нощ в палатка от младежки лагер над река Вълтава близо до Прага. "Видяхме бронираните коли да преминават покрай нас и да се отправят към центъра на града", спомня си днес 82-годишният Роланд Берауер. В онези години той се присъединява към екипа на един вестник на бойскаути. А това, че вестникът публикува напълно свободно, е резултат от Пражката пролет. Редакционният екип се настанява в една палатка. Оборудвана с пишеща машина, принтер и фотокамера. Роланд Берауер е фотографът. Той съобщава на екипа за настъпването на войските и призовава колегите си да скрият редакционната техника. "На мен не ми остана друго, освен да взема камерата и да отида в града." Берауер заснема деня на окупацията от войниците на Варшавския договор. Около сградата на радиото се разнасят изстрели. Роланд Берауер се скрива в един магазин за бои. Вижда, как съветски войници разстрелват демонстранти пред главния вход на радиото. "Беше ужасно, споделя той. Не мога да забравя този ден. Видях как танковете прегазиха мечтите". Няколко месеца по-късно реформаторът Александър Дубчек е свален от власт.
(Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

4 коментара:

Bacho Кольо каза...

Защо "руски танкове"?
Не бяха ли танковете украински, латвийски, туркмунски, руски, литовски?
Козяшките петоколонници са изтънчени лицемери - когато им е изгодно Русия става СССР, когато им е изгодно обратното - СССР става Русия.

Де гиди лицемери, ниедни!

Ангел Грънчаров каза...

А вий, таваришч Колю, имам предвид комунистите, защо се наричате сега русофили?! А не съветскофили, таджикофили, азърбейджанофили и прочие?! Кажи сега, не сте ли вие, комунистите, най-големите в света лъжци и лицемери?! Тъй че комунист да ми говори за морал е толкова тъпо, че повече от това не може да бъде...

Ангел Грънчаров каза...

Какви са тия са тия козяци бе, Колю, запитах те, продължаваш да мълчиш и да употребяваш тоз лаф, той на Дърева ли е, на Сашко Симов ли е, кажи де?!

Bacho Кольо каза...

Дърева и Симов ти ги четеш - свято спазваш завета на В.И. Ленин , че трябва да се познава класовия враг.

А лафът "козяшки петоколонник" е лично мой.

П.С. Авторско право върху него нямам и давам съгласието си на всеки, който иска да го използва.